leniwiec kuchenny wie dobrze, że są przyjemniejsze rzeczy niż zmywanie. Stąd dziś propozycja dania jednogarnkowego rodem z Węgier - leczo ! Odmian leczo jest tyle ile kucharzy je przyrządzających. Każdy dodaje coś od siebie, żongluje składnikami i często w ten sposób tworzy nową, niebanalną kompozycję smakową. Moja wersja to leczo o zdecydowanym, węgierskim charakterze ( dużo cebuli, papryki i pikanterii ) z dodatkiem aromatycznej(...)puszkę, fasoli wcale nie było za dużo 2 małe pętka kiełbasy śląskiej (180g) 1/2 dużego pętka kiełbasy jałowcowej podsuszanej (100g) 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 150ml soku pomidorowego 2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1 płaska łyżeczka soli cebulowej (dostępna w sklepie SKWORCU ) Przygotowanie składników: Cebulę obrać, przeciąć na ćwiartki
Grunt to przepis!Byłam zmęczona w domu nie było chleba, więc zaczęłam szukać przepisu na szybkiego przepisu. Co więcej przypomniało mi się, że będąc w sobotę u znajomych (i tutaj słodko mokry buziak dla Kasi, Hubka, Gosi i Stasia) rozmawialiśmy o mące do chleba, stanęło na genialnym wynalazku mieszanki mąki z drożdżami. I tutaj nagle olśnienie! przypomniało mi się, że jakiś czas temu(...)wiem, czy wytrzymałam 5 minut, miksowałam na długość reklam w masterchef :)). Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na 30 min. I tutaj też nie wiem czy wytrzymałam 30 minut, zrobiłam coś tam w kuchni i już. Następnie przekładamy do foremki ja wsadziłam do formy na tarte wyłożonej papierem do pieczenia i znowu odstawiamy w ciepłe miejsce tym razem na 45 minut
Brzuszki ŁakomczuszkiKolejna propozycja na lekką, kolorową sałatkę typu light. Nazwa sałatki wskazuje na bogactwo składników i smaków i zachęca do jej spróbowania. To makaronowa sałatka z farfalle
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDzień dobry! Od czasu do czasu robię porządek w szafkach kuchennych, a to się czasem wysypie trochę mąki, a to czegoś innego, warto co jakiś czas
Pora coś zjeśćchłodno i naprawdę jesiennie. Urządziłam sobie wczoraj krótki spacer po Parku Ujazdowskim. Te wszystkie kolory i kupki suchych liści pod drzewami. Jest pięknie :) Kiedy już wracam przemarznięta, lubię zjeść coś smakowitego i treściwego. Taki gulasz na przykład. Raz ugotujesz garnek i jesz przez trzy dni, a po każdym odgrzaniu on staje się jeszcze lepszy. Gorąco go Wam polecam. Przepis wydawał(...)grubą kostkę (3x2cm) 1 duża czerwona cebula lub 2 średnie pokrojone w grubą kostkę (1,5x1,5cm) 1 świeża papryczka chilli pokrojona cienko w plasterki 2 czubate łyżeczki słodkiej papryki 2 czubate łyżeczki majeranku 1 czubata łyżeczka oregano 1 płaska łyżka kminu rzymskiego 2 łyżki czerwonego octu winnego 1 puszka krojonych pomidorów mąka kukurydziana do zagęszczenia sosu do podania śmietana
W kuchni wieczoremmogą być niepozorne roślinki , porastające trawniki, łąki i wzgórza. Ja również postanowiłam w tym roku pójść ich przykładem, wzięłam koszyk, poszłam w pole i zebrałam nieco zielonego, a potem coś z tego ugotowałam. Zbieranie i przygotowywanie potraw z dziko rosnącej zieleniny , nazywanej horta , to istotny element tradycji kulinarnej Greków. Jak dowodzą badania naukowe, „łąkowa zielenina” może również pełnić ważną rolę(...)hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Co można przyrządzić z dzikiej zieleniny, czyli horta w kuchni Horta, w zależności od gatunku rośliny, może być słodka, cierpka lub gorzka , niektóre są niezwykle aromatyczne i wykorzystuje się je jak zioła. Latem z horty przygotowuje się sałatki, jednak jest to przede wszystkim zimowa roślina i najczęściej jada się
Chilli Czosnek i OliwaZnane na całym świecie amerykańskie brownie to prawdziwa gratka dla wszystkich wielbicieli czekolady... a przy tym istna bomba kaloryczna zawierająca sam cukier i tłuszcz. Jednak bez
peanutbuttermonsterprawda coś mi się poprzestawiało (chyba już ze zmęczenia:)) i dodaję nieco spóźniony wpis, bo powinien być wczoraj. Tak czy inaczej chlebki wyszły bardzo smaczne;)) pierwszy raz robiłam samodzielnie coś takiego. Zdecydowanie bardziej przypominają chrupkie pieczywo i smakują naprawdę pysznie! Składniki: 200ml otrębów pszennych, 200ml płatków owsianych, 200ml mąki żytniej pełnoziarnistej, 200ml ziaren słonecznika, 200ml(...)kajzerka Healthy Craving Konwalie w kuchni Kuchnia Gucia Kuchennymi drzwiami Kulinarne przygody Gatity Leśny Zakątek Magnolia-rozmaryn Moje domowe kucharzenie Moje małe czarowanie Nieład Malutki Nie tylko na słodko Ogrody Babilonu Proste potrawy Red and Pale Ruskie raz! Smakowe kubki Smakowity chleb Stare gary W poszukiwaniu SlowLife W sezonie Zacisze kuchenne
Z miłości do słodkościtakim cudem spotkałam. Nie mogłam się oprzeć, i kupiłam trzy sztuki. Dwie wylądowały w cieście, ostatnią zjedliśmy ot tak, żeby sprawdzić, jak smakuje. Moim zdaniem miała w sobie coś z grejpfruta, była jakby lekko gorzkawa... Ale to tylko delikatnie wyczuwalna nuta w tle, generalnie smakowała... No cóż, pomarańczowo . Przepis na ciasto znalazłam u Oli , i nie potrafiłam się mu oprzeć(...)był bardzo dobry pomysł. Jej delikatny, subtelny smak świetnie się zgrał z pomarańczami. Oczywiście, jeśli tonki nie macie, wanilia sprawdzi się znakomicie. Całość wyszła lekka, dość słodka, wilgotna. Taka jeszcze trochę, moim zdaniem, świąteczna. Spróbujecie...? Ciasta i desery z pomarańczą przygotowały również Justinka , Mirabelka , Mopsik i Pela . Koniecznie sprawdźcie, co za pyszności goszczą dzisiaj na ich stołach. Odwracane
Pożeraczka, czyli raz adobrzezapachu jak i w smaku. Szczególnie dobry jest na 2 dzień gdy "naciągnie" masy i powidła. Szczerze mówiąc tego smaku nie da się zaszufladkować i jasno zinterpretować. To jest coś, co po prostu spróbować trzeba. Mistrzostwo? TAK! MASA: Masa jest cudownie kremowa i mocno piwna! Tu smaki walczą ze sobą (ale ta walka jest bardzo przyjemna dla zmysłów smakosza). Pomarańcza(...)najważniejsze. POWIDŁO: Wybrałyśmy słoiczek z domowej spiżarni. Tegoroczny smakołyk, zrobiony własnoręcznie z własnych - prywatnych śliwek węgierek. Postawiłyśmy na to gęstsze, aby nasze cudo się nie "rozjechało". Wybrałyśmy średnio słodkie powidło ze śliwek węgierek. W szampańskim, a w zasadzie piwnym nastroju pozdrawiamy Was i zachęcamy do wypróbowania naszego Mistrzowskiego piernika! :) Wyszedł tak, że jesteśmy pewne, że go pokochacie. Założymy
Wypisz Wymalujkawową, a z pozostałych postanowiłam przygotować również coś dobrego: puree pomarańczowe z dodatkiem wanilii. Użyłam całej laski wanilii. Nie zamierzałam jednak stać przy garnku i mieszać, oraz pilnować, czy coś się przypala. Postanowiłam wykorzystać wolnowar, czyli slowcooker, o którym pisałam tutaj. Puree pomarańczowe z dodatkiem wanilii jest idealnie gładkie Takie pomarańczowe puree można wykorzystać jako nadzienie do naleśników. Polecam również(...)godz. 6.00 zajrzałam do garnka). Następnie zdejmujemy pokrywkę wyjmujemy wanilię i zawartość naczynia miksujemy na gładkie puree. Pycha! jeśli dla kogoś puree jest za mało słodkie może dodać więcej cukru. The post Puree pomarańczowe z dodatkiem wanilii appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętakże pod nazwą 'Wu Wei Zi ', co po chińsku znaczy 'pięć smaków '. Faktycznie, jego smak jest dość wyjątkowy - czuć nutę słodką, słoną, kwaśną, gorzką i pikantną. Okrywa owocu jest słodka, miąższ kwaśny, nasiona gorzkie i cierpkie, a w miarę przechowywania owoc nabiera słonawego posmaku. Szperając w czeluściach Google odkryłam, iż cytryniec nazywany jest często jagodą wiecznej młodości . Podobno stosowany(...)mojej przyszłości będzie wycieczka do Chin, Korei czy na Syberię - gdzie jagoda ta właśnie rośnie - bo Pan Mąż, wędrując palcem po mapie i przygotowując nam plan kolejnych podróży, coś ostatnio nabiera ochoty na wschodnie klimaty. :) W naszych polskich warunkach, cytryńca najłatwiej posmakować w postaci naparów, suszu, soków czy wyciągów i nalewek. Przyznam się bez bicia, iż bakalii
Grunt to przepis!Początek października a u nas piękna słoneczna pogoda więc pomyślałam sobie, że dobrze będzie przygotować orzeźwiającą cytrynową tartę… Wybrałam przepis z książki Ricka Steina „
UgotujmyTo.plFinger Food to małe przekąski „na jeden kęs”. Mogą to być koreczki, kanapeczki, roladki i wszelkie inne różności. Przed każdą imprezą na blogu poszukiwane są wszelkie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięINTERNETOWA W maju często zaglądałam do Sylwii z sautepl . Nie wiem czy znacie bloga tej dziewczyny, ja polecam zajrzeć także na kanał YouTube . Znajdziecie kilka ciekawych filmików. Sylwia ma coś takiego, że przyciąga! Mimo, że jest z nami w blogowym świecie od niedawna to ja jestem ich wielką fanką! SERIAL / PROGRAM TV Odpuściłam sobie tą całą Gessler, ale od jakiegoś(...)SKŁADNIK Maj kojarzy mi się z truskawkami, ale to te najlepsze będą pewnie dopiero w czerwcu. Jednak kilka razy odwiedziłam targ i miałam przyjemność posmakować tych majowych i niekoniecznie słodkich truskawek. zdjęcia pochodzą z Google grafika
Magiczne Życie Marty