przepis na coś slodkiego - 1882 przepisów (strona:101/126)

Deszczowy maj. I sernik zamiast słońca 119

sobie...  Zaczęłam przeglądać książki o sernikach, aż w końcu w Cheesecakes baked and chilled The Australian women's weekly trafiłam dokładnie na to, czego chciałam. Chrupiący, orzechowy spód, słodka, a jednocześnie wyrazista za sprawą cynamonu i goździków masa figowa, a całość zwieńczona cudownie kremowym serem z nutą pomarańczy. Wyszedł dokładnie taki, jak się spodziewałam - pyszny, mazisty, pełen kontrastów, które(...)lepiej. W związku z tym możliwe, że będę nieco mniej piekła - słodkości jakoś nie idą w parze z gubieniem wagi... Póki co jednak mam maliny, truskawki i rabarbar, więc coś z tego z pewnością zmieni się niedługo w pyszne ciacho

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort z bitą śmietaną i brzoskwiniami 275

przedwczoraj, kawałek tortu, piosenka która odzwierciedlała mój stan tamtego dnia i pełen relaks !  Długo nie mogłam zdecydować się co do tortu, bo najpierw chciałam typowo masowy, później chciałam coś z bananami, później jakiś delikatny na zimno, no i wyszło, że zrobiłam właśnie ten. Co mogę powiedzieć?  Jest nie przesłodzony, delikatny, rozpływający się w ustach ... po prostu  IDEALNY(...)Bita śmietana : Schłodzoną śmietanę ubijamy kilka minut, ale nie za długo, dodajemy śnieżkę, śmietan fix i cukier puder (tutaj możemy dodać więcej cukru, wszystko zależy od tego jak bardzo słodki chcemy mieć tort, chociaż myślę, że te 3-4 łyżki są wystarczające). Ubijamy jeszcze chwilkę. Przełożenie : 1) Jasny biszkopt --> dobrze nasączamy i wykładamy tężejący już mus brzoskwiniowy. Odstawiamy

charlotte gotuje
Domowy sos karmelowy 142

chciał się odczepić. Jednak by go przygotować, a po tak długim czasie chciałam go przygotować jak najlepiej, musiałam przyrządzić DOMOWY SOS KARMELOWY.  Delikatny, niczym roztopiona krówka, dekadencko słodki i kremowy. Już nigdy nie wrócę do kupnego.  Nie martwcie się, że Wam nie wyjdzie, wbrew pozorom, bardzo łatwo go przygotować. A, wierzcie mi, jest wart tych kilku chwil(...)niespodzianka Super prosta pizza na miękkim spodzie - uzależniająca! Przed śniadaniem Rozpływający się w ustach, portugalski cynamonowy ryż na mleku Batoniki- dopalacze (nie tylko dla dzieci!) Podobał Ci się post? Coś Cię zainspirowało? Masz pytania?  Podziel się swoją opinią! Spraw, że mój dzień będzie piękniejszy

Gotowanie to kochanie
WIŚNIOWY SERNIK Z KRUCHYM CIASTEM KOKOSOWYM I KRUSZONKĄ /bezglutenowy. 187

Godzina w temperaturze 180 stopni - góra - dół, termoobieg.  - Masę serową wyciągamy po 45 minutach, nakładamy bezę i kruszonkę.  /STUDZENIE: Studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. MĄKA KOKOSOWA: Coś niesamowitego! To jest miłość od pierwszego "upieczenia". Smak, zapach - wszystko rewelacyjne. Ciasto zrobione z tej mąki nabiera zupełnie innego wymiaru. Jest delikatne, a przy tym bardzo kruchutkie. Nie tylko podczas(...)Sernik malinowy z bezą i kruszonką - bezglutenowy (DB), 3. Sernik z brzoskwiniami, bezą i kruszonką (bezglutenową) (DB), 4. Pascha - bakaliowy sernik na zimno. (DB) A inne przepisy i te słodkie, i te bardziej wytrawne kryją się w tym miejscu: PRZEPISY . My wstawiamy kolejne ciasto do piekarnika, bo jak wiecie "apetyt rośnie w miarę jedzenia", a Was pozdrawiamy i zachęcamy

Wypisz Wymaluj
Niecodzienny krem z marchewki. Z tahini i sumakiem 139

Pogoda nas zdecydowanie nie rozpieszcza. Wieje tak, że wychodząc na spacer z Ptysią albo idąc do auta rozglądam się nerwowo, czy mi zaraz coś na głowię nie spadnie. Wiatr szarpie szalem, smyczą i Tiną, a deszcz dodatkowo komplikuje sprawę i sprawia, że wychodzenie z domu choćby na chwilę staje się niezwykle nieprzyjemne. Szczególnie o szóstej trzydzieści rano(...)wiem, że na blogu zup marchewkowych jest pod dostatkiem, nic jednak nie poradzę na to, że to jedna z moich ulubionych. Marchewka jest bardzo wdzięcznym warzywem, jej lekko słodki smak komponuje się wspaniale z mnóstwem różnych składników. Ostrzejsza, łagodniejsza, słodsza, bardziej wytrawna, klasyczna czy nowoczesna - wszystko jest możliwe, każda wariacja będzie doskonała

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pomarańcze! 180

zamknąć aromat pysznych i soczystych pomarańczy w słoiczku? Zrobić orange curd! Jakiś czas temu pokazywałam na blogu  lemon curd , który świetnie sprawdził się jako coś na kształt polewy do babeczek. Tym razem zastosowanie kremu miało być nieco inne, a i chęci do kuchennych eksperymentów były większe, dlatego bez żadnych przepisów, ale z 2 kg pomarańczy zabrałam się(...)widać, to znaczy, że należy zdjąć go już z ognia. Wtedy pozostaje nam tylko stopniowo domieszać do niego masło i gotowe. Powiem szczerze, że jego nieco luźniejsza konsystencja i słodki smak, ale z wyczuwalną goryczką (jak w gorzkiej konfiturze z pomarańczy) dużo bardziej mi odpowiadają, niż konsystencja i smak lemon curd. To moje drugie podejście do kremu typu curd

Ratunku obiad
Sernik chałwowy na kruchym spodzie 195

Chałwa zawsze kojarzyła mi się z dzieciństwem, kiedy wszystko to, co można było zdefiniować jako obrzydliwie słodkie wydawało się najdoskonalszym deserem. Teraz, kiedy pora już umierać, wolę bardziej wyważone smaki - stąd pomysł na stworzenie ciasta o smaku chałwy, które nie będzie ulepkiem. Kruche ciasto: szklanka mąki 100 g masła 1-2 łyżeczki cukru pudru szczypta soli jajko/pół szklanki zimnej(...)polewę mieszamy w rondelku na małym ogniu - grudki powinny się rozpuścić całkowicie, a cała masa odrobinę zgęstnieć (trwa to jakieś 5-8 minut). Cały czas mieszamy, bo przypalić to coś jest cholernie łatwo.      Lekko przestudzoną polewę wylewamy na sernik - powinna być na tyle gęsta, żeby nie spłynąć w ciągu 10 sekund z blatu kuchennego. Całość najlepiej wstawić

sama złodycz
Tam, gdzie rządzi czekolada. 202

podpisane, a pod zdjęciami pochodzącymi z sieci podaję źródło. Wracając do manufaktury. Z tego, co udało mi się dowiedzieć, wyczytać i sprawdzić, postaram się stworzyć krótki opis pachnącego słodką wonią czekolady miejsca. Pierwsza taka Manufaktura Czekolady powstała we Lwowie, w roku 2009, a obecnie istnieje w ośmiu innych miastach Ukrainy, a także pojawia się już w Polsce. Lwów bowiem(...)kawałki) INNE: np. migdały w czekoladzie   lub pojedyncze, wyjątkowe pralinki w wydaniu de luxe, już zapakowane czy też czekoladowe pudełka z czekoladowymi cukierkami   Poza tym można zamówić coś zupełnie nietypowego, specjalnego! (zdjęcia:  http://www.facebook.com/media/set/?set=a.102366926570213.2520.100003907174752&type=3 ) A jaką frajdą jest dostać małą tabliczkę czekolady ze swoim imieniem! I ja takową dostałam ;]   Więcej zdjęć tutaj : http://krakow.gazeta.pl/krakow/1,35817,11410714,Lwowska_manufaktura_czekolady_w_Krakowie__FOTO_.html

W kuchni Karmel-itki
Czas na śniadanie! #10 - Placuszki z bananami 331

jeszcze jadłam banany to robiłam często takie placuszki. Bardzo fajne, leciutkie i znakomite na śniadanie. Czasem warto postawić na coś słodszego. Składniki: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority(...)pieczenia. 2. Banany obrać i pokroić w plasterki. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.  3. Na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju smażyć placki na złoty kolor.  Placuszki są słodkie, więc nie ma potrzeby dodawania cukru. Mąkę pszenną można zastąpić np. orkiszową.    insertCookd("756b4caf91d7ce2fe8a34a9f8a37ae9d

Pasja Smaku
Nie taka owsianka straszna... 167

Zdecydowanej większości nie kojarzy się ona zbyt pozytywnie. "Kleista substancja bez smaku" - w taki sposób jest często opisywana, a szkoda bo nikt nie zwraca uwagi na

peanutbuttermonster
BABKA GRYSIKOWA Z KONFITURĄ WIŚNIOWĄ. 201

regionalne sery kozie, owoce jagodowe, grzyby... Można by wymieniać i wymieniać. Idąc tym tropem, poszukałam też potraw rozpoznawalnych, typowo małopolskich, które tylko w tamtych rejonach wiodą prym. I znalazłam coś, co mnie niezwykle zaciekawiło. W oryginale babka grysikowa jest z niezliczoną ilością bakalii. Pochodzi jeszcze z czasów Anny Jagiellonki , a na dodatek był to jej ulubiony deser, który kazała przyrządzać(...)ciągle mieszając do chwili, aż płyn zostanie zredukowany, a konfitura nabierze odpowiedniej gęstej konsystencji. Podaję z babką. Najlepiej babka grysikowa z konfiturą smakują na ciepło. SMACZNEGO! Pozdrawiam Was słodko i wiśniowo! Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
TURECKIE CHLEBKI BEZGLUTENOWE Z INDYKIEM, PAPRYKĄ, KUKURYDZĄ I ZIARNAMI. 172

jeszcze leciutko orzechowy. Nadaje smaku nuty wyśmienitej inności. Niespotykany zapach unosi się dzięki niemu. Unosi się i... kusi! A do tego wygląda naprawdę kusząco, gdy tu i tam wystaje coś małego i czarnego. "ZIOŁOWO MI" ZIARNA: " Bazę tej mieszanki stanowią prażone ziarna słonecznika, sezamu i siemienia lnianego. Dopełnieniem jest bukiet ziół, takich jak: rozmaryn, mięta, bazylia, szałwia, tymianek, cząber, oregano(...)inne przepisy: TUTAJ . i... nie zapominajmy o ŚWIĘTACH: Bezglutenowy pierniczek z pigwą znajdziecie: TUTAJ . a Bezglutenowy piernik z powidłem śliwkowym i imbirowo-czekoladową polewą: TUTAJ. Reszta świątecznych potraw (zarówno słodkich jak i wytrawnych): TUTAJ . I... aby nic Wam nie umknęło, zachęcamy - zaobserwujcie nas: tutaj i polubcie na facebooku tutaj

Wypisz Wymaluj
Na śniadanie zamiast chleba - pancakes. Z karmelizowanymi jabłkami 152

codziennie gotuję obiady. Kiedyś to C. się tym zajmował, a jak był w pracy, po prostu jadłam tosta. Teraz, gdy wraca do domu późno, zmęczony, mam ochotę podać mu coś ciepłego i smacznego. Więc gotuję - zupy, makarony z sosami, ostatnio nawet upiekłam kurczaka. Tyle, że to mnie aż tak nie kręci , robię to trochę z przymusu, a nie dlatego(...)podgrzać, lekko odparować. Pancakes podawać gorące z jabłkami i sosem, który się wytworzył. Smacznego! Chleba piec mi się nie chce, ale zawsze znajdę w sobie energię do przygotowania czegoś słodkiego. Pysznego. I z dynią

Pożeraczka, czyli raz adobrze
SZPINAKOWY RAJ POD BZEM. 237

miód. A, że my należymy do tych dziwnych, postanowiłyśmy to połączyć i wyszło nam cudo. Bezglutenowy biszkopt szpinakowy wypełniłyśmy po brzegi samymi smakołykami. Stworzyłyśmy coś niebanalnego, coś pysznego, coś, co często będzie gościć na naszych stołach. Wyszedł nam wytrawny tort z nutą słodyczy. W końcu miałyśmy świętować fakt, że jesteśmy razem.  SKŁADNIKI NA BISZKOPT: /szklanka = 200 ml / - jajka(...)nowego smaku - wytrawności z nutą słodyczy. Jest na prawdę bogaty w owoce i... co tu dużo gadać, jest pyszny!!! Wiele osób nie wyobraża sobie pewnie szpinaku w wersji lekko słodkiej i puka się w czoło na myśl o takim zestawieniu - cóż, kto nie spróbuje ten nie zrozumie. To jest po prostu bajeczny smak i chyba najlepszy biszkopt z jakim miałyśmy

Wypisz Wymaluj
VII OGÓLNOPOLSKI FESTIWAL SMAKU - wspomnienia. 186

worami pełnymi ziół, garncarz pokazujący jak się garnki lepi, a nawet kowal, co na oczach naszych wykonywał dzieła kowalstwa artystycznego. fot.: Karmel-itka. Codziennie, przez cztery dni trwania festiwalu, coś się działo ciekawego. Cały plan, jak to rzeczywiście było znajdziecie tu: PLAN OFDS . fot.: Karmel-itka. Jarmarkowi towarzyszyły również inne atrakcje. Na przykład warsztaty kulinarne. Czy występy na scenie głównej(...)mogłam się obkupić, skosztować tych smakołyków i rozkoszować się zapachami unąszącymi nad budkami wystawców. Piękne słońce, które paliło niesamowicie, zmusiło mnie do ochłodzenia się, kupiłam lody. Kremowe, nie za słodkie, z kawałkami ciasteczek z jednej wrocławskiej kawiarenki. O mój Panie, jakie one były rozkoszne! Musiałam je uwiecznić. fot.: Karmel-itka. Na Jarmarku Dobrego Smaku od samego początku królowały sery. Chyba

W kuchni Karmel-itki
MAMA KARMEL-ITKI DLA "CHWILI DLA CIEBIE". 157

zdradza - cytuję artykuł poniżej. Uprzedzam też - jak to tabloidy tego typu, nieco historia napisana jest zbyt w stylu romansidła, nieco zakolorowana,w końcu nigdy nie jest tak kolorowo i słodko jak w cukierni. "ZAKRĘCONA" NA TYM PUNKCIE JAK JA. "Adrianna powtarza znajomym, że talent do pichcenia wyssała z mlekiem matki" - śmieje się Donata Łabenda z Kościana (woj. wielkopolskie). Donatka, dziś(...)mięło, rzuciłam się w wir pracy ze zdwojoną energią. Prowadzę wspólnie z mężem sieciowe sklepy ogólnospożywcze. Wychodzimy skoro świt, wracamy koło północy, ale w kuchni zawsze czeka na nas coś smacznego. Oczywiście produkcji Adrianny. - Mamo, uwielbiam gotować i chciałabym jakoś zachęcić do tego innych - móiwła moja córka, będąc jeszcze w gimnazjum. - Ale jak chcesz to zrobić? W szkole na lekcjach

W kuchni Karmel-itki