jest pyszne śniadanie. Ja zrobiłam bardzo proste ale jak dla mnie śniadanie idealne. Mamy nowalijki więc trzeba korzystać, dlatego zapraszam na twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem jako dodatek oczywiście chleb razowy. Czy można chcieć czegoś więcej? Składniki: 250 g twarogu półtłustego 7 rzodkiewek większych 50 ml śmietany kremówki 1 pęczek szczypiorku sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Twaróg przełożyć(...)szczypiorek i wlać śmietanę. Wymieszać doprawić do smaku solą i pieprzem. Odłożyć na pół godziny do lodówki żeby smaki się przegryzły. Serwujemy na śniadanie lub kolację najlepiej z razowym chlebem. Razem ze mną w "wypiekaniu na śniadanie" udział brali Dorota z Moje Małe CzarowanieMarzena z Zacisze KuchenneMałgosia ze Smaki AlzacjiBożena z Moje KucharzenieKarina z Jak pączek w maśleWiosenka
Ala piecze i gotujesera smażonego z suszonymi pomidorami powinna być gładka. Gdy ser uzyska odpowiednią konsystencję, ściągamy go z ognia. Całość przelewamy do miseczek. Ser smażony można jeść od razu smarując nim chleb, lub schładzamy go w lodówce i wtedy kroimy go w plastry i układamy na chlebie z masłem. The post Ser smażony z suszonymi pomidorami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięskosztować miejscowych specjałów. Parę tygodni temu miałam okazję wziąć udział w bardzo lokalnej sagrze” Sagra degli antichi sapori”- “Festyn antycznych smaków”. Dzieci miały okazję dowiedzieć się jak się robi chleb, oraz własnoręcznie go przygotować, a w domu pozostało tylko pozwolić mu urosnąć i upiec. Nie może zabraknąć straganów z lokalnymi specjałami Sagrom często towarzyszy “motyw edukacyjny”, tutaj “antichi mestieri”-“zapomniane(...)zrobienie zdjęcia. (wyrób siedliska do krzesła) Wyplatanie koszyków Zioła i drobne upominki. Mennica i wyrób świec Cieśla i jego królestwo Najstarszy sposób wypieku chleba, po wyrośnięciu bochenki kładziono na drewnianej ławie i przykrywano je dużą pokrywką, na którą nakładano żarzące się drewno. Zadziwiające jest to, że chlebek pieczony tylko “z góry” , cały jest niesamowicie chrupiący
Mia Cucina Sofietakakao) Przygotowanie: Fasolę należy dokładnie wypłukać na sitku i wraz z bananem zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać kakao, jajo, proszek do pieczenia, golden syrup i karob (melasa z chleba świętojańskiego) i miksujemy do połączenia składników. Dodajemy wiórki kokosowe i otręby aby zagęścić masę i dokładnie mieszamy łyżką. Wylewamy do keksówki, lub innej, dowolnej formy, wstawiamy do nagrzanego(...)suchy. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem (opcjonalnie- mniej zdrowo ;)). Smacznego, zdrowego! Zatrzymując się jeszcze na chwilę przy karobie (nie każdy zna, nie każdy wie). Jest to melasa z chleba świętojańskiego. Można ją kupić zapewne w sklepach ze zdrową żywnością i sklepach internetowych. Alergikom może zastąpić czekoladę, chociaż nie każdemu będzie pasował jej na prawdę specyficzny smak (mi nie przypomina
Symfonia SmakówPiekłam już różne domowe chleby, jednak ten zdecydowanie najbardziej podbił moje kubki smakowe;) Dodatek dyni okazał się strzałem w dziesiątkę! Chleb ma piękny, żółty kolor i bardzo ciekawy smak. Jest lekko słodki (mimo, że prawie bez cukru), ale ziarna słonecznika i sezamu przełamują słodycz. Dla równowagi smakowej i kolorowego akcentu dodałam jeszcze odrobinę żurawiny. Dla mnie ten chlebek
Z miłości do słodkościananas byl w roli glownej, ale tym razem w towarzystwie szynki zamiast kurczaka. Calosci dopelnial, podobnie jak wczoraj, zolty ser i pyszna, goraca grzanka. Grzanki po hawajskuskladniki 4 kromki chleba tostowego 4 krazki ananasa z puszki 4 plastry szynki 4 plastry sera zoltego lub topionego w plastrach maslo do smarowania Wykonanie:Chleb smarujemy maslem. Na kazdej kromce ukladamy w kolejnosci
Przysmaki Karolkiwaga. Cale szczescie buleczki sie udaly, a do tego ich smak wynagrodzil mi wszystkie wczesniejsze niepowodzenia.Zapraszam wiec wszystkich do wirtualnego probowania mojego dziela :) Smacznego! Pan de Calabaza czyli Sefardyjski chleb z dyniaw miom wydaniu buleczkiskladniki:115 g pure z dyni (0,5 szklanki)7 g drozdzy instant lub 21 g swiezych0,5 lyzeczki mielonego kardamonu0,5 lyzeczki mielonego imbiru500(...)godz.Szykujemy blache do pieczenia, wykladamy ja papierem lub smarujemy olejem.Z ciasta formujemy 2 bochenki lub buleczki i ukladamy na blasze. Zostawiamy jeszcze na kolejne 60-90 minut pod przykryciem.Wyrosniety chleb lub bulki smarujemy rozmaconym jajkiem ze szczypta sol i posypujemy sezamem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 40-45 minut, a bulki 25 minut.Studzimy na kratce
Przysmaki Karolkitygodnie. Dla mnie to tylko trzy tygodnie, ktore mina w oka mgnieniu. To juz czas by pomyslec o Swietach. Zakwas na zurekskladniki300 g maki zytniej razowej4 zabki czosnkukawalek skorki chleba razowego500ml letniej wody2 liscie laurowe4 ziarenka ziela angielskiegowykonanie:Do kamiennego lub szklanego naczynia wsypujemy make, ktora zalewamy letnia, przegotowana woda i dokladnie mieszamy. Nastepnie dodajemy rozgnieciony czosnek, ziele angielskie, liscie(...)laurowe i skorke chleba. Ponownie wszystko mieszamy.Naczynie przykrywamy lniana sciereczka, przewiazujemy sznureczkiem i odstawiamy na 4 dni w cieple miejsce.Po tym czasie zakwas powinien byc gotowy.Zakwas przelewamy do butelki. W takim stanie mozemy przechowywac go w lodowce do 2 tygodni.Zurek wielkanocnyskladniki:peczek wloszczyzny500ml zakwasu na zurek300g bialej kielbasy1 duza cebula100g wedzonego boczku2 liscie laurowe4 ziarna ziela angielskiego1 lyzka majeranku2 zabki
Przysmaki Karolkiktore teraz wszystkich zapraszam.Szparagi zapiekane z boczkiem i parmezanemskladniki: 1 peczek zielonych szparagow 100g wedzonego boczku 40g tartego parmezanu 100ml mleka 200ml smietany sol, pieprz 5-6 kromek chleba tostowego wykonanie:Szparagi myjemy, odcinamy konowki i gotujemy w osolonej, wrzacej wodzie przez 5 minut. Odsaczamy i osuszamy.Chleb tostowy nalezy dobrze podpiec lub ugrillowac. Foremke do zapiekania smarujemy maslem(...)dnie ukladamy podpieczony chleb tostowy. Zalewamy go mlekiem. Na tostach ukladamy ugotowane szparagi na przemian z plastrami wedzonego boczku.Smietame mieszamy z parmezanem i doprawiamy pieprzem. Zalewamy tym szparagi.Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180°C.Podajemy na cieplo.Smacznego
Przysmaki KarolkiJednym z przepisów Julii, który mnie bardzo zainteresował jest przepis na podstawowe ciasto na biały chleb, bagietkę, pizze i bułki. Jak twierdzi Julia "Można oczywiście kupić gotowe spody do ciast, ale czy nie lepiej zrobić je samodzielnie?". Ja wychodzę dokładnie z takiego samego założenia i od lat nie kupuje gotowych, mrożonych pizz. Dlatego poniżej macie przepis na ciasto(...)którego można upiec chleb o pojemności 2l lub 2 długie grube bagietki, 3 półbagietki o dl. 45 cm, 2 pizze o średnicy 40 cm lub 12 bułek. Ja zrobiłam z niego pizze na cienkim cieście pieczone w dodatku jak jak radzi Julia na kamieniu. Powiem wam ze mimo ze z ciastem jest trochę więcej pracy niż zazwyczaj z siebie dawałam
Bernika - moj kulinarny pamietnikcebulka oraz smalczyk z ziołami sceptycznie podeszłam jako do kolejnego chemicznego mixa. Nic bardziej mylnego. Przekonał mnie mąż, który nie lubi takich miksów, nie stosuje żadnych kupnych smarowideł na chleb, ale tym razem po przeczytaniu składu i spróbowaniu spałaszował pół pudełka ze świeżym chlebem. Smakowita Pajda smalczyk roślinny zaskoczyła mnie po pierwsze składem, bo produkt okazał się w 100 procentach
Bernika - moj kulinarny pamietnikMój pierwszy wpis na blogu to propozycja bardzo prostej, szybkiej i zarazem smacznej przekąski. Składniki : kromki chleba pełnoziarnistego gruszka ser gorgonzola Na każdej kromce chleba poukładać cienkie plasterki gruszki oraz sera gorgonzola.Piec około 5 minut w temperaturze 200ºC. Ser powinien się ładnie roztopić na tostach .Podawać ciepłe.Smacznego
Zabawa smakiemrzymska sałata, kremowy bób, kurczak oraz jajka w koszulkach, polane słodkim dresingiem :) Składniki na 3 duże porcje : sałata rzymska 200 g bobu 1 duży filet z kurczaka 2 kromki chleba pełnoziarnistego 3 lub 6 jajek (1jajko lub dwa na porcję) oliwa Dresing : 3 łyżki oliwy 1 łyżka miodu gryczanego 1 i 1/2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki sosu rybnego(...)gotować około 4 minut. Następnie odsączyć, wystudzić i obrać ze skórki. Odstawić. Filet umyć, osuszyć, pokroić na małe kawałki i podsmażyć na łyżce oliwy do zrumienienia. Odstawić. Kromki chleba pokroić na małe grzanki i również podsmażyć na oliwie do zrumienienia. Odstawić. Wszystkie składniki na dresing dokładnie wymieszać. Sałatę umyć i osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do miski. Dodać
Zabawa smakiemkurczka zostały mi małe kawałki - za mało na gulasz - to zmieliłam. Czas : 30 minut Składniki : 1 szklanka drobnych kawałków kurczaka 1 jajko 1/5 szklanki śmietanki 2 suche kromki chleba tostowego mini kostka ,,Prażona cebulka " pieprz mielony przyprawa ,, Czerwona czubrica " ( lub np Gyros ) bułka tarta do panierowania olej 1 łyżki masła 1 łyżka majonezu 4 kawałki żółtego sera ( kostka wielkości(...)Zmielić w malakserze mięso, namoczony w śmietance chleb . Dodać jajko i majonez . Zmiksować. Doprawić kostką cebulową , pieprzem , czubricą ( lub Gyros ) .Podzielić na 4 części . Formować kotleciki - wkładając w każdy kawałek sera . Panierować w bułce tartej. Rozgrzać olej i smażyć kotlety na rumiano z obu stron. Zmniejszyć gaz , dołożyć masło , skropić 1 łyżką wody i dodusić kotleciki . Dodaję do masy
Buniabaje w kuchniPomysł na dobrego tosta. Awokado, wędlina i mamy pyszną ciepłą kanapkę. Składniki : * ulubiony chleb * awokado * szynka * ser żółty * ketchup * przyprawa do pizzy Przygotowanie : Chleb smarujemy awokado. Plasterek szynki przypiekamy bez tłuszczu.Posypujemy przyprawą. Układamy cienkie plasterki sera żółtego. Ja lubię z ketchupem. Fajna kombinacja na ciepło
Magiczne Życie Marty