Dziś kolejna smaczna propozycja na wykorzystanie mięsa z rosołu. Jak wiecie nie jestem zwolenniczką kupnych wędlin,chleba też jem bardzo mało - jeśli jednak mam ochotę na kromeczkę to wolę zjeść zdrowo i smacznie. Polecam wiec mój przepis na pastę z kurczaka,indyka - zależy z czego robimy rosołek. U mnie była to kura szczęśliwa bo z własnej hodowli. Składniki
Niespełnione zdolności kulinarneHej Dziś propozycja dla ,,niejadków”. Często w rozmowach słyszę, moje dziecko nie chce jeść. Co robić?" Zacznijmy od efektowniejszego wyglądu. Potrafimy robić zapiekanki? Zróbmy je
Tylko pysznietwardo. Dekoracje są wiosenne, więc mogą posłużyć dalej. Zajączki, baranki i pisanki schowam do drewnianej skrzynki i powędrują na strych. A z gotowanych jajek możemy zrobić pyszną pastę na chleb. Przepis pochodzi od mojej Mamy, nie podam więc konkretnej ilości
dolcevitainmykitchenmarchewkowe buły są cudowne, czyli nie klapną i choć wyglądają na początku że są płaskie to w piekarniku skoczą do góry. Polecam zabawy z warzywami przy pieczeniu bułek czy chlebów. Jak zrobić wodę zakwasową znajdziecie pod linkiem, tak samo jak i zakwas na bazie wody zakwasowej. Tutaj dzisiaj przepis na bułki marchewkowe, są pyszne, mają sprężysty miękisz i chrupiącą skórkę
Moje Małe Czarowaniesię zrobić ją kolejnym razem z podwójnej porcji i może tą drugą część uda się przetrzymać te 2-3 tygodnie A domowa bryndza, rozsmarowana z odrobiną oliwy na domowym chlebie… no cóż.. nie da się opisać. Na pewno też podzielę bryndzę i do części dodam płatki papryki a do pozostałej kminek. Taki słoiczek wychodzi z 4 l mleka
Mieszam w Garnkuskładników i wyszedł mi jeden bochenek o wymiarach 25 x 11 cm Ale nie wiem czemu podczas pieczenia lekko na środku opadł:( Nie miało to jednak wpływu na smak chleba, zakalca nie było
Proste Potrawynajlepsze smarowidło do chleba jakie ostatnio robiłam.Niech się chowa paprykarz ze sklepu , ten ma smak i strukturę paprykarza szczecińskiego jak za dawnych lat mimo , że użyłam tutaj wędzonej makreli zamiast usmażonej ryby.Od dziś w moim domu kupny paprykarz poszedł do kosza.Zapraszam.Spróbujcie sami czy tak się rzeczy mają. 1 makrela wędzona 1 mała marchewka 2 cebule
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiLubicie pasty kanapkowe? Ja do tej pory nie przepadałam. Jadłam mało chleba więc i z pastami było mi nie po drodze. Jednak odkąd zaczęłam sama piec pieczywo stałam się i fanką zdrowych past kanapkowych. Pastą kanapkową z konserwy rybnej z marchewką poczęstowała mnie ostatnio koleżanka i rozsmakowałam się w niej. Jest genialna. Takie niby proste połączenie smaków a efekt niesamowity
sierotka maRysia w kuchniczasów naszych babć. Kapuśniaczki w takiej wersji to wypiek typowy dla gminy Raniżów. Piekła takie moja babcia i wszystkie moje ciotki. Słowem każdy, kto miał piec chlebowy i wypiekał chleb, bo właśnie przy tej okazji kapuśniaczki wypiekano. Smak kapuśniaczków z pieca jest niepowtarzalny, ale i te z piekarnika są bardzo smaczne. Niegdyś nie mogło ich zabraknąć ani podczas świąt
Trzeci talerzSerowa pasta ze słonecznikiem. Skamieniałości z Eifel. Edyta Guhl. Serowa pasta ze słonecznikiem ma kremową konsystencję, dobrze rozsmarowywuje się na chlebie, szybko się rozsmarowywuje, a chrupiący słonecznik jest ciekawym dodatkiem. Przepis dostałam ze związku gospodyń wiejskich w Eifel. Szybko dementuję, do gospodyń wiejskich nigdy nie należałam, ale wiesz jak to jest ze smacznymi
dolcevitainmykitchenblogu dominują słodkości to od czasu do czasu prezentuję wam zdrowsze i alternatywne wypieki. Tak będzie i dzisiaj... Studiując jedną z książek Silvany de Lauro o wypiekaniu chleba znalazłam ciekawy przepis na chlebek a właściwie placek. Do jego wykonania będziecie potrzebować mąki z cieciorki, odrobiny soli i pieprzu, wody i oliwy z oliwek. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie dodała
vaniliowoczekoladowauzyskania gładkiej masy. /W thermomixie obroty 10/10 sek., zebrać masę z pokrywy i boków naczynia, ponownie zmiksować 10/10/. Przechowujemy w lodówce. Podajemy z makaronem, bądź jako pasta do chleba Pycha! Nie wyrzucajcie! Wykorzystajcie
gutfutsezonowe warzywa i owoce ! 🌼 Na razie korzystam z tego co jest dostępne oraz domowego parapetowego ogródka z ziołami :) W sklepach jest szeroka oferta przeróżnych past i smarowideł do chleba ,ale niestety ich skład pozostawia wiele do życzenia . Dlatego opcja zrobienia czegoś domowego wydaje się najlepsza , a wcale nie musi być to czynność trudna i czasochłonna . tak jest w przypadku poniższej
Marcepanowa kuchnia