Trzeci tydzień i trzecia już piekarnia pojawia się w akcji. Dzisiaj stawiam na Żary , wybrałam piekarnie U Matysa a sklep firmowy znajdziemy przy ulicy Lotników. Wszystkie chleby z tej piekarni są dobre. Jadłam i wiejski i z makiem. Cebulowy oraz zwykły najzwyklejszy pszenny. Bagietki i bułki także są godne polecenia. Nie mam się do czego przyczepić. Jeszcze kiedyś spróbuję bułek(...)słodkich i ich wypieków. Bardzo miła obsługa i mimo, że często są kolejki to chętnie tam zaglądam. Bułki z ziarnami w cenie 80 groszy a chleb wiejski 3zł za bochenek
Magiczne Życie Martyzanim zrobimy podsumowanie tego miesiąca , chciałabym pokazać Wam mój pomysł na wieczór Halloween. Będą to małe przekąski w formie kanapeczek z pastą jajeczno-łososiową. Składniki : * ulubiony chleb tostowy * salami w plasterkach * 2 jajka * łosoś wędzony na zimno w plasterkach * majonez * sól , pieprz * szczypiorek * oliwki * wykałaczki Przygotowanie : Jajka pokroić w małą kostkę. Łososia porwać(...)mniejsze kawałki , posiekać. Wymieszać razem z majonezem. Dodać szczypiorek oraz przyprawy do smaku. Pastę najlepiej odstawić na kilka godzin żeby smaki się połączyły. Od chleba odkroić skórkę. Posmarować pastą , ułożyć salami. Pokroić na 4 części. każdą kanapeczkę wpić wykałaczkę z oliwką
Magiczne Życie MartyDomowy lepszy od tych ze sklepowej półki. Polecam! Składniki : * kg czerwonych buraków * 4 ząbki czosnku * 2 łyżeczki soli * 2 łyżeczki cukru * przegotowana i ciepła woda * kromka razowego chleba Przygotowanie : Buraki obrać i pokroić w plastry. Ułożyć w słoiku bądź glinianym garnku. Dodać czosnek oraz wodę z solą i cukrem. Przykryć razowym chlebem. Obwiązać gazą i odstawić
Magiczne Życie MartySkładniki :* szklanka mąki żurkowej - u mnie była taka dostępna w Tesco* 4 szklanki letniej, przegotowanej wody* 3 ząbki czosnku* 2 liście laurowe* 2 ziela angielski* łyżeczka majeranku* kromka razowego chleba Przygotowanie :Dokładnie wymieszać mąkę z wodą, by nie powstały żadne grudki, dodać przyprawy oraz chleb. Przykryć ściereczką i zostawić na cztery dni w ciepłe miejsce. Mąka będzie osiadać na dole
Magiczne Życie Martydzień tygodnia! Do tego jeśli też uwielbiacie pomidory to jest to dla Was śniadanie idealne. Choć pewnie i z innymi dodatkami będzie pyszna - szczególnie ze szparagami! Składniki : * 2 kromki chleba, najlepiej czerstwego * łyżka oliwy z suszonych pomidorów * 3 jajka * pomidor * 2 pomidory suszone * łyżeczka masła * świeża natka pietruszki * rozmaryn Prymat * świeżo mielony czarny pieprz Prymat * sól do smaku Przygotowanie(...)kostkę pomidory, przesmażyć. Przyprawić rozmarynem i solą. Dodać roztrzepane jajka i pokrojone w paseczki suszone pomidory. Gdy jajecznica się zetnie przyprawić świeżo mielonym pieprzem. Na rozgrzanej oliwie zrumienić kromki chleba tak żeby były chrupiące. Posypać delikatnie rozmarynem, wyłożyć jajecznicę. Posypać posiekaną natka pietruszki oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem
Magiczne Życie MartyCześć!Ciabatty chyba nie trzeba Wam przedstawiać.Jakiś czas temu odkryłam podstawowy przepis u dziewczyn z Smakowity Chleb i od tego dnia ciabatta gości u nas przynajmniej raz w tygodniu, z różnymi dodatkami.Mimo, iż to przepis dla cierpliwych, bo ciasto wyrasta aż 8 godzin, to późniejsza radość przy jedzeniu jest warta oczekiwania ;-).Wersja, którą Wam prezentuję jest ze świeżym szpinakiem(...)czosnkiem i mozzarellą. Można ją zastąpić np. fetą. Idealny chleb dla szpinakożerców! Dobrze smakuje sam, z masłem, serkiem ;-).Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćPrzez moje eksperymenty z domowym pieczywem stałam się posiadaczką dość dużej ilości drożdży w lodówce i z tego powodu stwierdziłam, że chleb chlebem, ale trzeba przygotować coś na słodko - drożdże się nie zmarnują, a nas ucieszy smak drożdżowego ciasta. Padło na rogaliki drożdżowe z czekoladą. Proste nadzienie, a dla fanów czekolady, do których należę i ja, to smakołyk, któremu
Smakołyki Berenikiczekoladą. CAMEMBERT Z PIECA. /przepis własny;/ dla 2 osób 2 krążki sera camembert (najlepiej w drewnianym opakowaniu, najlepiej zszywanym) kolorowy pieprz gałka muszkatołowa tymianek kilka kromek ciemnego chleba oliwa tymiankowa z oliwek Najpierw grzanki. Z chleba usuwam skórki, miąższ kroję w prostokąty, układam na blasze, skrapiam obficie oliwą smakową i wkładam na 10 minut do rozgrzanego do 180 stopni
W kuchni Karmel-itkiktórej przygotowujemy własny wywar 2 łyżeczki startego chrzanu majeranek suszony pieprz sól 1 butelka zakwasu do żurku kilka listków laurowych kilkanaście ziarenek ziela angielskiego Dodatkowo: jajka ugotowane na twardo chleb z poprzedniego dnia Wykonanie: Mięso płuczemy i zalewamy wodą. Gotujemy w całości. Podczas gotowania zbieramy tworzące się szumowiny. Wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie. W momencie gdy mięso będzie już(...)wywaru wrzucamy czosnek i podsmażoną kiełbasę. Wlewamy zakwas, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i chrzanem. Gotujemy jeszcze kilka minut. Ja żurek podaję z jajkiem ugotowanym na twardo i czerstwym chlebem. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujedrożdżowego. Ciasto drożdżowe wyrasta za sprawą dwutlenku węgla, który spulchnia ciasto. Proces ten zachodzi za sprawą cukru (dlatego tak ważny jest dodatek cukru do ciasta, nawet w przypadku wypieku chleba czy bułeczek wytrawnych). Pierwsza z metod (chyba najczęściej stosowana), to pozostawienie ciasta drożdżowego do wyrastania w temperaturze pokojowej. Druga metoda zaś, to proces powolnego wyrastania ciasta w lodówce. Obydwie metody(...)różne typy mąki oraz dodawać przeróżne dodatki do pieczywa (w tym wypadku daktyle nadają lekkiej słodyczy i wspaniałego karmelowego koloru). To sprawia, że praktycznie za każdym razem otrzymuję inny chleb czy bułeczki. Wszystkie te proporcje skrzętnie zapisuję bo wiem jak są ważne (warto zaznaczyć, że ten sam typ mąki może mieć inną wilgotność i wtedy będzie potrzebna inna ilość płynu
coolinarnastrefa.blogspot.comkonkretnie okolic Śląska Cieszyńskiego. Pieczono go na Wielkanoc. Formę miał podłużną albo okrągłą a wielkość bywała różna - dla całej rodziny pieczono większe murziny, dla dzieci małe bocheneczki. Skórka takiego chleba powinna być dobrze wypieczona a w środku kawałki wędlin winny być zatopione się w cieście i to chyba nie bardzo mi się udało uzyskać. Nazwa murzin wywodzi się od koloru(...)chleba - kiedyś pieczono go z ciemnej, grubej mąki a do tego był wypiekany w piecach opalanych drewnem - podczas dokładania opału popiół osiadał na cieście i nadawał mu z wierzchu bardzo ciemnego koloru. Ta potrawa jest też spotykana w innych regionach, ale pod inną nazwą - na Podbeskidziu nazywa się "murzyn",w opolskim "szołder", w okolicach Katowic
Smaczna Pyzapiersi z kurczakamała główka sałaty lodowej15 pomidorków koktailowychpół ogórka3 kromki tostowego chlebakawałek parmesanuCezarski dressing do sałatki znajdziesz tutaj Wykonanie:W piekarniku pieczemy na 220 C na około 10 min chleb tostowy.Myjemy piersi z kurczaka- osuszamy ręcznikiem papierowym. Doprawiamy do smaku - solą, pieprzem, paprika I suszonym czosnkiem.Grilujemy około 10 min- lub smażymy na patelni teflonowej z dwóch stron. Sałatę rwiemy, pomidorki(...)kroimy na pół. Ogórek w pół talarki. Zgrilowane piersi kurczaka kroimy na małe kosteczki. Mieszamy wszystkie składniki.Kroimy w kostki chleb, który wcześniej stostowaliśmy. Ścieramy parmesan. Gotowe. Do miseczki dajemy sałatkę, polewamy dressingiem, dodajemy grzanki I starty parmesan. Smacznego
Smaki Edytyskładniki:12 kromek chleba tostowego3 owoce kiwi6 plastrów szynki dojrzewającejmasło do posmarowania kromek4-5 pomidorów suszonych6-8 czarnych oliwek1 łyżka kaparówdo posypania ser żółty stratyKromki chleba tostowego posmarować masłem. Na każdej kromce ułożyć pół plastra szynki i dwa plasterki kiwi. Posypać odrobiną startego żółtego sera.Na wierzchu ułożyć dowolnie dodatki: kapary, pokrojone w paseczki suszone pomidory i oliwki. Wstawić do nagrzanego
Monia miesza i gotujeobranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków1,2 l bulionu drobiowego50 ml śmietanki 30 %50 g sera żółtego długo dojrzewającego (dałam bursztyna)biały pieprz Kamissól1 łyżka masłagrzanki (4 kromki chleba tostowego, odrobinka oleju)Czosnek obrać, duże ząbki przekroić na pół. W garnku roztopić masło i podsmażyć obrany czosnek. Dodać ziemniaki, wszystko zalać bulionem i gotować na wolnym ogniu aż ziemniaki będą(...)miękkie. Następnie wszystko zmiksować, doprawić do smaku solą i białym pieprzem. Dodać śmietankę i starty ser, dokładnie wymieszać. Podawać z grzankami - chleb tostowy pokroić w kostkę i zarumienić na patelni z odrobinką oleju
Monia miesza i gotuje