przepis na chleb - 13000 przepisów (strona:429/867)

Zupa krem z zielonego groszku 208

kolorowy pieprz w młynku sól himalajska 4 ząbki czosnku ½ łyżeczki kurkumy ½ łyżeczki curry szczypta gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki chili w proszku Do posypania: 4 łyżki pestek dyni kilka kromek chleba orkiszowego/żytniego (u mnie ziarnisty na zakwasie)  parmezan Przygotowanie: ZUPA: Groszek zagotować w litrze wody, zmniejszyć ogień i wlać rosół. Gotować na małym ogniu przez kilka minut(...)więcej wody. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do zupy razem z curry, chili, kurkumą i gałką muszkatołową. Następnie dodać parmezan oraz przyprawić do smaku solą i pieprzem. GRZANKI: Chleb pokroić w kostkę i podsmażyć na suchej patelni. Następnie na suchej patelni uprażyć pestki dyni. Zupę podawać posypaną grzankami, pestkami i parmezanem

Ze smakiem i z pasją
Grillowany łosoś w czosnkowej marynacie 186

osób. składniki:1 kg filetu z łososia norweskiego bez skóry8 łyżek oliwy4-5 ząbków czosnku4 łyżki soku z cytryny2 łyżeczki słodkiej papryki4 łyżki marynaty teriyakidodatki: cukinia, pomidorki cherry, chleb, ryżW misce dokładnie wymieszać oliwę, sok z cytryny, marynatę teriyaki, słodką paprykę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Filet łososia podzielić na cztery porcje. Kawałki łososia dokładnie natrzeć marynatą i odstawić(...)lodówki. Następnie łososia przełożyć do natłuszczonego rusztu i grillować z obu stron na złocisty kolor. Gotowego łososia podawać z dowolnymi dodatkami, proponuje grillowane dodatki: cukinię, pomidorki i chleb lub grillowane pomidorki i  żółty ryż ugotowany z dodatkiem kurkumy

Monia miesza i gotuje
CHAŁKA PANDA 132

Chleb w kształcie pandy to kolejny szalony pomysł Japończyków, który bardzo mi się spodobał. Myślę, że sprawdzi się w domach, gdzie królują małe niejadki :).  Przeglądałam kiedyś stronę kwejk.pl i natrafiłam tam na schemat pieczenia takiego chleba. Do zdjęcia nie było dołączonego przepisu ani linka do strony, więc musiałam pokombinować sama.  Do takich plastycznych wypieków idealnie nadaje się ciasto na chałki

Przepisy Aleksandry
MACZANKA (MASTYŁO), CZYLI ŚNIADANIOWY BUDYŃ Z CEBULKĄ 303

rodziny to Łemkowie i przeszukując strony z łemkowskimi przepisami znalazłam maczankę, ale pod nazwą "mastyło". Maczanką zaś łemkowie nazywają zeszkloną na maśle cebulkę, w której macza się chleb. Swoją nazwę maczanka dostała od sposobu, jak należy je jeść: za sztućce robi tutaj chleb - macza się go w budyniu i cebulce, a następnie konsumuje w najlepsze :). Ta potrawa

Przepisy Aleksandry
Spaghetti z Pomidorami, Grzankami i Migdałami 181

łyżki oliwy extra vergine (2 łyżki) 1 średnia cebula 1 puszka pomidorów całych z sokiem sól świeżo zmielony pieprz 45 g migdałów w płatkach Skworcu 2 kromki czerstwego chleba pokrojonego w  kostkę 250 g makaronu spaghetti ( ja użyłam Czanieckie Makarony La Italia) 38 g parmezanu startego na cienkich oczkach   Wykonanie: Rozgrzałam 1 łyżkę oliwy na dużej patelni(...)dente. Podczas gotowania makaronu na małej suchej patelni uprażyłam migdały na średnim ogniu. Zsypałam je na talerzyk, a na patelnię wlałam pozostałą oliwę, na której usmażyłam pokrojony w kostkę chleb do momentu zrumienienia. Odcedziłam makaron, przełożyłam do patelni z sosem pomidorowym, wsypałam migdały i grzanki i wszystko razem wymieszałam dokładnie, na końcu wsypałam parmezan, przemieszałam i przełożyłam na talerze. SMACZNEGO

Blondynka Gotuje
Czerwone curry z bakłażana (wegetariańskie) 184

razem było po mojemu, czyli bez mięsnej wkładki, co nie znaczy, że mniej smacznie czy niezbyt sycąco. Bakłażanowym curry naprawdę można się najeść, szczególnie gdy poda się je z chlebem pita lub naan, albo z ryżem. Mój syn twierdzi, że najlepsze jest z ziemniakami, a córka pałaszuje je zawinięte w tortillę. Panuje pełna dowolność :) Wegetariańskie curry z bakłażanaSkładniki(...)się miękki. Przyprawić do smaku tandoori masala i solą, a jeśli lubicie ostre dania, można też dorzucić trochę świeżego chili. Gotować jeszcze przez kilka minut.Podawać na gorąco z chlebem pita, naan, ryżem, młodymi ziemniakami lub tortillą.Smacznego!Wyliczenia:bakłażan 2,3 złpomidory 2 złcebula 0,6 złczosnek 0,5 złmleko kokosowe 6,8 złtandoori masala 1 złtrawa cytrynowa

Obiad za dychę
Chlebek bezglutenowy na mące migdałowej 172

Rekomendowany przez Davisa jako chleb powszedni nadaje się do opiekania, jako dodatek do zupy, do smarowania masłem, do zjedzenia z dodatkiem sera czy warzyw.  Czyli zastępuje w menu chleb zbożowy, choć oczywiście w  smaku jest inny. Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Czas na śniadanie! #1 - Wiosenne kanapki 131

kanapkom trochę zapomniałam o śnieżycach za oknem i gorących grzejnikach. Składniki? Prawie każdy będzie miał je wszystkie w domu, więc nie ma tu nic skomplikowanego. Składniki: 4 jajka chleb (u mnie razowy - z takim smakują najlepiej) masło majonez rzeżucha sól Wykonanie: 1. Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie. 2. Chleb smarujemy masłem, układamy na kromkach pokrojone w plasterki jajka

Pasja Smaku
XIX Jarmark Hetmański w Zamościu - relacja 150

sobotę i mimo tego, że nie było za dużo stoisk z lokalnymi produktami, to było w czym wybierać, a ja wróciłam zadowolona do domu. Oprócz stoisk z serami, wędlinami, chlebem czy wypiekami, można było zobaczyć także te z rzemiosłem artystycznym, ginącymi zawodami, ze starociami czy typowo "odpustowe". Wystawy cieszyły oko, a niektóre z nich miały naprawdę duże zainteresowanie.  Warto(...)starówce - pięknym rynku, który naprawdę warto zobaczyć. Dzięki temu dotarcie do Jarmarku było łatwe, a wszystkie stoiska można było umieścić w tym samym miejscu bez problemów lokalizacyjnych.  Kupiłam chleb na zakwasie, ser koryciński swojski z miętą i pieprzem, podpiwek oraz trzy szklane karafki za niewielkie pieniądze na stoisku ze starociami. Zapraszam na fotorelację: oto i ja :) pieróg smażony

Pasja Smaku
Ziemniaki pieczone z żółtym serem 191

ponownie. źródło: Biblioteczka Poradnika Domowego: Ziemniaczane przysmaki, s. 35. Składniki: 8 średnich ziemniaków łyżeczka oleju 2 łyżki pestek słonecznika 2 łyżki pestek dyni 5 dag masła 2 łyżki czerstwego chleba 4 łyżki startego żółtego sera jajko sól, pieprz łyżka posiekanej natki pietruszki Wykonanie: Ziemniaki dokładnie wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą, następnie kilkakrotnie nakłuć widelcem, a z jednej strony naciąć(...)Ułożyć je na posmarowanych olejem kawałkach folii aluminiowej i zawinąć. Ułożyć na blaszce i piec ok. 45 minut. Słonecznik i dynię zmiksować lub drobno posiekać, dodać letnie stopione masło, chleb i jajko – starannie wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Ziemniaki lekko odwinąć z folii. Włożyć przygotowaną masę w rozchylone nacięcia. Posypać serem i zapiekać jeszcze przez kilka minut.  Przed podaniem

Pasja Smaku
XX Jarmark Hetmański w Zamościu - relacja 194

soczewicy z kulkami mięsnymi przygotowaną przez kucharzy Restauracji Padwa w Zamościu. Najlepszym drugim daniem były zrazy po obszańsku zaprezentowane przez Zagrodę w Obszy. W kategorii „wypieki, chleby i ciasta” komisja najwyżej oceniła gryczak kresowy z restauracji Carskie Koszary w Zamościu. Najlepszą nalewkę przygotowały panie z Koła Gospodyń Wiejskich z miejscowości Zadnoga(...)sztućce ze stoisk z targu staroci, ceramiczny talerzyk oraz jedzenie: oscypki, panierowany ser z mleka krowiego wędzony na zimno w dymie z drzewa wiśniowego, miód pitny dwójniak czy ciemny chleb. Za rok też z pewnością się wybiorę, bo warto. Mimo cen, które są dość spore na niektórych stoiskach. Teraz pozostaje mi jedynie wyczyszczenie łyżeczek i widelczyka. Macie jakieś sprawdzone sposoby

Pasja Smaku
Kolorowa tarta z mąki żytniej razowej 287

Dziedzictwa Kulinarnego "Warmia, Mazury, Powiśle", który potwierdza, iż żywność, którą tam wytworzono jest tradycyjna i regionalna. Mąki z tego młyna naprawdę pięknie pachną i idealnie nadają się do wypieku chleba oraz przygotowywania zakwasu na chleb :) Nie wiem, czy dostępna jest ona w innych sklepach, ale na pewno można ją kupić przez internet. Zbiorowy zakup jest w tym wypadku najbardziej opłacalny

Sajkofanka smaku
Żurek na domowym zakwasie 268

laurowy - 3 ziarenka ziela angielskiego  - 2 ząbki czosnku Do słoika nalewamy wodę, do której dosypujemy mąkę, nie zapominając o mieszaniu. Dodajemy liść, ziele angielskie, czosnek. Możemy dodać skórkę chleba razowego, ale musimy być pewni, że jest to prawdziwy razowy chleb. Przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce - bez przeciągów, najlepiej blisko grzejniczka, skoro taka zima :) Po dwóch dniach zaczyn

Sajkofanka smaku
Jajo w koszulce na pełnoziarnistej grzance 189

pasowało i smakowało ;)       Jajo w koszulce na pełnoziarnistej grzance Dwie porcje:  - 3/4 rondelka wody - łyżka octu (może być winny)  - 2 jaja - 2 kromki chleba pełnoziarnistego - cebula czerwona  - ząbek czosnku - kilka listków roszponki - papryka marynowana ze słoiczka - 2 plastry sera koziego Dresing: -  łyżka miodu - 2 łyżki oliwy z oliwek - łyżeczka musztardy francuskiej - pieprz(...)czasu!), żeby żółtko nie ścięło się w środku. Gotowe jajo wyjmujemy z wody łyżką cedzakową, delikatnie odcedzamy z wody i podajemy z ulubionymi dodatkami. Przygotowanie dodatków:  Z kromek chleba odcinamy skórki i smarujemy delikatnie masłem z czosnkiem. Na suchej, rozgrzanej patelni układamy grzanki i smażymy z obu stron na rumiano. Na grzance układamy plasterek sera koziego, następnie plastry czerwonej

Sajkofanka smaku
Zupa czosnkowa z grzankami i migdałami 214

ząbków czosnku 1 cebula 1 mniejsza marchewka 2 ziemniaki 1 łyżka masła 100 g serka topionego śmietankowego sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku 2 łyżki masła 2 kromki chleba tostowego płatki migdałów Kresto Przygotowanie:Ziemniaki, marchewkę, cebulę, czosnek oczyścić i pokroić w kostkę.W garnku roztopić masło dodać pokrojone warzywa. Mieszać od czasu do czasu do momentu aż warzywa się(...)krem, dodać pokrojony na mniejsze kawałki serek topiony. Gotować do momentu rozpuszczenia się serka. Zupę doprawić do smaku. Podać  z grzankami i płatkami.Na maśle podsmażyć pokrojony chleb w kostkę na złote grzanki.Migdały podprażyć na suchej patelni

Ala piecze i gotuje

Proponowane wyszukiwania