przepis na chleb - 13000 przepisów (strona:35/867)

Domowe pieczywo. Grzyby. Chleb pszenno-orkiszowy z kurkami, na zakwasie 159

Domowy, pachnący chleb i do tego z grzybami. Jakiś czas temu piekłam chleb z suszonymi borowikami a teraz postanowiłam dodać świeżych pieprzników jadalnych. Czułam, że to będzie dobry pomysł. I tak było - kurki świetnie się sprawdziły jako aromatyczny dodatek i sprawiły, że miąższ chleba nabrał ciekawej faktury.Przyznam, że ostatnimi czasy mniej pieczywa piekę - może z racji tego, że jest cieplej(...)przysnął tak mocno, że był dość niemrawy kiedy postanowiłam go użyć. Ale 2 dni podkarmiania i dopieszczania przywróciły go do pełnej sprawności i dał sobie radę z moim kurkowym chlebem. Wyobraźcie sobie teraz taką sytuację - stoi gliniany garnuszek z czymś w środku a nad nim stoi sobie baba, czyli Pyza, i gada czule do tego czegoś. Żarłoczek pękał ze śmiechu

Smaczna Pyza
Przekładany chleb z wędzonym serem i pieczonym czosnkiem 132

Akcja ogłoszona na blogu "Kuchnia Ireny i Andrzeja" zainspirowała mnie żeby zrobić chleb którego nie tylko ja ale i inni blogerzy nie zrobili do tej pory. Poświeciłam sporo czasu przeczesując internet w poszukiwaniu takiego chleba. W końcu trafiłam na przepis nietypowy bo wcale nie wyglądał jak chleb, w dodatku bardzo łatwy i wyśmienity na każdą okazję od śniadania(...)mówią Ślązacy w ciepłej, aromatycznej, czosnkowo-ziołowej oliwie. Przepis pochodzi  z tego blogu, ja zmieniłam nadzienie z boczkowego na serowe. Przepis dodaję do akcji "Upiecz Smakowity Chleb", organizowanej przez blog Ireny i Andrzeja. Patronem akcji są Zakłady Tłuszczowe "Kruszwica", producent margaryny Smakowita. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Francuski chleb z garnka 190

Dzisiejszy wpis to zmodyfikowany przeze mnie podstawowy przepis Julii Child na chleb, bułki, pizze lub bagietki. Z tego przepisu robiłam już pizze, a tym razem postanowiłam upiec chleb metodą amerykańską, czyli w garnku. Ten chleb może być idealnym dodatkiem nie tylko do codziennego śniadania, ale także świątecznego. Chleb jest prosty, nie wymaga żadnych skomplikowanych receptur i dla wszystkich, którzy

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Chleb graham, klasyczny 220

Kolejny wypiek chleba, tym razem z mąki graham. Przepis jest bardzo prosty a smak chleba naprawdę dobry, miodowy. Chleb graham, klasyczny PRZEPIS /źródło: A. Fiedoruk "Chleb domowy wypiek"/ Temperatura pieczenia: 190oCCzas pieczenia: 1 h Składniki 40 dag mąki Graham, typ 1850 10 dag mąki pszennej chlebowej, typ 850 3 dag świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżka miodu (dodatkowo dodałam

coolinarnastrefa.blogspot.com
Chleb z orzechami włoskimi 152

Bardzo dobry chleb o miękkim, ale i zwartym, lekko wilgotnym miąższu (nie kruszy się). W smaku jest naprawdę orzechowy, w stylu francuskim pasuje do niego ser, ale mi wystarcza samo masło. Po raz pierwszy skorzystałam z metody powolnego wyrastania chleba w lodówce. Proces fermentacji przebiega wolno bo min. 12 h, ale dzięki temu można dodać mniej drożdży. Skorzystam(...)metody pewnie jeszcze nie raz. W przepisie wykorzystałam 3 różne mąki, ale spokojnie można użyć jedynie mąki chlebowej. Chleb z orzechami włoskimi PRZEPIS /na 1 bochenek/  Temperatura: 220oC (10 min), 190oC (25-35 min)Czas pieczenia: 35-45 min.  Składniki 400 g mąki pszennej chlebowej, typ 750 65 g mąki orkiszowej jasnej 35 g mąki owsianej

coolinarnastrefa.blogspot.com
Chleb mieszany z jabłkiem - World Bread Day 2013 153

Chleb za żytnim zakwasie, mąki mieszane a do tego jabłko i miód. Brzmi dobrze, ale czy się uda ? Ja nie jestem chlebowa, uważam się za osobę, której zdecydowanie brak talentu piekarniczego. W swojej "karierze" udało mi się zamordować 2 zakwasy i zniechęcić na jakiś czas do pieczenia. Ale znowu mnie naszło i może udany jakimś cudem chleb spowoduje(...)będę walczyć z tematem ? Zobaczymy i nadzieja jest bo chleb jaki opiszę niżej wyszedł pyszny ! Swój skromny chlebek dołączam do akcji Zorry w Światowym Dniu Chleba 2013,  jej 8-mej edycji.  ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Chleb orkiszowy z orzechami włoskimi, na zakwasie 204

Stefan ma się dobrze, ładnie rośnie i chętnie współpracuje. A ja staram się pamiętać o dokarmianiu go żeby był aktywny. Staram się też żeby w domu był domowy chleb. Mój ostatni wypiek to chleb z mieszanki mąki orkiszowej i pszennej, z dodatkiem orzechów włoskich - pyszny i zdrowy.Ten chleb powinien się nazywać Brzydal bo wierzch zdecydowanie nie grzeszy urodą(...)ściereczką. Musiałam posypać ścierkę zbyt małą ilością mąki bo przy przekładaniu okazało się, że ciasto przywarło a podczas odklejania porwało się nieco .... Jednak takie rzeczy mnie nie zniechęcają - chleb ładnie wyrósł, jest bardzo smaczny i chrupiący i przecież najważniejsze jest wnętrze, prawda ? ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Chleb żytni na jabłkowym zakwasie 146

Chleb żytni z jabłkami czy też chleb pszennożytni piekę często, bo przepadam za jabłkami. Pyszny chleb piekę z jabłkowym cydrem. Ale jeśli nie macie jabłkowego cydru to same jabłka w zupełności wystarczą. Przyrządzenie tego chleba jest nieco pracochłonne i wymaga zaplanowania. Oczywiście trzeba przyrządzić zakwas, który wymaga dojrzewania przez 3 dni. Poza tym na chleb żytni na jabłkowym zakwasie składa(...)kroki. Wystarczy jedynie dodawać składniki dzień po dniu, mieszać i ponownie odstawiać w ciepłe miejsce. Lubię przyrządzać zakwas latem. Jest wtedy ciepło i zakwas pięknie “łapie kwas”. Chleb żytni na zakwasie potrzebuje również długiego czasu na wyrośnięcie, więc pieczenie na zakwasie latem to prawdziwa przyjemność i gwarancja, że chleb na pewno się uda! Chleb żytni Składniki: 2 bochenki

codojedzenia
Panem et circenses - chleba i igrzysk 182

ostatnich dniach w moje dni wdarł się mały lęk. Lęk związany z awarią piekarnika. Wyobraźcie sobie moment, kiedy siedzący od chwili w piekarniku chleb, ciągle nie zaczął dzielić się swoim zapachem. Zaglądam w ciemne okienko piekarnika i już po sekundzie orientuję się, że przecież nie powinno być ciemne! Powinno błyszczeć mi w oczy blaskiem, złotem przypominającym letni muskany wiatrem łan(...)zboża. A tu co? Ciemność widzę! Stało się, w trakcie wypiekania niedzielnego razowca ze słonecznikiem, piekarnik padł! Powiało grozą. Co teraz?! Szczęśliwie chleb wkładany był oczywiście do maksymalnie rozgrzanego piekarnika, a ten odmówił pracy po ok. pół godzinie. Eksperymentalne przymusowe dopiekanie bochenka w powoli stygnącym piekarniku powiodło się. Co prawda skórka nie uzyskała zwykłej chrupkości, ale  bochenki wyrosły

I tu będę miała takie te
Dietetyczny chleb bez mąki 174

Chleb wszelaki to dla mnie zguba, wystarczy, że zjem 2 razy dziennie kilka kromek to moja waga gwałtownie szybuje do góry, gdy wykluczam go z moich posiłków następuje równowaga i nie tyję. Jak wiecie ostatnio byłam na feriach nad morzem pod opieką specjalisty od diet, który zabronił mi jeść tradycyjne pieczywo. Ale że uwielbiam chleb, to kazał mi upiec dietetyczny(...)chleb bez mąki z otrębami i płatkami owsianymi i zezwolił na spożywanie 1-2 kromeczek dziennie. Upiekłam więc domowe pieczywo, gdyż chlebem to raczej nie można nazwać, jest bez mąki, bez jajek, bez spulchniaczy , na kefirze, z otrębami, różnymi płatkami, słonecznikiem i mielonym lnem, coś jak chleb dukana . Chleb jest trochę za płaski (ale to wina zbyt szerokiej keksówki) jest

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chleb pszenny na drożdżach z oliwkami 164

Przepis na ten chleb pszenny na drożdżach jest prosty i pochodzi z programu kulinarnego, jaki kiedyś prowadziła Joanna Brodzik. Sam program trochę mnie denerwował, ale akurat ten przepis mnie zainteresował. Niestety, chleb robiony trochę na wyczucie, bo pani Joasia nie podała w kilku miejscach dokładnych proporcji. Do tamtej pory piekłam chleby jedynie na drożdżach, w zasadzie według jednego przepisu, zasłyszanego(...)wyglądał apetycznie, to też wydawał się prosty. Chlebek podbił wkrótce podniebienia mojej rodziny jak i koleżanek w pracy. Co tam, urządziłyśmy swojego czasu nawet wspólny pracowniczy wypiek tego chleba, ale o tym ciii…Doskonały jest jeszcze ciepły, z rozpływającym się na nim masełkiem. Ja do chleba dodaję jeszcze zioła prowansalskie i oliwki, które nadają mu niepowtarzalny smak i zapach

Mieszam w Garnku
Chleb orkiszowy razowy z białą kaszą gryczaną 242

maju Amber zaprosiła do wspólnego pieczenia chleba, który został zaproponowany przez Elę z blogu W poszukiwaniu Slowlife . Ela wskazała chleb orkiszowy razowy z kaszą gryczaną wg Trufli . Oczywiście nie omieszkałem dodać swoich trzech groszy. Kaszę gryczaną dałem białą, również dodałem odrobinę mąki żytniej chlebowej. Mąkę żytnią dałem dlatego, że początkowo ciasto wydało mi się zbyt luźne, nawet jak na chleb(...)uprzednim wymieszaniu mikserem wszystkich składników. Po dodaniu kaszy delikatnie wymieszałem ciasto drewnianą kopyścia. Dzięki temu ziarenka kaszy nie rozmiksowały się, pozostały całe i są pięknie widoczne po upieczeniu chleba. Widoczne zwłaszcza, że kasza gryczna była biała. Chleb pyszny, ale nie ma aromatu typowego dla prażonej kaszy. Stosunkowo wilgotny dzięki tejże kaszy. Fajne w nim jest jeszcze to, że jest niezwykle

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb żytni 100% zakwas 178

Uważam za ogromną sztukę upieczenie dobrego, miękkiego, domowego pieczywa. Upieczenie razowego pieczywa to już krok dalej, musi być przecież miękkie i puszyste- mąka razowa jest dość trudna. Ale upieczenie chleba na zakwasie? Własnym, wychodowanym zakwasie? Obłęd, coś nie do wykonania... A jednak! Były trzy próby. Pierwsza była udana tylko w połowie: zakwas super, chleb pięknie wyrósł ale niezbyt dobry przepis(...)zniszczył mój trud (pieczenie w kąpieli wodnej), chleb był zbyt wilgotny, pyszny, lecz niestety zbyt miękki. Drugie podejście- masakra! Postanowiłam upiec chleb i zrobić zakwas jedynie z mąki żytniej typ 2000. Mąka okazała się zbyt ciężka, chleb nieco wyrósł, lecz niestety ciasto miało Nie wierzyłam w nią od początku do końca, słoik po zakwasie rzuciłam w kąt. Zapomniałam

Mango Papaja
Pizza chlebowa czyli utylizacja starego chleba 153

drożdżowego. W przypadku użycia pieczywa pszennego jest to zresztą prawie takie same ciasto jak na pizzę (rożni się jajkiem) więc zapiekanka smakuje prawie tak samo jak pizza. Składniki: - stary chleb lub bułki - opcjonalnie pokrojony plasterek sera do ciasta (nie jest konieczny jak mi zostaje jeden to wrzucam) - jajko - mleko (parę łyżek do zalania chleba aby nasiąkł) - góra wedle uznania(...)Wbijamy w niego jajko i dodajemy mleko do namoczenia (od paru łyżek do pól kubka, jak okaże się za dużo płynu to nie ma problemu można odsączyć przed zapieczeniem). Chleb odstawiamy na pół godziny aby się rozmoczył. Po upływie wyznaczonego czasu przekładamy chleb do formy (ja używam papieru do pieczenia) cienką warstwą tak jak na pizzę. Ugniatamy trochę łyżką. Nakładamy

Lubczyk i Wanilia

Proponowane wyszukiwania