przepis na chleb - 13000 przepisów (strona:30/867)

ZaKwas na ChleB 201

Zakwas na chleb robię już od dawna, to nic trudnego wbrew pozorom.fot.Jacek M.(Cloney)Potrzebujesz:Dziś zrobimy go razem.Aby dojrzał potrzebujemy 5 dni.A potem...no właśnie, tu jest największy problem, i dlatego ja przeprowadzę Cię przez ten proces krok po kroku, bez udziwnień i tajemniczych haseł.Potrzebujesz:Dobrą, grubo zmieloną mąkę żytnią razową czy orkiszową typu 2000 lub 1850. BARDZO(...)dnia piątegoTUTAJ JEST PRZEPIShttp://jollowanie.blogspot.com/2014/10/chleb-na-modym-zakwasie.htmlDo reszty zakwasu dodaj ponownie pół szklanki mąki i wody. Rób tak przez następne 3 dni, i po tym czasie możesz już piec chleb, a jak  nie chcesz piec chleba to zamknij szczelnie słoik i schowaj do lodówki. Przed każdym pieczeniem nakarm go i zawsze troszkę zostawiaj. Z czasem nie będziesz potrzebować drożdży

Pasje Jolki
Chleb na zakwasie ręcznie wyrabiany 198

wyjmij foremki przed nagrzaniem. Pieczemy 40 min. w tym po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 200 °.Moje foremki są dość grube, więc po 40 min. wyjmuję z nich chleb i piekę jeszcze 10 minut od dołu na termoobiegu.Warto spróbować upiec chleb samemu, bo nie przypomina on w niczym tego kupnego. Jeżeli użyłeś drożdży (50 g) zamiast zakwasu, to chleb

Pasje Jolki
PLACUSZKI Z CHLEBA, SZYNKI I MOZZARELLI 173

Stwierdziłam, że jeśli można zrobić zapiekankę z chleba, to i placuszki  o podobnym smaku wyjdą ok :-) I nie myliłam się. Placuszki z chleba (im starszy chleb tym lepiej) to kolejny mój przepis na fajna kolację za grosik. Taki przegląd lodówki, bo przepis możemy sobie dowolnie modyfikować wg własnego smaku, lub wg tego co mamy akurat w lodówce(...)50gsólpieprzostra paprykaolejbułka tartakoperek zielony (świeży lub mrożony)2 jajka3-4 kromki chleba2 gotowane na twardo jajkaWykonanie:Pieczarki i szynkę kroimy na drobną kosteczkę. Przesmażamy na minimalnej ilości oleju. Studzimy. Chleb kroimy w kosteczkę. Jajka ścieramy na tarce na oczkach lub kroimy nożem na drobną kostkę. W misce mieszamy wszystkie wymienione składniki, wbijamy jajka, dorzucamy mozzarellę strata na drobnych oczkach

Walijskie Pichcenie
CEBULOWY CHLEB Z GARNKA 154

Uwielbiam domowy, pachnący chlebek,  jednak jego wypiek nie jest  moją mocną stroną :( Postanowiłam się doskonalić. Przeczytałam, że najważniejszą rzeczą przy pieczeniu domowego chleba jest ... cierpliwość :) i chyba to jest prawda. Nie zawsze chciało mi się wyrabiać chleb 2 razy, bądź czekać długi czas na jego wyrastanie no i efekt był niezadowalający (żeby nie napisać opłakany!). Dziś(...)dałam sobie czas, i ze spokojem, bez pośpiechu upiekłam korzystając z przepisu w "Przyjaciółce" upiekłam chleb w garnku.Cierpliwość i dokładność została nagrodzona. Chlebek wyszedł pyszny, pachnący smażoną cebulką, wyrośnięty pokazowo z chrupiącą skórką ... Za kilka dni próbuję następny przepis :)Składniki:150 g mąki żytniej typ 720150 g mąki orkiszowej100 g mąki pszennej

Walijskie Pichcenie
Chleb wiejski na zakwasie 149

Bardzo dawno piekłam już chlebek, dlatego należało od nowa zrobić zakwas i poczekać ,aż wyrośnie.Chleb już gotowy. Cała kuchnia pachnie. Chleb się studzi , ale  każdy próbuje już coś sobie odkroić.Jest pyszny chrupiący. Polecam Prawdziwy dobry zakwas: 2 szklanki mąki żytniej woda tak, by uzyskać konsystencję gęstej śmietany 1 łyżeczka soli Wykonanie:  Szklankę mąki wymieszać z letnią(...)trzy doby, latem  krócej. Tak przygotowany zakwas dodajemy do ciasta chlebowego. Po wyrobieniu odkładamy trochę do słoiczka i mamy na następne pieczenie, trzymając w lodówce. Składniki na chleb zakwas 1/2 kg maki pszennej  1/2 kg maki żytniej 1/2 mąki graham z orkiszem szklanka ciepłej wody 2 łyżki słonecznika 2 łyżki siemienia lnianego 1 łyżka soli Wykonanie Do miski

W kuchennym oknie Ewy
Domowy chleb pszenny 204

jest coś lepszego niż świeży i chrupiący chleb prosto z piekarnika, zrobiony przez nas samych? Jak dla mnie nic nie przebija tego momentu kiedy w całym domu pachnie świeżym chlebem i nagle wszyscy pojawiają się w kuchni ;-) Wystarczy świeże prawdziwe masło i piętka z chleba i już mi bosko! ;-) Buziak! Składniki: - 1 kg mąki włoskiej 00 - 600 ml letniej wody(...)Odstaw w ciepłe miejsce na 35 minut. Po tym czasie zarób ciasto, zagniatamy energicznie, tak aby ciasto się napowietrzyło. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Na stolnicy utwórz bochenki chleba, ułóż na blaszce do pieczenia. Nastaw piekarnik, aby się rozgrzał do temp 200-220 stopni. Bochenki na blaszce powinny odczekać co najmniej 20 minut przed włożeniem do pieca. Ponacinaj chleb

SMYKWKUCHNI
Chleb pytlowy z siemieniem lnianym 192

Chleb z dodatkiem siemienia lnianego na zakwasie żytnim. Jak zawsze pyszny domowy i bez polepszaczy. No i najbardziej to lubię zapach pieczonego chleba w domu.  Zmieniłam tylko typ mąki pszennej ale to raczej nie miało wpływu na smak bo chleb był pyszny. Składniki: Zaczyn  75 g aktywnego zakwasu żytniego 250 g mąki żytniej 720 Młyn Kopytowa(...)wyrosnąć trochę ponad brzeg formy. Przed pieczeniem spryskać wodą i posypać siemieniem lnianym. Piec w 240 stopniach 15 minut a następnie w 200 stopniach 25 minut. Ostatnie 10 minut chleb piec bez foremki. Wyjąć z piekarnika, oderwać papier i studzić na metalowej kratce najlepiej całą noc. Przepis z bloga Zapach chleba

Ala piecze i gotuje
Chleb gryczany (bez glutenu, mleka i jajek) 270

kolendry. Wypieki z mąki gryczanej mają często tendencję do kruszenia się i szybkiego wysychania, ale aby temu zapobiec wystarczy dodać więcej siemienia  lnianego i skrobi np. ziemniaczanej. Chleb ten bardzo dobrze się kroi, nie rozsypuje się i nadaje się na kanapki do pracy czy szkoły. Składniki:mąka gryczana jasna 2 szklanki skrobia ziemniaczana 1 szklanka woda i/lub mleko sojowe(...)olej 3 łyżki karob mielony 2 łyżeczki kolendra mielona 1/2 łyżeczki Zamiast części lub całości wody lepiej użyć mleka roślinnego (np. sojowego lub innego dozwolonego w ramach diety) chleb ładniej wyrośnie. (Mój jest tylko z wodą) Skrobię ziemniaczaną można zastąpić tapioką lub skrobią kukurydzianą. Karob można zastąpić łyżeczką kakao lub kawą instant z cykorii.  Przygotowanie: Wymieszać suche składniki, dodać

głodny alergik
Chleb pszenny na zakwasie 168

Jakiś czas temu zaczęłam swoją przygodę z chlebami na zakwasie :) Piekę różne chleby coraz częściej, już prawie regularnie. Myślę, że warto podjąć ten wysiłek, żeby mieć w domu prawdziwy chleb :) To czysta poezja smaku... a pachnie przy tym obłędnie i jest dłuuuugo świeżutki. Dwa dni temu był obchodzony Światowy Dzień Chleba, więc to świetna okazja, by się Wam pochwalić takim(...)wody (letniej i przegotowanej) 1 płaska łyżeczka soli 150 g aktywnego zakwasu 8 g świeżych drożdży lub 3 g drożdży instant Dodatkowo: olej rzepakowy, mąka do posypania chleba Wszystkie składniki na ciasto chlebowe wymieszać i wyrobić, najlepiej mikserem z hakiem lub ręcznie. Ciasto będzie dość klejące, ale nie dosypujemy więcej mąki, tylko przykrywamy je bawełnianym ręcznikiem i odstawiamy

Delicious Titbits
Chleb żytni na zakwasie ze słonecznikiem 152

Dawno nie piekłam chleba, upały zdecydowanie mnie do tego zniechęcały, ale Pieczarka Mysia skutecznie mnie zachęciła do odpalenia piekarnika, po tym jak zobaczyłam u niej przepis na chleb żytni na zakwasie.A przy okazji mogłam także dołączyć mój przepis do listy wypieków Na zakwasie i na drożdżach na blogu Zapach chleba.Moje chlebki niestety lekko siadły, co widać(...)zdjęciu. Bardzo szybko urosły i nim się zorientowałam zaczęły wychodzić poza foremkę. Już po pięciu godzinach (mimo, że w przepisie chleb musi wyrastać 10-12 godzin) zmuszona byłam go włożyć do piekarnika. Przy przenosinach do piekarnika lekko klapnął. Całe szczęście stracił tylko na urodzie, bo w smaku jest rewelacyjny ! Chleb żytni na zakwasie ze słonecznikiem Składniki: Na zaczyn

Kulinarne przygody Gatity
Chleb kukurydziany na poolish, czyli listopadowa piekarnia 135

kolejny, co najmniej 20 blogerek spotkało się w wirtualnej listopadowej piekarni ! Tym razem  wspólnie upiekłyśmy chleb kukurydziany na zaczynie poolish według J. Hamelmana. Przepis wyszukała dla nas Margot z Kuchni Alicji, a do wspólnego pieczenia jak zwykle zaprosiła Amber.Był to mój pierwszy raz z chlebem kukurydzianym, ale na pewno nie ostatni. Chleb ma piękny(...)żółciutki kolor, delikatny miąższ i rewelacyjną chrupiącą skórkę. Chleb kukurydziany na poolish, czyli listopadowa piekarnia Składniki:Na zaczyn poolish125 g mąki pszennej 650125 g wody0,5 g świeżych drożdżyCiasto właściwe250 g maki 650125 g mąki kukurydzianej 190 g wody1 łyżeczka soli7 g świeżych drożdży1,5 łyżki oleju250 g zaczynu jak wyżej Wykonanie:W przeddzień pieczenia należy zrobić zaczyn

Kulinarne przygody Gatity
Normandzki chleb jabłkowy 180

kolejne wspólne pieczenie, czyli  na wrześniową piekarnię, organizowaną przez Amber z bloga Kuchennymi drzwiami.  Przepis mistrza Jeffreya Hamelmana z biblii chlebowej pod tytułem "Chleb" tym razem wybrała dla nas Kamila z bloga Ogrody Babilonu. Chleb bardzo ciekawy, aromatyczny, chrupiący i zdecydowanie na czasie, bo jego motyw przewodni to jabłka. A na dodatek cudnie pachnie(...)podczas pieczenia. Normandzki chleb jabłkowy Proporcje na 2 duże bochenkiCzas przygotowania wraz z wyrastaniem: 17 godzinSkładniki:Levain (zaczyn): 160 g mąki chlebowej 750 100 g wody 30 g aktywnego zakwasu żytniego Ciasto właściwe: 650 g  mąki chlebowej 750 90 g mąki pszennej razowej 210 g wody 310 g  cydru 20 g soli 5 g drożdży instant

Kulinarne przygody Gatity
Chleb pszenny- prosty 184

Prosty do zrobienia chleb ..przepis znaleziony u Dorotki.Ciasto na chleb wyrabiałam w misce Tupperware..w sumie to za dużo powiedziane..moja praca polegała tylko  na włożeniu składników do miski, wymieszania łyżką, zamknięcia, odpowietrzenia ..i praktycznie to wszystko..żadnego zagniatania i zero wysiłku., tylko ciut strachu w momencie "pykania"pokrywy.Ponoć trzeba miską zakręcić..ale ja o tym zapomniałam .Ciasto(...)Mimo braku kręcenia miską ciasto i tak urosło..a chlebek był pyszny...nie taki piękny jak u Dorotki, ale pyszny.Zdjęcia po urośnięciu niestety brak..zapomniałam zrobić...na zdjęciu chleb ukrojony zraz po upieczeniu. 700 g mąki pszennej chlebowej  2 łyżeczki soli  25 g miękkiego masła  1 saszetka suchych drożdży (7 g) lub 14 g drożdzy świeżych

Moje domowe kucharzenie
Chleb orkiszowo żytni na zakwasie 188

Mój pierwszy chleb na zakwasie. Wybrałam prosty do zrobienia bo nie mam wprawy w pieczeniu chleba. Jednak muszę powiedzieć, że jak na mój pierwszy raz jestem zadowolona. Chrupiąca skórka a w środku mięciutki. Zakwas w lodówce mam więc teraz częściej będę eksperymentowała z domowym pieczywem. Składniki: 220 g zakwasu żytniego klik 100 g mąki żytniej typ 720 Młyn Kopytowa(...)wysmarowania formy otręby żytnie do wysypania formy ziarna sezamu do posypania   Przygotowanie:Formę wysmarować olejem i wysypać otrębami żytnimi. Do misy z miksera wkładamy wszystkie składniki na chleb i miksujemy na średnich obrotach około 7-8 minut. Ciasto przełożyć do formy i przykryć folią spożywczą wysmarowaną olejem. Odłożyć do wyrastania w ciepłe miejsce na około

Ala piecze i gotuje
Chleb z miodem, kminkiem, czarnuszką i czubrycą- najlepszy jaki jadłam ;-) 169

Muszę Wam powiedzieć, że chleb czy bagietki robię często, nie zawsze zamieszczam na blogu, ale tym przepisem musze się podzielić. Chleb wyszedł mi przepyszny, razem z moim K. stwierdziliśmy, że to najsmaczniejszy chleb jaki jedliśmy, nie wiem sama co wpłynęło na jego smak chyba po prostu połączenie przypraw i miodu. Jak wiadomo kminek i czarnuszka świetnie się do tego nadają(...)Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto, ciasto ma być puszyste, podsypujemy mąką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Po około 30 minutach ciasto przekładamy do blaszek w jakich chcemy upiec chleb, ja zrobiłam jedną duża tzw. keksówkę, a z reszty zrobiłam bułeczki. Ciasto w formach musi trochę podrosnąć, dopiero wstawiamy do pieca na około 50-60 minut w temp 200stopni

SMYKWKUCHNI

Proponowane wyszukiwania