Jakiś czas temu Anna Maria zaproponowała na FB pieczenie chleba "w ciemno". Nie myśląc wiele zgłosiłam się i w ubiegłym tygodniu dostałam przepis. Chleb miał być na zakwasie to jedno wiedziałam ale jak okazało się, że ma być czekoladowy... o mało nie padłam z wrażenia!!! i w ten sposób w piątek piekłam stając się częścią międzynarodowej inicjatywy! Niesamowite uczucie!!!Pełną
Dzieje kuchennej WiewióryZanim upiekłam "chleb w ciemno" wspaniała blogerka, Amber, przysłała mi maila z propozycją wspólnego blogowego pieczenia chleba i z przepisem oczywiście. Ucieszyłam się bardzo choć przyznam szczerze, że nazwa thang zhong nic mi nie mówiła i lekko mnie przeraziła. Już widziałam siebie latająca po sklepach albo odsyłającą Małżona z jednego sklepu do drugiego. Na moje a raczej Małżona szczęście
Dzieje kuchennej Wiewióryodbyło się w ubiegły weekend kolejne wspólne blogowe chlebowe pieczenie! Ależ to emocje! a jakie ciekawe wypieki! Tym razem przepis dotyczył chleba i to słodkiego na dodatek. Pełnoziarnisty, z rodzynkami, cynamonem, trochę bardziej buła niż chleb ale PYSZNY i to najważniejsze :) lekko słodkawy, długo świeży, beżowy, pachnący i jeszcze wiele innych epitetów mi się na język ciśnie :)Przygód
Dzieje kuchennej WiewióryPrzepis na ten chleb miałam spisany już bardzo dawno temu. Przypomniałam sobie o nim przeglądając mój kajet, upiekłam dla siebie, w ten upał a co! a Małżonowi inny, zakwasowy, żeby nie było :)Chleb jest nie słodki, cynamonowy troszeczkę, bakaliowy, chrupią w nim orzechy, słodzą rodzynki. Ma duże bąbelki w środku i pyszną, niezbyt grubą skórkę. Bardzo polecam z masłem, białym
Dzieje kuchennej WiewióryUwielbiam piec chleby, szczególnie te, które można zapakować w żeliwny gar!U Marty z bloga Co Dziś Zjem Na Śniadanie znalazłam ostatnio przepis na zakwasowy chleb z jabłkami. Zaintrygował mnie bardzo. Od razu nastawiłam pszenny zakwas, zrobiłam szafkowy rekonesans i okazało się, że mąka chlebowa jest obecna. Zagniotłam, poczekałam a potem już tylko wąchałam i wąchałam! zapach jest cudowny
Dzieje kuchennej WiewióryChleb razowy ze sklepu jakoś mi nie podchodzi, ale jak pomyślę, że z prawdziwym razowcem ma niewiele wspólnego to nie ma się co dziwić. Upieczony w domu chleb razowy na zakwasie to kwintesencja zdrowia, a jeśli przepis pochodzi od Tatter, to dodatkowo mamy też kwintesencję smaku. Chlebek ten jest pyszny, aromatyczny, lekki, wszystko co najlepsze zamknięte w jednym bochenku.400(...)pszennej białej1 łyżka soliDodatkowo ulubione ziarna, przyprawy, u mnie: czarnuszka, ziarna dyni, słonecznika, sezam, słód, rozbite w moździerzu na grube kawałki.Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do chleba wg kolejności: mokre, sypkie. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Następnie gotowe ciasto przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami. Wierzch posmarować oliwą. Przykryć ściereczką i pozostawić
Z butelką mleczka w tleprzepis bez zdjęcia. Było to 3, może 4 lata temu, ale chlebek nie poszedł w zapomnienie :) to niesamowicie fajne uczucie :) Postanowiłam zatem jak najszybciej upiec i pokazać Wam ten chleb. Mam nadzieję, że polubicie go tak, jak Sabina :) Jest prosty i wbrew pozorom szybki. Od tego chleba zaczęła się moja przygoda z własnym pieczywem, a byłam wtedy kompletnie "zielona(...)dziedzinie. Nigdy jednak nie zdarzyło mi się, żeby nie wyszedł. Obyło się bez zakalca, nie licząc lekkiej gumowatości, kiedy kroiliśmy go na gorąco ;) Chleb musi jednak choć trochę wystygnąć ;)Składniki:300 ml mleka,1,5 łyżki oliwy,500 g przesianej mąki pszennej,1,5 łyżeczki soli,1 łyżeczka cukru,15 g drożdży,garść płatków owsianych do wysypania formy.Drożdże rozetrzeć
Codzienna kuchnia niecodziennaKolejny chleb. Pyszny i zdrowy. Genialnie prosty i dla osób, które muszą mieć dietę bogatoresztkową i , które cierpią na zaparcia. Idealny chleb, syty i chrupiący.Składniki-500 g mąki orkiszowej typ 650 MŁYN KOPYTOWA-250 g mąki pszennej graham typ 1850 MŁYN KOPYTOWA100 g mąki żytniej razowej typ 2000 MŁYN KOPYTOWA250 g ziaren prażonych od ZIARENKOWO(...)drewnianą łyżką. Ciasto jest luzne. Przygotować keksówki.Wyłożyć papierem. Nałożyć do keksówek masy chlebowej, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny. Posmarować lekko chleb oliwą z oliwek i włożyć do piekarnika na około 200 st. Piec mniej więcej godzinkę zaglądając od czasu do czasu, jeśli zachodzi taka potrzeba to wyłączyc górną grzałkę.Po upieczeniu wyjąć
Z Kuchni Do KuchniNajprostszy na świecie - chleb pszenny na drożdżach. Z formy, więc nic nigdzie nie ucieknie. Bez żadnych dodatków, więc jest idealną bazą do wszelkich modyfikacji. Pachnie pięknie, jest mięciutki i delikatny. Smakuje wyśmienicie ze wszelkimi możliwymi dodatkami. Nie da się go zepsuć, więc będzie idealny na pierwszy własnoręcznie upieczony chleb. Znalazłam go w niemalże pachnącej świeżym pieczywem książce, Bag brød(...)Potrzebowałam czegoś szybkiego, niewymagającego. Coś, co na pewno mi się uda. I co nie będzie bułkami, bo akurat mi się znudziły. Ten chleb jest naprawdę świetny.Chleb pszenny z formySkładniki:(na keksówkę 22x11 cm)300 ml letniej wody25 g świeżych drożdży1 łyżeczka soli1 łyżka oliwy450 g mąki pszennejDrożdże wkruszyć do dużej miski. Wlać kilka łyżek wody, dokładnie wymieszać. Kiedy drożdże
Pożeraczka, czyli raz adobrzedrodzy. To zdecydowanie najsmaczniejszy chleb, jaki do tej pory upiekłam. Fakt, że zawiera dynię, jest tu drugorzędny. C. stanowczo zażądał powtórki, a i piekłabym go trzeci raz z rzędu gdyby nie to, że mi się puree z dyni zaczęło kończyć, a jeszcze tyle mam z nim planów... Chleb jest rewelacyjny. Pachnie bosko, ma cudowny, żółciutki kolor. Jest mięciutki(...)długo rośnie, a potem wyrobione ciasto niemal drugie tyle. Cóż, czasem trzeba się poświęcić... Moim zdaniem jak najbardziej warto - efekt jest bardziej niż zadowalający. Jako bazę użyłam przepisu na chleb na poolish z bloga Co do jedzenia - zasmakował mi bowiem bardzo, i stwierdziłam, że idealnie nadaje się do eksperymentów. Ten zaliczam do jak najbardziej udanych.Dyniowy chleb na poolishSkładniki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeduże jajko)140 g mleka w temperaturze pokojowej,120 g Tang Zhong w temperaturze pokojowej50 g roztopionego i ostudzonego masłaodrobina roztrzepanego jajka z mlekiem do glazurowania Przygotowanie chleba: W misce wymieszaj wszystkie składniki suche: mąki, cukier, sól, mleko w proszku i pokruszone drożdże. Wymieszaj je dokładnie.Dodaj mleko i Tang Zong, dokładnie wymieszaj. Przełóż ciasto na blat i wyrabiaj
Grahamka, weka i kajzerkaKonstynuując inspirowanie się kaszą, po chlebie z kuskusem i kaszą gryczaną, kolej przyszła na kaszę jaglaną. Dlaczego kasza jaglana? A dlaczego nie? Aby sprawdzić, jaki smak będzie miał chleb. Bo kasza z łuskanego ziarna prosa jest zdrowa i smaczna. Bo chleb jest kolejną ciekawą propozycją. Bo poprzedni chleb już został zjedzony.Właściciwe przepis jest identyczny, jak ostatnio pieczony chleb(...)mąki żytniej chlebowej18 g świeżych drożdży30 g oraz 1 łyżeczka oliwy1 jajko110 g mleka30 g brązowego cukru5 g soli 5 g słodu pszenicznego 100 gramów ugotowanej kaszy jaglanejPrzygotowanie chleba:Przygotuj Tang Zhong z mąki i wody. Jeśli go robisz do natychmiastowego użycia, daj mu ostygnąć. Jeśli został przygotowany wcześniej i był przechowywany w lodówce - daj mu się ogrzać
Grahamka, weka i kajzerkaJest to chleb zrobiony przez Alicję, przyjaciółkę, dla której był to pierwszy i jestem pewna nie ostatni bochenek.Jest to dowód na to, że upieczenie chleba nie jest trudne i nie wymaga skomplikowanych umiejętności ani robotów kuchennych.Alicja zrobiła wszystko sama, od ugniecenia do upieczenia.Przepis jest na trzy bochenki,upieczone jednocześnie. Składniki:- 1,5 kilo mąki pszennej- 50 gram drożdży(...)zbyt długo ugniatane. Ponownie przykryła ściereczką i włączyła piekarnik na 200 °. Po około 20-25 minutach bochenki podwoiły swoją objętość Alicja lekko namoczyła ręce i posmarowała nimi góry chleba, zrobiła nożem wzorki i włożyła na 40 minut do nagrzanego piekarnika , góra-dół.Po tym czasie chlebki były gotowe.Alicja położyła je na kratkę, aby odetchnęły.I to cała historia.Po około
Pasje JolkiCzym pachnie dom rodzinny? Taki, dom, do którego chce się wracać. Taki, do którego ma prowadzić kuszący aromat, delikatnie łaskoczący zmysły, wyzwalający uśmiech i uruchamiający ślinianki. Taki dom pachnie chlebem. Nasz tak pachniał wieczorem, no... może wczesną nocą. Z braku pieczywa i z potrzeby zdziałania czegoś w kuchni, powstał szybki chlebek owsiany. Oczywiście produkcja uruchomiona była z myślą o 'bezglutenkach(...)piekarnika i wspomnieniem o tym, konkretnym bochenku. Wyszedł delikatny, rozpływający się w ustach, ale ukryty pod chrupiącą skórką. Nie rozrywał się i nie rozpadał (jak większość chlebów b/glutenowych - szczególnie gdy trafia na smakosza w gorącej wodzie kąpanego, który nie wytrzyma i konsumuje jeszcze cieplutki). Ten smak, jest niespotykany, a ciasto - stworzone do formowania. Nie skłamiemy mówiąc, że to najlepszy chleb
Wypisz WymalujCroquette with slices of bread Składniki 1 pajda chleba 2 łyżki majonez 4 plastry ser żółty 2 plastry szynka wędzona 1 pomidor chilli 1 jajko bułka tarta olej do smażenia Wykonanie. Z pajdy pszennego chleba, odkroić skórkę, rozwałkować na folii spożywczej. Tak przygotowany chleb, posmarować majonezem, rozłożyć żółty ser, oprószyć chilli i położyć po dwa plasterki szynki wędzonej. Pomagając sobie(...)folią, zrolować. Jajko roztrzepać, posolić i pędzlem posmarować nasze ruloniki z chleba, a następnie obtoczyć w bułce tartej. Smażyć z każdej strony na oleju. Osączyć na papierze kuchennym. Pokroić w plastry, podać z pomidorem
Kulinarny karnet Christophera