było już dawno żadnego przepisu na chleb. Dzisiaj więc przepis na chleb razowy z mąki orkiszowej i niewielkim dodatkiem mąki żytniej. Chleb jest aromatyczny, długo pozostaje świeży. Ma fajny miąższ z dużymi dziurkami. Jak to zwykle u mnie, chleb powstał z konieczności, bo potrzebowałam wykończyć mąkę razową orkiszową i resztkę mąki żytniej chlebowej. Chleb przechowywany nawet 5 dni w ściereczce(...)lnianej nie traci aromatu. Bardzo lubię piec chleb w domu. To oczekiwanie na wyrastanie i potem niesamowity zapach, który unosi się nawet na korytarzu. Uwielbiam chleby żytnie, ale do nich trzeba dojrzeć, bo nie każdemu smakują. W takim wypadku, warto mieszać różne rodzaje mąki. Co jeszcze fajne w wypadku chlebów żytnich to fakt, że nie wyrabia się ich. Ciasto wystarczy
Mieszam w Garnkuprzepisu chciałabym napisać o zakwasie i jego pielęgnacji coś więcej. Po pierwsze nie jestem jakimś ekspertem w tych sprawach, ale mimo jedynie 16 lat na karku upiekłam już kilka chlebów na własnoręcznie wyhodowanym zakwasie i z jego obserwacji co nie co wiem ;) Mam nadzieję, że tym postem uda mi się namówić Was do wyhodowania własnego zakwasu i regularnego pieczenia chleba(...)wierzcie mi! Okej, przejdźmy do sedna sprawy ;) Czysto teoretycznie : zakwas to mieszanka kultur bakterii, której zadaniem jest przeprowadzanie fermentacji odpowiedniej dla danego procesu technologicznego - zakwas jest nie tylko na chleb, ale mamy również zakwas mleczarski (np. do jogurtów, kefirów), zakwas maślarski (ukwasza śmietankę), zakwas gorzelniczy (wykorzystywany przy produkcji drożdży stosowanych w fermentacji alkoholowej) no i nasz zakwas piekarski. Co będzie
chili & sugarPrzepis ten dostałam od Koleżanki, za co jestem jej bardzo wdzięczna, bo ten chleb to niebo w gębie! Pracy przy nim niewiele, ale za to ten smak! ahhh My zajadaliśmy się nim do sałatki greckiej, i powiem tak : pychota! Najważniejsze w tym przepisie jest to, żeby użyć 3 rodzajów różnych serów żółtych, tak aby ich smak się zmieszał. Spróbujcie(...)pożałujecie. Z góry przepraszam za jakość zdjęć, ale robione były przy sztucznym świetle. 'czosnkowo-serowy chleb' Składniki: - 1 bochenek chleba - 2-3 łyżki masła - 3 duże ząbki czosnku - 3 rodzaje sera po 100g (użyłam gołdy, chedarra, mozzarelli) - oregano, bazylia, koperek Masło połączyć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i dodać oregano, bazylię i koperek. Dokładnie wymieszać. Chleb naciąć ostrym nożem
CookYourselfKolejna propozycja na pyszny domowy chleb. Przepis na pochodzi z książki "Wypieki prawie bez tłuszczu" Charlotte Bucket. Pomimo dużej zawartości mąki razowej, chleb jest mięciutki i nie jest zbity . Ma też bardzo chrupiącą skórkę, co nam wszystkim odpowiada. Dodam jeszcze, że przygotowanie jest bardzo łatwe. Na pewno jeszcze go upiekę. Ilość drożdży w przepisie jest bardzo duża. Ja zmniejszyłam(...)chleb też wyrósł. Autorka podaje przepis na 1 foremkę 30cm. Mi wyszła 1 x 30cm i 1 x 20cm. Składniki 80g świeżych drożdży (50g- 60g wg mnie wystarczy) 500g drobnej mąki okrkiszowej pełnoziarnistej (typ 2000) 200g mąki pszennej (typ 550) 1 łyżka cukru 750 ml maślanki 2 łyżki przyprawy dochleba (u mnie po prostu wymieszane suszone zioła: rozmaryn, majeranek,oregano
Pełny talerzTupot małych, bosych stópek zbiegających po schodach, czuły uśmiech i życzliwe gesty. O takich marzę porankach. W moim rodzinnym domu nigdy nie były tradycji pieczenia domowego chleba. Zawsze kupowało się świeży bochenek w pobliskiej piekarni, aby następnie ze smakiem go spałaszować. Jednak w pewnym momencie nabyliśmy maszynę do pieczenia chleba, wtedy już byłam blogerką, choć(...)każdym razie, maszyna zajęła honorowe miejsce w kuchni i w prawie każdy weekend na stole pojawiało się świeże pieczywo. Chciałam jednak spróbować czegoś nowego. Postanowiłam upiec chleb bez użycia sprzętu, jedynie mąka, woda, moje dłonie i ciepło piekarnika. Zaczynałam od sodowych chlebków irlandzkich, są bowiem najłatwiejsze i zawsze się udają. Następnie przerzuciłam się na drożdże
W kuchni Karmel-itkiNowy 2015 rok zaczynamy w naszej comiesięcznej piekarni u Amber w hiszpańskich rytmach. Tym razem na tapecie jest rustykalny chleb hiszpański, wybrany dla nas przez Anię z bloga Bajkorada . Chleb jest bardzo puszysty i delikatny . Gdy go przyrumienimy ma pyszną chrupiącą skórkę. Należy tylko pamiętać o tym, żeby starter przygotowywać w dużej(...)misce, ponieważ bardzo rośnie w trakcie fermentacji i może nam niechcący wyjść na zewnątrz poza miskę. Pan r ú stico, czyli rustykalny chleb hiszpański Czas przygotowania: 27 godzin Proporcje na 1 bochenek Składniki Starter: 150 ml ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 26 g świeżych drożdży 125 g mąki pszennej chlebowej 750 Ciasto właściwe
Kulinarne przygody GatityPiekłam już różne chleby i w różnych naczyniach. Dziś upiekłam chleb pszenny z kasza jaglaną. Chleb jest pyszny choć jak dla mnie wyszedł troszkę za mało słony. Po upieczeniu jest mięciutki w środku a jego skorka jest chrupiąca. Chleb upiekłam w naczyniu żaroodpornym i ta metoda najbardziej mi odpowiada bo chleb jest taki jak lubię z mocno chrupiącą skórką. Polecam(...)pieczenie tą metodą bo chleb jest rewelacyjny. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniwstępie muszę się Wam pochwalić, że mimo iż pracuję zawodowo, to praktycznie nie kupuję już pieczywa, a chleby i bułki dla całej rodziny wypiekam sama. Na początku myślałam, że to nierealne - mama dwójki dzieci, na pełnym etacie, nie kupuje chleba w piekarni - ale okazuje się, że to nic trudnego... wystarczy chcieć i dobrze się zorganizować :) Nie muszę chyba już wspominać(...)okazji ogromna satysfakcja. No i ta radość oczekiwania, że o zapachu w całym domu nie wspomnę :) Ostatnio zakupiłam kilka ciekawych książek kulinarnych - jedną z nich jest książka Piotra Kucharskiego"Chleb", z której to właśnie pochodzi ten przepis. Składniki na zaczyn: 10 g drożdży100 ml wody100 g maki pszennej 750Składniki na ciasto właściwe: 300 ml wody500 g mąki pszennej
Delicious TitbitsKolejny pyszny chleb Hamelmana z ksiazki "Chleb".Dodatek ziaren nadaje temu chlebowi wyjatkowy smak,a miod odrobine slodyczy.Fermentycja wstepna dzieki drozdzom trwa tylkogodzine,a chleb jest pelen pszenicznego aromatu.Kombinacje ziaren mozemy skompletowac samodzielnie i za kazdym razem uzyc innej.Ma niezwykle pyszna,chrupiaca skorke.Pomimo tego,ze pszenny - tak samo swiezy i dobry rowniez na drugi dzien.Skladniki na 1 bochenek:maka chlebowa(...)ciasta nie mamy co dzielic.Uformowac wobec tego okragly lub podluzny bochenek,w zaleznosci od ksztaltu koszyka jakiego uzyjemy do wyrastania.FERMENTACJA KONCOWA : okolo 1 godziny w temperaturze 24,5°C.Zlozyc chleb i ulozyc w koszyku zlaczeniem do gory.Wierzch posypac maka,a koszyczek przykryc sciereczka kuchenna. PIECZENIE : piec 40-45 minut w temperaturze 240°C na uprzednio nagrzanym kamieniu.Odwrocic koszyczek i wyrzucic
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jest piękniejszy zapach na świecie od ...zapachu pieczonego chleba? Wg mnie nie ma :). Taki świeży kromal najlepiej smakuje tylko z masłem. Przepis podany poniżej jest bardzo prosty, powinien więc zachęcić szczególnie te osoby, których samodzielny wypiek chleba trochę przeraża. Chleb jest pyszny, mięciutki, odpowiednio wyrośnięty, a dodatek ziarenek wspaniale podkreśla jego smak ...Polecam wypróbować! :))Składniki(...)czarnuszki (można zastąpić siemieniem lnianym)1 czubata łyżka płatków owsianychWykonanie: Mąkę przesiewamy, wkruszamy do niej drożdże i dodajemy wszystkie suche składniki (część ziaren i płatków zostawiamy do posypania chleba). Mieszamy, wlewamy wodę i wyrabiamy gładkie ciasto. Miskę z ciastem odstawiamy na ok. 50 min w ciepłe miejsce. Po tym czasie przekładamy ciasto na blat oprószony mąką i wyrabiamy ciasto
Walijskie PichcenieChleb pszenno-żytni na zakwasie żurkowym...Prosty w wykonaniu, lekko wilgotny, długo zachowujący świeżość.Pieczony na bazie połączenia mąki żytniej razowej i pszennej.Na zakwasie żurkowym. Pełen ziaren. Łatwy w krojeniu.Pycha! Składniki:250 ml zakwasu żurkowego (domowego lub kupnego);250 ml letniej wody;2 łyżeczki soli;1 szklanka mąki żytniej razowej;2 łyżki ziaren zmielonego siemienia lnianego - ja nie dałam(...)nagrzanego do 250 stopni (termoobieg, 3 półka) i piec przez 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez kolejne 30 minut.Upieczony chleb, jeszcze gorący, skropić zimną wodą i zawinąć w czystą ściereczkę.Przechowywać zawinięty w czystą ściereczkę.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Jest to przepis na keksówkę o wymiarach 26x12 cm.Ilość
Gospodyni MiejskaCzęsto słyszę pytanie od mojej córki "mamo a czemu na śniadanie i kolację jemy chleb?" no to ja na no, że tak już się przyjęło, ale często sobie urozmaicamy nasze posiłki czymś innym. Tym razem postanowiłam, że zrobię jej chleb czekoladowy, aby pokazać i nauczyć, że są też inne rodzaje chleba i zjadanie pieczywa nie musi być nudną regułą. Domownicy(...)znają już chleb razowy na zakwasie, grahamowy, pszenny słodki więc przyszedł czas na czekoladowy. Świetnie smakuję z domowymi konfiturami ale i ze słonym masełkiem jak i również sam w sobie jest bohaterem. Wbrew pozorom nie jest on taki słodki.SKŁADNIKI - na dwa bochenki - 15 g świeżych drożdży (lub 2 i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży instant
Basia w kuchnizupie. Taka niepozorna a tak wiele możliwości w sobie kryję. Liście botwinki wykorzystujemy do cudownych sałatek, do zawijania gołąbków co nam zmysł kulinarny podsunie. Ja wykorzystałam je do chleba w połączeniu z czarnymi oliwkami. Byłam ciekawa tego smaku ale się nie zawiodłam. Wspaniały zapach oliwek słodki posmak botwinki a wizualnie super to wygląda. Nie jednego gościa na majówce możemy zadziwić(...)pozytywnie. Chleb wspaniale się komponuję z kawałkiem mięsa grilowanego.Inspiracją dla mnie była książka "Książka kucharska włoskiej Mamy"SKŁADNIKI:na 2 bochenki500 g mąki chlebowej (użyłam 750)1 op. drożdży suchych 1 łyżeczka soli1 łyżeczka cukru350 ml wody letniej (w zależności od rodzaju mąki w razie gdy ciasto będzie za suche dolejmy jeszcze troszkę)150 gr. pokrojonej botwinki
Basia w kuchniPodjęłam kolejne wyzwanie na Ugotuj z nami klik, tym razem Maria podała przepis na piwny chleb. Chleb jest bardzo prosty w wykonaniu, nawet jeśli ktoś będzie piekł pierwszy raz to bez problemu sobie poradzi.Chleb jest bardzo sprężysty, delikatny posmak słodyczy i jest wyczuwalna nuta ciemnego piwa. Zupełna odmiana od tradycyjnego. Moja mała przepada za tym chlebem. "mamo chleb jest przepyszny(...)keksówki tłuszczem oraz posypanej płatkami owsianymi- ja dałam jeszcze ciastu ok 30-40 minut czasu na podrośnięcie- po tym czasie piekłam w nagrzanym piekarniku do 170 stopni 40 minut.Gotowe chleb jest bardzo prosty w wykonaniu, ma charakterystyczny smak przez co jest niepowtarzalny. A Mari klik dziękuję za super przepis.Zapraszam na kolejne wyzwania na Ugotuj z nami klikPozdrawiam Basia
Basia w kuchniChleb żytni jest bardzo smaczny i zdrowy, na długo nas syci i dostarcza wielu witamin. Warto go jeść, a najsmaczniejszy będzie ten, który sami sobie upieczemy. Składniki:300 g mąki żytniej typ 720,50 g świeżych drożdży,250 ml letniej wody,1 łyżeczka cukru,1 płaska łyżka soli,8 łyżek pestek słonecznika,4 łyżki płatków owsianych(...)dłonią lekko zmoczoną w wodzie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na min. 1 godz.Chleb pieczemy 30-35 min. w piekarniku rozgrzanym do 190°C.Po upieczeniu chleb wyciągamy z brytfanki i pozostawiamy do przestygnięcia.Rada: jak sprawdzić czy chleb idealnie nam się upiekł? Wystarczy palcem popukać spód chleba i jeśli odgłos jest pusty, to znaczy
Moniki Smakołykiwystygnie, wołając do Ciebie: "zjedz mnie!". Zbliżasz się uzbrojony w nóż, czaisz się, wahasz i nagle już! Ukradkiem wcinasz, by nikt nie dojrzał Twojej słabości.Nie posiadam "ręki" do chlebów na zakwasie. Nie nie mam i już. Każdy jeden zakwas ginie śmiercią naturalną, więc nawet książkowe receptury kończą się fiaskiem. Bez powodzenia odbywane kolejne próby po prostu zniechęcają. Ale ochota(...)domowy chleb nadal zostaje, a w głowie myśl, jakby ją stłamsić.Popyt napędza podaż, a podaż popyt - chęć przyczynia się do wymyślania nowych receptur i próbowania innych chlebów. Postanowiłam zaprzyjaźnić się na stało z drożdżami. Aż do chwili, kiedy w końcu jakiś zakwas zechce przetrwać więcej niż to do tej pory się zdarzało.Chleb, który dziś proponuję jest niezwykle mięciutki
W kuchni Karmel-itkiChleb mieszany: pszenno-żytni. Do tego chleba użyłam mąk pełnoziarnistych dlatego jest dość gęsty ale ma bardzo przyjemny orzechowy smak i zapach. Piekłam w kwadratowej foremce. Składniki: 250 g mąki żytniej 250 + 50 g letniej wody 12 g świeżych drożdży 250 g mąki pszennej 8 g soli 30 ml zsiadłego mleka łyżka smalcu lub oleju mąka ziemniaczana do podsypywania koszyka(...)chleb robimy w dwóch etapach. Najpierw nastawiamy na kilka godzin zaczyn z drożdży zwany podmłodą.Dokładnie mieszamy drożdże i wodę (250ml), dodajemy mąkę żytnią. Gęsty zaczyn odstawiamy pod przykryciem do fermentacji na 8 godzin (może być dłużej więc przetrzyma też całą noc). W przepisie podana jest optymalna temperatura fermentacji 28 °C ale 23 °C w mojej kuchni zupełnie wystarczyło
prawdziwe jedzenieChleb Wigilijny Składniki; chleb żytni -1 mały bochenek 1 makrela wędzona 3 ogórki kwaszone 3 jajka masło -3 łyżki sól i pieprz Przygotowanie: Jajka gotujemy w osolonej wodzie na twardo. Następnie obieramy ze skorupek i ścieramy na tarce o drobnych otworach. Ogórki kwaszone zetrzeć też na tarce o drobnych otworach. Z chleba odciąć piętki, wydrążyć miąższ(...)środka. Jajka wymieszać z ogórkami, masłem i drobno pokruszonym miąższem z chleba, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotową masą nadziać chlebek, dołączyć piętki, zawinąć chleb w folię. Odstawić chleb w chłodne miejsce do następnego dnia
Kuchnia DanusiPrzepis na ten chleb znalazłam u Mirabbelki. Mirabbelka go piecze bez ziaren, ale ponieważ my lubimy chleby z wkładką, do mojego wypieku dodałam ziarna słonecznika i siemię lniane. Chleb razowy na zakwasie Składniki: Zaczyn 0,5 szkl. zakwasu zrobionego z mąki żytniej i wodyok. 1 szklanki letniej wody 2 szklanki mąki żytniej razowej Ciasto chlebowe 1,5-2 szklanki(...)minimum 3-4 godz. Po tym czasie, ewentulanie następnego dnia do zaczynu dodajemy składniki ciasta chlebowego.Całość mieszamy ok. 10 minut, ja wykorzystałam do tego maszynę do chleba. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na godzinę. Potem należy je lekko zamieszać i przełożyć do foremek. Ciasto razowe jest luźne, nie da się utworzyć z niego bochenka
Kulinarne przygody Gatitywspólne, tym razem wrześniowe pieczenie za nami ! Z radością obserwuję, że rośniemy w siłę :-). Za każdmy razem jest nas coraz więcej ! Kolejne wyzwanie dla nas to tym razem chleb oliwkowy i focaccia. Przygotowała je dla nas Wisła z bloga Zapach chleba na zaproszenie Amber z bloga Kuchennymi drzwiami. Chleb wyszedł bardzo smaczny, ładnie wyrósł, w środku powstały piękne(...)fakt chyba mówi sam za siebie :) Dziękuję wszystki piekarkom za wspólne wrześniowe pieczenie ! I czekam na kolejne :-). Listę wszystkich blogerek, które piekły z nami znajdziecie poniżej przepisu. Chleb oliwkowy, czyli wrześniowe pieczenie (wg. J. Hamelmana)Składniki na 2 małe chleby:Zaczyn płynny30 g aktywnego zakwasu pszennego150 g mąki pszennej chlebowej 650180 g wodyCiasto chlebowe360 g płynnego zaczynu360
Kulinarne przygody Gatitytygodniu w cyklu Wypiekanie na śniadanie Małgosia ze Smaków Alzacji podrzuciła nam pomysł na tygrysi chleb, a przepis został zaczerpnięty od Berniki z Mojego kulinarnego pamiętnika. Chleb pięknie wyrósł, następnym razem upiekę dwa mniejsze, bo wyszedł mi ogromny bochen. W środku jest bardzo delikatny i puszysty, a skórka jest chrupiąca. Na dodatek cudownie pachnie dzięki olejowi(...)sezamowemu. Chleb tygrysi (Dutch crunch bread) Składniki Zaczyn: 90 g mąki pszennej chlebowej typ 750 55 g wody 7 g suchych drożdży 1 łyżka cukru 1/4 łyżeczka soli Ciasto właściwe: zaczyn 450-500 g mąki pszennej chlebowej typ 750 100 g ciepłej wody 230 g ciepłego mleka 1/2 łyżki cukru 2 łyżeczki soli 2 łyżki
Kulinarne przygody GatityChleb najlepiej nam smakuje, jak się go samemu w domu przygotuje. Jest świeży, pachnący i niesamowicie chrupiący. Składniki: 50 g świeżych drożdży, 1 płaska łyżka soli, 250 ml letniej wody, ½ łyżeczki cukru, 250 g mąki pszennej, 150 g mąki pełnoziarnistej, 5 łyżek ziaren słonecznika, 1 łyżeczka suszonego lubczyku, 1 łyżka kminku całego, 4 łyżki płatków owsianych górskich(...)mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 min do wyrośnięcia drożdży. Następnie dodajemy kminek, płatki owsiane, słonecznik, lubczyk i pozostałą część mąki. Wyrabiamy ciasto na chleb tak długo, aż będzie sprężyste, gładkie, ale delikatnie będzie nam się przyklejać do dłoni. W zależności od potrzeby dodajemy trochę mąki lub wody. Z ciasta formułujemy walec, który spłaszczamy
Moniki SmakołykiNiepotrzebnie. Elioti to prosty, drożdżowy chlebek, bez żadnych bajerów w postaci zakwasów itd., do którego pod koniec wyrabiania dodaje się cebulę i oliwki. Składniki te nie tylko wzbogacają smak chleba, ale poprawiają też jego wilgotność - mój chlebek piekłam w sobotę, a w poniedziałek, gdy zjadaliśmy jego resztki, nadal był świeży. Jedyny minus to fakt, że po pokrojeniu trochę się rozpadał(...)miejscach, w których znajdowało się dużo dodatków. Zamiast zwijać chleb w roladę, tak jak ja, możecie go zagnieść z dodatkami, tak aby rozprowadziły się w cieście bardziej równomiernie. Mi się za to bardzo podoba spiralny wzór, jaki utworzyły składniki w moim wypieku. Jak jeść Elioti? Zwyczajnie polany dobrą oliwą jest znakomity, ale można też podać go z kawałkiem sera
Chilli Czosnek i Oliwanaszej tradycyjnej kuchni piecze się zazwyczaj chleby na drożdżach, tych piekarniczych lub na naturalnym zakwasie. Wymaga to zrobienia zaczynu i czasu na wyrośnięcie ciasta. Dziś przedstawię szybki sposób na chleb popularny na wyspach Brytyjskich, zwany często chlebem irlandzkim. Zamiast drożdży używa się sody. Poza tym chleb ten robi się na mleku. Polecam jednak zastosowanie kwaśnych produktów fermentacji mlekowej jak zsiadłe(...)miękkie ciasto. Formujemy płaski bochenek i układamy na blasze podsypanej mąką bądź ziarenkami siemienia. Ciasta na sodzie zawsze od wierzchu pękają więc nacinamy je "po swojemu", dzięki temu chleb równo wyrasta. Chleb smarujemy po wierzchu mlekiem i posypujemy ziarnami. Pieczemy 30-35 minut w temperaturze 200 stopni.Upieczony bochenek od góry jest złocisty a opukiwany od spodu wydaje charakterystyczny głuchy odgłos
prawdziwe jedzenieBawicie się w łańcuszki szczęścia? Ja do tej pory nie brałam udziału w takich zabawach. Ten dzisiejszy przepis na Ciasto z Watykanu / Ciasto szczęścia/ Chleb z Watykanu jest pewną formą łańcuszka szczęścia, jednak bardzo smaczną, zabawiłam się pierwszy raz bo to łańcuszek kulinarny. W poniedziałek dostałam od koleżanki z pracy słoik z zakwasem na ciasto z przepisem, który zaczynał się(...)słów: „Aby chleb szczęścia się udał należy przestrzegać zasad: nie lubi metalu, należy mieszać plastikową lub drewnianą łyżką. Przechowywać w temperaturze pokojowej, przykryć lnianą ścierką w plastikowej lub szklanej misce. Poniedziałek - zakwas przełożyć do miski, dodać 250 g cukru, nie mieszać, przykryć ściereczką. Wtorek - wlać 250 ml mleka (nie mieszać). Środa - dodać 250 g mąki (nie mieszać). Czwartek - zamieszać
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięChleb z automatu - orkiszowy na maślance i z odrobiną masła. Mój pierwszy chleb z maszyny wyszedł, powiedzmy, dziwny. I powiem Wam szczerze, że nie miałam kogo zapytać dlaczego, bo wszyscy "wypiekacze" domowych chlebów tłumaczyli mi, że to ja jestem dziwna, bo piekę chleby z automatu - chleb się piecze na zakwasie i w piekarniku, kropka.A ja lubię mój chleb
Kraina Tysiąca Smakówpowstrzymać zrobiłam od razu dwa:) Dziś pokażę Wam pierwszy z nich i podzielę się sugestiami - bo kolejne moje wersje będą wymagały pewnych modyfikacji. Tort kanapkowy Przede wszystkim odpowiedni dobór chleba - moje miały zbyt spieczoną i twardą skórkę - która sama w sobie jest pyszna ale przy takim wykorzystaniu trochę okazała się problematyczna przy późniejszym porcjowaniu. Kolejna kwestia to podział na krążki(...)swoje chleby podzieliłam na cztery, okazało się jednak, że warstwy chleba były zbyt grube - chleby były dosyć sporych rozmiarów dlatego należałoby je podzielić na więcej warstw (no nic, uczymy się na błędach:) Najprzyjemniejszy moment to przekładanie poszczególnych warstw i późniejsza dekoracja. Wykorzystałam ulubione składniki tj. suszone pomidory, roszponkę, wędzonego łososia, jajka, szczypior, kiszone ogórki, mozzarellę, pomidorki koktajlowe, bazylię, oliwki
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaCHLEB NA ZAKWASIE ZE ŚLIWKAMI I OTRĘBAMI PRZEPYSZNY PRZEPIS NA CHLEB Chleby na zakwasie, jak dobrze wiecie uwielbiam ;-). Ten dzisiejszy jest fenomenalny, idealnie cienka, wypieczona skórka, miąższ o nierównomiernej strukturze, z dużymi dziurami. Z dużą ilością śliwek i otrębów orkiszowych. Z dodatkiem prawdziwego spadziowego miodu. W tym bochenku chleba rozkochaliśmy się. Przepyszny chleb. Przepis na chleb podaje poniżej. PRZEPIS(...)CHLEB NA ZAKWASIE (modyfikacja przepisu chleba z Vermont) ZACZYN NA CHLEB: - 100 g mąki pszennej typ- chlebowa - 45 g mąki orkiszowej typ 630 - 170 g wody - 2 łyżki zakwasu żytniego dokarmionego 10-12 godzin wcześniej W/w składniki wymieszaj w misce, przykryj folią i odstaw na 12 godzin (najlepiej na noc) CIASTO NA CHLEB: - 120 g mąki żytniej
SMYKWKUCHNIczyli " nie z każdej mąki bedzie chleb" Najciekawsze w pieczeniu chleba jest to, że można potraktować to całkiem serio, albo z przymróżeniem oka, licząc na fajne doświadczenie a niekiedy chęć sprawdzenia się. Przeczytałam kiedyś w książce, że "robienie wina i sera jest trudne - chleb to co innego" W każdym z tych przypadków zachodzi proces fermentacji. Zrobienie dobrego wina, lub sera(...)miarę Bordeaux czy Cheddara z Montgomery, graniczy z cudem, jednak wypiekanie znakomitego chleba wymaga jedynie znajomości podstaw i doświadczenia. O rodzjach mąki, czy technice ugniatania chleba, można by napisać długi post - za długi jak na moje możliwości czasowe, i waszą cierpliwość. Postaram się zawrzeć najważniejsze fakty, które powinien znać każdy zjadacz/ wypiekacz chleba. Mąka Rodzajów jest mnóstwo
Piekarz-Kucharz-Garkotłukdłuższego czasu chodził za mną chleb, który chciałam upiec w swoim garnku żeliwnym Staub . Byłam bardzo ciekawa jak taki chleb smakuje i czy jest trudny w przygotowaniu. Sprawdziłam. Nie dość, że bezproblemowy w pieczeniu, to ten smak..... mmmmm, brak słów. Kiedy tylko wystygł, dziecko oczywiście zgarnęło piętkę i jemu brakło słów. Taki był pyszny! A jedliśmy go z kremowym domowym(...)dnia przygotowałam. Kawałek zostało nam na drugi dzień i jeśli chodzi o świeżość, to następnego dnia jest równie smaczny i mięciutki. Tu po przepis wpadłam do Pawła z bloga Chleby Info , bo sobie przypomniałam, że kiedyś u niego widziałam fajny chleb. Aaa i zapomniałabym, jeśli nie masz i nie chcesz mieć garnka żeliwnego ten chleb wychodzi również w dużym naczyniu
Blondynka Gotujektóry upiekłem trzy tygodnie temu. W kwietniu, dostałem propozycję od Ani z bloga Kuchennymi drzwiami , aby wybrać przepis na majowy wypiek do Piekarni Amber . Padło na Tartine Country Bread - chleb wiejski z piekarni Tartine. Przepis na ten chleb stworzył Chad Robertson, pasjonat pieczenia chleba i właściciel piekarni Tartine Bakery w San Francisco. Tartine widziałem już dość często(...)różnych blogach, szukając pomysłów na jakiś nowy chleb. Podchodziłem jednak do niego jak pies do jeża. Luźne ciasto, składanie w misce, pieczenie w garnku żeliwnym - to wszystko mnie, piekącego dotychczas dosyć proste chleby (zazwyczaj w formie), trochę odstraszało. Niepotrzebnie! Okazuje się, że nie taki diabeł straszny, jak go malują :) Pierwsze trzy chleby, które upiekłem
Przepisy na domowy ser i chlebDzisiaj mamy dla Was coś zupełnie nowego. Tak, wiemy, wiemy, zwykły prosty pszenny chleb jakby nowością na naszym blogu nie jest. Ale ten chleb ma taką skórkę, jakiej jeszcze nie robiliśmy. Jest bardzo chrupiąca, ale jednocześnie wcale nie twarda, coś jak na chlebie baltonowskim. Od teraz ten patent będziemy zdecydowanie wcześniej stosować. W ciągu kilku chwil robi się specjalną pomadę(...)którą smaruje się chleb tuż przed pieczeniem. I to właśnie ta pomada daje taki efekt. A podpatrzyliśmy ją u Joanny na blogu Grunt to przepis . Na chleb (2 bochenki): 700 g mąki pszennej chlebowej (typ 750) 300 ml wody 130 ml mleka 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki drożdży instant (albo około 20 g świeżych
Marder&Marder ManufactureOstatnimi czasy z braku czasu byłam zmuszona po raz pierwszy od kilku lat kupić chleb. Poszłam do piekarni, którą kiedyś uważaliśmy za najlepszą. Wybrałam najciemniejszy chleb i z tym łupem ucieszona wróciłam do domu. Przekroiłam chleb, żeby zrobić kanapkę i zamiast konkretnego ciemnego chleba moim oczom ukazał się chleb … jasny, zaciągnięty jakąś mąką pełnoziarnistą. Ciemna była jedynie skórka(...)muszę mówić, jak zła byłam… Wrrrr. Dwie kromki chleba domowego i człowiek jest najedzony. Tego chleba sklepowego mogłam zjeść zdecydowanie więcej niż 2 kromki i dużej różnicy nie poczułam. Po zjedzeniu 2 kanapek jak zwykle, byłam głodna już po 1-2h. Chciałam pójść na skróty i wyszło jak zawsze… z pokorą wzięłam się zaraz za upieczenie własnego
Mieszam w GarnkuKiedyś koleżanka powiedziała mi, że piecze tylko chleby pełnoziarniste i razowe oraz, że najczęściej takie szybkie, że jest w stanie upiec z rana zanim domownicy wstaną. Dała mi przepis, dodałam do niego siemię lniane, olej i oprószyłam wierzch mąką. Mój pierwszy razowy chleb. Pierwszy.. Co prawda zanim mi wyszedł tak jak powinien zrobiłam 3 próby ;) ale to dlatego(...)pierwszym razem miałam jakieś trefne drożdże, potem zamieniłam na suszone, ale nie wiedziałam jaka dokładnie powinna być konsystencja ciasta.. Ale trzeci wypiek już był jak najbardziej udany :) Chleb jest szybki pod tym względem, że ciasto miesza się w jednej misce i łyżką - mało mycia! A wyrasta już w blaszce, więc też nie trzeba dużo pracy poświęcać na jego przygotowanie
Kolorowy PrzepisownikSzukając ciekawych przepisów na paleo chleby trafiłem na chleb bananowy z migdałami. Niewiele się zastanawiając upiekłem go – wyszedł bardzo smaczny i dość słodki pomimo tylko jednej łyżki miodu w przepisie . To chleb bezglutenowy i bez nabiału (jajka to nie nabiał). Nie jest to typowy chleb, bo przypomina bardziej ciasto, ale można go jeść z masłem. Zawierając dużo węglowodanów, tłuszczu(...)białka, ten chleb zapewni poczucie sytości na długo i może stanowić pożywne śniadanie dla dzieci w domu albo drugie śniadanie do szkoły. Chleb paleo bananowy z migdałami – bezglutenowy i bez nabiału – przepis: banany – 3 dojrzałe olej kokosowy – 3 łyżki miód – łyżka ekstrakt waniliowy – łyżka jajka – 4 duże lub 5 małych mąka migdałowa
PaleoSMAKWitam serdecznie Podzielę się przepisem na prosty domowy chleb pszenny na zakwasie . Będziemy potrzebować : z podanych proporcji wyjdzie chleb o wadze około 800 g 500 g mąki pszennej ( użyłam poznańskiej ) 260 ml letniej wody 250 g aktywnego dokarmionego zakwasu pszennego 15 g cukru 10 g soli mąka do podsypania blatu użyłam foremki o wymiarach(...)naczynie z wodą do wstawienia do piekarnika Link do filmu z przepisem : Chleb pszenny https://www.youtube.com/watch?v=yVjJD8Hbac8 Przygotowanie : Ciasto na chleb można przygotować robotem lub ręcznie , ja przygotuję ręcznie ale jeżeli używamy robota to kolejność przygotowania jest taka sam . Do miski daję zakwas , wlewam letnią wodę i mieszam tak długo aż zakwas rozpuści się w wodzie Do rozpuszczonego zakwasu
Uwaga Babcia Piecze ChlebParę dni temu upiekłam miękki, smaczny i bardzo puszysty chleb pszenny z ziarnami słonecznika. Pieczywo idealne na kanapki z dżemem, wędliną bądź z samymi warzywami. Domowy chleb możecie upiec z bardzo małej ilości składników. Uwierzcie mi - taki wypiek jest o wiele smaczniejszy niż kupny. Zdradzę Wam sekret, że uwielbiam zapach drożdżowych wypieków, dlatego też przygotowanie poniższego chleba sprawiło mi niesamowitą(...)przykryć ściereczką i poczekać, aż delikatnie podrośnie. Przygotowane ciasto piec w temperaturze 225ºC przez około 20-25 minut (aż do uzyskania złotego koloru). Jeżeli lubicie miękką skórkę chleba to do piekarnika wstawcie dodatkowe naczynie z wodą. Dzięki temu skórka pieczywa nie stwardnieje. Chleb zachowuje swoją świeżość przez około 2-3 dni. Pomysł na przepis z książki Pauliny
UgotowaćChleb szwajcarski nie ma za wiele wspólnego ze Szwajcarią ale został wypieczony w ramach naszego wspólnego wypiekania "Wypiekanie na śniadanie" [ klik ] Gospodarzem wydarzenia jest Paweł z Madzią. Przepis jest pomysłem autorskim właśnie Pawła który wymyślając go oglądał wiadomości hi hi na temat franka szwajcarskiego, stąd nazwa. Więcej o powstaniu chleba poczytacie na stronie wydarzenia. Chleb jest pyszny, miękki(...)powinien być wypiekany w garnku żeliwnym którego nie posiadam i dlatego piekłam go w naczyniu żaroodpornym o średnicy 27 centymetrów. Już na wstępie chcę napisać że chleb jest pyszny ale w moim przypadku za bardzo urósł przed pieczeniem i pęknięcie nie jest tak ładne jak być powinno ale o tym w przepisie. Chleb szwajcarski. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniepostępowania z nim są wynikiem moich kilkuletnich doświadczeń. Przez jakiś czas bazowałam głównie na zakwasie żytnim, a ponieważ lubię eksperymentować po jakimś czasie stworzyłam również zakwas orkiszowy. Kiedyś piekłam chleby raz na na jednym, raz na drugim, z czasem zaczęłam dodawać jeden i drugi po połowie, i choć niekiedy jeszcze wracam do przygotowywania chlebów na jednym zakwasie, to jest(...)krótkotrwałe, bowiem najbardziej smakują nam chleby przygotowywane na obydwu zakwasach równocześnie. Każdy ma w sobie to coś, co czyni chleb niepowtarzalnym w smaku. Taki zakwas to dosłownie cud natury, to tylko mąka i woda a potrafią zdziałać prawdziwe cuda. Obserwowanie pracującego zakwasu jest niesamowitym przeżyciem. Zbijam go a on pracuje nadal... Aż buzuje... Polecam wszystkim, szczególnie tym, którzy chcieliby
Smaczne Zdrowepory najlepszy bezglutenowy chleb jaki piekłam :) Bardzo smaczny z chrupiącą skórką, polecam! Przepis dostałam od kuzynki. Jest to zmodyfikowana przez nią wersja przepisu z książki kucharskiej Thermomix. Najlepszy jest świeży jednak przechowywany w papierowej torebce wytrzyma kilka dni. U mnie pod lnianą ściereczką stwardniał po 3 dniach więc następnym razem będę go piekła z połowy porcji w mniejszej formie(...)siemienia lnianego (dodałam zmielone) 50 g sezamu masło do posmarowania formy łyżka płatków owsianych bezglutenowych do posypania formy Wszystkie składniki zagniatamy za pomocą robota lub wypiekacza do chleba. Formę smarujemy masłem i posypujemy płatkami owsianymi. Wykładamy do niej ciasto i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Chleb pieczemy 40 minut po czym odstawiamy na kratkę
Mienta blogOdpowiedziałam na marcowe zaproszenie Amber. Tym razem chleb, którego wypiek w czasie był trochę długi okazał się smaczny, a przepis nie taki skomplikowany :) przepis podaję za Leśnym Zakątkiem . Wyboru zaś dokonała Jol a Składniki na zaczyn: 83 g zakwasu z mąki żytniej razowej (dokarmionego 10-12 godzin wcześniej) 165 g mąki żytniej razowej 225 g wody Składniki mieszamy(...)odpoczęło. Przekładamy do dwóch keksówek o wymiarach 30×7 cm (wysmarowanych tłuszczem i wysypanych otrębami). Wierzch wyrównujemy. Pozostawiamy do wyrośnięcia (ja wkładam keksówki do toreb foliowych). Chleb pieczemy przez 10 minut w 250 stopniach C, następnie zmniejszamy temperaturę do 230 stopni C i pieczemy kolejne 10 minut. Zmniejszamy temperaturę do 210 stopni C i dopiekamy jeszcze 25 minut. Chleb jest
Proste PotrawyŚwieże pomidory i zioła w pysznym, aromatycznym chlebie! Tym razem propozycja pieczywa drożdżowego o mocno śródziemnomorskim charakterze. Chlebek z dodatkiem świeżych pomidorów, aromatyczny oliwkami i intensywnie pachnący ziołami. Podobną wariację na temat chleba pomidorowego już kiedyś piekłam, ale z zastosowaniem pomidorów z puszki [do znalezienia TU ]. Składniki na 1 płaski bochenek: 2 świeże pomidory (ok.250g po obraniu) - pokrojone w drobną(...)łyżeczka koncentratu pomidorowego 360g mąki pszennej - u mnie luksusowa typ 550 polecana do wypieków drożdżowych 30ml zalewy z suszonych pomidorów + 2 łyżki do smarowania chleba w trakcie wyrastania 10szt. czarnych oliwek - pokrojonych w plasterki 10szt. zielonych oliwek - pokrojonych w plasterki 4 pomidory suszone z zalewy - pokrojone w drobną kostkę 1 łyżeczka soli - płaska
Grunt to przepis!Lutowa piekarnia i chleb ubijany .. Chleb na luty wybrała dla nas Ania z bloga Nie tylko na słodko .P rzepis na chleb z książki Hanne Risgaard, Home Baked: Nordic Recipes and Techniques for Organic Bread and Pastry , pochodzi z bloga Lucullian Delights an Italian experience . U mnie zamiast razowej mąki orkiszowej resztki różnych mąk żytnich(...)Podzielić ciasto na cztery równe prostokąty. Ostrożnie, żeby nie naruszyć struktury ciasta, skręcać ze sobą po dwa paski na kształt warkocza. W ten sposób powstaną dwa bochenki. Chleby przełożyć na blaszki wyłożone papierem do pieczenia. [ ja przełożyłam do keksówki ]Pozostawić do wyrośnięcia, maja prawie podwoić swoją objętość. Rozgrzać piekarnik, z kamieniem do pieczenia do 250 st C. Obficie
Moje domowe kucharzenieChleb wieloziarnisty przepis od Doroty ,dziękuje ,chlebek jest pysznyyyyyyyyyy!!! Chleb wieloziarnisty Składniki: Namaczanka: 28 g płatków owsianych 28 g ziaren słonecznika 28 g nasion dyni 28 g siemienia lnianego 28 g sezamu 175 g wody Wszystkie składniki wymieszać, przykryć folią i zostawić na 12-16 godzin. Ciasto właściwe: 100 g dojrzałego zakwasu żytniego, 100% hydracji 350 g wody(...)minut z parą (czyli małą foremką z wrzącą wodą umieszczoną na spodzie piekarnika) a następnie 20 minut bez pary (wyjmując foremkę z wodą). Pod koniec pieczenia można ostrożnie wyjąć chleb z foremki aby spód dobrze się dopiekł (chleb jest upieczony jak pukając w jego spód wydaje głuchy odgłos) Wyłączyć piekarnik i zostawić chleb w środku na 10 minut. Smacznego
w mojej kuchniLeżę na kanapie otulona ciepłym pledem. Na stoliku filiżanka parującej herbaty, stos notatek i kromka czosnkowego chleba. Zbliża się egzamin, na horyzoncie czai się przeziębienie, jestem piekielnie zmęczona i czekam na mecz. Zagryzam kanapkę delektuję się smakiem... Chleb czosnkowy jest dobry na wszystko! Przepis inspirowany jest recepturą J. Hamelmana na chleb z pieczonym czosnkiem. Autor radzi główkę czosnku piec(...)piekarniku przez 40 minut. Jako, że nie piekę chleba dla całej wioski wygłodniałych ludzi, a jedynie 2 skromne bochenki na tydzień i nagrzewanie całego piekrnika dla 1 główki czosnku koliduje z moim poczuciem zdrowego rozsądku postanowiłam zrobić to szybciej. Czosnek przecisnęłam przez praskę i podsmażyłam na łyżce masła. Oprócz oczywistej oszczędności czasu i energii zafundowałam domownikom czosnkową aromaterapie. Optymiści twierdzą
Zapiski Młodej ŻonyNieco odmieniony Chleb Młynarza . Część mąki pszennej chlebowej zastąpiłam mąką pełnoziarnistą, dodałam też dużo kminku. Piekłam ten chleb już dawno, latem, ale nie było jakoś okazji aby wstawić przepis. Chleb Młynarza to mój pierwszy chleb, który wyrastał w koszyku, może dlatego mam do niego duży sentyment. Obie wersje i ta podstawowa jak i ta z dodatkiem mąki pełnoziarnistej(...)godziny. W czasie wyrastania należy ciasto co 45 minut odgazować * Z wyrośniętego ciasta uformować bochenek i ułożyć w dokładnie posypanym mąką koszyku, łączeniem do góry. Chleb wyrasta do dwóch godzin, prawie podwajając swoją objętość. Przed pieczeniem, bochenek naciąć głęboko, przynajmniej 3 cm. Piec z parą, w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni przez 30-40 minut. *przełożyć ciasto
Stare Garyfont-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Szukałam jakiegoś przepisu na chleb z jak największą ilością zdrowych składników, bo obiecałam koleżankom z pracy, że upiekę dla ich dzieci chleb. Wybór padł na chleb z płatkami owsianymi na maślance. Wyszedł niezwykle aromatyczny(...)pokrojonych drobno · 1 łyżka majeranku · 1 czubata łyżeczka suszonych drożdży. Dodatkowo do posmarowania chleba: · 1 jajko · 1 łyżka mleka Sposób wykonania: Wszystkie składniki połączyć ze sobą i bardzo
Na słodko lub wytrawniefamily:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Już dawno nie piekłam żadnego chleba, więc postanowiłam upiec chleb pszenno – owsiany z suszonymi pomidorami. Po raz pierwszy piekłam chleb z dodatkiem mąki owsianej i zastanawiałam się jak będzie smakował. Wbrew moim obawom wyszedł przepyszny(...)Pachnący ziołami, pomidory nadały mu ostrości i wyrazistości. Polecam :-) Przepis własny. Przepis na dwa bochenki chleba ( dwie keksówki) : 500 g mąki pszennej 250 g mąki owsianej 10 g suszonych drożdży 3 łyżki oliwy 320 ml ciepłej wody 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki ketchupu 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 6 suszonych pomidorów drobno pokrojonych 4 suszone śliwki drobno
Na słodko lub wytrawnieAnią i innymi wspaniałymi blogerami. W zeszłym roku nie udało mi się wziąć udziału we wszystkich piekarnianych akcjach. Mam nadzieję, że w roku 2015, będzie lepiej. Zaczynamy chlebem hiszpańskim. Chleb wyszedł smaczny, całkiem długo utrzymywał świeżość. Ciasto zagniatałam w robocie, chleb wyrastał na blaszce, bez koszyka, przykryty ściereczką. Poza przygotowaniem startera 24 godziny wcześniej - pieczywo mało kłopotliwe(...)szybko rosnące. 2,5 godziny i chleb gotowy. Polecam! Przepis wybrała Ania z Bajkorady . Oryginalny znajdziecie na BBC Food – klik ! Tłumaczenie oryginału Ania z Bajkorady Przepis cytuję za Amber Składniki STARTER – 150 ml ciepłej wody – 1 łyżeczka cukru – 26 g świeżych drożdży ( 7 g suchych) - użyłam drożdży instant Dr Oetker'a - 1 opakowanie
Stare Garypiękniejszego zapachu od aromatu pieczonego chleba... Uwielbiam kiedy dom wypełnia zapach pieczonego chleba. Trochę mniej lubię walkę o to kto dostanie piętkę z jeszcze ciepłego bochenka:)SKŁADNIKI250 gram zakwasu pszennego300 gram mąki pszennej chlebowej100 gram maki żytniej chlebowej200 - 250 ml ciepłej wody1 łyżka suszonych pomidorów w płatkach1 łyżeczka bazylii1 łyżeczka czarnuszki1 łyżeczka soliszczypta cukru W misce mieszam obydwie maki razem(...)pomidorami, bazylią, czarnuszką, solą i cukrem. Następnie dodaję zakwas i mieszam drewnianą łyżką. Stopniowo dodaję ciepłą wodę ciągle mieszając (im więcej doda się wody tym chleb będzie bardziej pulchny, ale trzeba uważać aby nie przesadzić). Wyrabiam ciasto około 10 minut i odstawiam w ciepłe miejsce na 30 minut przykryte lnianą ściereczką. Po tym czasie wyrabiam ciasto ponownie i przekładam
Magiczna kuchnia Dariikilka ulubionych przepisów na chleb. Najczęściej czy sobie czy znajomym piekę te z formy ale równie często sięgam po żeliwny gar. na pieczenie w nim są dwa sposoby. Chleb może wyrastać w garnku wyłożonym papierem i pieczemy go w nagrzewającym się piekarniku lub też wyrośnięty chleb przerzucamy do bardzo rozgrzanego garnka, wówczas istotne jest jak mocno umączymy ciasto
Dzieje kuchennej Wiewióryprzepisy na chleby na zakwasie z których piekę na zmianę . Pierwszy, pieczony częściej, to chleb z mąką orkiszową z tego przepisu. Drugi to ten mieszany. I jeden i drugi bardzo mi smakują , więc nie mam powodu aby szukać innych przepisów. Przepis na chleb mieszany ze znakomitej strony o pieczeniu chleba Moja Piekarnia. Jeżeli ma ktoś(...)można w foremce - ja piekę w foremkach. Foremkę najlepiej spryskać oliwą i wysypać mąką. Jak formować bochenek można zobaczyć np. tutajPiekarnik nagrzać do 230 st C. Wyrośnięty chleb naciąć skalpelem lub żyletką , posypać np kminkiem lub makiem ,spryskać wierzch wodą i wstawić do nagrzanego do 230 st C piekarnika. Spryskać ścianki piekarnika wodą . Piec w 230 st.C
Stare GaryPrzygotowanie tego efektownego chleba jest banalnie proste! Wystarczy naciąć go w kratkę, nadziać mozzarellą i oliwkami, zapiec i gotowe! Pyszna, chrupiąca skórka, delikatny miąższ, rozpływająca się w ustach mozzarella i wyraziste oliwki stanowią doskonałą przystawkę do sałatek podczas kolacji ze znajomymi. Polecam!SKŁADNIKI: 1 bochenek chleba (dowolny rodzaj)o,5 kostki masła (użyłam ekologicznego)2 kulki mozzarelligarść czarnych oliwek (mogą(...)być zielone)szczypiorekWYKONANIE: Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Ostrym nożem natnij bochenek chleba od góry w kostkę, aż do brzegów, ale uważaj, aby chleb się nie rozpadł.Miękkim masłem nasmaruj wewnątrz dokładnie wszystkie nacięte ścianki. Na tarce o grubych oczkach zetrzyj mozzarellę i wsyp ją równomierni do nacięć w chlebie.Oliwki pokrój w krążki i powciskaj w wolne miejsca
Słodko-Słony Świat Ilonyjesienią znów wraca i nie daje o sobie zapomnieć do późnej wiosny. Mniam!Kiedy chce mi się piec, jemy przyzwoite śniadanie, czyli kanapki. Jakiś czas temu postanowiłam poeksperymentować z chlebem z ziemniakami. Znalazłam w sieci całe mnóstwo przepisów, czyli starym zwyczaje poszłam do kuchni i wrzuciłam do miksera to, co według mojej kobiecej logiki, powinno do siebie pasować. Wyszedł naprawdę(...)pyszny chleb, więc czym prędzej dzielę się przepisem.Nie ma chrupiącej skórki, za to miąższ jest wspaniały - miękki, ale gęsty - nie wiem, jak to inaczej określić. Nie jest zbity, po prostu smakuje jak porządny chleb, a nie żadne tam napompowane bułki.Jeśli zostanie Wam trochę ziemniaków z obiadu, polecam bardzo.Chleb z ziemniakami, rozmarynem i pietruszkąSkładniki:(na 1 spory bochenek
Pożeraczka, czyli raz adobrzechleb zrobiłam już jakiś czas temu. Siedziałam sobie z C. na kanapie, on grał, ja skakałam po kanałach. Ot, taki leniwy, piątkowy wieczór, gdy po całym tygodniu pracy człowiek nie ma siły ani ochoty na nic bardziej wyszukanego. W pewnym momencie trafiłam na nowy program Lorraine Pascale, którą bardzo lubię. Pyszności, które wyciąga z piekarnika zawsze działają intensywnie na moją(...)kulinarną wyobraźnię, po cichu marzę sobie o jej książce o wypiekach (urodziny już za dwa miesiące, więc kto wie). Tym razem piekła chleb - szybki, prosty, a wyglądający niesamowicie efektownie. Szybki rzut oka na listę składników - wszystko jest. Czym prędzej więc udałam się do kuchni, żeby przygotować sobie to cudo.Oczywiście, nie pomyślałam o zapisaniu proporcji w trakcie programu, troszkę więc
Pożeraczka, czyli raz adobrzeChleb absolutnie mi się nie udał, nie wyrósł :(Myślę, że powodem był mało aktywny zakwas...Chciałam jednak odpowiedzieć na zaproszenie Amber do Listopadowej Piekarni i przystąpiłam z innymi blogerkami do pieczenia.Pomimo, że wypiek niezbyt udany, to sesja była :)Jest dowód, że zapał był, ale wykonanie nie najlepszej jakości.Składniki na zaczyn :50 g zakwasu130 g mąki żytniej120 g wodyTo mieszamy(...)lekko wklęsła. ( Już w tym momencie wiedziałam, ze chlebek się nie uda, bo zaczyn prawie wcale się nie podniósł :(100 g otrąb2 łyżki kminku200 g wodyWieczorem dzień przed pieczeniem chleba, zalać otręby wrzącą wodą, dodać lekko zmiażdżony kminek. ( nie dodałam )cały zaczynzaparzone wcześniej otręby350 g mąki żytniej razowej150 g mąki żytniej300 g wody2 łyżki melasy - dałam miód1 łyżka soli.Przygotowanie
Proste PotrawyChleb gryczany na bazie pełnoziarnistej mąki orkiszowej i żytniej z dodatkiem mąki gryczanej, surowej kaszy gryczanej, płatków i otrębów gryczanych z dodatkiem amarantusa i ziaren dyni, słonecznika i siemienia lnianego, obsypany mnóstwem smacznych ziarenek. Smak i zapach tego chlebka jest wprost bajeczny. Gdyby ktoś powiedział mi kiedyś, że zakocham sie w smaku tego chleba nigdy bym mu nie uwierzyła, bowiem(...)nigdy nie lubiłam i nie lubię do dziś kaszy gryczanej, tej ogólnie dostępnej palonej, kaszę gryczaną białą jadam ale to zupełnie inna bajka. Natomiast chleb z dodatkiem kaszy gyczanej (tej palonej) jest po prostu nieziemski, nie wiem co takiego ma w sobie, że jestem wręcz od niego uzależniona... To mój ulubiony chlebek już od bardzo długiego czasu i choć zjem
Smaczne ZdrowePomysł na chleb z dodatkiem ziół prowansalskich podpatrzyłam tutaj.Pyszny chlebek ..polecam.. Chlebek dodaję do akcji-A ty w jaki dzień świętuJESZ? .Mój dzień urodzin przypada na Święto Chleba..Możecie tutaj sprawdzić w jaki Światowy Dzień Jedzenia przypadają Wasze urodziny. 400 g mąki pszennej chlebowej typ 650 220 ml wody 2 łyżki oliwy z oliwek łyżeczka(...)suszonych drożdży instant 2 łyżki ziół prowansalskich Prymat W formie automatu umieścić składniki według kolejności: woda, oliwa, sól, cukier, przesiana mąka, suszone drożdże. Nastawić 2 program pieczenia, wybrać wagę chleba 700 g i średni kolor zarumienienia.W momencie w którym automat wyda dźwięk świadczący o tym, że to moment na dodanie pozostałych składników, dosypać zioła prowansalskie.Gdy chleb będzie upieczony automat wyda
Moje domowe kucharzeniePierwszy raz robiłam chleb z dodatkiem suszonych drożdży..i szczerze mówiąc obawiałam się co z tego wyjdzie...a wyszedł piękny i smaczny chlebek..jest bardzo prosty do zrobienia...ja co prawda wyręczyłam się automatem do chleba , ale to nie ma żadnego znaczenia...do tego chleba można użyć mąki pszennej lub zmieszać z żytnią stosunku mniej więcej(...)dokładnie wymieszać łyżką aż do uzyskania zwartej masy, a następnie odstawić ciasto w przykrytej misce na 30 minut, aby w tym czasie mogło wyrosnąć.[ ja wyręczyłam się automatem do chleba].Wyrośnięte ciasto wymieszać jeszcze delikatnie i przełożyć do natłuszczonej i oprószonej niezbyt obficie bułką tartą formy.Tak przygotowane ciast odstawić jeszcze na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i wstawić
Moje domowe kucharzeniePierwszy raz piekłam chleb z mąki orkiszowej..Pomysł na taki chleb podpatrzyłam tutaj..Prosty i szybki do zrobienia..chlebek wyszedł pyszny..tylko jak dla mnie ciut za słony.. 300 g mąki orkiszowej 150 g mąki pszennej 450 ml letniej wody 7 g drożdży instant 1/2 szkl. otrąb pszennych 1/4 szkl. ziaren słonecznika [ dałam 1/2 szkl(...)szkl.pestek dyni[ nie dałam] 1 łyżka soli [ według mnie za dużo] 1 łyżka cukru żółtko i mleko do posmarowania chleba W misce wymieszać suche składniki, czyli mąki, drożdże, ziarna słonecznika, sól i cukier.Wlać wodę i wymieszać wszystko dokładnie. Odstawić na 15 minut.Keksówkę posmarować oliwą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do keksówki, posypać słonecznikiem
Moje domowe kucharzenieDawno nie piekłam chleba...jakoś ostatnio brak czasu...a taki chleb z gotowej mieszanki jest prosty do zrobienia....a wczoraj tak przy niedzieli był ten oto pachnący świeżutki gryczany chlebek..i były jeszcze bułeczki [ przepis wkrótce będzie na blogu]..Mieszanki różnych chlebów,różnego rodzaju mąki i inne dodatki możecie kupić w sklepach p.Adama..[sklepy są tutaj(...)tutaj]. mieszanka do wypieku chleba gryczanego woda Sposób przygotowania w piekarniku: Wlać wodę[310 g/26oC]. Dodać zawartość małej oraz dużej torebki i mieszać składniki przez 20 minut -[mieszanie] Po 20 minutach mieszania odstawić ciasto pod przykryciem na 30 minut -[leżakowanie] Po 30 minutach leżakowania ukształtować i przełożyć do formy, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi objętość
Moje domowe kucharzenieKochani zapraszam na pierwszy chlebek na zakwasie, powiem Wam, że przepisów na chleb jest całe mnóstwo, ja w końcu postanowiłam zrobić, sama tak jak uważałam i chleb wyszedł mega pyszny! Szczerze polecam. składniki: na zaczyn: - 6 łyżek aktywnego zakwasu żytniego - 3/4 szklanki mąki żytniej - 100 g wody Składniki mieszamy w misce i odstawiamy na 8 godzin. Na ciasto główne(...)zaczyn - 2 szklanki mąki - 300g wody - łyżka soli - paczka śliwek - garść siemienia lnianego Konsystencja: gęste mokre ciasto, odstawiamy na 5 godzin. Pieczemy 60 minut. Chleb na zakwasie jest bardzo smaczny, specyficzna cecha to po upieczeniu dziurki w chlebie, jak i to że chleb się nie zsycha, jest dłużej świeży. Polecam! Zapraszam na Facebook SmykWKuchni
SMYKWKUCHNIchlebie orkiszowym pełnoziarnistym, który piekłam poprzednio przyszła kolej na następny "eksperyment". Tym razem na chleb z mąki jasnej- taki ostatnio preferuje moja rodzinka, to chyba po latach jadania chleba z mąki pełnoziarnistej... Mam nadzieję, że to tylko chwilowa odmiana, choć z drugiej strony ten chlebek i tak zdrowszy jest od tego sklepowego. Tak więc polecam wielbicielom jaśniejszych chlebów(...)skoro możemy stworzyć swoją własną recepturę i dodać to, co najbardziej lubimy. Poniżej przedstawiam moją koncepcję, można składniki zmieniać, zamieniać , on i tak chyba zawsze wyjdzie. Jedynie odradzam pieczenie chleba z samej mąki żytniej, ten potrzebuje odpowiedniego traktowania...lubi mieć zakalec... niestety.Składniki:- 2,5 szkl mąki orkiszowej jasnej ( u mnie typ 750)*- 0,5 szkl mąki żytniej chlebowej ( jasnej
Smaczne ZdroweDługo zachowujący świeżość, pełen aromatu ziół, z ciekawym posmakiem cukinii - zielone zdrowie na talerzu! Zainspirowałam się ciekawym przepisem konhambos ze Smakera na chleb z cukinią, wprowadzając jednak pewne modyfikacje.Składniki na 1 okrągły bochenek: 300g maki pszennej 2 łyżeczki suchych drożdży (7g) 180 ml ciepłej wody 2 łyżeczki płynnego miodu - u mnie ciemny, gryczany - jeśli lubi się posmak(...)miodu w pieczywie można zaszaleć z 3 łyżeczkami 1 łyżka oliwy z oliwek + oliwa do posmarowania chleba przed pieczeniem 1/2 łyżeczki soli do ciasta + 1 łyżeczka soli do zasypania cukinii 1 cukinia (250g) świeże zioła - u mnie po łyżce drobno posiekanego estragonu, bazylii i oregano Do dużej miski przesiać mąkę - wpuszcza się w ten sposób bąbelki powietrza i ciasto lepiej
Grunt to przepis!się zdarza zapomnieć kupić chleb na wolny dzień, gdy wszystkie sklepy są zamknięte? I co zrobić, gdy głód wkrótce zajrzy nam w oczy, a dziatki płaczące będą się domagały świeżej pajdy chleba? Jest na to sposób wystarczy zrobić najprostszy chleb na świecie, chleb z garnka. Jeśli mamy w domu mąkę i drożdże suszone to brak chleba nam już nie dokuczy
Bernika - moj kulinarny pamietnikChleb przeważnie piekę dość zwykły, tzn stosuję różne mąki, ale inne składniki dosypuję tak żeby nie nadawały jakiegoś bardzo specyficznego smaku. Przeważnie są to jakieś ziarenka czy pestki albo orzechy. Taki dla nas jest lepszy i bardziej uniwersalny - można go zjeść zarówno z wędliną jak i słodkim dżemem. Ale tym razem zrobiłam inaczej i dołożyłam coś smacznego, o zdecydowanie konkretnym(...)aromacie. Pomidory i prażona cebula nadały chlebowi ładnego koloru i ciekawego posmaku. Pierwsze kromki zjedliśmy zanim bochenki wystygły bo nie mogliśmy się powstrzymać !Tak, zdecydowanie polecam taki chleb bo jest przepyszny :)Zobacz także przepis na Chleb orkiszowy z orzechami włoskimi i Chleb żytni z ziemniakami ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaJakiś czas nie piekłam chleba za zakwasie, ale zapewniam, że Stefan ma się dobrze. Dokarmiam go regularnie i dzielę z chętnymi do pieczenia własnego chleba.Dzisiaj chleb bardzo ciekawy bo z ziemniakami. Piekłam już kiedyś taki, do którego dodałam ugotowane kartofle, ale nie było ich później widać i ciężko się domyślić ich dodatku. W dzisiejszym chlebie spore kawałki ziemniaków są zatopione(...)cieście i dobrze wyczuwalne. Nadają miękiszowi ciekawej struktury i smaku. Chleb nie jest trudny do przygotowania, ale dość czasochłonny i wymagający sporo uwagi. Jednak warto było go upiec !Przepis pochodzi a bloga Moniki a piekłam go we wspólnej akcji blogerów "Wypiekanie na śniadanie" ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzachoć na smaku nic nie stracił, a za to zyskał na zdrowotności ;) 50ml oliwy z oliwek - dałam pół na pół z zalewą z suszonych pomidorów oliwa - do smarowania chleba 2 łyżki czarnych oliwek 2 łyżki zielonych oliwek 5-6 pomidorów suszonych z zalewy 1/2 łyżki soli 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej przyprawy(...)sałatki greckiej - można pominąć lub zastąpić czymś innym; generalnie przypraw w tym chlebie nigdy nie za dużo - im więcej, tym lepiej! W sezonie, lub jeśli ktoś całorocznie hoduje na parapecie, można użyć świeżych ziół - zastąpić suszone zupełnie, lub dołożyć w proporcjach świeże/suszone pół na pół (wtedy 1 łyżeczka suszonych= minimum 1 łyżka świeżych poszatkowanych). W dużej misce dobrze wymieszać
Grunt to przepis!