Wyprawa do młyna zaowocowała wejściem w posiadanie sporej ilości mąki graham, która nie mogła wiecznie stać na półce. Na pierwszy ogień zatem poszedł najprostszy chleb graham, na który przepis znalazłem przeglądając różne blogi.Przepis jest bardzo prosty, nie jest pracochłonny. Jedyne odstępstwo od pierwowzoru to odrobina cukru, aby drożdże miały większą ochotę popracować trochę, oraz odrobina słodu pszenicznego. Z tym słodem(...)wyrastania pod przykryciem na 1 godzinę, lub jeśli jest taka konieczność - na dłużej. Ciasto musi zwiększyć swoją objętość co najmniej dwukrotnie. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 °C.Jeśli chleb wyrastał w koszyku, wyłóż go na oprószoną blachę. Wyrośnięty chleb posyp mąką, wstaw do piekarnika i piecz około 50 minut. Wyjmij chleb z piekarnika i odstaw na kratkę do wystygnięcia. Chleb
Grahamka, weka i kajzerkaKiedyś już piekłem chleb bez mąki. Teraz za sprawą Amber, która namówiła mnie udziału w Czerwcowej Piekarni, wypiekany był kolejny chleb praktycznie z samych ziaren i nasion, bez zakwasu, drożdży i proszku do pieczenia. Wybrany przez Marzenę - knekkebrød.Chleb chrupki, popularny w Skandynawii, stosowany od stuleci. Pierwotnie składający się z pełnoziarnistej mąki żytniej, wody i soli, oraz wypiekany w domowych(...)pestek dyni100 g mąki żytniej razowej120 g ziarna słonecznika70 g nasion siemienia lnianego70 g ziaren sezamu10 g nasion szałwi hiszpańskiej (chia)12 g soli700 g letniej wody Przygotowanie chleba chrupkiego: W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki, zalej wodą i dokładnie wymieszaj. Odczekaj 10 minut.Wyłóż blachę papierem do pieczenia i rozsmaruj masę cieniutko (ok. 5 mm) równą warstwą. Jesli
Grahamka, weka i kajzerkaDzisiaj obchodzimy Światowy Dzień Chleba. Postanowiłam z tej okazji upiec chleb. Jestem początkująca w tej materii ale ten chlebek był pyszny. Mięsisty i wilgotny w środku a na zewnątrz gruba chrupiąca skórka. Prawie połowę chleba zjedliśmy bez jakichkolwiek dodatków. Składniki: Zaczyn (dzień wcześniej) 30 g zakwasu żytniego klik 175 g letniej wody 175 g mąki żytniej typ 720 Młyn Kopytowa(...)wyrośnięcia na około 3 godziny. Po 1,5 godzinie ciasto przełożyć na stolnicę rozciągnąć i zwinąć na kopertę, przełożyć z powrotem do miski do ponownego wyrastania. Po tym czasie chleb przełożyć do koszyka chlebowego wysypanego mąką ( ja użyłam durszlaka wyłożonego ręcznikiem bawełnianym i obsypanym mąką). Pozostawić do ponownego wyrastania na około godzinę. Do piekarnika włożyć naczynie z szklanką wody
Ala piecze i gotujemoże pokusicie się i upieczecie własny chleba na Sylwestra ? Oto bardzo prosty sposób na pyszny pszenny chleb domowy na drożdżach.Wprawdzie odpowiedniego garnka do upieczenia tego chleba w mojej przepastnej kuchni nie znalazłam, ale może Wy znajdziecie, więc tytuł pozostawiam taki jak u Berniki w Jej kulinarnym pamiętniku, to jest tam gdzie wypatrzyłam ten przepis. Mój(...)chleb upiekłam w naczyniu żaroodpornym. Serdecznie polecam, jest rewelacyjny. Gdy nie mamy pod ręką aktywnego zakwasu chleb francuski będzie doskonałą alternatywą. I faktycznie jak twierdzi Bernika, nie może się nie udać :) Chleb francuski pieczony w garnku Składniki:30 g świeżych drożdży1/3 szklanki letniej wody3 1/2 szklanki mąki pszennej 6501 1/2 łyżeczki soli1
Kulinarne przygody Gatitycyklu Wypiekanie na śniadanie w ten weekend zmierzyłyśmy się francuskim wiejskim chlebem na zakwasie. Przepis wybrała dla nas jak zwykle Małgosia, a pochodził on z bloga Bea w kuchni. W oryginalnym przepisie była mąka pszenna i żytnia; żytnią zastąpiłam mąką orkiszową 2000. Chleb mimo, że długo się(...)prawidłowym wyrośnięciem udał się doskonale. Jest bardzo smaczny, pięknie pachnie, kojarzy mi się z wakacjami na wsi... i ta chrupiąca skórka ! Wiejski chleb francuski na zakwasie Składniki na duży bochenek: Na zaczyn 30 g aktywnego zakwasu (u mnie żytni) 140 g maki pszennej chlebowej 10 g mąki orkiszowej 2000 90 g wody
Kulinarne przygody GatityByłam zmęczona w domu nie było chleba, więc zaczęłam szukać przepisu na szybkiego przepisu. Co więcej przypomniało mi się, że będąc w sobotę u znajomych (i tutaj słodko mokry buziak dla Kasi, Hubka, Gosi i Stasia) rozmawialiśmy o mące do chleba, stanęło na genialnym wynalazku mieszanki mąki z drożdżami. I tutaj nagle olśnienie! przypomniało mi się, że jakiś czas temu(...)taką właśnie kupiłam. Zakasałam rękawy i do boju! Składniki: 350 g mąki do wypieku chleba (a dokładnie mieszanka do wypieku pełnoziarnistego chleba pszenno-żytniego z suszonymi drożdżami) 150g mąki pszennej typ 550 370 ml wody (potem dolałam jeszcze ciutkę, takie jedno chlapnięcie :)) drożdże suszone (ile ich nasypałam? nie mam pojęcia takie jedno siup :) maksymalnie pół łyżeczki Do miski wsypujemy wszystkie
Brzuszki ŁakomczuszkiJest tyle smaków ile krajów, tyle wiedzy ile tradycji, tyle kształtów i kolorów ile pejzaży… Wszędzie na świecie ludzie dzielą się chlebem . Jest symbolem, a zarazem hołdem składanym urodzajnej ziemi. Czy to północ czy południe, wschód czy zachód, istnieją tysiące sposobów wypieku chleba i cieszenia się jego smakiem… Ludzie wypiekają i jedzą chleb już od 12 tysięcy lat. Prawdopodobnie pierwszym(...)chlebem było pieczywo zbożowe w postaci ugotowanej pasty, która była mieszanką różnych zbóż i wody. Najstarszy chleb jaki udało się odnaleźć archeologom pochodzi z Krety, a jego wiek określa się na 6100 lat. Aż miło na duszy, jak świeży chleb puszy. Chleb pszenno gryczany z czarnuszką. Składniki: - 300 g mąki gryczanej - 500 g mąki pszennej luksusowej
mojewypiekiinietylkoKilka dni temu odkryłem zagubione na półce opakowanie semoliny, które kiedyś kupiłem, oczywiście aby z niej zrobić chleb. Niestety zapomniałem o semolinie. I tak sobie cichutko przeleżała na półce w kuchennej szafce parę miesięcy, nawet nie dając o sobie znać. Aż tu nagle semolina sama wypadła mi z szafki wprost do rąk, a tego dnia Zorra przysłała zaproszenie do uczestnictwa(...)World Bread Day 2016 . To był znak! Trzeba piec chleb z semoliną! Wybór padł na chleb na zakwasie, zaproponowany przez J.Hamelmana w jego książce o prostym tytule „ Chleb ”. Wybór wyśmienity. Chleb wyszedł aromatyczny, z lekko żółtawym dzięki semolinie miękiszu, i o fantastycznie chrupiącej skórce. A ponadto okazał się bardzo łatwym do wykonania. I dlatego gorąco polecam wszystkim ten chleb
Grahamka, weka i kajzerkaChleb z kaszy gryczanej Chleb z kaszy gryczanej ? Z kaszy?! Czy mi się coś czasem nie pomyliło? NIE! To naprawdę chleb z kaszy gryczanej (niepalonej lub jak kto woli białej), który nie tylko się nazywa chlebem, ale również smakuje i wygląda jak chleb. Dla miłośników pulchnego białego chlebka ten będzie porażką, ale jeśli np. lubisz chleb żytni na zakwasie(...)zdrowia, dlatego też warto włączyć ją do diety. Jest ona na tyle fenomenalna, że chcę jej poświęcić osobny wpis w „Dietetycznych rozprawkach”. Jak urodziła się koncepcja zrobienia chleba z kaszy gryczanej? Tydzień temu, wracając do domu rodzinnego, mama przez telefon poinformowała mnie, że własnie piecze chleb na mój przyjazd, więc będę miał co zjeść… oczywiście ze smutkiem
BlendmanPieczenia chleba zazdrościłam zawsze. Wydawało mi się, że to jest czynność, której nie da się opanować. Te wszystkie zakwasy, słoiki, pilnowanie godzin i tego, żeby hrabia w słoiku miał dobrze. Tragedia. Momentem przełomowym była wizyta Agaty z bloga www.agatagotuje.pl – przywiozła ona ze sobą chleb upieczony przez siebie. Zeżarliśmy go, to jest odpowiednie słowo, z taką ekstazą, jaka ogarnia nastolatki(...)widok Justina Biebera! Piękny, pachnący bochen. Znienawidziłam Agatę z miejsca, bo nie dość, że fajna to jeszcze piecze genialny chleb. Agata pojechała, zostawiając mnie z postanowieniem, że ja też, natychmiast! Tylko ten cholerny zakwas mnie przerażał. Bo na wszystkich internetach świata straszyli jakie to trudne. Albo umrze, albo spleśnieje, albo się w nim zagnieździ obca cywilizacja. A jak jakimś cudem
ladykitchenChleb żytnio-gryczany na zakwasie Piekłam ten chleb już kilka razy, tak mi zasmakował! Wyłącznie z mąki żytniej i gryczanej - w dodatku na własnoręcznie zrobionym (wyhodowanym!) zakwasie. Jest rewelacyjny w smaku i piękny - dodatki tylko podkręcają jego smak i sprawiają, że chleb jest bardziej syty. A syty jest! Mi wystarczy kromka lub dwie, by poczuć się najedzoną na długi czas(...)Przygodę z pieczeniem chleba rozpoczęłam od wspomnianej już książki Beaty Pawlikowskiej "Piekę zdrowy chleb! I ciastka!", dlatego też i przy pieczeniu chleba posiłkowałam się tą książką. Nie jest to jednak żadnej z konkretnych przepisów, a jedynie zmodyfikowana przeze mnie wersja chleba gryczano-jaglanego. Zobacz również przepis na ----> Mój pierwszy chleb - chleb gryczany Chleb żytnio-gryczany na zakwasie - przepis: Składniki
Moje Qulinariatemat. Dzisiaj my prowadzimy Wypiekanie. W tym tygodniu będzie więc tradycyjnie, zrobimy powrót do korzeni. I naszych i Wypiekania na śniadanie. Czyli po prostu pieczywo. Będziemy robić mój ulubiony chleb. Wymyśliłem go jakieś 2 miesiące temu i od tego czasu co 2-3 dni gości w naszym domu. Jeszcze nigdy nie piekłem tyle razy tego samego chleba. Właściwie już innych(...)ogóle nie piekę, ten jest dokonały. Przepis jest absolutnie prosty, to zwykły chleb pszenny, ale jego sekret tkwi w naczyniu żeliwnym. To właśnie w nim jest pieczony chleb i to ono nadaje mu smaku, chrupkości i wyglądu. Mam nadzieję, że wszyscy dysponują takim żeliwnym naczyniem :) W ogóle do chleba z garnka żeliwnego przymierzałem się już od miesięcy. Ale za każdym
Marder&Marder Manufactureprzepisem Ewy z bloga BaBy w kuchni . Dziewczyny prezentują na swojej stronie naprawdę ciekawe i nietuzinkowe przepisy, zdecydowanie warte wypróbowania. Na pewno jeszcze do nich zajrzę po kolejne inspiracje :) Chleb wyszedł niesamowicie aromatyczny. Feta wcale nie zdominowała smaku, pomidory suszone, zioła i czosnek nadały mu przepysznego charakteru. Doskonały np. do domowej pasty rybnej na treściwe śniadanie. Do ciasta chlebowego dodałam(...)oleju z pestek dyni BIOLEVITA z saszetki i tymże olejem posmarowałam chleb przed pieczeniem - co dało w efekcie błyszczącą i chrupiącą skórkę . Nie omieszkam tu niniejszym pozachwalać idei olejów w saszetkach, bo są istnym ratunkiem w potrzebie. Jak znalazł, gdy w niespodziewanym momencie kończy się butelka zwykłego oleju. Łapiesz wtedy za saszetkę i po kłopocie! W szybkim skrócie: olej
Grunt to przepis!Długo zastanawiałam się czy dzisiejszy wpis powinien się na blogu pojawić. Chleb, który upiekłam, mimo że smaczny, w żaden sposób nie jest tym co miało się upiec. Ale ponieważ piekłam w ramach Piekarni prowadzonej przez Anię z bloga Kuchennymi Drzwiami , uznałam, że jednak efektem się podzielę. Wydawał się przyjemnym, drożdżowym pieczywem. Nic bardziej mylnego! Pierwsza próba(...)duża. O skręcaniu ciasta nawet nie można było pomyśleć. Ciasto było wręcz płynne! Mimo, iż robiłam z połowy porcji, rozpłaszczona masa ledwo zmieściła się w piekarniku! Na szczęście upieczony chleb nie miał zakalca i mimo że płaski, był bardo smaczny. Właściwie przypominał ciabatę. Podjęłam jeszcze jedną próbę, tym razem zmniejszyłam ilość wody o ok 1/3. Ciasto można było
Stare Garysamotna i dzika niczym torfowisko. Może tak rudawy? Tyle jest na tym świecie różnych zrudziałości - rude włosy Ofelii i to pragnienie, by tak jak kiedyś dostać na podwieczorek chleb z masłem posypany kruszonym piernikiem... I lasy przede wszystkim - zrudziała ziemia i zrudziałe niebo, leciutki zapach zbutwiałego drewna, prawdziwków i wody. A surowy jedwab? A czemuż nie? Sweter grubo(...)skorupka zagrzebanych w popiele ziemniaków przypali się tak jak lubię. Grubym patykiem rozgrzebuję ognisko. Uwalniam zapach - ciepły, jesienny, ziemniaczany. Tylko masło i sól - ziemniaczana uczta. Myślę o chlebie. Jak smakuje tam, gdzie jest jeszcze zimniej. Odkładam część ziemniaków. Rieska. Fiński chleb. Taki upiekę. Jest inny. Płaski,malutki, pyszny. Ma smak pieczonych ziemniaków. Rozgrzewa
KUCHARNIA