przepis na chleb - 13000 przepisów (strona:28/867)

Chleb młynarza (na zakwasie) 202

Chleb młynarza (na zakwasie)... Wypieczony z mąki pszennej i żytniej razowej. O sprężystym, miękkim wnętrzu. I cienkiej, chrupiącej skórce. Tradycyjny, idelany do kanapek. Polecam! Składniki: Zaczyn: 1 łyżka aktywnego zakwasu żytniego; 65 g mąki pszennej (u mnie typ 650); 45 g letniej wody. Ciasto właściwe: 365 g mąki pszennej (u mnie typ 650); 20 g mąki żytniej razowej(...)ciasta chlebowego  - autor: weekendbakery.com. Następnie uformować bochenek ( instrukcja formowania podłużnego bochenka  - autor: Piekarnia tatter), włożyć go delikatnie, zlepieniem do góry, do dobrze obsypanego koszyka do wyrastania chleba, przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na kolejne 2 - 2,5 godziny. Mój

Gospodyni Miejska
Chleb ulubiony (na zakwasie) 216

Chleb ulubiony (na zakwasie)... Codzienny chleb pszenny. Neutralny w smaku. O sprężystym, wilgotnym wnętrzu. I chrupiącej skórce.  Zwyczajny, a taki pyszny. Po prostu ulubiony!  Składniki: Zaczyn: 1/3 szklanki aktywnego zakwasu żytniego; 500 g mąki pszennej (u mnie typ 650); 650 ml letniej wody. Ciasto właściwe: 600 g mąki pszennej (u mnie typ 650); 25 g soli; Cały zaczyn(...)ciasta chlebowego  - autor: weekendbakery.com. Następnie uformować 2 bochenki ( filmik obrazujący formowanie okrągłego bochenka  - autor: danusia555), włożyć je delikatnie, zlepieniem do góry, do dobrze obsypanych koszyków do wyrastania chleba, przykryć czystymi ściereczkami, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na kolejne 2 - 3 godziny. Mój chleb

Gospodyni Miejska
Chleb levain z durum 172

Kolejny chleb levain na codojedzenia, tym razem z mąką durum czyli semoliną. Bardzo smaczny chleb pieczony na pszennym zakwasie. Procedura pieczenia tego chleba być może wydawać się trudna, a na pewno pracochłonna. Warto sobie jednak zadać trudu i upiec prawdziwy levain. Levain to również zakwas…bardzo aktywny. Chleb upieczony na levain ma chrupiącą skórkę i “dziury”. Przepis(...)chleb levain z mąki durum pochodzi z książki znanego szwedzkiego piekarza Jana Hedh. Jeśli już chcę upiec jakiś nowy rodzaj chleba to zawsze sięgam do tej książki. To moja biblia! Najpardziej czasochłonnym momentem w tym przepisie na chleb jest uzyskanie levain. Procedurę tworzenia levain opisałam tutaj , więc nie będę się powtarzać. Za to po niżej znajdziecie przepis na chleb levain

codojedzenia
Pasta z cukinii do chleba 234

rytmu i było mi jakoś ciężko wrócić do codziennej rutyny… Mam nadzieję, że mi to wybaczycie… Dzisiaj chciałabym się z Wami podzielić przepisem na pastę do chleba z cukinii. Wykorzystałam do jej przygotowania oprócz cukinii również puszkę fasoli półksiężycowej (butter beans) ale myślę, że możecie spokojnie dodać fasoli Piękny Jaś lub ugotowanej ciecierzycy. Takie bezmięsne smarowidło do chleba(...)oczywiście dowolnie modyfikować do własnych potrzeb… dodając czosnek, zioła czy ostre przyprawy. Wszystko zależy tylko od tego co mamy w lodówce…:) Zapraszam, oto pasta z cukinii do chleba Pasta z cukinii do chleba Składniki: około 300 g cukinii (2 małe) 1 cebula 4 suszone pomidory 2 łyżki koncentratu pomidorowego 400 g ugotowanej (lub z puszki) fasoli półksiężycowej (butter

UgotujmyTo.pl
Chleb bananowy 176

Wreszcie zrobiłam swój pierwszy chleb bananowy w życiu. Chlebek stał się popularny swojego czasu za sprawą Sophie Dahl. Do dnia dzisiejszego powstało setki modyfikacji. Ja w swojej postanowiłam wywalić cukier i proszek do pieczenia. Podstawą udanego ciasta są jak najpardziej przejrzałe banany...teoretycznie. Moje byłay całkiem świeże a i tak chlebek wyszedł słodki. Może to dlatego że moja wersja zawiera(...)sodą) Szczypta cynamonu Wykonanie chlebka jest dziecinnie proste. Mieszany wszystkie składniki, przekładany do formy wyłożonej papierem. Wkładamy do pieca na 180 stopni na godzinę. Ostatnie 10 minut pieczenia wyjełam chleb z foremki i piekłam do góry nogami. Nie wiem czy to potrzebne ale zawsze tak robie ze zwykłym chlebem więc zrobiłam i z tym. Chleb ładnie wyrósł, troche popękał

Lubczyk i Wanilia
Chleb pszenno żytni codzienny 167

Przedstawiam moją wersje chleba pszenno- żytniego na zakwasie. Jest to zmodyfikowany przepis od mojej mamy. Piekę go juz dość długo i wychodzi zawsze. Hydracja myślę że może wynosić na logikę około 51 - 55% bo do pszennych i mieszanych chlebów dodaje mniej więcej tyle samo wody co i mąki. (dodadkowe 10% pochodzi z rozczynu ktore rozrabiam dzień wsześniej(...)szklanki (im więcej tym lepiej) łyżka miodu łyżeczka soli Składniki mieszam razem. Odstawiam na 8h. Po około 2h przekładam i wstawiam do formy w ktorej chleb będzie sie piekł. Ja używam papieru do pieczenia. Po wyrośnięciu przed włożeniem do pieca nacinam ostrym nożem góre (musze sie przyznać że nie zawsze wychodzi... teraz nie wyszło i poszedł na boki) smaruje lekko

Lubczyk i Wanilia
Chleb na zakwasie ŻYRAFA 192

Niedziela to dla mnie od lat dzień wypieku chleba. W ubiegłym tygodniu piekłam chleb z mąką żołędziową. Jego kolor skojarzył mi się z żyrafami, które w mojej rodzinie są chyba najdłużej oglądanymi zwierzętami przy okazji wizyty w zoo. Czemu by zatem nie przenieść żyrafy do mieszkanka? ;) Chleb na zakwasie ŻYRAFA Składniki: 100 g mąki żołędziowej 180 g pszennej mąki razowej(...)odstawić ciasto do wyrośnięcia. Po ok. 2 godzinach wstawić do piekarnika i piec ok. 1,5 godz. w temp. 180 stopni C. Zaraz po upieczeniu usunąć papier i odstawić chleb do ostygnięcia. Ponieważ nie przejmowałam się zbytnio przekładaniem obu mas, chleb ma wyraźnie marmurkowy szlaczek. Wygląda - jak na mój gust, oczywiście - super. Pachnie i smakuje wybornie :) Ciasto żołędziowe ma lekko

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb baltonowski - Gdańskie Młyny 109

Kolejna propozycja gotowej mieszanki chlebowej od Gdańskich Młynów . Pierwszy chleb ( klik ) tak nam posmakował, że po jego zjedzeniu, raz dwa wzięłam się za pieczenie kolejnego. Tym razem padło na chleb baltonowski. Smak super, chociaż jak dla mnie lekko za słonawy, ale mojemu Mężowi nie przeszkadzał - jak widać kwestia kubków smakowych. U nas w wersji exclusive ;), bo z ziarnami słonecznika(...)wersji xxl - bo zrobiony z całej mieszanki :) Plusem tej mieszanki jest, to, że wystarczą 3 składniki i mamy gotowy chleb. 'chleb baltonowski - Gdańskie Młyny' Składniki: - 0,5 opakowania mieszanki od Gdańskich Młynów - 10g świeżych drożdży lub 5g drożdży instant - 300 ml wody o temperaturze 30C Do miski wsypać przygotowaną mieszankę, dodać wodę i drożdże. Ciasto wyrabiać ręcznie przez

CookYourself
Chleb żytni z płatkami owsianymi i jagodami goji (z automatu) 163

Smaczny pełnoziarnisty żytni chlebek z chrupiącą skórką z dodatkiem płatków owsianych i jagód goji. Nie kruszy się podczas krojenia. Do przygotowania w automacie do wypieku chleba. Składniki (na chleb ok 1kg): 400 g mąki żytniej typ 960 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej 320ml letniej wody 4 łyżki płatków owsianych (u mnie Kupiec) 1 opakowanie drożdży instant 4 łyżki suszonych jagód(...)goji  2 łyżki oleju 2 łyżeczki cukru 1,5 łyżeczki soli Przygotowanie   w automacie do wypieku chleba: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Najpierw wlewamy składniki mokre: wodę i olej.  Następnie dodajemy kolejno sól, cukier, mąkę, płatki owsiane i na końcu drożdże. Nastawiamy program do wypieku chleba pełnoziarnistego (ok 3-3,5h) i wagę

Ze smakiem i z pasją
Chleb z mielonymi ziarnami - gryka, jagła, len, dynia, słonecznik 189

dyni,   50 g ziaren słonecznika,   50 g zmielonej kaszy jaglanej, 300 ml letniej wody,     15 g soli,     3 łyżki pestek dyni do posypania chleba .   Przygotowanie: Składniki  zaczynu przełożyć do szklanej miski, dokładnie wymieszać, szczelnie przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 10-12 godzin.     Ziarna zmielić(...)dyni. O dstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 4 godziny.      Piekarnik roz grzać do 220 stopni, na górnej półce postawić pojemnik z gorącą wodą. Piec chleb 30 minut, następnie obniżyć temperaturę do 200 stopni i piec przez kolejne  30 minut.   Upieczony chleb wydaje g łuchy  odgłos przy stukaniu palcem w spód.   Gorący

SzczyptaSmaQ
Prosty chleb z siemieniem lnianym 211

Dawno nie piekłam własnego chleba. Ale gdy natrafiłam na ten prosty przepis, na bardzo zdrowy i pożywny chleb z siemieniem lnianym z mąki pełnoziarnistej, wiedziałam że muszę go upiec. Chleb jest bardzo dobry, dość syty pomimo swojej wielkości i co najważniejsze – łatwy do przygotowania. Siemię lniane jest bardzo wartościowym składnikiem: obniża poziom cholesterolu we krwi, ma właściwości przeciwmiażdżycowe, przeciwnowotworowe(...)ostudzić przed pierwszym krojeniem (krojenie ciepłego pieczywa może spowodować oddzielenie miąższu od skórki).   źródło: Na podstawie przepisu Agnieszki Maciąg z książki „Smaki Miłości” The post Prosty chleb z siemieniem lnianym appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne

Moja Delicja
Chleb na zakwasie z jabłkiem i gruszką 167

pomyślałabym, że do chleba można dodać owoce i że wyjdzie taki pyszny chleb. Chleb jest mięciutki, lekko wilgotny i ma chrupiącą skórkę. Wygląda jakby był przypalony bo taki ciemny ale zapewniam, że nie jest. Ponadto chleb zachowuje długo świeżość a według mnie jeszcze lepszy był drugiego i trzeciego dnia. Składniki: Zaczyn 85 g zakwasu żytniego 200 g mąki żytniej(...)jabłka i gruszki. Formę metalową 30*11 cm wyłożyłam papierem. Szklane naczynie żaroodporne 21*16 cm wysmarowałam olejem i wysypałam otrębami. Przepis z małymi modyfikacjami z blogu Zapach chleba

Ala piecze i gotuje
Chleb żytnio-jaglany z ziarnami 166

omowy chleb na zakwasie z mąki żytniej razowej, jaglanej i orkiszowej z dodatkiem płatków owsianych i ziaren (w tym przepisie czarnuszka, kminek i słonecznik). Czas przygotowania: 15 minut + wyrastanie + pieczenie Składniki: Zaczyn:   250 g  mąki żytniej razowej,   200 ml letniej wody,   250 g zakwasu.   Ziarna: 120 g ziaren (do wyboru sezam, słonecznik, dynia, czarnuszka, kminek(...)ziarnami, przełożyć ciasto, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 4 godziny.    Piekarnik roz grzać do 220 stopni, na górnej półce postawić pojemnik z gorącą wodą. Piec chleb 25 minut, następnie obniżyć temperaturę do 200 stopni i piec przez kolejne 25-30 minut.   Upieczony chleb wydaje g łuchy  odgłos przy stukaniu palcem w spód

SzczyptaSmaQ
Chleb pszenny z ziarenkami 248

Dzień dobry! Dziś mam dla Was niespodziankę :) Przepis na pyszny chleb, który dostałam od znajomego z pracy. To był mój chlebowy debiut (nie licząc wypieku chleba na zajęciach na studiach) i jak na pierwszy raz wyszło całkiem nieźle :) Przepis jest o tyle fajny, że nie musicie się go ściśle trzymać. Stanowi bazę, do której możecie dodać wszystko, na co tylko(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20 minut. Po tym czasie przekładamy ciasto do foremki wysmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Wkładamy foremkę z chlebem do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C i pieczemy przez około 50 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu odstawiamy chleb do wystygnięcia. Smacznego

W kuchni Katie
Chleb sodowy 131

książce „How to bake” Paul Hollywood znalazłam przepis na chleb sodowy i oczywiście od razu go upiekłam. Ten tradycyjny chleb irlandzki jest wyjątkowo prosty do przygotowania. Można go przygotowywać w różnych wariacjach smakowych: ze startym serem, z posiekaną cebulą, oliwkami czy orzechami. Można również połączyć pół na pół mąkę pszenną z razową. Dzisiaj przedstawiam Wam wersję podstawową, choć(...)Chlebek jest najsmaczniejszy pierwszego dnia, ale jest bardzo kruchy i raczej nie nadaje się do tradycyjnych kanapek. Bardziej nadaje się jako odrywany chlebek do zupy czy taka solidna pajda..;) Chleb sodowy Składniki: 500 g mąki pszennej plus więcej do podsypania 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka soli 400 ml maślanki 1. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Blaszkę do pieczenia wyłożyć

UgotujmyTo.pl

Proponowane wyszukiwania