Naszych chlebowych przygód w Arabii Saudyjskiej ciąg dalszy - tym razem zrobiliśmy chleb pszenny razowy, który przynajmniej przypomina nam smak naszego ulubionego pieczywa z piekarni "Grzybki" w Warszawie. Chleb jest bardzo prosty do wykonania i naprawdę bardzo smaczny Składniki - według kolejności dodawania do wypiekacza 300 ml wody 1 łyżka oleju (u nas kukurydziany) 1 lekko czubata łyżeczka soli(...)drożdży instant Przygotowanie Wszystkie składniki umieścić w maszynie w podanej wyżej kolejności, uważając aby drożdże nie miały styczności z solą i wodą i włączyć program podstawowy do wypieku chleba pszennego trwający około 3 godzin
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataświęta ukazał się nowy numer Małopolski Apetyt , a w nim mój artykuł o pieczeniu chleba. Zachęcam Was do przeczytania całego wydania. Na zachętę przedstawiam przepis na chleb z oliwkami i cebulką. Chleb z oliwkami i cebulką Składniki: 1 1/4 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka suchych drożdży szczypta cukru 1 łyżka oliwy z oliwek 1 czerwona cebula 500 g mąki
MiksturownikTradycją się stało, że w weekend piekę chleb na zakwasie. Tym razem kolej na wykorzystanie niedawno zakupionej mąki owsianej. Inspiracją do tego wczoraj zarabianego chleba są włoskie drożdżowe bułki z rozmarynem i rodzynkami. W mieszkaniu wciąż unosi się zapach rozmarynu :) Składniki (na keksówkę o wymiarach (26 x 8 x 7) cm) : zakwas z poprzedniego wypieku ( kliknij tutaj, jeśli chcesz wykonać(...)razowej mąki owsianej 300 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki suszonego rozmarynu (lub mniej, jeśli ktoś nie przepada za jego smakiem i aromatem, ale mimo wszystko warto dodać do chleba) Chleb pszenno-owsiany z rozmarynem i żurawiną pół łyżeczki cukru łyżeczka soli spora garść żurawin suszonych łuskany słonecznik W sobotę wieczorem : W dużym garnku lub misce wyrobić ciasto z mąki
Weekendy w domu i ogrodzieZwykle piekę chleb w niedzielę. Dziś był wyjątek od reguły. Choroba chorobą, ale jeść coś trzeba. Wczoraj wieczorem resztkami sił wyrobiłam ciasto. Dziś dorzuciłam oliwki, jakby mi goryczy w ustach było mało ;( Chleb mieszany na zakwasie z oliwkami Wieczorem : Składniki na keksówkę o wymiarach (26 x 8 x 7) cm: zakwas z poprzedniego wypieku ( (kliknij tutaj, jeśli chcesz wykonać(...)odstawić na ok. 2 godziny do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni C. przez ok. 1,5 godziny. Uwaga: Im dłużej będziemy czekać na drugie wyrośnięcie chleba, tym będzie bardziej kwaśny. Z mojego kilkuletniego doświadczenia wynika, że najlepiej, gdy ciasto wyrasta do trzech godzin. Długie drugie wyrastanie ciasta powoduje też kwaśnienie tego ciasta z czasem, co zauważymy
Weekendy w domu i ogrodziePrzepyszny chleb orkiszowy. I do tego bardzo łatwy w wykonaniu. Wystarczy tylko mieszanka od Gdańskich Młynów , 2 godziny i pyszny i treściwy chleb gotowy! To był mój pierwszy raz z tego typu mieszanką i pewnie nie ostatni :) Mieszanka taka jest super rozwiązaniem dla osób (które tak jak ja - niestety :( ) mają problem z wyhodowaniem zakwasu na chleb lub dla osób, które(...)takiego zakwasu nie posiadają i nie mają czasu na jego zrobienie. Polecam! 'chleb orkiszowy - Gdańskie Młyny' Składniki: - 0,5 opakowania mieszanki od Gdańskich Młynów - 20g świeżych drożdży lub 10g drożdży instant - 350 ml wody o temperaturze pokojowej Do miski wsypać przygotowaną mieszankę, dodać wodę i drożdże. Ciasto wyrabiać ręcznie przez 8-10 minut, lub za pomocą miksera
CookYourselfNigdy nie przypuszczałam, że chleb na samych drożdżach będzie tak smaczny. Oj chyba pozostanie z nami na dłużej. Ma podstawowe dwa plusy - pierwszy - nie potrzebujemy do jego wypieku zaczynu ;), drugi - robi się praktycznie sam. Nie wymaga ponownego wyrastania, więc czego chcieć więcej? Spróbujcie. Jestem pewna, że Wam zasmakuje, tak samo jak nam. Na blogu znajduje się już jeden przepis(...)chleb na drożdżach (z maślanką) - przepis tutaj , ale ten zdobył bardziej nasze serca :) 'chleb drożdżowy bez zagniatania' Składniki (na jeden bochenek): - 400g mąki pszennej - 1 łyżeczka drożdży instant - 3/4 łyżeczki soli - 1 szklanka wody ( tutaj moje miarki ) - 50ml mleka - 1 łyżka miodu płynnego W garnku podgrzać mleko, wodę i miód. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać drożdże i sól
CookYourselfNajlepszy razowy chleb na drożdżach, jaki wyszedł z mojego piekarnika. Delikatny w smaku z pysznymi pestkami dyni na górze. Długo utrzymuje świeżość i nie kruszy się podczas krojenia. Polecam zrobić swój własny, razowy (i nie tylko) chleb - a nie kupicie już tego ze sklepu. Kto już piekł w domu i trafił na swój przepis - wie o czym mówię ;) Składniki: - 300g(...)drożdżami. Umieścić w misce miksera. Stopniowo dodawać przegotowaną wodę i oliwę. Wyrabiać przez 20 minut. Pod koniec dodać nasiona słonecznika i pestki dyni (zostawić trochę (10g) pestek na wierzch chleba). Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok 40 minut (do podwojenia objętości). Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch przetrzeć wilgotną dłonią, posypać pestkami dyni lekko przyciskając. Odstawić
CookYourselfProsty w przygotowaniu chleb z mąki razowej, przepis idealny dla laika który pierwszy raz w życiu piecze chleb. Bez ulepszaczy, bez zbędnych składników a smakuje wyśmienicie. składniki na bochenek chleba 80 dag mąki pszennej razowej 20 dag maki pszennej białej 2 i 1/2 szklanki ciepłej wody 5 dag drożdży 1 i 1/2 łyżeczki soli 4 łyżki oleju przepis(...)będzie jednolite i miękkie. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na około godzinę, po czym wkładamy do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy. Nagrzewamy piekarnik do temp 220 st. C i pieczemy chleb około 40 minut
Smakowite DaniaPiekłam już różne chleby ale okazało się, że chleb na żurku to dla mnie nowość. Przepis dostałam i postanowiłam go wypróbować. Do tego chleba użyłam żurku staropolskiego o smaku boczku ale możecie użyć innego. Ważne jest aby to był taki płynny a nie w proszku. Chleb jest smaczny, więc spróbujcie go upiec. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnimiałam na nią ochotę, więc nie mogłam przegapić okazji. W sekrecie Wam powiem, że to pierwsze chałki w mojej „kucharskiej karierze”. W języku żydowskim istnieją dwa słowa, które określają chleb: lechem i challah. Lechem to rodzaj chleba spożywanego codziennie, natomiast challah to rytualny chleb spożywany w Szabat, który zaczyna się od poświęcenia dwóch bochenków w piątek wieczorem i dwóch kolejnych(...)jest na Rosz ha – Szana. Jej przypominający głowę kształt symbolizuje pełnię błogosławieństw na okrągły rok, oraz dostatek. Chałka wyszła bardzo lekka i puszysta. Pyszna nawet na drugi dzień. Chleb challah- chałka żydowska Przepis podany przez Bernadetę. Oryginał na blogu Culinary Adventures in the kitchen (click) W mojej wersji wykorzystałam 500 gr mąki, dlatego dokonałam drobnych zmian( w nawiasach
Mia Cucina SofietaChleb powstał na bazie tego przepisu. Zamiast wszelkiego rodzaju ziaren dałam prażoną cebulkę. Ponieważ bardzo lubimy prażoną cebulką, cały chleb zjedliśmy od razu. To było jeszcze przed tym jak przeszłam na dietę, piękne czasy… Składniki: 250 g mąki żytniej 250 g mąki pszennej (albo zamiast obu mąk, 0,5 kg gotowej mąki – mieszanki do domowego wypieku chleba żytniego(...)okresie grzewczym stawiam je kolo grzejnika). Gdy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy je do wysmarowanej masłem formy, lekko wyrównujemy ciasto i odstawiamy na 10-15 min do podrośnięcia. Gdy chleb podrośnie, pieczemy go 1-1,5 godz w piekarniku nagrzanym
e-PrzepisyKulinarnePolecałam już jajka zapiekane w chlebie tostowym a dzisiaj coś w podobie. Tym razem w koszyczkach z chleba tostowego zapiekłam pod masą jajeczną małe kiełbaski Degustino. składniki: 6 kromek chleba tostowego 4 małe kiełbaski z szynki Degustino (1 opakowanie-120g) 2 jajka 3-4 łyżki jogurtu lub śmietany 18% sól,pieprz 1 garść startego żółtego sera(...)foremki na duże muffiny włożyć chleb tostowy tworząc koszyczek. Przygotować masę jajeczną. Jajka roztrzepać widelcem a następnie dodać jogurt. Doprawić do smaku sola i pieprzem. Dodać starty ser żółty i wymieszać. Kiełbaski pokroić w grubsze plasterki. Do każdego gniazdka włożyć po kilka plasterków kiełbaski. Zalać masą jajeczną. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać aż masa się zetnie
Monia miesza i gotujeTłusty Czwartek za nami i wielki wstyd, bo wszyscy smażyli pączki, pączusie i faworki, a w lawendowej kuchni powstał pierwszy, inauguracyjny, domowy chleb. Każdy kto lubi w swoim mieszkaniu zapach świeżo pieczonego chleba pokocha ten prosty przepis z całego serca :) Chleb z pełnego ziarnaSkładniki:100 g mąki żytniej pełnoziarnistej200 g mąki pszennej razowej1,5 łyżeczki soli15 g świeżych(...)czasie włącz piekarnik i ustaw temperaturę na 230 stopni. Wstaw na 10 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 210 stopni i piecz ok. 40 minut. Po wystudzeniu chleb zaspokoi nawet największy głód. Smacznego
Lawendowe Niebospisuję przepisy na kartkę i ruszam do kuchni. Najpierw przepisy najprostsze i, nie ukrywam, te szybkie w wykonaniu. Cierpliwość nigdy nie była moją mocną stroną. Bardzo lubię ten chleb. Smaczny i banalny w wykonaniu. Co ciekawe, patrząc na zdjęcia Liski i czytając komentarze myślę sobie, że w zasadzie jej chleb i mój to dwie inne bajki, a różnią się(...)tylko zakwasem. Chleb Liski jest naprawdę biały jak w tytule. U mnie, szarawy, trochę wilgotny, ale mi to bardzo odpowiada. Różnica jest w mące żytniej używanej do zakwasu. U mnie to mąka razowa typ 2000. U Liski to najprawdopodobniej 720, tak wnioskuję z komentarza. Cóż, mąka robi różnicę :)Składniki:150g zakwasu żytniego500g mąki pszennej (w tym chlebie ok. 220g pszennej
W kuchni wieczoremlyzeczka soli)420 ml wody(370 g wody)1/2-1 lyzeczki suchych drozdzy (nie dawalam)Skladniki z wieksza gramatura sa na duza foremke o wymiarach 31x13x7 cm.Wykonanie:Do wypieku tego chleba uzywam zakwasu II-stopniowego i nie dodaje drozdzy,poniewaz moj 3-letni zawas jest bardzo mocny.Chleb rosnie przez cala noc w lodowce,a przez dodatek drozdzy przerastal.Takze opuscilam ich dodatek.Gdy(...)przy uzyciu haka zagniesc ciasto do uzyskania jednolitej,gladkiej masy.Ciasto jest dosc geste,ale nie na tyle by uformowac z niego bochenek.Ten przepis nadaje sie tylko do wypieku chleba foremkowego.Do wysmarowanej olejem i wysypanej otrebami foremki wylozyc ciasto.Gore wyrownac mokra reka lub lyzka.Foremke przykryc folia spozywcza,tez wysmarowana olejem. Zapobiegnie to przyklejeniu sie ciasta,gdy wypelni ono cala forme.Poznym
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!