przepis na chleb - 13000 przepisów (strona:45/867)

Chleb żytnio –orkiszowy z ziarnami 129

mieszkańców Ziemi w różnych zakątkach, rozmaity, różnej wielkości i kształtu, różnego smaku. Żytni, razowy, biały, pełnoziarnisty, pszenny, z masłem, margaryną i całym wachlarzem produktów tzw. kanapkowych. Mowa oczywiście o chlebie. Zarówno bardzo pospolity, jak i wyszukany i orientalny. Dla jednych zbędny, dla innych konieczny. Tak, czy inaczej wspomniany już chleb jest niewątpliwym i niepodważalnym królem porannego, jak i również wieczornego(...)talerza. Po co opisywać "oczywistą oczywistość"? A właściwie - czemu nie! Bardzo często najbardziej powszednie rzeczy, jaką zdecydowanie jest bohater artykułu, są najmniej znane. Otóż chleb znany ludzkości od bardzo, bardzo dawna, do dziś leży na naszych talerzach. Już w czasach starożytnych słychać było o chlebie głośno i to w różnych miejscach świata. Chyba nikt się na mnie nie obrazi, jeżeli

Moja Mama Gotuje
Chleb żytni na zakwasie 188

stronie printfriendly . Wiem, że zaglądają do mnie na bloga osoby, które również prowadzą swoje blogi, więc może pomożecie mi to ogarnąć? Pięknie proszę :) ⧫⧫⧫ Kolejny wspaniały, pachnący i zdrowy chleb :) Żytni na zakwasie. Taki chleb potrafi wyrastać ok. 4 godzin. Mój zakwas jest jednak tak aktywny, że chleb wyrósł w ciągu dwóch godzin. Najdłużej wyrastał w pierwszej godzinie. Potem już(...)wody (dodawałam w dwóch porcjach: 400 ml i wymieszałam masę + 100 ml i ponownie wymieszałam masę) 1 łyżka soli 1 garść płatków owsianych górskich + trochę do posypania chleba z wierzchu 1 garść pestek słonecznika - opcjonalnie Zakwas, mąkę, sól, a na końcu wodę (w dwóch ratach tak, jak opisałam powyżej) dokładnie wymieszałam Włączyłam piecyk na 50 stopni, potem wyłączyłam

Szczęśliwa kuchnia
Chleb żytni na zakwasie 188

Kolejny wspaniały, pachnący i zdrowy chleb :) Żytni na zakwasie. Taki chleb potrafi wyrastać ok. 4 godzin. Mój zakwas jest jednak tak aktywny, że chleb wyrósł w ciągu dwóch godzin. Najdłużej wyrastał w pierwszej godzinie. Potem już co 30 minut było widać różnicę. Pamiętajcie, że:  👉 zakwas, im bardziej świeży, młody, tym wypieki dłużej wyrastają . Natomiast  👉 zakwas taki, jak mój(...)wody (dodawałam w dwóch porcjach: 400 ml i wymieszałam masę + 100 ml i ponownie wymieszałam masę) 1 łyżka soli 1 garść płatków owsianych górskich + trochę do posypania chleba z wierzchu 1 garść pestek słonecznika - opcjonalnie Zakwas, mąkę, sól, a na końcu wodę (w dwóch ratach tak, jak opisałam powyżej) dokładnie wymieszałam Włączyłam piecyk na 50 stopni, potem wyłączyłam

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Przepyszny chleb bezglutenowy 150

Baba się uparła, że nie będzie kupować gotowych mieszanek do pieczenia chleba bezglutenowego. Baba dobre pięć razy poległa i wcinała twarde podeszwy. Za to bezglutenowe Baba w końcu trafiła w punkt i oto przepis idealny na smaczny, bezglutenowy chleb, który co chwilę modyfikuję dodatkami. Piekę ten chleb kolejny już raz i zanim podam przepis oto moje spostrzeżenia: Chleb piękniej wyrasta(...)świeżych i ciasto rosnąc nie wypłynie. Aby uzyskać mąkę gryczaną, bądź ryżową, szczęśliwi posiadacze thermomixu wrzucają kaszę gryczaną NIEPALONĄ (to bardzo ważne, bo palona po prostu zniszczy cały smak chleba) i mielą 15 s/ob. 10. Podobnie z ryżem i tu kolor ryżu do wyboru (ja robię z białego, ale tylko dlatego, że wykorzystuję jego nadwyżki). Posiadacze młynków do kawy niestety

gutfut
Domowy chleb pszenny z garnka 144

Rating: Od dłuższego czasu chciałam przygotować własnoręcznie chleb, lecz próby przygotowania zakwasu za każdym razem kończyły się fiaskiem. Przeglądałam portale internetowe i różne blogi by znaleść wytłumaczenie, czemu zakwas mi nie rośnie, lecz pewnego dnia postanowiłam odpocząć od fermentacji i poszukałam przepisów na pieczywo przygotowywane na drożdżach. Pierwszy chleb wyszedł tak drożdżowy, że nie mogliśmy go […] The post Domowy(...)chleb pszenny z garnka appeared first on Magiczny Garnek

Magiczny Garnek
Tartine Bread - Pszenny chleb na zakwasie 180

już ostatnio Wam wspomnieliśmy znowu zaczęliśmy piec chleby na zakwasie - KLIK Szymon Tomiło, na swoich zajęciach w CookUp'ie całkowicie zaraził nas swoją pasją! Dodał nam skrzydeł i znowu odkryliśmy jakie pieczenie chleba jest cudowne! Domowy chleb to nie tylko chleb - to duma, dom, miłość, dusza! Dosłownie! Dlatego tak różni się od kupnych bochenków! O naszych bojach z chlebem(...)pełen nieregularnych dziur miąższ, taki cudownie sprężysty! I kiedy tak teraz o nim myślę, wiem jedno - nic co wyjątkowe nie przychodzi w życiu same! I czy tyczy się to chleba, czy innych rzeczy w naszym życiu! I tak jest z tym chlebem! Jest wymagający! Czasochłonny, ale tak bardzo warto! Poświęćcie mu dzień, poczekajcie na niego i dajcie się rozkochać! Poprostu

Plate of Joy
O mące – typy i rodzaje mąk. Jak wybrać odpowiednią mąkę? Bajka o glutenie. 282

większej lub mniejszej części otrąb i ich powtórne mielenie – są ciemniejsze, cięższe i mają wyczuwalną między palcami teksturę. MĄKI CHLEBOWE I NIECHLEBOWE To jasny podział użytkowy mąk. Do produkcji chleba czy ciast używamy mąk piekarskich – najczęściej pszennych i żytnich. Mąki niechlebowe to również mąki z ziaren zbóż, np. jęczmienna, owsiana, kukurydziana, ryżowa, ale też z innych roślin, np. soi, gryki(...)innych składników odżywczych.   Jeśli mam być szczera to, do jakiej rangi problem ‘glutenu’ został obecnie sztucznie rozdmuchany zakrawa na grupową nagrodę Darwina. Nagle wśród jedzących na co dzień chleb i makarony pojawiła się moda na „gluten free” . Moda, bo nie jest to praktyka podyktowana żadnymi względami zdrowotnymi . No, może poza względem diety ubogiej w węglowodany, bo jak doskonale wiecie

Karo in the Kitchen
Chleb pełnoziarnisty 144

Chleb chlebowi nierówny. Każdy chleb smaczny. Bez chleba ani rusz! Chleb samodzielnie i chleb jako dodatek. Każdy potrafi- na pewno- zrobić chleb. Ja dziś zrobiłam chleb bardzo syty. Chleb mega zdrowy. Chleb fajnie zbity i mokry, nie suchy, nie duszący. Jedna pajda chleba nasyci nas porządnie. Składniki -300 g mąki z pełnego przemiału -200 g mieszanki prażonych ziaren u mnie(...)Pola  Ziarenkowo -80 g masła -750 ml lekko ciepłego mleka -1 łyżeczka miodu -półtorej łyżeczki soli -50 g świeżych drożdży -1 żółtko i 2 łyżki śmietany do posmarowania chleba -tłuszcz do posmarowania keksówki -ziarna do posypania chleba Mąkę wsypać do miski, zrobić zagłębienie. Wkruszyć drożdże i wlać pół szklanki mleka- ująć z tych 750 ml. Naczynie przykryć i odstawić

Z Kuchni Do Kuchni
Chłodnik arbuzowy z pomidorami, ogórkiem i chlebem 106

zupą w upalnie dni! Do przygotowania (ok 4 porcji) chłodnika potrzebujemy: – 1 kg miąższu z arbuza – 1 kg pomidorów – 1/2 ogórka wężowego – ok 500 g chleba (użyłam chleba bezglutenowego, razem ze skórką i pokrojonego w kostkę) – ocet (ja użyłam ok 5 łyżek normalnego octu) – sól, pieprz – 2 łyżki oleju arganowego ( kupicie tutaj ) Miąższ(...)arbuza, 2/3 pomidorów oraz chleba pokrojonego w kostkę umieszczamy w misce/malakserze i miksujemy do otrzymania jednolitej konsystencji. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, octem i olejem arganowym. Odstawiamy najlepiej na noc do lodówki, ale jeżeli nie macie takie możliwości 1-2 h będą wystarczające (proponuję wtedy użyć składniki prosto z lodówki). Resztę pomidorów i ogórka wężowego kroimy w kostkę. Do bulionówek

Szybko Tanio Smacznie
Chleb Domowy Pszenny, długo świeży 3974

Pamiętacie ostatnie Francuskie Bagietki z Sezamem ? To powiem Wam, że ten chleb jest z tego samego ciasta co te bagietki :) Chleb wyszedł przepyszny! Lekko chrupiąca skórka, mięciutki środek. Na drugi dzień nadal miękki, na trzeci dzień? Już do nie było! Pieczywo nadaje się świetnie też do zapiekania w piekarniku w formie zapiekanek. Ja z tym pieczywem zostaję na dłużej, nawet(...)teraz jak to piszę, w kuchni w misce rośnie kolejne ciasto na chleb :) Źródło: Moje Wypieki . Na zdjęciach widzicie czarną formę, z tymi dziurkami, prawda? To moja druga zabawka, nawet nie zabawka, ale niezbędny przedmiot. Ostatnio opisywałam Wam formę do bagietek Crusty Bake firmy Kitchen Craft, dziś to kolejna forma z tej serii tej samej firmy. Jest to forma

Blondynka Gotuje
Chleb orkiszowo pszenny 139

Dzisiaj przedstawiam przepis na drugi rodzaj chleba, jaki robię na co dzień (zostały jeszcze bułki). Zasada generalnie jest taka sama jak przy chlebie przenno-żytnim. W porównaniu z poprzednim chlebem zmieniaja się w zasadzie tylko proporcje.    Wrzucam przepis na szybko i przepraszam, że dawno nic nie publikowałam ... no cóż przygotowania do świąt... Za to obiecuję pokazać kilka przepisów

Lubczyk i Wanilia
Chleb pszenny najzwyklejszy z automatu 187

Dziś kolejny przepis na chleb, tym razem najzwyklejszy pszenny, bez żadnych wynalazków, ale za to bardzo smaczny. Składniki 3/4 szklanki wody 2 łyżki stołowe mleka w proszku 2 łyżki stołowe oleju 1 czubata łyżeczka cukru (może być biały lub brązowy) 1 łyżeczka soli 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka drożdży instant Przygotowanie Umieścić składniki w automacie w podanej wyżej kolejności(...)Ustawić program do pieczenia chleba pszennego

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Chleb żytni jasny 177

tego chleba miałam trzy podejścia i jak to mówią, że do "trzech razy sztuka", to u mnie się sprawdziło :) Problem jaki miałam z tym chlebem,to że ciągle był dla mnie za kwaśny, ale gdy znacznie skróciłam czas wyrastania, to osiągnęłam zamierzony efekt. Przepis z książki Piotra Kucharskiego "Chleb" z moimi małymi zmianami :)   Zaczyn (8-12 godzin przed pieczeniem

Delicious Titbits
Chleb mieszany z sorgo i amarantusem na zakwasie 126

mikroelementy: wapń i żelazo. Próbowałam je zmielić na sucho, ale mój blender nie dał rady :( Młynka do kawy nie chciało mi się myć ;) Zanim przystąpiłam do wyrabiania ciasta na chleb, namoczyłam (ok. 3 godzin) ziarna w ok. 150 ml przefiltrowanej wody. Składniki na keksówkę o wymiarach (26 x 8 x 7) cm : 120 g sorgo 80 g amarantusa zakwas(...)Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni C. przez ok. 1,5 godziny do "suchego patyczka". Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Uwaga: Im dłużej będziemy czekać na drugie wyrośnięcie chleba, tym będzie bardziej kwaśny. Z mojego kilkuletniego doświadczenia wynika, że najlepiej, gdy ciasto wyrasta do trzech godzin. Długie drugie wyrastanie ciasta powoduje też kwaśnienie tego ciasta z czasem, co zauważymy

Weekendy w domu i ogrodzie
Babeczki z chleba razowego 174

Składniki: (na 6 babeczek) 3-4 kromki chleba razowego z pestkami dyni 2 jajka 1 ząbek czosnku 20-50 g tartego sera żółtego 10 g pora 3-4 plastry bakłażana- krojone w szerz 30 ml mleka szczypta soli szczypta pieprzu posiekana natka pietruszki odrobina oliwy z oliwek Przygotowanie: 1.Na patelni na niewielkiej ilości oliwy z oliwek smażymy bakłażana, gdy zacznie(...)robić się miękki dodajemy posiekanego na drobno pora i dusimy przez moment. Następnie dodajemy wyciśnięty czosnek i przyprawy. 2. Kroimy chleb  w kostkę, przekładamy do sporej miseczki i dodajemy utarty ser. 3. W innej miseczce łączymy  mleko z jajkami i natką pietruszki. 4. Chleb zalewamy masą jajeczną 5.Dodajemy przestudzone warzywa i mieszamy wszystko razem. 6. Do foremek

KreatywnePiny

Proponowane wyszukiwania