przepis na chleb - 13000 przepisów (strona:47/867)

MAŚLANY CHLEB 120

okrągłego kształtu na natłuszczonej powierzchni. Smarujemy roztopionym masłem lub margaryną. Każdy placek nakładamy jeden na drugi tylko ostatni – smarujemy po bokach. Warstwy układamy na blaszce na której, będziecie piec chleb. 5. Bardzo ostrym nożem, wycinamy 8 trójkątów pozostawiając około 1,5 cm na końcu ciasta. Każdą z części odwracamy na zewnątrz. 6. Powtarzamy te same czynności, ze średnim kawałkiem ciasta(...)między „puste” miejsca z przodu Następnie odwijamy. 7. W środku umieścić najmniejszy kawałek ciasta. 8. Całość smarujemy zmieszanym jajkiem i mlekiem. Posypujemy sezamem, a środkowa kulę posypujemy makiem. 9. Chleb pieczony jest przez 10 minut w temperaturze 200 stopni, a następnie przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. W razie potrzeby (w zależności od piekarnika) przykryć chleb folią. Źródło: "Słoneczny

w mojej kuchni
Chleb z natką pietruszki na zaczynie z jogurtem 103

Składniki na zaczyn,  który robimy wieczorem, dzień przed pieczeniem chleba. 25 g zakwasu aktywnego tzn. takiego który ma specyficzny zapach i "bąbelkuje" 300 g mąki żytniej  typ 720 150 g jogurtu 150 g wody Składniki zaczynu łączymy w misce, przykrywamy i pozostawiamy do przefermentowania w temp. pokojowej na 12- 16 godz. Zaczyn powinien delikatnie urosnąć i opaść. Ciasto(...)czym wyjmujemy naczynie z wodą, zmniejszamy temperaturę do 220 *C dopiekamy przez 30-35 min. Na 10 minut przed końcem pieczenia zmniejszamy temp. do 200 *C Chleb po wyjęciu z piekarnika ma być rumiany, lekki i po stukaniu zgiętym palcem w spód bochenka, ma wydawać głuchy odgłos. Uwaga : Ważna jest początkowa temperatura i te 15 min, kiedy to chleb powinien

Proste Potrawy
Jak zrobić dożywotni, domowy zakwas żytni do wypieku chleba? 211

stopni Jak używać zakwasu? Z naszego pierwotnego zakwasu odkładamy 1/3 i umieszczamy go w nowym, wyparzonym słoiku w lodówce. Na 24 godziny przed planowanym wyrabianiem ciasta na nowy chleb dokarmiamy zakwas 100 gramami mąki żytniej i 100 ml ciepłej wody, mieszając tradycyjnie drewnianym patyczkiem; odkładamy do ciepłego miejsca.  Po 24 h znowu zabieramy 1/3 i znowu w nowym słoiku(...)umieszczamy w lodówce. I tak na okrągło przed każdym zamiarem wypieku nowego chleba. Zakwas może stać w lodówce bez dokarmiania około dwóch tygodni, lepiej go dokarmiać rzadziej jeżeli nie będziecie go często używać. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style

BaRepas
Pomarańczowy chleb 178

Kochani dzisiaj serwuję wam fajną przekąskę, pomarańczowy chleb z bakaliami, jest obłędny! Idealny na śniadanie z masłem i powidłami, jako opiekany tost no i do kawy też jest świetny. Takie połączenie przypomina mi trochę o świętach Bożego Narodzenia i o zbliżającej się Wielkanocy. To tak jak z naszą pogodą za oknami raz wiosna raz zima(...)pomarańczy świeży sok z 2 pomarańczy ok 1/4 szklanki 50 g masła 2 jajka 1 szklanka mleka 200 g mieszanki keksowej  Kochani idealne dodatki do naszego chleba możecie znaleźć w różnych sklepach pamiętajcie o promocjach  :)  Przygotowanie:  Mąkę, sól, proszek dopieczenia i sodę połączyć ze sobą, dodać masło, jajka i zagniatać. Powoli dodajemy

Niezły Młynek
CHLEB DOMOWY NA ZAKWASIE 127

Dostałam od koleżanki zakwas na chleb i postanowiłam go wykorzystać. Tzn. upiekłam swój pierwszy w życiu chleb. Przepis jest uniwersalny, a smak pieczywa uzależniony jest od tego jakich użyjemy dodatków. Poniżej podaję przepis jaki dostałam razem z zakwasem, można z niego upiec dwa bochenki.  Osobiście zastosowałam metodę "pół z tego" i w ten sposób uzyskałam ciasto na 1 chlebek(...)PIECZENIE: piec 15 min. w temp. 150 stopni, a następnie 50 min. w temp. 200 stopni około 1 godzinę.Kuchnia z termoobiegiem 180 stopni ok. 50 min. Po upieczeniu chleb wyjąć i odwrócić do góry nogami i wstawić do pieca na ok. 5-10 min., w zależności jak upiekł się spód.Wyjąc z pieca, posmarować zimną wodą w celu

Kuchnia w opałach
Chleb marchewkowy 144

Dziś mam dla Was kochani chleb który powstał dzięki temu, że mój narzeczony przyniósł mi kilka kilogramów marchewki i pierwsze co to zrobiliśmy z niej to oczywiście sok ;) została zwiórkowana marchewka więc trzeba było coś z tego zrobić i tak oto powstał chleb marchewkowy ;) 750g mąki pszennej 25g świeżych drożdży 1 mała łyżeczka cukru 3-4 łyżki oliwy lub oleju(...)Odstawiamy na 30 minut, by bochenek urósł.  Pieczemy początkowo 10 minut w 220 stopni, później ok. 1 godziny w 180 stopniach.  *Pamiętajmy, aby po upieczeniu wyjąć chleb z formy by odparował. Smacznego! Buziaki

Cukier&Puder
Prosty chleb na zakwasie dla zapracowanych 140

Zakwas gotowy? No to pieczemy chleb. Najlepiej żytni. Mam bzika na punkcie żytniego chleba. To dla mnie od dłuższego czasu najlepszy rodzaj pieczywa. Słowianie mają go we krwi. Pola środkowej i wschodniej Europy nie były przyjazne dla uprawy pszenicy, więc wyspecjalizowaliśmy się w pieczeniu z mąki żytniej. I chwała nam za to. Poniżej przepis na smaczny chleb dla zapracowanych. Zaczyn

W kuchni wieczorem
500 przepis na blogu: gołąbki z mięsem i razowym chlebem w sosie grzybowym 175

towarzyszycie i tworzycie ją razem ze mną Dziś trochę inne gołąbki, ponieważ z samym mięsem mielonym. Do mięsa nie dodawałam namoczonej bułki, tylko razowy chleb. Tak dla zdrowia ;) Gołąbki w sosie grzybowym to idealna potrawa na zimę.Składniki:1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego2 litry warzywnego bulionu1 szt. średniej kapusty włoskiej ok. 8 kromek chleba razowego, bez skórkiok(...)garnka gotujemy przez około 15 minut. Następnie wyjmujemy ją z garnka i delikatnie oddzielamy liście od głąba. Jeśli sprawia nam to trudność, kapusta musi jeszcze się pogotować. Chleb razowy miksujemy w malakserze (bez skórki) na drobne okruchy. Mieszamy z mięsem, jajkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Na każdym liściu układamy farsz, zwijamy najpierw podstawę liścia, następnie boki do środka

Bon Appetit Małgorzaty
Chleb żytni z mąką pszenna razowa i łamanym ziarnem żyta wg J.Hamelmana 147

Rewelacyjny,przepyszny chleb,kolejny z ksiazki "Chleb" Jeffreya Hamelmana.Na gleboki smak tego chleba wplywaja maka pszenna razowa i namoczone ziarno zyta.Ziarno zastosowane w przepisie jest lamane,a nie mielone i w znaczacy sposob odzialuje na konsystencje pieczywa.Od dawna frapowal mnie dodatek lamanego ziarna ,nie przypuszczalam jednak ,ze rezultat moze byc tak fantastyczny.Chleb jest cudownie wilgotny,dzieki czemu bardzo dlugo zachowuje

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Normandzki chleb z jablkami Hamelmana 134

slynacej z jablek Normandii upieczono chleb,ktorego skladnikiem sa owoce.Ciasto zawiera nie tylko suszone jablka,lecz takze jablkowy cydr.To doskonaly spsob na zuzycie nieco zwietrzalego napoju.Jablka powinny byc suszone w piecu w temperaturze 120°C,az beda suche, ale sprezyste.To zintensyfikuje ich aromat i zapobiegnie oddawaniu wilgoci.Aby uzyskac jak najlepszy smak,uzyjmy niepasteryzowanego i niefiltrowanego cygru" tyle Hamelman(...)kolejny chleb z jego ksiazki "Chleb".Jablek nigdy nie suszylam takze uzylam kupnych,moze tylko pocielam je w troche za duze kawalki.Chlebek bardzo smaczny i aromatyczny,ale o wyraznym slodkawym posmaku ,takze jako baza wytrawnych kanapek nie sprawdzi sie,choc to pewnie rzecz smaku.Jedyna moja modyfikacja,wynikla raczej z koniecznosci niz wyboru to podmiana polowy maki chlebowej na make orkiszowa

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb pszenno-żytnio-orkiszowy-codzienny 117

odkryłam jeszcze jedną torebkę maki pszennej 550 i choć już nie używam takowej mąki w swojej kuchni musiałam ją zagospodarować.Tak wylądowała w dzisiejszym chlebku.Prosty,łatwy do upieczenia codzienny chleb z przyjemnie chrupiącą skórką.Składniki na 1 bochenek:250 g odświeżonego zakwasu żytniego200 g mąki pszennej 550200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej1,5 łyżeczki soli200 ml wodyWykonanie:wszystkie składniki umieścić(...)misie robota i hakiem do ciasta wyrabiać około 8 minut do ukazania się  glutenu.Przykryć misę ściereczką i pozostawić do wyrastania na około 2 godziny.W międzyczasie chleb 2 razy złożyć.Po drugim złożeniu umieścić ciasto  w koszyczku wysypanym mąką i przykryty pozostawić do podwojenia objętościw miedzyczasie rozgrzać piekarnik z kamieniem do 250`C wyrośnięty chleb naciąć promieniście

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb baltonowski z ziarnami 157

Często piekę chleb ale do tego pierwszy raz użyłam gotowej mieszanki do wypieku domowego chleba - baltonowskiego. Dodałam ziarna oraz olej i trochę soli bo lubię jak pieczywo ma wyczuwalną sól i muszę przyznać, że mieszanka ta sprawdziła się super. Chleb wyszedł bardzo smaczny.Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Pasta z dyni i ciecierzycy do chleba 150

Sernik dyniowy…  i wiele więcej…. Dlatego to smarowidło dyniowe znalezione na blogu http://przepisnachleb.pl/pasta-z-dyni-ciecierzycy/ musiałam koniecznie przetestować… Oto pasta z dyni i ciecierzycy do chleba – polecam ją Wszystkim, którzy lubią dynię oraz tym co lubią takie smarowidła..:)Pasta z dyni i ciecierzycy do chlebaSkładniki:ok. 200 g puree z dyni Hokkaido lub innej (u mnie(...)składniki zmiksować, jeśli pasta jest za sucha dodać odrobinę zimnej wody.4. Na koniec pastę doprawić solą, sokiem z cytryny i płatkami chilli.Smacznego Post Pasta z dyni i ciecierzycy do chleba pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Chleb pszenny na płatkach owsianych, czyli gorące pieczywo na śniadanie 171

kompletnie nic - mi się nie chce. Może niektórym wyda się to przesadzonym banałem, ale naprawdę niewiele jest wspanialszego jak zapach upieczonych przez siebie bułek czy chleba. Jako, że jestem klasycznym nocnym markiem, to najsprawniej mi wszystko idzie popołudniami i wieczorami, czasem nawet w nocy. Najczęściej więc gorące pieczywo jadamy na kolacje. Chciałoby się jednak na śniadanko zjeść coś(...)przykryte na 5-10 minut. Po tym czasie przełożyć na stolnice lub lekko podsypany mąką blat i wyrabiać przez około 10 minut.Formę, w której będziemy piec chleb wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, górę ciasta przesmarować odrobiną oleju. Foremkę przykryć folią i odstawić do lodówki na około 8-10 godzin.Należy pamiętać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Chlebki do żurku. Żurek w chlebie 195

elektrycznego i w 180 stopniach w przypadku kuchenek gazowych przez około 35 minut (choć czas pieczenia zalży od kuchenki i trzeba go kontrolować), aż do zarumienienia. Dobrze upieczony chleb wydaje głuchy dźwięk, gdy postuka się w jego spód.Wystudzić. W wystudzonych chlebka ściąć wierzchy, tak aby z kulkami-uchwytami utworzyły pokrywki naczynia na żurek. Następnie łyżką delikatnie wydrążyć środki

Gospodyni Miejska