przepis na biszkopt - 9000 przepisów (strona:221/600)

Sernik na zimno z truskawkami 481

połową szklanki zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Po około 10 minutach wlać pół szklanki gorącej wody i dobrze mieszać kilka minut, aż nie będzie żadnych grudek.4. Na warstwę biszkoptów wyłożyć opłukane i osuszone truskawki tak, aby stały.5. Do miski przełożyć serek kremowy, jogurt grecki, sok z cytryny i przesiany cukier puder i zmiksować na gładką masę. Po trochu

UgotujmyTo.pl
Szarlotka z bitą śmietaną 720

góra … przenikające się smakami , zachwycą nawet najbardziej wybrednych smakoszy!Ciasto robi się ekspresowo … nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych …Taka szarlotka to prawdziwa uczta dla podniebienia!SKŁADNIKI:BISZKOPT:- jajka – 5 szt- sól – 1 szczypta- mąka pszenna – 3 łyżki- mąka ziemniaczana – 2 łyżki- cukier – 3 łyżki- proszek do pieczenia – 1 łyżeczkaMASA JABŁKOWA:- jabłka(...)ŚMIETANA:- śmietana 30 % – 500 ml- „Śnieżka” – 2 sztPOLEWA:- margaryna – 125 g- cukier – 3 łyżeczki- kakao – 3 łyżeczki- jajko – 1 sztSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:BISZKOPT:Rozdzielamy żółtka od białek.Białka ubijamy ze szczyptą soli.Dodajemy cukier i nadal ubijamy.Dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując.Dodajemy wymieszane i przesiane przez sito mąki z proszkiem do pieczenia

Ostra na Słodko
Ciasto brzoskwiniowe z pianką 303

się uszami :D )Soczyste brzoskwinie zatopione pod delikatną pianką z dodatkiem biszkopta i chrupiącej czekolady sprawią , że na jednym kawałku napewno się nie skończy! Chcesz się założyc?Spróbuj! Składniki:BISZKOPT:-jajka-3szt-mąka pszenna-2łyżki-mąka ziemniaczana-1łyżka-cukier-3łyżki-proszek do pieczenia-1łyżeczkaMASA BRZOSKWINIOWA:-brzoskwinie+zalewa-1puszka-galaretka brzoskwiniowa-1op-masło-100g-budyń waniliowy-1op-cukier-2łyżkiPIANKA:-śmietana(...)cukier puder-1łyżka-żelatyna-2łyżeczkiSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:BISZKOPT:Białka ubijamy na sztywno.Pod koniec dodajemy cukier, a następnie żółtka.Mąki przesiewamy z proszkiem i dodajemy do masy.Delikatnie mieszamy.Wylewamy na blachę( 15×25 cm ), wyłożoną papierem do pieczenia.Pieczemy w 180 st. C około 25 minut.  MASA:Brzoskwinie odsączamy z zalewy, kroimy w kostkę.Odlewamy około 1/2 szklanki zalewy i rozrabiamy w niej

Ostra na Słodko
Ciasto budyniowe z truskawkami 334

odmiana dla „zwykłych” truskawek zalanych galaretką!Robi się błyskawicznie … potem tylko czekanie aż zastygnie i można zajadać – gwarantuję , że posmakuje i każdy weźmie dokładkę!SKŁADNIKI:BISZKOPT:jajka – 4 sztcukier – 4 łyżkicukier wanilinowy – 1 opproszek do pieczenia – 2 łyżeczkimąka – 4 łyżkiMASA BUDYNIOWA:budyń waniliowy – 3 opcukier – 5 łyżekmleko – 1lmasło(...)gDODATKOWO :truskawki – ok. 250 gherbatniki – ok. 16 sztgalaretka truskawkowa – 1 opSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:BISZKOPT:Oddzielamy białka od żółtek.Ubijamy pianę z białek z cukrami.Kiedy będzie sztywna dodajemy po 1 żółtku … a następnie po 1 łyżce mąki przesianej z proszkiem do pieczenia.Dokładnie mieszamy i wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Pieczemy ok. 30 minut / 180 CKREM:Odlewamy

Ostra na Słodko
Biszkopt jasny / rzucany / bez proszku do pieczenia 237

Pokazywałam Wam już mój niezawodny przepis na BISZKOPT CZEKOLADOWY , więc dziś pora na drugą wersję – czyli biszkopt jasny. Tak jak przy ciemnej wersji nie używamy ani grama proszku do pieczenia , a mimo to biszkopt wyrasta wysoki i jest niezwykle puszysty. Nadaje się zarówno do przełożenia masami , tortów , jak i do zjedzenia solo np. przy ulubionej kawie.   SKŁADNIKI:* jajka

Ostra na Słodko
Rafaello z białą czekoladą i wafelkami 354

razem z dodatkiem białej czekolady i wafelków zwanych krajankami.Smakuje rewelacyjnie i zachwyci nawet tych , którzy za kokosem nie przepadają!Zobaczcie jak ją zrobić! SKŁADNIKI:( tortownica 22 cm )BISZKOPT :* jajka – 3 szt* cukier – 6 łyżek* mąka pszenna – 3 łyżki* mąka ziemniaczana – 3 łyżki* proszek do pieczenia – 1 łyżeczkaMASA KOKOSOWA :* śmietana 18 % słodka – 500 ml* biała(...)czekolada – 100 g* „Śnieżka” – 2 op* kokos – 150 g* wafle / krajanki śmietankowe – 200 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :BISZKOPT :Białka ubijamy na sztywną pianę.Pod koniec ubijania ( nie przerywając ) dodajemy cukier , a następnie po 1 żółtku.Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do masy jajecznej.Delikatnie mieszamy łyżką drewnianą.Pieczemy w 180C przez

Ostra na Słodko
Usta Usta cytrynowe 283

krem w połączeniu z biszkoptowym ciasteczkiem i soczystą galaretką przyjemnie pieścił podniebienie.Wygląda niesamowicie efektownie , a zarazem jest niezwykle łatwy do zrobienia!Zrobi furorę na każdym rodzinnym przyjęciu!  SKŁADNIKI:* biszkopty okrągłe – 2 paczki* powidła śliwkowe lub marmolada – 100 g* budyń waniliowy z cukrem – 2 op* cukier – 2 łyżki* galaretka cytrynowa – 4 szt* masło(...)mleko – 500-600 mlSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Blachę ( u mnie wielkość 30×25 ) delikatnie natłuszczamy masłem / lub margaryną.Biszkopty smarujemy powidłami i sklejamy po 2 szt podstawami do siebie.Układamy na blasze w równych odstępach ( masło pomoże im „ustać” na miejscu ).2 galaretki rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzątku , dokładnie mieszamy i odstawiamy do stężenia.To samo czynimy

Ostra na Słodko
CIASTO CYTRYNOWE Z KREMEM BUDYNIOWYM I PIANKĄ 1212

Delikatny budyniowy krem … orzeźwiająca pianka … i mięciutki biszkopt sprawiają , że już po pierwszym kęsie przenosimy się na chwilę do raju , wspominając przy tym gorące lato i słoneczne plaże.Ciasto nie tylko pięknie wygląda , ale i smakuje rewelacyjnie!Cytrynowy smak absolutnie nie jest dominujący – wręcz przeciwnie : delikatnie orzeźwia!Ciasto robi furorę i na każdych rodzinnych imprezach gości moim(...)szybko mieszamy.Gotujemy do momentu zgęstnienia.Miękkie masło ucieramy na puszystą masę.Dodajemy zimny!!! budyń.Dokładnie mieszamy. PONCZ :Wodę mieszamy z sokiem z cytryny i cukrem.Powstałym ponczem nasączamy biszkopt.Na biszkopt wlewamy budynie.Delikatnie wygładzamy i wkładamy do lodówki.  PIANKA CYTRYNOWA :Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i zostawiamy do ostygnięcia.Śmietanę ubijamy na sztywno a pod koniec ubijania dodajemy cukier

Ostra na Słodko
Sernik pomarańczowy 328

Sernik jak to sernik robi się niezwykle szybko i jest tak łatwy , że do pomocy w przyrządzaniu śmiało można zaprosić dzieciaki!Zobaczcie jakie to proste! SKŁADNIKI:( blacha 20-22)BISZKOPT:- jajka – 4 szt- mąka pszenna – 4 łyżki- kakao – 1 łyżka- cukier – 4 łyżkiMASA :- twaróg – 500 g- galaretka pomarańczowa – 2 op- śmietana(...)cytrynowy – 1 łyżka- cukier puder – 3 łyżki- cukier wanilinowy – 2 łyżeczkiDODATKOWO :- galaretka pomarańczowa – 2 op- pomarańcze – 2 szt  SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:BISZKOPT:Zimne białka oddzielamy od żółtek( robimy to bardzo! ostrożnie , by białka zostały ” czyste ” ).Ubijamy je na sztywną pianę .Pod koniec ubijania ,  stopniowo , po 1 łyżce dodajemy cukier , cały czas ubijając.Dodajemy po 1 żółtku

Ostra na Słodko
Ananasowe z kremem budyniowym 317

budyniowym i wiele wiele innych , które nie tylko smakowały rewelacyjnie , ale i pięknie wyglądały!Dziś mam dla Was kolejne z serii ciast budyniowych – z kremem ananasowym!Delikatny biszkopt przełożony lekkim , egzotycznym kremem przywodzi nam na myśl ciepłe słońce , wakacje i wspaniałe chwile spędzone na łonie natury!Szybki , smaczny i łatwy!Zasmakuje nawet najbardziej wybrednym smakoszom!SKŁADNIKI :( blacha(...)BISZKOPT :* jajko – 4 szt* mąka pszenna – 4 łyżki* mąka ziemniaczana – 4 łyżki* cukier – 8 łyżek* proszek do pieczenia – 1 łyżeczkaKREM :* budyń śmietankowy – 1 op* mleko – 1,5 szkl* mąka pszenna – łyżka* cukier – 2 łyżki* masło – 170 g* żółtko – 1 szt* ananasy z puszki – 200 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :BISZKOPT :Białka

Ostra na Słodko
CIASTO SHREK 451

ptasie mleczko … a swój kolor zawdzięcza dodatkowi zielonego , gęstego soku Pysio.Pokryte delicjami i galaretką jest istną mieszanką smaków , która napewno znajdzie wielu zwolenników!A zatem do dzieła! SKŁADNIKI :BISZKOPT :* jajko – 4 szt* mąka pszenna – 4 łyżki* budyń waniliowy bez cukru – 1,5 łyżki* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka* cukier wanilinowy – 1 op* cukier(...)budyń śmietankowy – 3 op WIERZCH:* śmietana 30% ( zimna ) – 500 ml* galaretka agrestowa – 3 op* cukier puder – 2 łyżki* delicje – 1 opSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:BISZKOPT:Rozdzielamy żółtka od białek.Z białek i szczypty soli ubijamy pianę.Stopniowo dodajemy obydwa cukry.Cały czas miksując wlewamy rozbełtane wcześniej żółtka.Miksujemy ok. 7-8 minut na puszystą masę.Do masy

Ostra na Słodko
SZARLOTKA Z KREMEM I KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ 483

znaczy , że mniej smaczne! )Duża ilość jabłek pokryta fantastycznym kremem i prażonymi wiórkami kokosu zachwyca podniebienie!Każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę!  SKŁADNIKI:( duża blacha np. 30×26 )BISZKOPT :* mąka pszenna – 0,5 szkl* mąka ziemniaczana – 0,5 szkl* jajko – 5 szt* cukier – 3/4 szkl* proszek do pieczenia – 2 łyżeczkiJABŁKA :* jabłko(...)łyżka* masło – 200 g* cukier – 0,5 szkl* cukier waniliowy – 1 łyżkaKRUSZONKA :* wiórki kokosowe – 150 g* cukier – 4 łyżki* masło – 100 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:BISZKOPT:Oddzielamy żółtka od białek.Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.Pod koniec ubijania dodajemy łyżka po łyżce cukier ( nie przerywający przy tym ubijania ).Wlewamy po 1 żółtku , cały

Ostra na Słodko
Ciasto budyniowe z brzoskwiniami 187

wykorzystując do nich świeże sezonowe owoce.Dziś mam dla Was przepis na budyniowe  z brzoskwiniami i galaretką.Delikatne , mięciutkie …. jest świetnym pomysłem na poobiedni deser.Polecam!SKŁADNIKI:( forma keksówka )BISZKOPT:jajka – 2 sztcukier – 2 łyżkicukier wanilinowy – 1 opproszek do pieczenia – 1 łyżeczkamąka – 2 łyżkiMASA BUDYNIOWA:budyń waniliowy – 1,5 opcukier – 3 łyżkimleko – 500 mlmasło – 100 gDODATKOWO :* brzoskwinie(...)galaretka brzoskwiniowa – 1 opSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:BISZKOPT:Oddzielamy białka od żółtek.Ubijamy pianę z białek z cukrami.Kiedy będzie sztywna dodajemy po 1 żółtku … a następnie po 1 łyżce mąki przesianej z proszkiem do pieczenia.Dokładnie mieszamy i wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Pieczemy ok. 30 minut / 180 CMASA:Galaretkę przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu.Zostawiamy do ostudzenia.Odlewamy

Ostra na Słodko
Tiramisu 513

Tiramisu – po włosku ” PODERWIJ MNIE „Myślę , że każdego uda się poderwać tym sposobem.Deser smakuje obłędnie!Delikatny krem przełożony biszkoptami wręcz rozpływa się w ustach.Wielbiciele kawowych deserów będą zachwyceni!Ci, którzy za kawą nie przepadają – myślę, że w pucharku nie zostawią ani kęsa!Polecam!SKŁADNIKI:( 2 porcje )* żółtko – 3 szt* cukier – 3 łyżki* mascarpone(...)śmietana kremówka – 100 g* biszkopty okrągłe – ok. 8-10 szt* kakao* mocna kawa – ok. 125 mlSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:( Jajka wyparzamy ).Żółtka ucieramy wraz z cukrem w metalowej misce ( w kąpieli wodnej ) przez ok. 5 minut, studzimy.Do wystudzonej masy dodajemy mascarpone i dokładnie miksujemy.Śmietanę ubijamy na sztywno.Do masy z żółtek dodajemy śmietanę i delikatnie, ale dokładnie mieszamy.Pucharki  wykładamy

Ostra na Słodko
Tort brzoskwiniowy z mango. 277

szkl przegotowanej zimnej wody, dodajemy sok cytrynowy do smaku i opcjonalnie mocny alkohol.Na paterze układamy zamknięty rant tortownicy, w której piekliśmy tort. Do środka wkładamy pierwszy blat biszkoptu i nasączamy przygotowanym płynem. Wylewamy na niego lekko tężejący mus brzoskwiniowy i delikatnie układamy kolejny biszkoptowy blat.Całość wstawiamy na ok 20 min do lodówki. łyżeczkę żelatyny zalewamy łyżą zimnej przegotowanej wody(...)kilkoma łyżkami ok 4-6 napoju sunquick. Wymieszany ser dodajemy do bitej śmietany na najniższych obrotach miksera.Wyjmujemy z lodówki paterę z ciastem i nasączamy leżący na musie brzoskwiniowym biszkopt. i wykładamy krem o smaku owocu mango. Przykrywamy ostatnim biszkoptem, nasączamy go i wstawiamy całość do lodówki na min 1-2 godz.Pozostała część śmietany ubijamy na sztywno, pod koniec dodając

Malinowe Pocałunki

Proponowane wyszukiwania