Pyszny i smaczny deser. Placek pełen słodkości. Idealny na niedzielne popołudnie z rodzinką. Robi się go szybko i wychodzi zawsze. Wypróbujcie. Biszkopt na słodko BISZKOPT 6 jaj 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki zwykłej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Łyżeczka proszku do pieczenia MASA 500 ml śmietany kremówki 1 Śnieżka 2 śmietanki fix 3 łyżki żelatyny 2 łyżki cukru pudru(...)MASA II 500 ml śmietany kremówki 3 łyżki żelatyny 2 śmietanki fix 2 łyżki cukru pudru 1 Śnieżka POLEWA 1 gorzka czekolada 2 łyżki cukru 1/5 szklanki śmietany kremówki BISZKOPT: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, dalej ucierać. Zwolnić obroty miksera, dodawać kolejno po jednym żółtku, pod koniec wmieszać delikatnie przesiane obie mąki połączone z proszkiem do pieczenia. Piec około
Gotuję Testujębiszkopta. Szybki i pyszny placek, który zasmakował u mnie całej rodzinie. Polecam wypróbować, prawie mamy sobotę więc bez przeszkód ciasto na popołudnie lub jutrzejszą niedzielę, można przygotować. BISZKOPT NA PIERNIKU Piernik: 1,5 szklanki mąki pół kostki margaryny 1/3 szklanki mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki przyprawy do piernika 2 jajka pół szklanki cukru Biszkopt: 2 jajka(...)pomieszaną mąkę i proszek do pieczenia i nadal miksować. Mleko zagotować, ostudzić, wlać do masy, dodać przyprawę do piernika. Całość zmiksować dokładnie i wylać na brytfannę wysmarowaną margaryną. BISZKOPT: Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać, pod koniec dodać żółtka i miksować na małych obrotach miksera. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać do masy i wymieszać łyżką
Gotuję Testujęłyżki świeżej skórki otartej z cytryny 3 łyżki soku z cytryny 4 łyżki manny 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy szczypta soli 150 g okrągłych biszkoptów 0,5 szklanki wiórków kokosowych Polewa: 2 łyżki masła łyżka kakao 2 łyżki cukru pół łyżeczki kawy łyżka oleju Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy ciasno biszkopty. Ja użyłam(...)naczynia utrwalamy ją resztą cukru. Dodajemy do masy twarogowej na trzy tury, aby nam piana nie opadła tylko się ładnie w masie rozprowadziła. Następnie wylewamy na biszkopty, wierzch posypujemy wiórkami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, a po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i tak pieczemy około 80 minut. Składniki na polewę umieszczamy w rondelku
Dieta moja pasjaczęste pieczenie, jednak przynajmniej raz w tygodniu staram się zrobić coś słodkiego, na poprawę humoru, by sprawić przyjemność innym. Tym ciastem można skraść serce niejednej osobie ;) Lekki, kakaowy biszkopt, wspaniale kokosowa masa z dodatkiem makaronu (!) i galaretka z kawałkami owoców. Całość smakuje wspaniale. Polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres(...)konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na biszkopt: 3 jajka 100 g cukru 100 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej 1,5 łyżki kakao Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier i żółtka, cały czas miksując. Mąki przesiać z kakao, łyżka po łyżce dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszając
Domowa cukiernia Ewyowocami. Ja tym razem użyłam jeżyn, ale sprawdzą się też maliny, które jeszcze można kupić lub zerwać prosto z domowego krzaczka ;) P.S. To już setny post na Fitkocie! :) Delikatny biszkopt kokosowy z jeżynami i kremem bez cukru Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki ksylitolu 40 g mąki kokosowej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Do miski przełożyć oddzielone białka i ubić(...)namoczyć i rozpuścić w niewielkiej ilości mleka, podgrzewając w kąpieli wodnej. Połączyć z kremem i odstawić na kilkanaście minut do lodówki. Gdy krem lekko stężeje, wyłożyć go na przestudzony biszkopt, rozprowadzając równomiernie. Udekorować świeżymi owocami
FitKotśmietany 30 %, 4 łyżki cukru pudru, 3 opakowania ” Śnieżki „ 2 galaretki cytrynowe, 4 szklanki wody, 2 czekolady białe, 200 gram wiórków cytrynowych, 200 gram okrągłych biszkoptów. Wykonanie : W garnku zagotowujemy litr wody , rozpuszczamy często mieszając galaretki i czekolady. Odstwawiamy do wystygnięcia . Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem oraz 3 opakowaniami Śnieżki. Pod koniec ubijania dodajemy 3/4 opakowania(...)wiórków kokosowych. Następnie dodajemy ostudzoną mieszankę czekoladowo -galaretkową , cały czas miksując mikserem na niskich obrotach. Tortownicę wyłóż folią spożywczą. Na dnie formy ułóż ściśle biszkopty i wylej na nie połowę masy śmietankowej. Odstaw do lodówki na 20 min. do stężenia. Po wyjęciu z lodówki ułóż kolejną warstwę biszkoptu ( już nie tak ściśle ), wylej pozostałą część masy śmietankowo -galaretkowej. Wyrównaj wierzch
Pysznosci Babci Basitorcie jest truskawka. Jej zapach jest wręcz zniewalający. Ten tort można zrobić na wiele okazji od urodzin, po walentynki czy śluby :). Można go robić w oryginalnej wersji tj. jasny biszkopt i biały krem lub zastosować barwniki spożywcze. Zarówno biszkopt jak i krem ślicznie się farbują, a dzięki słodyczy i truskawkom kochają go dzieci jak i dorośli. Przepis na biszkopt znajdziecie
Wypieki i RumieńceZbieranie jagód w tym roku zaliczone, więc musiało powstać ciasto ;) Zamiast drożdżowego z kruszonką upiekłam biszkopt na mące kokosowej i przełożyłam lekkim kremem twarożkowym z nutą wanilii. Tort podarowałam w prezencie imieninowym. Jest lekki, nie zawiera masła i doskonale komponuje się ze świeżymi jagodami :) Oczywiście całość posłodziłam ksylitolem, więc tort nie zawiera tradycyjnego cukru. Na lato doskonały! :) Biszkopt kokosowy(...)łyżek ksylitolu (lub do smaku) ziarenka z 1 laski wanilii 3 łyżeczki inuliny 2 listki żelatyny łyżeczka ekstraktu z wanilii wymieszana z 1/3 szklanki przegotowanej wody do nasączenia biszkoptów 150-200 g jagód leśnych Serek mascarpone utrzeć z ksylitolem, dodać serek Apetina i jogurt, nadal ucierając. Dodać inulinę i ziarenka wanilii, ucierać jeszcze przez kilka minut, aby krem był puszysty
FitKotspodzie są gotowe biszkopciki, a dobrze schłodzony orzeźwia w upalne dni. Na taki jogurtowiec mogą pokusić się osoby będące na diecie, jak i mamy karmiące :) SKŁADNIKI: ok 11 okrągłych biszkoptów 400g jogurtu naturalnego 2 łyżki cukru 2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki wody 300g borówki amerykańskiej 1 galaretka jagodowa 3/4 szklanki wody Żelatynę rozprowadzić w zimnej wodzie, a kiedy napęcznieje, delikatnie(...)podgrzewać, aż się rozpuści. Jogurt w temperaturze pokojowej roztrzepać z cukrem i wlać cienkim strumyczkiem przestudzoną żelatynę. Na dnie formy o średnicy 22cm ułożyć biszkopty i zalać jogurtem. Zanim stężeje rozłożyć połowę borówek i wcisnąć je w jogurt, aż będą całe zakryte. Wierzch zrównać i odstawić do stężenia. Resztę borówek ułożyć na deserze i delikatnie zalać rozpuszczoną galaretką. Smacznego :) Kategoria
https:KKuchniaMniammleka ok. 280 g pianek marshmallow 5 00 ml mocno schłodzonej śmietanki kremówki 30% galaretka truskawkowa (lub malinowa, z owoców leśnych) ok. 100 g truskawek ( ok. 100 g okrągłych biszkoptów Ciasto Piankowe z Marshmallow bez Pieczenia (Ciasto Marshmallow) - Sposób przygotowania: Mleko podgrzewamy i wrzucamy pianki marshmallow - nadal podgrzewamy do rozpuszczenia. Następnie zdejmujemy z ognia i całkowicie studzimy. Kremówkę ubijamy(...)składni ki i delikatnie miksujemy do mo mentu otrzymania gładkiej ko nsystencji . Tortownic e z o bręc zą (ok. 22 cm średnicy) smarujemy masłem i jej dno wykładamy biszkoptami . Przygotowaną masę wylewamy na ułoż one biszkopty i wyrównujemy brzeg. Umieszcz amy w lodówce do zastygnięcia. Galaretkę rozpuszczamy w ok. 4 50 ml wrzącej wody. Studzim
Słodka Stronanarychtuje 4 . Sam s ō m yno 3 składniki, to nawet listy zakup ō w niy trza specjalnie zapisywać. Co potrza? 250 g mascarpone 100 szokolady 100 g podłużnych biszkopt ō w Szokolada łozpuśćcie 5 w jaki misce nad gorkym ze wrz ō nc ō m wodōm. A w inkszyj misce zmiksujcie mascarpone ze łozpuszcz ō n ō m szokolad(...)chwila wrojście 6 to do lod ō wki. Biszkopty w blynderze abo robocie kuchynnym roztrzaskejcie na tako choby 7 tartoł b ō łka- mogecie to tyż zrobić motkym 8 Jak już sie szlukniecie 9 trocha tyju 10 i zadzw ō nicie do jaki ciotki abo kamrata 11 , wyci ō ngcie 12 masa ze lod ō wki, a łoztarte biszkopty wsujcie
Chop w kuchniblogu. Niedźwiedzia przysługa…jednak nie, bo tort z malinowym musem zamówiony już na kolejne imprezy. Tort z malinowym musem Składniki: 2 okrągłe formy o średnicy 23 cm Biszkopt 4 jajka 180 g cukru 75 g ziemniaczanej mąki 75 g pszennej mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu skórka ötårta z jednej cytryny tłuszcz i mąka(...)czekoladą 200 g białej czekolady 300 g masła 300 g kremowego twarożku 400 ml cukru pudru kilka kropel czerwonego naturalnego barwnika do ciast Dekoracja Perły cukiernicze Zacznij od upieczenia biszkoptu. Nastaw piekarnik na 175ºC bez termoobiegu (podgrzewanie góra/dół). Zmiksuj jajka z cukrem na puszysto. Dodaj otartą skórkę z cytryny. Przesiej mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszaj z masą
codojedzeniasalaterek : - 450 g naturalnego jogurtu - 2 galaretki pomarańczowe - 2 galaretki ananasowe lub w kolorze żółtym - 1 galaretka cytrynowa - puszka ananasów w plastrach - 3 duże pomarańcze - 120 g biszkoptów - 250 ml śmietanki 30% - kilka listków mięty do dekoracji Sposób wykonania : Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 100 ml wrzątku ,odstawiamy do ostygnięcia , Galaretki ananasowe i pomarańczowe robimy wg przepisu na opakowaniu ,odstawiamy(...)kolory do ostygnięcia a potem do lodówki . Do salaterek wrzucamy biszkopty ,najlepiej połamane na kawałki , pomarańcze obieramy całkowicie ze skórki i odsączamy z soku najlepiej na sitku ,ananasy wyciągamy z puszki i odsączamy na sitku ,nie kroimy bo ładniej będzie położyć je w plastrach . Gdy galaretka cytrynowa zaczyna tężeć mieszamy ją z jogurtem i wymieszaną masę nakładamy łyżką
Wypieki RenePoprzednio był biszkopt czekoladowy – idealny biszkopt czekoladowy , tym razem jasny biszkopt maślany. Idealna baza do różnych ciast. Na przykład dziś będzie on bazą do dwóch ciast, gdyż bardzo ładnie wyrósł a nie mam sił na podwójne pieczenie. 5 średnich jajek 3/4 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki skrobii kukurydzianej (zamiennik – mąka ziemniaczana) 3/4 szklanki cukru 2 płaskie łyżeczki proszku
Kocham CzekoladęUwielbiam tort z owocami. Jest lekki, smaczny i taki kolorowy! Sezon na letnie torty otwieram wspaniałym tortem truskawkowym. Letni tort przełożony cytrynowym kremem i truskawkowym musem. Letni tort Składniki: Biszkopt na okrągłą formę o średnicy 25 cm 4 duże jajka 180 cukru 60 g pszennej mąki 80 g kukurydzianej skrobii 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta z jednej cytryny(...)proszkiem, skrobią kukurydzianą i dodaj do jajecznej masy, delikatnie mieszając szpatułką. Nastaw piekarnik na 175ºC na termoobieg. Wyłóż dno formy papierem do pieczenia, a następnie napełnij masą. Piecz biszkopt przez 25 – 30 min. Wyjmij z piekarnika, ostudź i przekrój na 3 placki. Wymieszaj żółtka z cukrem, kukurydzianą skrobią i wodą. Dodaj sok z cytryny i zacznij podgrzewać cały czas
codojedzenia