ciastka nasączone czekoladową polewą, które pamiętam jeszcze z dzieciństwa. U nas nosiły nazwę kokoski ale znane są również jako lamingtony lub kudłacze. Co ciekawe, pochodzą z Australii gdzie niewykorzystany biszkopt polewano czekoladową polewą i obtaczano w wiórkach aby się nie zmarnował. Kto jeszcze nie zna tego deseru to polecam. Zwłaszcza miłośnikom kokosu. Ciasto: 4 jajka 1 szkl cukru szczypta(...)Nadal ubijając dolewać cienkim strumieniem wodę i olej. Następnie delikatnie wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wymieszać z utartym ciastem. Biszkopt przelać do foremki (24x36cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 35 minut w 170 stopniach. Ostudzić i pokroić w kostkę o boku ok 4-5 cm. Polewa: wszystkie składniki umieścić
Smakołyki AsiSKŁADNIKI: - 3 jajka - 3 łyżki cukru - około 200g biszkoptów - 250g serka mascarpone - 1/4 szkl. likieru jajecznego - około pół szkl mocnej kawy - kakao gorzkie do posypania WYKONANIE: 1. Zaparzyć kawę, wystudzić, odcedzić od fusów i dodać do kawy likier 2. Białka oddzielić od żółtek. 3.Białka ubić na sztywną pianę, do żółtek dodać natomiast cukier i ubić na gęstą i jednolitą(...)masę najlepiej w gorącej kąpieli wodnej. 4. Do masy z żółtek stopniowo dodawać serek mascarpone, dokładnie wymieszać, na koniec dodać ubite białka. 5. Biszkopty moczymy w kawie układamy do szklanek albo pucharków, na biszkopty nakładamy masę , i tak na przemian. 6. Na kilka godzin wkładamy do lodówki 7. Przed podaniem posypujemy gorzkie kakao
Dziś Ja gotujemiskę z czekoladą ustawić nad garnkiem z gotującą się wodą). Śmietanę ubić z 2 łyżkami cukru pudru. Do ubitej śmietany stopniowo dodawać rozpuszczoną czekoladę i dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Biszkopt równo przyciąć, aby brzegi były równe. Włożyć do tortownicy (ja używam obręczy do tortów – układam biszkopt na podstawie i zakładam obręcz, dopasowując wielkość do wielkości biszkoptu). Następnie wyłożyć krem. Polewa
królestwo garówśmietanki 30% 130 g czekolady deserowej (lub pół na pół z mleczną) na piankę: 300 ml śmietanki 30% galaretka truskawkowa dodatkowo: ok. 24 kakaowe herbatniki 12 podłużnych biszkoptów lady fingers 3 łyżki wiórków czekoladowych 1/2 szklanki mleka Białka z solą ubić na sztywno, nadal ubijając dodawać cukier. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać(...)połamać, wrzucić do miski i ustawić nad garnkiem z wrzątkiem. Mieszając rozpuścić. Kremówkę ubić na sztywno i zmiksować z roztopioną czekoladą. Wyłożyć na ciasto. Na musie czekoladowym ułożyć biszkopty nasączone w mleku. Galaretkę czerwoną rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku. Wystudzić. Kremówkę ubić, wlać galaretkę i zmiksować. Wyłożyć na biszkopty. Wierzch posypać wiórkami czekoladowymi. Ciasto zamknąć w szczelnym
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaMój ostatni wypiek, przepis dostałam o cioci z Bieszczad. Jest czasochłonny ale się opłaca, bo placek jest wyborny. Składniki na biszkopt: Jajka 3 szt. Mąka pszenna 2 łyżki Kakao 1 łyżka Cukier 4 łyżki Cukier waniliowy 1 opakowanie: Proszek do pieczenia 1 łyżeczka Wykonanie biszkoptu: Jajka ubić z cukrem, cukrem waniliowym na puch, dodać resztę składników i delikatnie wymieszać łyżka(...)łyżki żelatyny rozpuścić w ½ szklance gorącej wody i ostudzić. Czekoladę gorzką zetrzeć na tarce o grubych oczkach, połączyć z ubitą śmietaną, wlać żelatynę i delikatnie wymieszać. Masę wylać na biszkopt, wstawić do lodówki do stężenia. Następnie drugą śmietankę również ubić z dwoma łyżkami cukru pudru, dodać 8 łyżek kawy cappuccino, rozpuszczoną żelatynę, lekko wymieszać i wylać na ściętą pierwszą masę
Tradycyjna KuchniaArbuz jeden z moich ulubionych owoców - w tym cieście smakuje rewelacyjnie :) WYMIARY BLASZKI : 39cmx24cm BISZKOPT CIEMNY: 6 jajek 1 szkl. cukru 3/4 szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao WYKONANIE: Białka ubić na sztywno dodać cukier, żółtka na końcu mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Lekko wymieszać. Masę wylać na blachę wyłożoną papierem(...)galaretki truskawkowe WYKONANIE: Miąższ z arbuza pokroić w kostkę, wypestkować, przełożyć do rondelka. Gotować około 15 min. dodać suche galaretki, dokładnie wymieszać. Odstawić aby delikatnie ostygło po czym zblendować. BISZKOPT BIAŁY Z MAKIEM: 4 białka szczypta soli 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka octu 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki suchego maku WYKONANIE: Białka ubić ze szczyptą
Dziś Ja gotujeznakomita propozycja dla fanów deserów z brzoskwiniami w każdej postaci. Łączy w sobie tradycyjny kakaowy smak, galaretkę i pyszną masę czekoladową. Całość oblana polewą czekoladową zadowoli każdego łasucha. Składniki: Biszkopt : 4 jajka 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżeczki kakao szczypta soli olej Warstwa brzoskwiniowa(...)łyżeczka żelatyny 4 łyżki mleka Poncz: 100ml syropu z brzoskwiń 20ml wody Polewa: 150g mlecznej czekolady 4 łyżki śmietany 30% 1 łyżka masła posypka karmelowa Wykonanie: 1. Biszkopt Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukry i ponownie ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość dokładnie i delikatnie
Szalona Kuchnia Ewelinyprzegotowanej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śmietanę ubijam z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, następnie stopniowo dodajemy galaretkę i mieszamy. Brzoskwinie kroimy w kostkę i dodajemy do masy. Biszkopt przecinamy na pół. Do blaszki przekładamy spodnią część biszkoptu i ją nasączamy herbatą, następnie wykładamy masę śmietanowo brzoskwiniową z tym że zostawiamy około 1 szklanki masy na wierzch ciasta(...)masę śmietanową wykładamy górną część biszkoptu delikatnie dociskając. Wierzch ciasta pokrywamy resztą masy i równo wygładzamy, na wierzch ścieramy czekoladę. Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc. Życzę smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliZajrzyj także do innych moich przepisów na ciasta – ciasto czekoladowe ze śliwkami – sernik dyniowy – placek ze śliwkami – ciasto dyniowe z czekoladą – szarlotka na kruchym cieście – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – najlepsze kruche ciasto ze śliwkami – sernik z porzeczkami – sernik z jagodami – biszkopt z jabłkami PROSTA SZARLOTKA Przygotowanie: 2 h Składniki
nietylkopasta.plbiszkopta, masy kokosowej, galaretki, herbatników i czekolady, a całość tworzy świetne połączenie, nie za słodkie tylko takie w sam raz, spróbujcie :) Składniki na blachę wym. 22 x 33 cm: Biszkopt: 4 jajka 0,5 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa kokosowa: 200 g wiórków kokosowych 0,5 litra mleka 0,5 kostki miękkiego masła(...)się takie o smaku czarnej porzeczki lub owoców leśnych) 3 paczki herbatników czekolada deserowa + kilka łyżek mleka rozpuszczone w kąpieli wodnej orzechy włoskie na posypkę Najpierw należy upiec biszkopt. Całe jajka zmiksować z cukrem, następnie powoli dosypywać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez ok. 15 minut w temperaturze
Simply Foodzawiodły. Zanurzam wykałaczkę w barwniku i dodaję do zimnej śmietany chwilę przed ubiciem. Z przepisu poniżej przygotujecie sporą porcję kremu, który wystarczy Wam na przełożenie 4 blatów biszkoptu plus obłożenie tortu masą dookoła. Zazwyczaj moje biszkopty mają 23 cm średnicy. Zobacz inne przepisy w dziale TORTY Koniecznie wypróbuj przepis na biszkopt Krem śmietanowy z białą czekoladą Drukuj
Rusty Forkgorącej wody (do dodania do sera)1 puszka brzoskwiń 500g sera 3razy mielonego 1,5 szkl śmietany 30%125g cukru pudru oraz 2 łyżeczki cukru waniliowego DODATKOWO: 1 opakowanie biszkoptów okrągłych (150g) 2 galaretki pomarańczowe+2szkl gorącej wody (na wierzch) WYKONANIE: 1.Dwie galaretki rozpuścić w 2 szkl gorącej wody. 2.Śmietanę 30% ubić na sztywno, dodać cukier puder. 3.Ser(...)razy mielony utrzeć z cukrem waniliowym, stopniowo dodawać śmietanę 30%, wlać tężejącą galaretkę, na koniec wmieszać brzoskwinie pokrojone w kostkę. 4.Na spodzie blaszki ułożyć biszkopty. 5.Na biszkopty wylać masę serową,wyrównać,odstawić do stężenia. 6.2 galaretki rozpuścić w 2 szkl. wody, odstawić do wystygnięcia, gdy zacznie gęstnieć wylać na masę serową. 7.Całość odstawić do lodówki do całkowitego stężenia
Dziś Ja gotujełyżeczka soku z cytryny Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier stale ubijając. Dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. wymieszać. Dodatkowo 2 opakowania podłużnych biszkoptów Przygotowanie do pieczenia Ciasto ucierane,a następnie ułożyć na nim biszkopty po skosie w kratkę. Pomiędzy przerwami nałożyć masę makową. Ponownie ułożyć biszkopty po skosie w kratkę i wyłożyć
O kuchni z uczuciemdrugiemu chlebek ma ciemniejszy kolor. Zajrzyj także do innych moich przepisów na ciasta – sernik dyniowy – placek ze śliwkami – ciasto dyniowe z czekoladą – szarlotka na kruchym cieście – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – najlepsze kruche ciasto ze śliwkami – sernik z porzeczkami – sernik z jagodami – biszkopt z jabłkami chlebek bananowy Przygotowanie: 50 minut Składniki
nietylkopasta.plgorącej kąpieli z agar agar. Powstała masa nie po mojej pierwotnej myśli, ale w smaku jeszcze lepsza niż oczekiwana. Wyszła pyszna, idealnie stężała, pięknie połączyła dwie warstwy "biszkoptu". Jeśli chodzi o biszkopt właśnie, to zainspirowany on został przepisem na ciasto pomidorowe z kultowego bloga "Jadłonomia". Delikatnie zmodyfikowałam składniki, by wykonać ciasto iście czekoladowe w sam raz na bazę(...)wuzetki. Moja wuzetka jest bardziej syta niż ta tradycyjna za sprawą zdrowszej, cięższej mąki użytej do "biszkoptu". Typowe wuzetki pieczone są na białej mące pszennej. Ja użyłam pełnoziarnistej mąki z samopszy - starszej siostry orkiszu. Jeśli nie macie do niej dostępu lub wolicie inny rodzaj mąki, to śmiało możecie użyć swojej ulubionej i/lub w Waszej opinii najzdrowszej. Na pewno sprawdzi
Jeść, by żyć w zdrowiu