przepis na biszkopt - 9000 przepisów (strona:225/600)

Cytrynowiec 321

Cytrynowiec Ciasto orzeźwiające w smaku i mocno cytrynowe. Zdecydowanie dla wielbicieli kwaśnych smaków. Nieco czasochłonne w wykonaniu, ale przynajmniej  w mojej rodzinie jedno z ulubionych ciast. Składniki: Na biszkopt: 5 jajek  5 łyżek cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 5 łyżek mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Na masę cytrynową: 1 szklanka soku z cytryny 2 budynie waniliowe(...)śmietany 30 % 2,5 łyżeczki żelatyny 2-3 łyżki cukru pudru Na lukier: 1 szklanka cukru pudru sok z połówki cytryny Dodatkowo: Herbatniki maślane sok z połówki cytryny Przygotowanie: Biszkopt: Jajka ubić z cukrami na jasną, puszystą masę. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać w masę. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x30

My sweet a life
Ciasto Kubuś 765

Ciasto Kubuś Przepyszne ciasto, które zachwyci nie tylko dzieci, ale również dorosłych. Nie za słodkie, idealne na wszelkiego rodzaju uroczystości. Składniki: (Na blaszkę o wymiarach 25x36 cm) Na biszkopt: 6 jajek  6 łyżek cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 6 łyżek mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Na masę kubusiową: 1,2-1,3 l soku Kubuś marchewkowego(...)cukru (proszek) 200 g masła Na piankę brzoskwiniową: 800 g jogurtu typu greckiego 2 galaretki brzoskwiniowe 1,5 szkl. wody Dodatkowo: 2 galaretki brzoskwiniowe 3 szkl. wody Przygotowanie: Biszkopt: Jajka ubić z cukrami na jasną, puszystą masę. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać w masę. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x36

My sweet a life
Kremowa rolada pomarańczowo-makowa z truskawką 194

dodajemy delikatnie mieszając łyżka z masą jajeczną.  Ciasto wylewamy na blaszkę z piekarnika wyłożoną papierem i pieczemy w 175 stopniach przez około 13- 15 minut (sprawdzić patyczkiem) Upieczony biszkopt odwracamy pergaminem do góry, przykrywamy ścierką i zwijamy. Zostawiamy do wystygnięcia.  Konfiturę podgrzewamy w garnku dodajemy galaretkę, mieszamy do rozpuszczenia i studzimy. Gdy zacznie tężeć rozprowadzamy na biszkopcie(...)zwijamy ponownie biszkopt w roladę. Dostawiamy aż zastygnie. krem: Żelatyną rozrabiamy w ciepłej wodzie (ilość taka, aby pokryła żelatynę) i studzimy. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, a następnie łączymy z przestudzoną żelatyną. Mascarpone miksujemy, a kiedy zrobi się puszyste łączymy partiami z ubitą śmietaną.  Do masy dodajemy skórkę pomarańczową i mieszamy Wykonanie: Roladę kroimy w plastry

Bon appetit mon amie
Tiramisu w kieliszkach 218

małych pucharkach. Tak podanym tiramisu z pewnością zaskoczycie swoich gości. Składniki: 500 g mascarpone 4 żółtka 100 g cukru 20-30 ml amaretto 2 białka około 15-20 podłużnych biszkoptów około 300 ml espresso * kakao do oprószenia  Przygotowanie: Najpierw przygotowujemy espresso i schładzamy. Jajka myjemy i sparzamy wrzątkiem. Żółtka z cukrem ucieramy na puszysto tak by cukier się rozpuścił(...)samym końcu dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie mieszamy by masa się połączyła i była jednolita i puszysta. W kieliszkach na dnie układamy połamane na mniejsze kawałki biszkopty nasączone espresso, wykładamy warstwę masy i oprószamy kakao. Robimy kolejną warstwę i tak do wyczerpania masy. Kończymy masą i oprószamy sporą ilością kakao. Wkładamy na kilka godzin do lodówki. Podajemy bezpośrednio

Ala piecze i gotuje
Tort makowo -orzechowy z wiśniami 189

Firmy Helio  i wiecie co, to był świetny pomysł. Masa jest bardzo smaczna, świetnie zmielona i do tego jeszcze ma w sobie bakalie. Gorąco polecam.   Składniki na biszkopt: 1 puszka masy makowej  Helio 1/2 szklanki zmielonych orzechów  laskowych i włoskich 4 jajka 3 łyżki bułki tartej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na krem(...)pieczenia  formy.Wstawić do piekarnika z termoobiegiem  nastawionym na 170 stopni na około 40-45 minut. Wyjąć z piekarnika zaraz po upieczeniu i pozostawić do ostygnięcia. Biszkopt wyjąć z formy i  przekroić długim, ostrym nożem na 2 równe części. : Miękkie masło wrzucić do miski dodać cukier puder i ucierać aż masa stanie się jasna i puszysta. Dodać

Gosia gotuje
Czekoladowy sernik z bananami i gruszką 209

Serniczek mocno czekoladowy z dodatkiem bananów i zatopionych w nim gruszek. Obłędny w smaku, aksamitny. Zrobiłam go na spodzie z biszkoptów. Gruszki użyłam nie za duże. Udekorowałam rurkami i daktylami. Dla miłośników czekolady i nie tylko. 1/2 opakowania biszkoptów okrągłych 70 dkg sera twarogowego 3 banany duże 6 gruszek 200 g czekolady gorzkiej 2/3 szklanki cukru trzcinowego 4 jajka(...)kardamon, gruszki i gotuję aż będą miękkie, ale nie rozgotowane około 20 minut. Wyjmuję z wody i studzę. Dno tortownicy o wymiarach 25 cm wykładam papierem do pieczenia. Układam biszkopty, wylewam 1/2 masy serowej, układam gruszki wciskam je w masę. Wylewam resztę sera. Piekarnik nagrzewam do temperatury 180 stopni termoobieg. Wstawiam miskę z wrzącą wodą. Wstawiam sernik i piekę

wesoła kuchnia
ciasto delicja z pomarańczami 375

składniki na biszkopt: 50 g mąki orkiszowej lub pszennej 20 g mąki ziemniaczanej 2 jajka (białka oddzielone od żółtek) 70 g cukru wykonanie: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier cały czas ubijając. Następnie stopniowo dodajemy żółtka, za każdym razem miksując. Na koniec dodajemy stopniowo przesiane mąki i mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do tortownicy (ok.24 cm średnicy(...)mieszamy aby rozluźnić konsystencję. Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy pozostałą część ubitych białek i również delikatnie mieszamy. wykonanie ciasta: W tortownicy układamy biszkopt. Na biszkopt przekładamy tężejącą galaretkę, wciskamy w nią cząstki pomarańczy. Wstawiamy do lodówki do stężenia galaretki. Na stężałą galaretkę wykładamy równomiernie mus czekoladowy. Całość wstawiamy do lodówki na ok.12 godz

Domowy Smak Jedzenia
Mini torcik bezglutenowy - zdrowy, prosty i szybki :) 231

Małe Szczęścia wykorzystam na pewno jako warstwy do tortu. I tak też zrobiłam. Torcik wyszedł pyszny! Przygotowałam go z ryżu, mieląc go na mąkę. Upiekłam na dwa małe biszkopty w kształt serca, a następnie zostało mi jedynie przekładać je musami owocowymi. Przepis jest bardzo prosty i myślę, że szybki do przygotowania.  Składniki na biszkopt: 75 g ryżu lub mąki(...)11x11 cm) wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj cienką warstwą oleju kokosowego. Podziel masę na dwie części i piecz w nagrzanym na 180*C piekarniku przez 25 minut.  Biszkopty pozostaw do całkowitego ostygnięcia, a następnie przekrój na dwa blaty każdy.  Każdy blat biszkoptowy nasącz wybranym mlekiem, posmaruj musem (nie za dużo, aby nie wyciekał pod naciskiem kolejnej warstwy

Zdrowie na języku :P
Ciasto biszkoptowe serowo-kawowe z bałym jabłuszkiem 151

Zobaczycie dlaczego! Jest pyszne, a na dodatek może spokojnie poleżeć chwilkę w lodówce,zabezpieczone od góry (przed zapachami i wysychaniem) folią do żywności. Szklanka to 250 ml Składniki na biszkopt 4 jaja pół szklanki mąki pszennej pół szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 2 łyżki wody Składniki na masę serowo-kawową 30 ml mocnej kawy np.espresso 500 g twarogu mielonego(...)cukru 4 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku 200 g słodkiej śmietany 30% lub 36% Poncz 200 ml mocnej kawy posłodzonej wedlug uznbiał Dodatkowo drobno zmielona kawa do dekoracji. Przygotuj biszkopt. Oddziel żółtka od białek, dobrze jeśli składniki poza śmietaną będą miały temperaturę pokojową. Ubij białka na sztywną pianę, następnie dodawaj stopniowo cukier, ciągle miksując dodawaj po jednym żółtku. W miseczce

Z Kuchni Do Kuchni
Królewiec 219

zbliżający się weekend.   KRÓLEWIEC Składniki: (forma 25x31cm) ciasto miodowe: 3 szkl mąki pszennej 3/4 szkl cukru 1 jajko 3 łyżki miodu 1 łyżeczka sody 150 g margaryny biszkopt: 4 jajka 3/4 szk cukru 3/4 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa budyniowa: 3/4 l mleka 1/2 szkl cukru 1 opakowanie cukru waniliowego(...)Przygotowanie: ciasto miodowe: Wszystkie składniki ciasta zagniatamy na gładkie ciasto. Dzielimy je na 2 równe części. Każdą z części cienko rozwałkowujemy i pieczemy około 15 minut w 180 stopniach. biszkopt: Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli oraz cukrem. Do ubitych białek dodajemy żółtka. Następnie do masy przesiewamy obydwie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy

Bon appetit mon amie
Ciasto Rafaello. 162

Dziś propozycja dla tych, którzy lubią kokos. Delikatny biszkopt z masą budyniową i prażonymi wiórkami kokosowymi. Bardzo dawno nie robiłam tego ciasta. Kartka z przepisem wpadła mi w ręce przez przypadek. Przypomniałam sobie ten smak i nie mogłam się oprzeć. Musiałam zrobić. Może ktoś jeszcze ma ochotę ? :) Składniki na biszkopt: 5 jajek szczypta soli 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki maki(...)cały czas ucierając. Kolejną łyżkę budyniu dodać dopiero jak poprzednia dokładnie się połączy, żeby nie było grudek. Na koniec wsypać do masy 3/4 przesmażonych wiórek i dokładnie wymieszać. Wystudzony biszkopt przekroić na dwie części.. Na jedną część ciasta wyłożyć 3/4 masy. Przykryć drugą częścią ciasta.Wierzch posmarować pozostałą masą i posypać resztą wiórek. Wstawić na kilka godzin do lodówki

Agusiowe smakołyki
Migdałowo-makowy biszkopt z masą śmietanową - low carb 258

Kolejna udana próba bezglutenowego ciasta, bez zbóż i cukru. Zaledwie kilka składników, bita śmietana, owoce.  Zapraszam :-) Biszkopt migdałowo-makowy z masą śmietanową Składniki: na biszkopt migdałowo - makowy (na małą blaszkę lub tortownicę): 6 jajek 5 łyżek mąki migdałowej 1 czubata łyżka mielonego maku 5 płaskich łyżek erytrytolu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę z bitej śmietany: 1/2 litra(...)wykonania masy. Masa śmietanowa: galaretkę rozpuścić w pół szklanki gorącej wody i dosłodzić do smaku ubić kremówkę i stopniowo cały czas ubijając dodawać przestudzoną galaretkę Upieczony i wystudzony biszkopt przekrawamy na 2 placki. Na dolną część wykładamy masę śmietanową, na to owoce i przykrywamy drugim plackiem. Na wierzch dajemy polewę przygotowaną z roztopionego oleju kokosowego, kakao i erytrytolu. Smacznego

Marta próbuje
Ciasto przekładane z herbatnikami 645

bitej śmietany i galaretki. Kajmak w cieście zawsze kojarzy nam się z bardzo słodkimi ciastami jednak tu wszystko ze sobą idealnie się komponuje.  Porcelana  Magnum Bogucice Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3 łyżki cukru  3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1,5 łyżki kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia  Krem budyniowy: 2 budynie śmietankowe(...)śmietany kremówki 30% 1 galaretka cytrynowa 350 ml przegotowanej gorącej wody 55 szt herbatników blacky Cukry Nyskie 400 g masy krówkowej w puszce kakao do dekoracji  Przygotowanie: Biszkopt:  Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko dodawać porcjami do ubitej masy

Ala piecze i gotuje
Przepis #83 FIT torcik kokosowo-czekoladowy 170

pieczenia użyłam tortownicy o średnicy 16 cm z czego otrzymałam 12 porcji. Jedna porcja to: 132 kcal w tym: B: 7,4 g; W: 11 g; T: 6g. Składniki Biszkopt - 40 g mąki kukurydzianej - 4 jajka - 4 łyżki  cukru kokosowego/słodzika - 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej Masa - 600 g jogurtu greckiego - 50 wiórków kokosowych - 2-3 łyżeczki kakao(...)ruchem łączymy wszystkie składniki. Tak przygotowaną masę wylewamy do tortownicy. P ieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 25 minut. Po tym czasie wyciągamy zostawiamy do wystudzenia. Gdy biszkopt wystygnie dzielimy go na trzy części.  Masa Przygotowanie masy zaczynamy dzień wcześniej. Jogurt grecki wykładamy na sito, które układamy na misce i chowamy do lodówki). Następnego dnia zbieramy masę

Health-Fit-Life
szarlotka pychotka 562

składniki na biszkopt: (pieczemy 3 takie blaty) 60 g mąki orkiszowej lub pszennej 25 g mąki ziemniaczanej 3 jajka (białka oddzielone od żółtek) 90 g cukru wykonanie: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier, cały czas ubijając a następnie dodajemy żółtka. Na końcu dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy np. szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki(...)grubych oczkach i smażymy przez ok. 10 min. Dodajemy suche galaretki, mieszamy chwilkę jeszcze smażymy. Następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. wykonanie ciasta: Na jeden z biszkoptów wykładamy równomiernie 1/2 cz. masy jabłkowej, a na nią wykładamy 1/2 cz. masy. Przykrywamy drugim biszkoptem. Wykładamy pozostałą część masy jabłkowej, na nią pozostałą masę budyniową i przykrywamy trzecim blatem. Wierz

Domowy Smak Jedzenia