Polacy zdecydowanie należą do narodu mięsożernego, praktycznie nie wyobrażamy sobie obiadu bez schabowego czy mielonego. No właśnie – mielone. Jakie kupować, żeby było najzdrowiej? Właściwie mięso mielone najlepiej jest przygotowywać samemu w domu. Wybierajmy do tego nietłuste gatunki, jak np. drób, jagnięcina, wołowina. Raczej unikajmy wieprzowiny, ze względu na dużą zawartość cholesterolu. Jeśli nie mamy maszynki do mielenia lub zwyczajnie brakuje(...)smażone potrawy są ciężkostrawne – obciążamy wątrobę podczas smażenia powstają szkodliwe, rakotwórcze substancje, natomiast te korzystne (nienasycone kwasy tłuszczowe) ulęgają rozpadowi Jeśli chcecie jeść zdrowo, wybierajcie pieczenie, grillowanie bez tłuszczu, gotowanie czy duszenie. Składniki (3 porcje): Mięso mielone z indyka 250g 10 łyżek otrębów pszennych 2 ząbki czosnku 1 jajko Przyprawy: zioła prowansalskie, tymianek, bazylia, sól, pieprz Sos: 450 g pieczarek
Powiedz dietom niemasła 2 żółtka 2 łyżki cukru pudru 2 kostki lodu Nadzienie: 1 kg agrestu 0,5 kubka cukru sok z 1 cytryny 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 kisiel cytrynowy Beza: 3 białka 1 kubek cukru 2 łyżeczki białego octu winnego Przygotowanie: Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć, owinąć folią, schłodzić w lodówce przez(...)tarty wykładamy nadzienie agrestowe. Na nie dużą łyżką pianę bezową. Z powrotem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC i pieczemy jeszcze przez 25 minut, do zrumienienia bezy. Smacznego :) P.S agrest którego używamy do tarty może być mrożony, możemy także użyć owoców w formie dżemu np kiwi- agrest! PYCHA
Luźna Kuchniazastąpić każdymi innymi) serek homogenizowany waniliowy owoce - u mnie końcówka malin (owoce wedle upodobań) 1 łyżka cukru Na początek miksujemy owoce z cukrem. Ja zmiksowałam maliny tylko z cukrem - bez mleka, bez śmietany Na dno szklanki (kieliszka, salaterki - ale efekt będzie widoczny tylko przy użyciu szklanego naczynia) wsypujemy musli Następnie dodajemy serek waniliowy Teraz idzie kolejna warstwa musli Dodajemy zmiksowane(...)wierzch nakładamy serek waniliowy Można przyozdobić kawałkami owoców Warstwy dodajemy na zmianę aż do wyczerpania składników Inna wersja może być taka, że połowę serka miksujemy z owocami, a połowę bez owoców. I wówczas wykładamy do szklaneczki. Na zdrowie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comprzygotowywała zawsze wielką brytfannę by było na dokładkę, a jeszcze milej było gdy dwa dni z rzędu gościły one na Naszym stole. Dzisiaj dla odmiany zapraszamy na gołąbki bez zawijania. Jednak nie są to tradycyjne gołąbki bez liści.... Koniecznie sprawdź jak smakują z dodatkiem kaszy pęczak - mała zmiana, a smak zupełnie inny. Gołąbki bez zawijania z pęczakiem SKŁADNIKI
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiJakoś mnie to nie kręci :) Dlaczego uczuć nie można okazywać sobie cały rok? to takie trudne kupić żonie/partnerce/dziewczynie kwiatek bez okazji? Hmmm...no tak, dla niektórych to zbyt skomplikowane, no i kosztuje za dużo ;) Coś o tym, niestety, wiem... Znam takiego pana, który cały rok wymagał wielbienia na każdym kroku(...)małżonek z rozbrajającą szczerością odpowiedział: ale przecież sama mówiłaś, że nie chcesz?! Nikt nie chce otrzymywać nic na siłę, każdy woli z serca, z miłości, bez przymusu. Jeśli partnerzy okazują sobie uczucie cały rok, a walentynki to jedynie podkreślają, to super. Wiem jednak, że w niewielu związkach tak jest, a ten dzień staje się na pokaz
Codzienna kuchnia niecodziennapieczenia babki piaskowej w Waszych domach jej powierzchnia była pęknięta, a środek twardy, zakalcowaty. Gdy zastosujesz wskazówki które znajdziesz Tak wygląda po przekrojeniu poniżej, Twoja babka piaskowa będzie puszysta, bez zakalca, a jej powierzchnia równa gładka i bez pęknięć. Wskazówka 1 : Tłuszcz przeznaczony do przygotowania babki piaskowej powinien mieć temperaturę pokojową. Trzeba go dobrze napowietrzyć, czyli ucierać tak długo(...)będzie puszysty i bez grudek, dopiero wtedy można stopniowo dodawać cukier. Wskazówka 2 : Jajka także powinny mieć temperaturę pokojową , bo inaczej masa nam się "zważy", czyli tłuszcz nie połączy się dokładnie z jajkami. Jajka najlepiej przed stopniowym dodawaniem do ciasta rozbić trochę trzepaczką do ubijania piany. Wskazówka 3 : Trzecia równie ważna rada, aby babkę piaskową nie piec w zbyt wysokiej
Przepisy i porady kulinarnewyłożone papierem do pieczenia. Na papierze warto wcześniej odrysować koło o średnicy około 23 cm. Znacznie ułatwi nam to prace i spowoduje, że oba blaty będą tej samej średnicy. Bezy włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, a po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec około 90 minut. Piekarnik uchylić i pozostawić w nim beze(...)kąpieli wodnej. Gdy się rozpuści dodajemy Maliku, szczyptę soli oraz masło. Zestawiamy z garnka z gorącą wodą i mieszamy, aby masa była jednolita. Studzimy. Kremówkę ubijamy na sztywno bez dodatku cukru. Łączymy delikatnie z ostudzoną masą czekoladową. Serek mascarpone dodajemy małymi porcjami do masy i delikatnie mieszamy trzepaczką, aż masa będzie jednolita. Chłodzimy w lodówce. Na wystudzony blat bezowy wykładamy
Pyry na Gazpróbujemy do czego można go użyć, ale myślę, że stanie się jednym z moich ulubionych przedmiotów w kuchni. Zastanawialiście się kiedyś nad obowiązkowym wyposażeniem swoich kuchni? Bez czego nie wyobrażacie sobie jej, a co jest zupełnie zbędne? W mojej kuchni niewiele (chyba) jest urządzeń. Oprócz miksera (najzwyklejszego) nie wyobrażam sobie kuchni bez elektrycznej maszynki do mielenia. Odkąd stałam(...)niewielkich kokilek. Wstawić je do piekarnika nagrzanego do temperatury 120 stopni na około 45-60 minut w zależności od wielkości foremki. Masa powinna dobrze się ściąć, ale bez przypiekania. Po upieczeniu i wystudzeniu kokilki przełożyć do lodówki, żeby dobrze się schłodziły, około 2-3 godziny, też w zależności od wielkości foremki. Przed podaniem papierowym
Codzienna kuchnia niecodziennapodpatrzyłam w książce "Kuchnia wegetariańska świata" wyd. MUZA, w rozdziale o kuchni Karaibów. Zmodyfikowałam go po swojemu i zjedliśmy zupę z wielkim smakiem! Zupa jarzynowa po karaibsku 4 pomidory (bez skórki i pestek) lub puszka pomidorów w zalewie (bez zalewy) 400 g batatów, obranych i pokrojonych w ćwiartki a następnie w grube plasterki 300 g dyni, bez pestek i skóry
Dzieje kuchennej Wiewiórykarnawał w pełni więc tłusto, słodko, syto i zabawnie :) a u nas dzisiaj pączusie puszyste. Są tak mięciutkie, że można je jeść bez końca. Polecam, szczególnie, że baza jest wręcz idealna, środek może być dowolny - co Wam w duszy za gra, a jak nie macie pomysłu to tradycyjna marmolada albo bez środka też, są ok. Porcja 20 pączków Składniki(...)gorący tłuszcz wkładamy pączki i smażyć z jednej strony pod przykryciem 3 minuty, odwracamy widelcem na drugą stronę i smażymy kolejne 3 minuty lecz bez przykrycia. Odsączone pączki przyprószyć cukrem pudrem. Smacznego
Niezły Młynekmąką, płatkami owsianymi, mlekiem i opcjonalnie miodem Dodać szczyptę soli i sodę i ponownie zmiksować Do powstałego ciasta dodać ubite białko i delikatnie wymieszać łyżką Smażyć na patelni teflonowej bez tłuszczu Podawać z ulubionymi dodatkami Smacznego! https://www.facebook.com/peanutbuttermonsterblog http://www.naturalnaspizarnia.pl/ http://bafavenue.pl
peanutbuttermonsterpieprzkuskusszklanka bulionu warzywnegoSposób przygotowania:Kurczaka płuczemy pod wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym, solimy, pieprzymy i obtaczamy w ziołach z obu stron. Jabłka kroimy na pół i w plasterki (oczywiście bez gniazd nasiennych). Kaszę kuskus zalewamy gorącym bulionem, tak by sięgał 1cm ponad kaszę. Przykrywamy naczynie z kaszą talerzykiem aż wchłonie cały bulion.Rozgrzewamy dużą patelnię, wrzucamy boczek i smażymy 2 minuty(...)bez oliwy - z boczku wytopi się tłuszcz, na którym będziemy smażyć resztę składników). Gdy wytopi się trochę tłuszczu, na patelnię dodajemy pierś z kurczaka. Smażymy aż obie strony się zarumienią, przewracając go od czasu do czasu.Gdy kurczak się zarumienił dodajemy jabłka i delikatnie mieszamy je z boczkiem. Dolewamy przegotowaną wodę i dusimy pod przykryciem aż kurczak będzie ugotowany (po nakłuciu
W kuchni wieczoremGhee,czyli indyjskie "płynne złoto"masło klarowane - genialny tłuszcz znany od tysięcy lat.Klarowane masło bez utraty swoich właściwosci może być przechowywane przez 100 lat.CUDOWNE WŁAŚCIWOSCI MASŁA GHEE :W czasie klarowania masło pozbawia się mlecznego białka,laktozy a także różnych osadów i szumowin.Ghee w czasie podgrzewania zmienia swą tłuszczową strukturę z nasyconej w jednonasycona,taką jaka pierwotnie występuje w oliwie(...)C.Dlatego świetnie nadaje się do głębokiego smażenia.W kuchni ma wszechstronne zastosowanie.Ghee ma niebiański orzechowy zapach i wspaniały smak,którym dzieli się ze smażonymi na nim potrawami.Ghee nie jełczeje.Bez dostępu powietrza i suchym pomieszczeniu może być przechowywane przez wiele lat.Ponadto jest bogatym źródłem witaminy A i D. Kupione w sklepie nie należy do najtańszych produktów.Gdy spotkasz ghee
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!którymi częstujemy resztę biesiadujących. Spotkanie tak jak wcześniej wspomniałam miało formę pikniku, mieliśmy możliwość wypróbowania nie tylko zimnych przystawek, ale i ciepłych, grillowanych mięs. Nie obyło się również bez deserów i pysznego, orzeźwiającego picia – o czym za chwilę opowiem więcej.Tym razem naprawdę było w czym wybierać!Choć trudno wymienić wszystkie potrawy które pojawiły się na pikniku, to podejmę(...)kawior z bakłażana, pasta z suszonych pomidorów i relish z cukini. , Hania podała sałatkę z bobu z dodatkiem pomidorków i kuskus, Ania przygotowała pyszną szarlottę z bezą, Joasia przepyszne cebularze - tradycyjne i z łososiem, Agnieszka tartę z koziego sera, Gabryś przyniósł ze sobą hot dogi w cieście drożdżowym, Michał babkę ziemniaczaną, Daria czekoladowe ciasto
Słodkie Przyjemności