łyżeczka miodu PRZYGOTOWANIE: Mąkę wymieszać z lnem i sezamem Dodać miód, jogurt, białka jaj i wszystko zmiksować na jednolitą masę Można dodać również cynamon Smażyć na patelni teflonowej bez tłuszczu lub na zwykłej Po około minucie przekręcić na drugą stronę Tak przygotowany omlet możemy podawać z ulubionymi owocami, wymienionym wyżej nabiałem lub z czymkolwiek, na co mamy ochotę- wszystko
peanutbuttermonsterbędzie o oszczędnościach... I jest ;-) W ramach współpracy, zawitał do mnie , wybrany przeze mnie, taki oto zielony ,sympatyczny dozownik Cuisipro ze sklepu Q-Decor . Oczywiście nie bez powodu wybór mój padł na dozownik do płynu/mydła. Jak wiadomo w kuchni, w której się gotuje, to i dużo się zmywa! U mnie się wiecznie coś zmywa. Dozownik(...)pianę. A tu piana sama się robi i w dodatku z niewielkiej ilości płynu do naczyń z dodatkiem wody ! Ale po kolei bo warto! Ten dozownik,to wreszcie produkt bez kitu, produkt wysokiej jakości. Produkt, który obiecuje i dotrzymuje słowa- a to na dzisiejszym rynku prawdziwa rzadkość. Dozownik jest w stanie zmniejszyć zużycie płynu / mydła
Z Kuchni Do Kuchniprzedstawię Wam dzisiaj, nowego członka mojej rodziny , przedłużenie mojej ręki -perełkę DAFI-szklany dzbanek filtrujący 2 L - LED Sensor Dzbanek wykonany jest ze szkła borokrzemowego, co nie jest bez znaczenia. Szkło borokrzemowe jest materiałem, który dzięki posiadanym własnościom znajduje od lat uniwersalne zastosowanie we wszystkich gałęziach przemysłu i nauki. Elementy wykonywane ze szkła borokrzemowego gwarantują wysokie bezpieczeństwo i trwałość(...)czystości. Szklany dzbanek filtrujący 2 L - LED Sensor został wyposażony we wlew zamknięty z uchylną klapą, co umożliwia wygodne napełnianie dzbanka bez zdejmowania pokrywy . Dzbanki DAFI posiadają dwa rodzaje wlewów – otwarty z kratką i zamkniętyz uchylną klapą. Każdy z nich umożliwia wygodne napełnianie dzbanka bez "rozbierania go na części" . Do mojego dzbanka dołączony
Z Kuchni Do KuchniOstatnio wygrałam taką oto nagrodę! Pozostawiłabym ją bez echa, gdyby nie fakt, że WARTO takie cacuszko dla dziecka po prostu mieć. I warto o tym napisać! Nagrodę bardzo potrzebną ,szczególnie, że mamy bardzo ciepło , a dzieci muszą pić , dużo pić. Bardzo trudno pić małemu dziecku prosto z butelki, czy to w wózeczku, czy w autobusie czy w pociągu(...)prostu. Przynajmniej te ,które ja miałam, a miałam ich kilka, kupione za ciężkie pieniądze, wytapetowane myszkami, kotkami i innymi kolorstwami ,chyba tylko po to by zachęcić wizualnie do kupienia bez zastanowienia się, co taki bidon kryje w środku.Dlaczego zachęcam do tego właśnie bidonika? Byłam posiadaczką kilku bidonów ,ale ten to zupełenie inna bajka!Ten wyjątkowy bidon został wykonany
Z Kuchni Do Kuchninich kompletnie nie ma! Nie ma konserwantów, no GMO! Wszystkie produkty od POLSOJA to produkty 100% roślinne, mimo iż nazywają się kiełbaski, parówki,pasztety, pasty, wędliny . Są kompletnie bez konserwantów. Przyznam się szczerze, że smakuję i widzę to po raz pierwszy w życiu i jestem przekonana , że nie poraz ostatni. Dlaczego ? Jak pisałam wcześniej ,są to produkty nie tylko(...)chcesz zmienić dietę i styl zycia, poczuć się lekko i wzbogacić organizm w niezbędne do życia i rozwoju prozdrowotne czynniki? Jeśli tak, to POLSOJA jest właśnie dla Ciebie!Bez obaw , gdyż w składzie wszystkich produktów proponowanych przez Polsoja NIE znjadziecie na pewno : mięsa, tłuszczu zwierzęcego, żelatyny, jaj, mleka ani pochodnych tych surowców , konserwantów ani cholesterolu . Więcej o produktach
Z Kuchni Do KuchniPostanowiłam zaskoczyć dzisiaj kogoś. Wierzcie mi, był zaskoczony. Po uszy. Gość jest typowym zjadaczem mięsa, który nie chce słyszeć od diatach wegetariańskich, bo według niego są nudne, mało treściwe, bez smaku czy aromatu. *nic bardziej mylnego !!!! On musi mieć mięso i już. Postanowiłam go nabrać! Użyłam do tego vege kiełbasek białych . Kiełbaski maja kształt kiełbas mięsnych, ale z mięsem(...)sztuk kiełbasek białych. Aby wydobyć aromat białej kiełbaski, postanowiłam ją zgrillować. Jako , że na 11 pietrze raczej trudno o grilla, użyłam patelni do grillowania. Podobny efekt, tyle, że bez dymu i we własnym domu nawet jeśli pada. Potrzebnymi składnikami są -vege kiełbaski białe Polsoja -suszone pomidory -oliwki -jajo -makaron ugotowany,zimny -dużo koperku -oliwa z oliwek, sól morska Nastaw wody
Z Kuchni Do Kuchniwtrącam się za bardzo. Wracamy. O nic nie pytam.I tak się dowiem. W domu zawiniątko zostaje otwarte ,a tam na jego dnie, znjadują się udka i podudzia z kurczaka. Bez skóry, bo skórę na Sycylii się z kurczaków ściąga i wyrzuca- mówią, że jest zbyt tłusta aby ją jeść i niezdrowa. Mówię delikatnie, że tyle kilometrów po kilka kawałków kurzęcych(...)wolności... A na drugi dzień? Jeśli zostanie mięsa i ziemniaków w brytfannie- odgrzej na kuchence, nawet indukcyjnej.. Połóż brytfannę na kuchni, załącz malutki palnik i podgrzej danie, bez obaw , że się przypali. Nie przypali się , gwarantuję Wam. Brytfanna Toscana , pozostawiona na 15-20 minut bez opieki na gazie, nie spali Wam obiadu. Przekonałam się o tym na własnej skórze
Z Kuchni Do Kuchniczosnek- do mnie przyjechał spod zamku Księcia Draculi- ze słonecznej Rumunii. Rumunia słynie z czosnku. Czosnek jest mały, ma genialny smak, jest słodki w smaku , można go główkami jeść bez obaw o wzdęcia...i działa cuda ! -oliwa z oliwek, troszkę octu winnego, troszkę oliwy z dodatkiem peperoncino i czosnku -trochę wody Do dzieła! Zdjęcia będą jakości jakiej są, gdyż(...)wykonane aparatem „kieszonkowym”, w oczekiwaniu, kiedy obiektyw wróci z naprawy. A wykonanie zdjęć aparatem typu poniżej ujmuje jędrności potrawom, ujmuje kolorów i obrazjest bez życia i ..płaski. Może ja to tak widzę tylko … Rozgrzej brytfannę Toscana z łyżką oliwy z oliwek, gdy ta się rozgrzeje wrzuć na dno cebule,paprykę i bazylię. Nie sól, nie pieprz, nie doprawiaj. Podsmaż
Z Kuchni Do Kuchnijako dodatek do różnych mięs. No to do dzieła! Mus z dyni: 250 g dyni kilka liści świeżej bazylii 1 żółta papryczka chilli Chipsy z jarmużu: kilka listków jarmużu bez nerwu głównego Zupa (4 porcje): 1 duża pierś z kurczaka 1/2 łyżki zielonej pasty curry 1 marchewka 1 pietruszka 2 liście limonki kafir 1 duży ząbek czosnku 1 dymka(...)łyżki oleju arachidowego 5 cm imbiru 2 szkl. wody lub bulionu 400 ml mleka kokosowego 2 łyżeczki mielonej kolendry 2 łodygi trawy cytrynowej 3 szklanki porwanych liści jarmużu (bez nerwu głównego) 1 limonka 2 łyżeczki cukru trzcinowego 3 łyżki sosu rybnego Dodatkowo: ryż jaśminowy CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI MUS Z DYNI: Dynię obieramy ze skórki, pestki
Tajskie smakichętny? ;-) Obłędna "szarlotka" z polskimi jabłkami, śliwkami i gruszkami, z dodatkiem waniliowej bezy. Idealna kruchość ciasta, soczyste i aromatyczne owoce i miękka beza. Hmmm Moja dieta została złamana i kawałeczek zjadłam nie dało się oprzeć ale od razu następnego dnia nadgoniłam kolejnym treningiem i biegiem ;-) Kilka słów o cieście kruchym... MUSICIE TO WIEDZIEĆ .... - stosunek wagowy tłuszczu do mąki waha(...)masła schłodzonego - 6 żółtek schłodzonych - 2 białka - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 130 g cukru zmielonego (kryształ się nie rozpuści! ) - 2 łyżki śmietany - plus mąka do podsypywania Na bezę: - 4 białka - 1/2 opakowania budyniu waniliowego - 2 łyżki cukru - 500 g śliwek - 3 duże jabłka - 2 duże gruszki - 4 łyżki brązowego cukru - cynamon, kardamon Ciasto za pomocą noża zagniatamy, robimy
SMYKWKUCHNIzamykamy pokrywę .Mimo braku kręcenia miską ciasto i tak urosło..a chlebek był pyszny...Zdjęcia po urośnięciu niestety brak..zapomniałam zrobić. Podejście drugie-pizza..tym razem obyło się tez bez wysiłku ..tym razem miską zakręciłam..może 2 czy 3 razy..zamknęłam , odpowietrzyłam i wstawiłam do większej miski z ciepła wodą ..i po 15 minutach podskoczyłam wraz z "pyknięciem"pokrywki..niby(...)można robić w takiej misce..porcje kurczaka [u mnie pałki] wystarczy włożyć do miski, wlać marynatę, zamknąć pokrywę i odpowietrzyć.Zakręcić miską i odstawić do lodówki.Prosto, szybko i bez brudzenia rąk..i oczywiście mięsko szybciej się zamarynuje w takiej misce. Podejście czwarte- ciasto z bakaliami..do miski wlałam mokre składniki , zamknęłam , zakręciłam, otworzyłam i dodałam suche składniki , bakalie
Moje domowe kucharzenietypowy shaker. Ale kawa pięknie wymieszała się z mlekiem. Na drugi dzień podniosłam poprzeczkę o wiele wyżej. Ciasto na naleśniki, ale gryczane, ciasto na wodzie, a nie na mleku. Bez skrupułów umieściłam wszystkie składniki bez uprzedniego wymieszania, mąki, wodę, jajko, roztopione masło. Chwilę potrząsałam pojemnikiem i co? I miła niespodzianka. Ciasto wymieszane idealnie. Nie było potrzeby użycia miksera. Poza(...)płynu i odkręceniu pokrywki pojemnika płyn nie rozlewa się po pokrywce, nakładka ułatwiająca wylewanie się płynu, funkcjonalność: rola shakera i pojemnika do przechowywania. MOJE MINUSY: cena, cena, cena WNIOSKI: Bez MIX MAX da się żyć. Nie wydaje mi się jakiś specjalnie niezbędny w kuchni, ale przyznam, że dość przydatny. Nie na każdą kieszeń, bo cena jest wysoka
Blondynka GotujeEton mess, czyli słodki bałagan z trzech pysznych składników: truskawek, bitej śmietany i bez. Klasyczny angielski deser, którego przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut :) Proporcje nie są ważne - zawsze smakuje wybornie... Składniki na dwie porcje: 500 g truskawek 2 łyżeczki cukru waniliowego 250 ml śmietany 30 % kilkanaście małych bez Truskawki pokroić na ćwiartki i zasypać cukrem. Odstawić, aby puściły trochę soku(...)Śmietanę ubić, ale nie na sztywno. Wystarczy, aby była gęsta. Bezy pokruszyć i dodać do ubitej śmietany. Wsypać również większość truskawek. Delikatnie wymieszać. Nałożyć deser do pucharków, wierzch udekorować pozostałymi truskawkami
wyzwania kuchennebiałej czekolady. Financier - francuskie ciasteczka dla ludzi pieniądza Financier (po franc. finansista, bankier, kapitalista) w Polsce zostały ochrzczone uroczą nazwą finansjerki (tak mogłyby się nazywać żony finansistów;)). Nie bez powodu ich nazwa kojarzy się z finansami - podobno zostały wymyślone dla francuskich bankierów. Charakterystycznym składnikiem ciasteczek jest beurre noisette, czyli sklarowane, zbrązowiałe masło o orzechowym smaku - to jemu ciasteczka(...)Takie połączenie składników nadaje ciasteczkom niezwykłych właściwości - na zewnątrz są chrupiące, ale w środku wilgotne i lekko ciągnące. Do tego pięknie pachną orzechami i karmelem. Te ciasteczka są bez wątpienia eleganckie i niebanalne. Choć po przeczytaniu powyższego opisu przygotowanie financier może wydawać się Wam skomplikowane, naprawdę takie nie jest. Masło trzeba zbrązowić (czyli rozpuścić i trochę pogotować
Chilli Czosnek i OliwaOstatnio, sporo z Was, moich czytelników, zdradziło, że nie lubi cebuli. Powiedzcie mi, jak to jest z pizzą? cebulkę na nią kładziecie, czy nie? A jak zamawiacie pizzę, to bez cebuli? Ja nie potrafię sobie wyobrazić, pizzy bez cebulki :) Ten smak ... nic go nie zastąpi. Oboje z Mężem uważamy, że pizza zrobiona przez nas jest smaczniejsza niż taka zamówiona(...)się rozpuszczą. Następnie mieszamy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy je tak długo, aż przestanie się kleić do rąk. Dobrze zagniecione ciasto powinno swobodnie się rozciągać, dzięki czemu bez użycia wałka, możemy mu nadać pożądany kształt. Odpowiednio ukształtowane ciasto, nakłuwamy widelcem. Przecier mieszamy z przyprawami (my stosujemy zioła prowansalskie) i rozsmarowujemy na cieście. Następnie nakładamy wędlinę, paprykę, pieczarki, cebulę
Co w głowie piszczy