prostu nie można im się oprzeć! Spróbujcie koniecznie (jeśli Waszym postanowieniem na Nowy Rok są właśnie pierwsze makaroniki, nie wahajcie się zacząć od tych).Makaroniki kawowe na bezie włoskiejSkładniki:(na 24 sklejone makaroniki)125 g mielonych migdałów125 g cukru pudru30 ml wody125 g cukru100 g białekgalaretka:200 ml mocnej, gorącej kawy3 listów żelatyny20 g cukru1 łyżeczka ekstraktu z waniliikrem(...)wody zagotować syrop. Gdy osiągnie temperaturę 115 st. C., zdjąć z ognia i wąskim strumieniem, powoli wlać do białek, cały czas ubijając. Miksować jeszcze przez 10 minut, aż beza całkowicie wystygnie.Do migdałów z cukrem dodać pozostałe 50 g białek, wymieszać na gładką pastę. Dodać 1/3 bezy, wymieszać. Dodać resztę, delikatnie, ale dokładnie połączyć. Masa nie powinna być zbyt lejąca
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzeszkodzie, żeby użyć właśnie tego serka. Delikatna, puszysta, słodka. Pycha!Na to prażone jabłka, które wspaniale współgrają ze smakiem tortu, nieco go ożywiając. Na wierzch krem maślany na bazie bezy szwajcarskiej - lżejszy niż tradycyjny maślany, ale też dość czasochłonny. Robiłam go kiedyś bez Wally'ego, ciężka to była praca... Ale efekt wynagradza wszystko - idealny do zdobień, znakomicie trzyma formę swoją(...)ricotta160 g masy kajmakowej z puszki3 listki żelatynymasa jabłkowa:700 g jabłeksok z 1/2 cytryny65 g cukru3 listki żelatynyponcz:sok z 1/2 cytryny50 ml wódki karmelowejkrem maślano-kajmakowy na bezie szwajcarskiej:260 g miękkiego masła3 białka205 g cukru1/4 łyżeczki soli160 g masy kajmakowej z puszkijabłka w karmelu:6 małych jabłuszek250 g cukru50 ml wody20 g miodu1 łyżeczka ekstraktu z waniliiodrobina
Pożeraczka, czyli raz adobrzezainteresuję. Zerknęłam na niego przychylniejszym okiem dwa tygodnie temu - wstyd się przyznać - ale dlatego, że książeczki są cienkie. Stwierdziłam więc, że zdążę się z pierwszą rozprawić przed wyjazdem bez większych problemów. Okazało się, że wciągnięta zostałam tak bardzo, że przeczytałam obie i zaczęłam żałować, że nie mam więcej...Azazel i Gambit turecki to dwie pierwsze powieści z cyklu o przygodach(...)razem poszukując szpiega w szeregach rosyjskiej armii. Warwara zostaje jego sekretarką, i wspólnie starają się dotrzeć do sedna sprawy. Choć nie przepadam za kryminałami, te wciągnęły mnie bez reszty. Cudowny klimat powieści, gdzie honor jest na wagę złota, a o dobre imię panny mężczyźni się pojedynkują bez wahania. Szacunek do przyjaciela i wroga jest na pierwszym miejscu, ojczyzna zaraz
Pożeraczka, czyli raz adobrzeponuro, niebo zasnute grubą warstwą szaroburych chmur; na dopiero co umytych oknach krople pojawiają się z coraz większą częstotliwością. Ja chcę wiosnę! Słoneczną, ciepłą, majową. Chcę nosić sukienki bez pończoch i baleriny albo nowe sandały. Chcę móc usiąść na ławce w parku z książką w ręku, bez ryzyka, że ją utopię, a sobie odmrożę to i owo. Ech...Majowa(...)zimny wiatr. Niezbyt to optymistyczne... Jedno, co dobre, to zamiast się włóczyć po parkach, lasach i tym podobnych, będę siedziała w domu i grzecznie odrabiała lekcje. Zamieniłabym się jednak bez wahania. W związku z taką a nie inną pogodą, mam dla Was dzisiaj zupę bardziej rozgrzewającą niż wiosenną. W końcu udało mi się dołączyć do wspólnego gotowania, z czego
Pożeraczka, czyli raz adobrzegeniuszu, odkryłam, jak uzupełnić bloga o to, czego mu według mnie brakuje. Poza kategoriami chciałabym zrobić listę składników, po której łatwiej będzie wyszukać przepis. Na przykład na rabarbar. Albo bez jajek. Albo z czekoladą... Ogromnie mi się to na innych blogach podoba, ułatwia życie niesamowicie. I teraz też takie będę miała!No dobrze, może nie teraz... Na blogu jest już(...)przymiotników. Całość smakuje wspaniale, choć jest banalnie prosta w przygotowaniu. Nic nie przytłacza smaku poziomek, wręcz przeciwnie, są one tutaj wręcz wyeksponowane. Poezja.Deser należy podać zaraz po przygotowaniu, inaczej bezy zmiękną i nie będzie tego wspaniałego efektu kontrastu faktur.Poziomkowy Eton messSkładniki:(na 2 porcje)120 g poziomek150 ml śmietany kremówki (38%)ziarenka z 1/2 laski wanilii30 g bezikówŚmietanę ubić
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzytrzeć nosem o drewniane belki. I w jednym miejscu trzeba było kajaki przenieść na drugą stronę tamy. Poza tym mogliśmy cieszyć się upajającą ciszą i spokojem.Nie obyło się bez kąpieli, choć do tej pory podziwiam odważnych - woda była bowiem lodowato zimna. Właśnie przy okazji kąpieli odkryto, że klucze do auta, które miało posłużyć do zabrania pozostałych z drugiego końca, zostały(...)czekoladąSkładniki:(na 24 sztuki)125 g miękkiej bezmlecznej margaryny100 g cukru2 jajka125 g mąki ryżowej125 mąki ziemniaczanej1/4 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia1 łyżeczka ekstraktu z wanilii50 g ciemnej czekolady bez laktozy (75%)Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu.Mąki przesiać, wymieszać z proszkiem. Partiami dodawać do masy, miksując
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzyjemnie kakaowe, z lekkim posmakiem ciecierzycy. Jeśli jej nie lubicie, mogą nie przypaść Wam do gustu. Jeśli macie stosunek neutralny lub ją lubicie, myślę, że takie muffinki Wam zasmakują. Bez mleka, bez glutenu - idealne dla alergików. Choć i wszystko jedzący zjadali je z apetytem.Kakaowe muffiny z mąki z ciecierzycySkładniki:(na 10 sztuk)2 jajka100 g cukru4 łyżki oleju1 banan2 łyżki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzetwory niskosłodzone, w pełnym tego słowa znaczeniu. Sprawdzają się w połączeniu z innymi owocami np. jabłkami, gruszkami czy dynią.Eksperymentuje z czeremchą od kilku lat. Nie wyobrażam sobie zimy bez konfitury czeremchowej z czekoladą, prezentów gwiazdkowych bez buteleczek z nalewką czeremchową oraz sałatek i surówek zakwaszanych octem z czeremchy . Składniki:2 kg dojrzałych owoców,2 jabłka,4 kopiaste(...)łyżki czekolady,1 łyżeczka cynamonu,1 papryczka chili, posiekana bez pestek (lub 3 cm korzenia imbiru startego na tarce),250 g cukru (można zastąpić ksylitolem lub stewią),30 g pektyny lub innego środka/cukru żelującego w odpowiedniej proporcji,sok z 1 cytryny,½ szkl. wody.Przygotowanie:Umyte i odszypułkowane owoce zalać w rondlu wodą, zagotować, rozetrzeć tłuczkiem do ziemniaków, przetrzeć przez sito
SzczyptaSmaQdopadnie. Smaki, które opisałam starałam się ująć w deserze walentynkowym. Połączenie serka mascarpone z czekoladą przełożone konfiturą z wiśni z octem balsamicznym oraz pieprzem. Oczywiście nie odbyło się bez sosu czekoladowego z nutą pieprzu. A na to wszystko słodka beza.SKŁADNIKI: porcja na 4 osobyCiasto na naleśniki- 2 jajka- 210 gram mąki pszennej(użyłam 405)- 150 ml mleka(...)pierścień i zaczynamy łączyć wszystkie smaki na dno układamy naleśnik na niego masę czekoladową z mascarpone, naleśnik, konfiturę z wiśni, naleśnik masę czekoladową, naleśnik a na górę szpryca nakładamy bezę. Delikatnie ściągamy pierścień i polewamy sosem.Wbrew pozorom nie jest to tak słodki deser jak by się wydawało, smak podbijają wiśnie w occie balsamicznym z pieprzem oraz sam sos czekoladowyJest
Basia w kuchniJest już tak ciepło więc czas na lody! Oczywiście domowe bez tej dłuuuuugiej listy po których moje dziecko musi cierpieć. Do domowych lodów możemy wykorzystać nasze owoce zamrożone latem, czas robić ostateczne porządki przed nowymi owocami. Ja wykorzystałam do tego przepisu lodowego truskawki. Nie jestem jeszcze w posiadaniu maszynki do lodów, ale spokojnie możemy sobie poradzić bez tego. Potrzebujemy miksera(...)przykryj i wstaw do zamrażalki na tak długo jak będzie potrzebaNa 10-15 minut przed podaniem wstaw je do lodówki.Gotowe :)Są pyszne wiemy co mamy w środku NAJWAŻNIEJSZE BEZ CHEMII I KONSERWANTÓWA jaka radość tworzenia wspólnie z dziećmi naszych lodów :))Oto kolejna moja propozycja na Dzień Dziecka. Smacznego lizania
Basia w kuchniwyszedł wyśmienity, łagodny i co najlepsze w tym, że doprawiamy go pod siebie dodajemy to co sprawia nam przyjemność w konsumpcji. Nie wspomnę już o tym, że jest bez sztucznych konserwantów. Cały przepis znajduję się na blogu Ugotuj z nami klik. Ja zrobiłam z trochę większej porcji a jako dodatek wykorzystałam czarnuszkę. Pycha zachęcam do zrobienia i wyrażenia swojej opinii.SK(...)SPOSÓB WYKONANIA :sposób wykonania podaję za autorką przepisu. -Kefir, mleko oraz jogurt wlewamy do garnka i mieszamy rózgą aby wszystkie składniki razem się połączyły, a jogurt był bez grudek. Całość gotujemy na małym ogniu bez przykrycia. Od czasu do czasu mieszamy drewnianą łyżką i obserwujemy czy powstają grudki sera.Ser jest gotowy gdy grudki są większe, a serwatka jest lekko przezroczysta
Basia w kuchniodkrywcą!:D). Masło orzechowe, które skradło moje serce, jest zrobione z migdałów, orzeszków ziemnych oraz nerkowców. Brzmi zwyczajnie, skład niczym nie zaskakuje, ALE SMAK... niesamowity! Najpyszniejsza rzecz jaką jadłam- bez dwóch zdań. Koniec kropka.Wartości odżywcze tego arcydzieła prezentują się następująco: -w 100g mamy 585,3kcal w tym 20,6g białka, 48,9g tłuszczu, 23,7g węglowodanów oraz
peanutbuttermonsterżytni to taki tradycyjny, znany nam wszystkim chleb, w trochę zdrowszej bo orkiszowej odsłonie. Pieczony jest on na zakwasie, z minimalnym dodatkiem drożdży (gdy zależy nam na czasie) lub bez ich dodatku (wówczas wyrasta trochę dłużej). Moja Rodzinka uwielbia taki zwykły, tradycyjny chleb z makiem, a ponieważ od dłuższego czasu nie kupuję żadnego pieczywa to przepis na chleb, (który(...)makiem skrapiam także wodą (przy użyciu pędzla) wówczas mak lepiej się trzyma.Odstawiamy pod przykryciem, w ciepłe miejsce do wyrastania. Trwa to ok.2-2,5h gdy dodamy drożdże lub ok.4-4,5h bez ich dodatku. Ciasto musi wypełnić formę.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230*C (przed wstawienie nacinam chleb w kilku miejscach wówczas nie pęka bokiem), zmniejszamy temperaturę
Smaczne Zdroweorzechowym... nie do opisania, tego po prostu TRZEBA SPRÓBOWAĆ.W mojej wersji nie ma żadnego cukru, poza tym ze słodziutkiej gruszki, który zupełnie wystarcza. Jeśli jednak nie potraficie się bez niego obejść, możecie dodać miód, syrop z agawy lub spróbować słodszego- bananowego omleta sprzed dwóch tygodni (KLIK).Baza to 264kcal w tym 31,4g białka, 9,1g tłuszczu
peanutbuttermonsterTort który zachwycił wszystkich moich domowników, zniknął zanim zdążyłam się nacieszyć jego smakiem. Dla mnie ciasto idealne, krucha beza, orzechowo-czekoladowy krem i kwaśne powidła. Po prostu niebo w gębie. Ciężko się od niego oderwać.Mój mąż, który zazwyczaj umie zapanować nad "słodyczowym" głodem przy tym torcie zrezygnował z talerzyka i podjadał go widelcem prosto z formy JCiasto oczywiście może(...)przypaść do gustu osobą nie lubiącym bardzo słodkich wypieków, ale niestety beza ma to do siebie, że musi być słodka.Tort bezowy z kremem orzechowym ala Ferrero Rocher i powidłamiSkładniki:Beza:6 białek w temperaturze pokojowej1 szklanka drobnego cukru1 łyżka mąki ziemniaczanej1 łyżeczka octuKrem:250 g serka mascarpone200 g nutelli100 g gorzkiej czekoladypół szklanki drobno posiekanych orzechów laskowychokoło
Mania Gotowania