razem proponuję mięso mielone w trochę innej formie. Z dużą ilością warzyw i ziarnami słonecznika, ale za to bez dodatku tłuszczu, bo pieczone. To taka moja wersja klopsa czy pieczeni (nazewnictwo wedle uznania). Do mięsa ugotowałam trójkolorowy makaron, który polałam delikatnym sosem cebulowym. Powstało z tego całkiem ciekawe danie, a co najważniejsze można je przygotowywać na wiele różnych sposobów. Zarówno(...)lekko dociskając i wyrównując powierzchnię. Z wierzchu można posypać go bułką tartą. Moja forma jest dość krótka, więc musiałam użyć dwóch. Dlatego jeden zrobiłam z bułką tartą, a drugi bez. Klops wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 60 min. Od tej chwili klops robi się już sam, a my możemy ugotować makaron i przygotować sos, który jest równie prosty. Cebulkę
Ratunku obiadszefa kuchni – Zbigniewa Łęgowskiego. Restaurację odwiedziłam dzięki akcji portalu Uroda i zdrowie - "Blogerzy Smakują". Hotel Luxor mieści się przy Alei Warszawskiej czyli „na wylocie” z Lublina na Warszawę. Bez problemu można do niego dotrzeć samochodem, kursuje także tam autobus MPK nr 20. Każdy, kto zobaczy Luxor z pewnością go zapamięta, bo budynek robi wrażenie. Posiłkując się poprzednią wizytą, wiedziałam(...)bardzo delikatnym puree ziemniaczanym. Jeżeli przystawka była świetna, to danie główne wprost rozpływało się w ustach. Danie główne Chciałabym zwrócić uwagę zwłaszcza na to, że dania podawane były bez popularnych w naszej kuchni ziemniaków (w tradycyjnej postaci), ryżu czy makaronu, a doskonale zaspokajały apetyt. Jednocześnie były lekkie i interesujące w smaku. Przed przyjściem do restauracji nie byłam pewna czym
Pasja Smakucoraz częściej znajdują też swych zwolenników w innych regionach kraju. Te są po prostu przepyszne , najlepsze rogale jakie dotychczas jadłam. Idealnie delikatne ciasto, mnóstwo białego maku, nie za słodkie, bez olejków, bez skórki pomarańczowej ( która mnie osobiście bardzo przeszkadza). Marcepan, migdały, orzeszki, półfrancuskie ciasto - rozkosz dla podniebienia ! Choć pracy przy nich wiele, to warte tego , by choć raz w roku(...)200g miękkiego masła do wałkowania Składniki nadzienia :- 350g białego maku- 100g masy marcepanowej- 3/4 szkl pudru- 150g orzechów włoskich- 100g migdałów blanszowanych- 70g suszonych fig ( dałam 35g)- 70g daktyli bez pestek ( dałam 35g)- 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej ( pominęłam)- 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany- 2 białka- 4 podłużne biszkopty ( pokruszone)Dodatkowo :- jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania rogali
Smaczne Zdroweodpuszczę, widać mąka orkiszowa nie pozwala im się tak napuszyć, bo to ponoć od tego tworzy się cudowna, jasna obręcz. Niemniej, nie oto chyba chodzi, pączki są pyszne i bez niej ! Gorąco polecam ;-)Bardzo łatwe w przygotowaniu. Szczególnie dla osób mniej doświadczonych idealne jest nadziewanie pączków po usmażeniu, mamy pewność, że nadzienie nam nie wypłynie. Dla mnie jest to super(...)łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią (lub cukier waniliowy)- 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego lub cukru- 2 łyżki spirytusu- 50g roztopionego, letniego masła+dodatkowo:- konfitura do nadziania ( u mnie powidła bez cukru)- mielony ksylitol do posypania lub lukier z cukru trzcinowego- olej do smażenia ok.1 litr (u mnie olej kokosowy bezzapachowy)Drożdże rozkruszyć do kubeczka, dodać cukier trzcinowy, łyżkę mąki i część
Smaczne Zdroweorkiszową, dodałam także mąkę pełnoziarnistą - by było jeszcze zdrowiej. No i tradycyjnie już cukier zastąpiłam ksylitolem. Polecam baaardzo ! Idealny zarówno na śniadanie, np. z nutellą , miodem, konfiturą lub sam, bez żadnych dodatków, np.na podwieczorek do kawki, jako babeczka bananowa- ja tak właśnie zajadałam.Ciasto jest bardzo łatwe do wykonania. Nie wymaga nawet użycia miksera. Potrzebujemy dwóch misek i łyżki(...)orkiszowej białej (u mnie typ 750)*- 70g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (u mnie typ 2000)*- 100g orzechów włoskich (u mnie włoskie i pecan- łącznie 100g)- 3 duże, dojrzałe banany (ok.450g bez skórki)- 150g ksylitolu (lub cukru)- 2 duże jajka , lekko roztrzepane- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej- 1/4 łyżeczki soli- 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia- 110g stopionego masła (wystudzonego)- 1/2-1 łyżeczki cynamonu
Smaczne Zdroweserem (ja rozkruszyłam roladkę kozią i przykryłam jeszcze kawałkiem żółtego sera). Włożyć z powrotem do piekarnika i zapiec jeszcze ok.10 minut. Ja zapiekłam połowę z serem, druga połowa była bez niczego. Opinie były podzielone , mnie bardziej smakowała wersja z serkiem (ten serek kozi dał super posmak), dzieci wolały bez niczego. Tak więc ilu ludzi tyle gustów. Niemniej polecam obydwie wersje
Smaczne Zdroweukochaną jaglankę z kolorowymi warzywami na pikantnie :) 6. Ulubiony owoc - truskawki 7. Twoje życiowe motto to - Jeśli masz coś zrobić jutro, zrób to dziś oraz Nic się nie dzieje bez przyczyny 8. Jakie jest Twoje najskrytsze marzenie - podróże kulinarne po świecie 9. Czy myślisz, żyjesz ekologicznie? - Tak ;) 10. Co chciałbyś/chciałabyś zostawić po sobie swoim dzieciom i wnukom? - wspomnienia(...)moje pytania do blogów nominowanych: 1. Twój ulubiony blog to... 2. Skąd czerpiesz inspiracje kulinarne 3. Twój ulubiony kucharz 4. Jaką polecasz książkę kucharską? 5. Przyprawa, bez której nie obejdziesz się w kuchni to... 6. Na kolację we dwoje zaserwuję... 7. Najmilej wspominana potrawa z dzieciństwa 8. Poza gotowaniem lubię... 9. Wolisz kuchnię tradycyjną czy eksperymenty? 10. Twoje ulubione
Sajkofanka smakuniedzielne popołudnie. Wyciągnęłam zatem mojego męża na spacer i darmowy obiad ;) Do wyboru mieliśmy rybę, bądź naleśniki ze szpinakiem, a do tego deser - tarta cytrynowa lub koktajl (wszystko bez dodatkowych opłat). Restauracja Staromiejska urządzona jest dość klasycznie, elegancko, ale prosto. Siadając do stolika wiedzieliśmy już, na co się zdecydujemy. Bez zastanowienia poprosiliśmy o rybę. W oczekiwaniu na posiłek czas(...)wszystko było ciepłe i naprawdę smaczne. Po obiedzie przyszedł czas na deser. Rafał wybrał kawałek kruchego ciasta - Tarta cytrynowa (7zł) Kruchy spód przełożony cytrynowym nadzieniem, a do tego lekka beza. Jakby tego było mało towarzyszył jej sos malinowy i kleks bitej śmietany. Kawałek odpowiednio duży, by zaspokoić swoją ochotę na słodycz. Ja, jako zwolenniczka czegoś lżejszego i zdrowszego, zdecydowałam się
Sajkofanka smakubedac u Dziadkow na wsi wystarczylo tylko przejsc przez podworko by znalezc sie na wielkim polu, gdzie rosly male krzaczki pelne truskawek. Uwielbialam je jesc prosto z takiego krzaczka, bez mycia, bez cukru czy innych dodatkow. Teraz to tylko wspomnienie i czasem truskawki bez wspomnianych dodatkow juz nie smakuja tak bardzo.Tym razem mysle, ze truskawkom brakowalo slonca i moze wlasnie
Przysmaki KarolkiWidocznie można.Opustoszałe ulice. Latarnie mgliście oświetlają alejkę. Ulicę. Jedną z tych wąskich, uroczych uliczek.Stanęliśmy na przeciw siebie. Rozmowa zaczęta nietypowo - suche, ostre i raniące słowa. Mnóstwo pytań bez odpowiedzi, same wątpliwości."Nie ma sensu dłużej tego ciągnąc". "Każdy z nas ma już inne priorytety. Ty dojrzałaś, ja może w końcu dorosłem." Koniec. Kilka zdań. Łzy. Jego urodziny(...)prezentem. Odwróciłam się i uciekłam.Biegłam, ile sił w nogach. A łzy ściekały mi po policzkach. Minęły 4 miesiące. Nadal płaczę nocami. Kochałam jak szalona, kocham bez wzajemności. Żyję od poniedziałku, do poniedziałku. Dziś znowu dopadły mnie wspomnienia.Jaka pogoda za oknem, tak i w moim sercu. Deszcz bez przerwy zacina w okna. Łzy dziś cieknąprzy każdej okazji
W kuchni Karmel-itkimoimi ulubionymi pomocnikami przy codziennej walce w kuchni.Uwielbiam drewno, nie tylko w kuchni. A w szczególności, gdy jest ono surowe, niczym nie pokryte, ukazujące prostotę i piękno natury bez żadnej ingerencji farb czy barwników. Drewniane elementy to klasyka, która jest jednocześnie piękna, jak i ekologiczna i naturalna. A w obecnych czasach trend na ekologię rośnie w siłę.Poza tym drewniane(...)zdjęciem na adres karmel-itka@wp.pl, wpisując w tytule "KONKURS U KARMEL-ITKI".5. Na zdjęciu potrawy musi pojawić się karteczka z następującą informacją "KONKURS U KARMEL-ITKI". Przepisy bez zdjęcia lub ze zdjęciem bez karteczki nie będą brane pod uwagę.6. Prace należy przesyłać w dniach od 16.04. 2014 do 16.05.2014, do godziny 23:59, podając jednocześnie w treści imię
W kuchni Karmel-itkijajkiem, żeby nie uszkodzić tej powłoki. W dniu, w którym otrzymałam zestaw naczyń granitowych mój kuchenny światopogląd dotyczący tej materii stanął na głowie. Bo: Na granicie można smażyć bez tłuszczu! Dobrze przeczytaliście. Myślicie, że nie sprawdziłam? Jasne, że tak, od razu na rozgrzanego woka wrzuciłam kawałki piersi z kurczaka i co? Mięso nie przykleiło się nawet na sekundę(...)kucharze w lokalach, co możemy oglądać w telewizji na przykład. Dlaczego tak się dzieje? Granitowa seria posiada powłokę non stick. To działa! Granit jest odporny na zarysowania, więc bez wyrzutów sumienia możemy w pośpiechu złapać nawet stalowe sztućce i działać nimi po granicie. Patelnie Ballarini linii Granitium możemy wkładać do nagrzanego do max 160 stopni piekarnika i rączka
Blondynka GotujeTruskawkowiec bez pieczenia to ciasto idealne na gorące letnie dni, gdyż nie wymaga użycia piekarnika i podawane jest na zimno. Jego przygotowanie jest proste, choć należy odczekać, aż masy się zetną, zanim jedną warstwę położymy na drugą. Ciasto jest w smaku mocno truskawkowe, więc posmakuje wielbicielom truskawek. Elementem przełamującym ten truskawkowy "raj" jest warstwa śmietankowo-jogurtowa, która wprowadza do ciasta(...)odrobinę słodyczy i wspaniale harmonizuje z resztą składników. Truskawkowca przygotowałam w formie o wymiarach 23x23cm . Truskawkowiec bez pieczenia Składniki: WARSTWA TRUSKAWKOWA 500g truskawek 350g jogurtu greckiego 60g cukru 1 łyżka soku z cytryny 20g żelatyny 1/4 szklanki zimnej wody WARSTWA ŚMIETANKOWA 250g śmietanki 30% 250g jogurtu greckiego 75g domowego cukru waniliowego 10g żelatyny 4 łyżki zimnej wody GALARETKA
Smakołyki Bereniki