inne święta nie są takie piękne jak własnie te, dlatego nie mogę się już ich doczekać.Ciasteczka powstały teraz po zostało mi trochę kruchego ciasta po ostatnich ciasteczkach, oraz bezy a w lodówce miałam jeszcze trochę truskawkowego dżemu.Do wykonania potrzebne będą:Kruche ciasteczka z żurawinąpół słoika dżemubezaszablon: czapka św. Mikołaja (szablon zrobiłam sama bo nie posiadam foremki w takim(...)kształcie)Składniki na bezę:2 białka3 porządne łyżki cukru pudrułyżka maki ziemniaczanejBiałka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier puder, mieszamy, a na koniec mąkę ziemniaczaną. Beza jest gotowa.Szablon:najlepiej wyrysować go na tekturce, ale ja skleiłam ze sobą 4 kartki papieru i też był sztywny. Oczywiście wyciąć.Wykonanie:Szablon przykładamy do rozwałkowanego ciasta i małym nożykiem, lub czymś innym ostrym
Moje pyszne gotowanieSezon na truskawki w pełni. Najchętniej zjadam je bez zbędnych ceregieli - bez śmietany, bez dodawania do deserów. Tylko takie świeże bez przetwarzania oddają swój prawdziwy smak i aromat. Naleśniki z truskawkami zna chyba każdy. Idealnie pasuje do tego zestawu śmietana czy polewa czekoladowa, ale nie tylko. Moje dzisiejsze naleśniki przygotowałam z czekoladowego mleka sojowego, a do truskawek
Codzienna kuchnia niecodziennakolorze). Gotowe kawałki sushi najczęściej macza się w sosie sojowym, a w międzyczasie przegryza się kawałki marynowanego imbiru celem oczyszczenia kubków smakowych.Wybrane dziś składniki:sprasowane płaty glonów noriłosoś wędzonykrewetki (bez pancerzy, oczyszczone i obgotowane)paluszki krabowemarynowana tykwaawokadozielony ogórekstrzępiasta sałata (np. fryzyjska)majonezmascarponechrzan wasabi (polecam w proszku)sezam czarny i białyPrzygotowanie:Wszystkie składniki powinny być pokrojone w słupki (łosoś może pozostać(...)szerokości do płata nori.4. Ryż kładziemy na 1/3 wysokości płata i rozprowadzamy po nori aż do 2/3 jego wysokości.5. Kładziemy poszczególne składniki na środku ryżu.6. Brzeg nori (bez ryżu) smarujemy wasabi.7. Zawijamy ciasno od siebie, zaczynając od strony z ryżem.8. Uformowany rulon dociskamy matą, formując lekko kanciasty kształt.9. Kroimy ostrym nożem na plasterki (maki) o długości
Food SquareDziś coś słodkiego.Upieczemy babeczki o różnych smakach.Bazą do wszystkich jest kruche ciasto, które znacie już z przepisu na szarlotkę z bezą.Ponieważ babeczek będzie więcej, podwajamy porcję produktów, czyli:-3 szklanki mąki-1 szklanka cukru pudru-2 jajka-20 dkg margaryny-2 łyżeczki proszku do pieczenia-aromat śmietankowyZanim zagnieciemy ciasto, musimy przygotować wiórki kokosowe na masę kokosową(...)większej od średnicy foremek do pieczenia. Foremki wypełniamy ciastem i ustawiamy na dużej blaszce. Wypełniamy ciasto jabłkami i wstawiamy do pieca.Mamy 15 minut na przygotowanie bezy. Ubijamy na sztywno 3 białka, wsypujemy 6 łyżek cukru, miksujemy i gotowe.Napełniamy bezą szprycę i upieczone babeczki dekorujemy. Ponownie wstawiamy do pieca
Maminek kulinarnydobrze zjeść coś słodkiego w taki zimny czas! Później on wsiadał w autobus, ja pomachałam, i poszłam na tramwaj, cały czas czując w ustach posmak rumu.Moje bajaderki zrobiłam bez przepisu - ot, wrzucałam to, co akurat mi pasowało. Są więc rodzynki, orzechy, czekolada z kremówką jako spoiwo, rum z nutą wanilii i pomarańczy wzbogacają smak i sprawiają, że chce się sięgnąć(...)smakują jak tamte z cukierni? Nie wiem. Nie pamiętam.Ale D. mówi, że są lepsze.BajaderkiSkładniki:(na 16 sztuk po 35 g )250 g suchego ciasta (babka, biszkopt - bez owoców)40 g rodzynek40 g orzechów laskowych3 łyżki rumu1 łyżeczka ekstraktu z wanilii1 łyżeczka ekstraktu z pomarańczy100 g mlecznej czekolady100 ml śmietany kremówki (38%)Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie, następnie dobrze
Pożeraczka, czyli raz adobrzecynamonem. W dodatku prezentują się uroczo - malutkie serduszka, w sam raz na jeden kęs. Ciasteczka, choć proste w wykonaniu, wymagają czasu. Nie naszego, bo spokojnie leżakują same, bez nadzoru. Należy je jednak odstawić na dwanaście godzin w temperaturze pokojowej - szczerze mówiąc nie wiem, jak to wpływa na smak, ale wyszły pyszne, więc widocznie tak ma być. Można więc ciasto(...)foremkę, jaką miałam, i - o dziwo! - udało się. Dokładnie czterdzieści pięć serduszek najpierw wycięłam, później upiekłam, a jeszcze później... Cóż, znikają błyskawicznie w niewyjaśnionych okolicznościach. No dobrze, przyznam się bez bicia - głównie z moją pomocą. Ale cóż ja mogę na to poradzić...?Oryginalna receptura przewiduje dekorowanie cukrem - mi się to nie udało, więc zostawiłam takie, jakie są. Bez lukru
Pożeraczka, czyli raz adobrzenieśmiało, mimo pewnego doświadczenia zaczerpniętego z pierwotnej wersji siebie. Bardziej dopracowana, pełniejsza, mimo wszystko czuła się zagubiona i sama nie wiedziała, jak to dalej będzie. Pierwsze urodziny przeszły bez echa - na Pożeraczce panowała niemal martwa cisza, nic się nie działo, i choć zdawać by się mogło, że wszyscy o niej zapomnieli, wcale tak się nie stało. Zmotywowana ogromną niespodzianką(...)znajome blogerki znów zaczęłam pisać, dając blogowi drugie życie. Sama jestem zaskoczona, jak entuzjastycznie zostało ono przyjęte - coraz więcej odwiedzin, komentarzy, obserwatorów. Pożeraczka rośnie, rozwija się, stała się miejscem, bez którego już sobie nie wyobrażam być. Dzięki niej poznałam mnóstwo wspaniałych osób, rozwinęłam się kulinarnie w niewyobrażalnym wręcz stopniu - starzy znajomi nie wierzą, że potrafię sama upiec te wszystkie rzeczy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeserca ich zapiekać. Zamiast tego zjadam je prosto z koszyczka lub podaję z bitą śmietaną. W końcu jednak zdecydowałam się na ciasto - nie byle jakie, bo bezę. Z kakao. Nie tak dawno Ansia narzekała, że jej kakaowa beza nie chce wyjść. Jest kapryśna - to fakt. Trzeba z nią postępować ostrożnie i delikatnie, uważać jeszcze bardziej, niż przy(...)innej możliwości.Przepis z BBC Good Food. Z oryginału pominęłam dodatek czekolady i zmniejszyłam proporcje o połowę. To drugie zupełnie niepotrzebnie!Kakaowa Pavlova z truskawkamiSkładniki:(na bezę o średnicy 20-23 cm)3 białka150 g cukru1/2 łyżki mąki ziemniaczanej1 łyżeczka białego octu winnego2 łyżki kakaododatkowo:200 ml śmietany kremówki (38%)2 łyżeczki cukru pudruziarenka z 1/2laski wanilii300 g truskaweklistki
Pożeraczka, czyli raz adobrzetamtej pory piekłam to ciacho kilkakrotnie. Oczarowało mnie prostotą wykonania i połączeniem prostych składników, które razem dają niesamowicie apetyczny wypiek. Piekłam je w różnych kombinacjach smakowych - waniliowe, bezę z lub bez migdałów, z większą i mniejszą ilością rabarbaru. To jest wersja optymalna, smakuje mi najbardziej. Słodki, mięciutki, migdałowy spód, na nim warstwa kwaśnego rabarbaru, niezbyt gruba, żeby nie zrobił się(...)zakalec, ale z drugiej strony musi go być wystarczająco dużo, żeby ciasto złapało od niego trochę wilgoci. Na wierzchu migdałowa, chrupiąca beza. Całość smakuje rewelacyjnie - upieczcie, póki sezon na rabarbar trwa!Ponieważ wszyscy kochamy rabarbar, ciasto z jego dodatkiem postanowiło upiec całkiem liczne grono: Panna Malwinna, Martynosia, Sianko, Justinka, Zuzia, Mops i Bartek - koniecznie do nich zajrzyjcie po więcej
Pożeraczka, czyli raz adobrzenadrabiała przytulanie i tulenie się do mnie (zazwyczaj to C. jest głównym obiektem jej uwagi), ja oglądałam zaległe odcinki ulubionego serialu. Zdecydowanie stanęłyśmy na wysokości zadania zorganizowania sobie czasu bez C. Choć trochę dziwnie było kłaść się spać...Jeżyny dojrzewają w szaleńczym tempie, można je zbierać, zbierać i zbierać. I, o dziwo, jeszcze mi się nie znudziły. Wręcz przeciwnie(...)coraz więcej ciekawych pomysłów. Zobaczymy, ile uda wcielić mi się w życie, zanim na dobre się skończą...Tym razem mam dla Was lody. Nie byle jakie, bo jeżynowe. Bez jajek, mleka, śmietany. Jednym słowem: sorbet. A konsystencję ma taką, jakby tam było przynajmniej z pół litra kremówki! Jestem z niego niesłychanie dumna: to najlepszy sorbet, jaki kiedykolwiek zrobiłam, i jeden
Pożeraczka, czyli raz adobrzeUwielbiam bezy, a jeszcze bardziej bitą smietanę, często więc taki prosty deser gości u mnie w domu. Zmieniając owoce zawsze może mieć inny smak. Składniki:szklanka smietany 30 %szklanka borówek amerykańskich15 sztuk małych bezWykonanie:Śmietanę ubijamy dodając cukier puder. Na dno pucharków kruszymy bezy, wykładamy ok 2 łyżek smietany, wrzucamy kilka borówek, następnie znów dajemy bitą smietanę, wrzucamy borówki(...)kruszymy bezę
Z Majeczką w kuchniprzepisów na nadzienie cannelloni- co region to inny przepis, co dom to inny smak. Dziś jednak zmodyfikuję klasykę z regionu Emilia Romagna i podam typowe cannelloni ze szpinakiem..ale bez twarogu. Dodam za to masę suszonych pomidorów!Kuchnia włoska jest cudownie aromatyczna i zachęcająca tak smakiem jak orginalnością produktów.Składniki-cannelloni-pomidory z puszki- polpa di pomodoro-szpinak- u mnie(...)zwykłym ubijakiem do ziemniaków!Jeśli farsz jest zbyt rzadki, to póki gorący należy troszkę zagęścić, czym? Kaszą manną błyskawiczną! Napełniamy surowe rurki nadzieniem. Ja robie to dekoratorem bez końcówki, bo ma duży otwór.Do zapiekania cannelloni,użyję po raz pierwszy brytfanny Florina ,ona jest z pokrywą, więcej o niej znajdziecie TUTAJZazwyczaj cannelloni zapiekałam w naczyniach bez pokrywy, przez
Z Kuchni Do KuchniPrzed każdym wylewaniem gofrowej masy na gofrownicę płytki smarowałyśmy masłem,Migdałowy aromat rozniósł się po całym domu, docierając chyba we wszystkie możliwe zakamarki. Ten piękny zapach obudziłby (i bez wątpienia skusiłby i przywlekł do kuchni) nawet zmarłego - na szczęście tego nie testowałyśmy, ale wierzymy, że tak by było ;)Ale... magia rozniosła się po domu, gdy w ręce wpadła tajemna broń(...)cudowne smaki warte skonsumowania. W towarzystwie chrupiących gofrów ich delikatna faktura i owocowy smak (+ kawałki owoców) prezentowały się wybitnie. Zresztą... warto spróbować :)ŁOWICZ - OWOCE LEŚNE: W (nie bez powodu) poręcznym słoiczku kryją się kawałki takich owoców jak: truskawki, maliny, jeżyny, borówki. Gdy delektujemy się tym smakiem, przenosimy się na smaczny spacer po lesie w słoneczny dzień (mimo, że teraz
Wypisz WymalujRoyal Brand do smaku przyprawę wsypać do pojemnika blendera i zalać wodą na 20 minut aby przyprawy napęczniały - potem całość zmiksować - w ten sposób domownicy wszystkie składniki przyprawy zjedzą bez marudzenia i sos jest naturalnie zagęszczony bez mąkiumyte, osuszone podudzia zrumienić na gorącym oleju do podudzi dodać zmiksowaną przyprawę, dolać wywar z rosołu i pod przykryciem dusić z 30 minut(...)smaku dodać soli i jak lubisz to dodać też maggi smaczne, aromatyczne pysznymi przyprawami danie można podać z ryżem, ziemniakami.......SMACZNEGO!!! przyprawa kurczak po marokańsku Royal Brand: bez soli, bez glutaminianu sodu, produkt naturalny - skład: cebula, rodzynki, liście laurowe, szafran, imbir, kwiat muszkatułowy, gałka muszkatułowa - opakowanie: 50 gram
W Mojej Kuchni Lubięnasza pierwsza Pavlova ...deser australijski;) Smak powala. jesteśmy zachwycone, a to znaczy ,że będzie u nas gościć często:) A u Was???Składniki;Beza; 6 białek, 280 g cukru, łyżeczka octu winnego, łyżeczka mąki ziemniaczanej, Frużelina wiśniowa; 300 g wiśni mrożonych, świeżych lub w słoiku do deserów, 80 g cukru, czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody, Dodatkowo(...)ubijając. Następnie dodajemy ocet i mąkę. Przelewamy masę do foremki. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem. Wkładamy ciasto. Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy bezę 1,5 godziny. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy bezę na noc w piekarniku;)Przygotowujemy frużelinę. Wiśnie zasypujemy cukrem i gotujemy na średnim ogniu do jego rozpuszczenia. Powoli dodajemy
Anioły w kuchni