Przepis prosty, ale dający wiele smakowych emocji. Składniki na solidną porcję na dwie blachy (i tak zobaczycie, że to za mało): tabliczka dobrej jakości czekolady gorzkiej pokruszona na drobne kawałki (jeśli użyjemy mlecznej to ciastka będą równie dobre, ale już wegetariańskie) 1 szklanka cukru (najlepiej brązowego) 1 szklanka oleju 6 łyżek kakao 1/2 szklanki wody 3 szklanki mąki pszennej łyżeczka(...)Potrzebujemy: blachę do pieczenia (najlepiej dwie) papier do pieczenia piekarnik Wstawiamy piekarnik na 180 stopni. Do dobrze wymieszanego melanżu mąki , soli, sody, kakao i cukru dodajemy olej i wodę. Ciasto powinno być w miarę zwarte. Następnie formujemy z niego małe kulki (mniejsze od piłek ping-pongowych). Blachę pokrywamy papierem do pieczenia. Na nim rozpłaszczamy kulki. Pamiętajmy o zachowaniu odstępu
Fleksitarianizm.plroku, gdy przyroda wybucha soczystą zielenią, a my spotykamy się ze znajomymi na świeżym powietrzu, by pogrillować. Uważam, że na żadnym spotkaniu nie powinno zabraknąć deseru, zwłaszcza takiego! Ta prosta w przygotowaniu, olśniewająco piękna i owocowo pyszna tarta zachwyci Was i Waszych znajomych. Sezon owocowy niemalże w pełni więc czas korzystać z dobroci, jakimi obdarowuje nas matka natura! :) Użyłam(...)Markizy wyjmujemy z opakowanie i przekładamy do malaksera, blendujemy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Następnie dorzucamy pokrojone w mniejsze kawałki masło i miksujemy wszystko kilkanaście sekund do połączenia składników. Ciasto wysypujemy na formę i wyklejamy ją równomiernie na bokach oraz spodzie. Tak przygotowany spód powinien chłodzić się w lodówce przez całą noc lub w zamrażarce przez przynajmniej
Cooking Monsterdziennie nie pomoże. Toż to wątroba zawiera więcej witamin pod względem ilości i rodzajów! Czytając blogi fit propagujące owocowe soki, batony z suszonymi owocami, praktycznie wszystkie składniki to 80% prostych węglowodanów to aż mnie skręca z bólu. Dlatego dzisiaj mam dla Was chleb z witaminą C…O właśnie, czy przemawia do Was taka nazwa? Chleb z witaminą(...)drożdży 850 ml wody 100 nasion słonecznika 50 g płatków z suszonego owocu dzikiej róży 1¼ łyżki soli Drożdże rozpuść w wodzie. Dodaj wszystkie mąki, sól i zagnieć elastyczne ciasto. Zagniataj przez około 10 minut do wytworzenia glutenu. Następnie dodaj słonecznik i dziką różę. Słonecznik najlepiej namoczyć w wodzie przed dodaniem do ciasta. Przykryj ciasto folią i odstaw do wyrośnięcia
codojedzeniapodgrzewaj przez 2 minuty na wolnym ogniu, aby zrobiło się lekko płynne. Do miski przesiej mąkę, dodaj masło z miodem, całość dokładnie wymieszaj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Z ciasta formuj niewielkie kulki, ułóż je na blasze i lekko rozpłaszcz. Ciastka piecz ok. 10 – 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Smacznego Artykuł Szybkie ciastka orzechowe pochodzi z serwisu
365 dni dookoła kuchniKremowy sernik z frużeliną wiśniową to pyszne ciasto odpowiednie do podania na deser na każdą okazję. Połączenie sera z wiśniami sprawia, że sernik ma przyjemny niezbyt słodki smak przełamany delikatną nutą wiśniową. Sernik z frużeliną wiśniową zrobiłam z mielonego tłustego sera twarogowego, który w połączeniu z budyniem stworzył kremową strukturę sernika. Do wykonania tego sernika powinno się użyć dobrej jakości(...)pestek w syropie, ale można ją zrobić również z mrożonych wiśni, a latem ze świeżych. Jeśli uwielbiacie serniki tak jak ja, to ten sernik również powinien Wam posmakować. Proste wykonanie, a do tego rewelacyjny smak po upieczeniu, serdecznie polecam 😊. Składniki: (forma o wymiarach 23 cm x 33 cm x 7 cm) 1200 g sera białego twarogowego tłustego
Kuchcik gotujemąki samorosnącej 1 szklanka mleka szczypta soli olej do smażenia przygotowanie: Jajko wbić do miski, dodać mąkę, mleko i szczyptę soli. Wymieszać przy pomocy trzepaczki (rózgi) na gładką masę. Ciasto jest dosyć rzadkie. Rozgrzać patelnię, wlać łyżeczkę oleju. Rozprowadzić po powierzchni. Przy pomocy małej łyżki wazowej nalewać ciasto. W zależności od wielkości patelni, smażyć od jednego do kilku sztuk placuszków
Stare Garysię najrozsądniejszy. Samego mięsa miałam tak naprawdę 3kg, ale przypuszczam, że z takiej ilości mało kto robi, toteż zmieniłam na 2 kg i odpowiednio zmniejszyłam składniki. Jest prosty w przygotowaniu i naprawdę smaczny- zwłaszcza na drugi dzień. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Składniki na jedną keksówkę: 1 kg drobiowego mięsa rosołowego(...)mąki pszennej Garść orzechów włoskich Bułka tarta Sposób przygotowania w Tefal Companion Kruszonka: Składniki umieszczamy w misie TC z założonym ostrzem do wyrabiania. Bułki tartej dozujemy w trakcie wyrabiania- ciasto ma mieć zwartą konsystencję i bez problemu powinno dać się zbić w kulkę. Zakładamy koszyczek i uruchamiamy PULS na ok 1 minutę. Kruszonkę owijamy folią spożywczą i przekładamy do lodówki
Kuchnia w czekoladzieprzepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Do ziemniaków dodajemy rozmącone jajko, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną, szczyptę soli, świeżo zmielonego pieprzu i gałki muszkatołowej w proszku, następnie wyrabiamy jednolite ciasto. W zależności od rodzaju ziemniaków, gdyby ciasto wyszło za rzadkie, dodajemy trochę więcej mąki pszennej. Z ciasta formujemy wałki o średnicy 3cm, następnie tniemy na równe kawałki, z których formujemy kulki
Księga-Smakuzostawiamy na chwilę, aż się rozpuszczą. Następnie dodajemy jajko, cukier waniliowy, sól i całość zalewamy wodą. Chwilę mieszamy, aż powstanie jednolita płynna masa. I dopiero partiami dodajemy przesianą mąkę. Ciasto powinno być średnio gęste, ma swobodnie spływać z łyżki, rwąc się. Odstawmy w ciepłe miejsce, aż podwoi swoję obiętość. Ze śliwek usuwamy pestki i kroimy je w kostkę. Wrzucamy
Dieta moja pasjabardzo słodkie) 1 jajko 1/2 łyżeczki sody szczypta soli wanilia (opcjonalnie) Wykonanie: Rozgrzej piekarnik do ok.175 stopni w dużej misce wymieszaj wszystkie sypkie składniki dodaj jajko, masło i ulep ciasto (najlepiej ręką) z ciasta lepimy 12 kulek wielkości dużego orzecha włoskiego, układamy na papierze do pieczenia i lekko przygniatamy. Zostawiamy odstępy bo ciastka trochę urosną. Ciastka przed upieczeniem Pieczemy
Marta próbujeDOMOWA PIZZA ZE SZPARAGAMI I MOZZARELLĄ! Domowe przepisy i domowe smaki są najlepsze! Z prostej przyczyny, jedzenie robimy takie jakie lubimy! Takie, którego często na mieście nie da się spotkać. Ta pizza to właśnie moja ukochana potrawa o tej porze roku. Uwielbiam szparagi, co już mogliście dostrzec na moim Instagramie ;-). Królują u mnie już od 2 tygodni(...)pokazywałam Wam również cały długi filmik o tym jak obchodzić się z tymi warzywami i jak je przygotowywać. Koniecznie zróbcie tą pizzę, pracy niewiele a smak pyszota! PRZEPIS NA CIASTO NA PIZZĘ: - 300 g mąki włoskiej typ 00 - 3/4 opakowania drożdży instant - 1/3 łyżeczki soli - 140 -160g letniej wody - oliwa z oliwek do wysmarowania blaszki Drożdże wymieszaj
SMYKWKUCHNIdodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier i skórkę cytrynową. Całość dokładnie mieszamy łyżką. Następnie wbijamy jajko, dodajemy łyżeczkę oleju kokosowego i znów wszystko mieszamy. Powinno nam powstać gładkie ciasto ciut gęstsze od naleśnikowego. Placuszki smażymy na średnim ogniu na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju kokosowego. 1 łyżka = 1 placuszek. Smażymy z obu stron na złoto. Podajemy oprószone cukrem pudrem
Słodkie okruszkimąki pszennej 35 g świeżych drożdży 4 łyżki oliwy ¾ łyżki soli 500-550 ml zimnej wody Rozpuść drożdże w zimnej wodzie. Dodaj po kolei mąkę, olej i sól. Zagnieć ciasto w misie robota za pomocą haka. Zagniataj na wolnych obrotach przez 10 minut. Jeśli nie masz robota zagnieć ciasto ręcznie. Wyrobione ciasto powinno być lepkie ale odchodzić od boków naczynia
codojedzeniadolej 4 szklani świeżej wody. Zblenduj na najwyższych obrotach. Dodaj daktyle, sól i ponownie zblenduj. Całość przelej przez sito wyłożone gazą. Rozdrobnione migdały można użyć do ciast, owsianki czy zrobić ser wegański. Smacznego
wegujemysosem czosnkowym to pyszne danie dla wszystkich szpinakożerców a także jedno z moich ulubionych, które bardzo często pojawia się na moim stole. Jest to idealny pomysł na szybki, prosty i sycący obiad, który przygotuje każdy,nawet początkujący kucharz. składniki na około 10 naleśników 2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki mleka 2 jajka 3/4 szklanki wody mineralnej gazowanej 2 łyżki(...)majonezu czarny pieprz sól przepis Do wysokiego naczynia wsypujemy przesianą mąkę oraz szczyptę soli, wbijamy jajka, wlewamy mleko oraz wodę mineralną i olej. Wszystko miksujemy aż otrzymamy gładkie, jednolite ciasto naleśnikowe (które powinno być rzadkiej konsystencji). Na rozgrzanej patelni do naleśników na małym ogniu bez dodatku tłuszczu smażymy naleśniki z obu stron. Rozmrożony szpinak dusimy ze szczyptą gałki muszkatołowej
Smakowite Daniaprzygotowania: Do pół szklanki letniego mleka dodajemy drożdże, cukier i ok. łyżkę mąki, dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut do wyrośnięcia. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto (najlepiej w food-procesorze lub hakami do wyrabiania ciasta ponieważ będzie ono dość luźne). Wyrobione ciasto odstawia my na ok. 1,5 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie
Słodka StronaIndiach, ale jako dodatek do potraw służy w każdej knajpce i restauracji serwującej dania tej kuchni na świecie. Uzupełnia dania główne, maczany w sosach spełnia funkcję łyżki czy widelca. Prosty i pyszny chleb, minimalnie czasochłonny. Naturalny, charakterystycznie przypieczony, lekko drożdżowy, trójkątny placek. Albo czosnkowy, ziołowy, mocno przyprawiony. Można go robić na wiele sposobów i każdy będzie równie dobry. Kuchnia fusion(...)drewnem piecach tandoor – ale z powodzeniem można go zrobić na patelni, na kuchence. Tekstura tego pieczywa jest dosyć specyficzna: skórka jest jasna, krucha, chrupiąca, z przypieczonymi mocno zwęglonymi fragmentami ciasta. Środek natomiast powinien być miękki, puszysty, z widocznymi bąblami po pęcherzykach powietrza. Cukier rozpuszczamy w 120ml ciepłej ale nie gorącej wody, wsypujemy drożdże, mieszamy i zostawiamy na 10 minut
Karo in the Kitchenchleb ze śliwkowymi powidłami Dodanie do chleba powideł, powoduje że wypiek zmienia się, nie do poznania Nie jest to już nasz prosty, poczciwy razowiec, lecz bardziej przypomina w smaku, czarny chleb litewski, czy też białoruski. sposób wypieku jednego bochenka zaczyn 1 szklanki mąki żytniej razowej 4 łyżki zakwasu 1 szklanki letniej wody wypiek 1 szklanki mąki żytniej razowej(...)łyżki aktywnego zakwasu, całość mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na dwanaście, czternaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy mąkę żytnią, mąkę pszenną, powidła śliwkowe, oraz sól. Całość mieszamy łyżką, dodając tyle wody, aby powstało
Miód i pieprzdomu żałujcie! Przyznam, że długo zwlekałam z zabraniem się za ich przygotowanie ... zawsze wydawało mi się, że przygotowanie bułeczek będzie trudne - a tu niespodzianka są naprawdę proste w przygotowaniu o niebo lepsze niż kupione! Tym razem użyłam mielonego mięsa wołowo-wieprzowego jednak jeśli macie czas i możliwość lepsza byłyba z mielona wołowina. Przy następnej okazji wpis uzupłnię o lepsze(...)burgerów : BUŁKI (do hamburgerów albo hot dogów) : ZACZYN : 10g świeżych drożdży 340 g mąki pszennej typ 650 340 ml lekko letniego mleka CIASTO WŁAŚCIWE : 215 g mąki pszennej typ 650 1 łyżeczka soli 3 łyżki cukru 2 żółtka 5 łyżek oleju roślinnego 1 jajko *sezam KOTLETY
cucinarediecie bezglutenowej, które to ucieszy :) A innych oczywiście również zachęcam do wypróbowywania owych przepisów - bezglutenowe wypieki są równie smaczne, a i bardzo zdrowe! :) Ten przepis na oponki jest bardzo prosty i w porównaniu do tradycyjnych pączków - szybki :) Oponki najlepiej smakują pierwszego dnia (lub od razy po usmażeniu, jeszcze ciepłe! ♥), na drugi dzień nieco twardnieją, ale nadal smakują wybornie :) ************************************************************* Dzisiaj jest(...)23zł jest przekazywany na Fundację Dzieci Niczyje. Dziękuję! ♥ ********************************************************** BEZGLUTENOWE OPONKI SEROWE przepis autorski // ok. 25-30 oponek* *zrobiłam 25 oponek, potem już nie chciało mi się kolejny raz wałkować ciasta i wycinać kształtów, wiec z reszty ulepiłam kuleczki, których wyszło 6-7 :) Zamiast wycinać oponki w wersji "bardzo szybkiej" można odrywać z ciasta kawałki masy i robić z nich kulki
chili & sugarCieszę się, że znowu wróciłem do pieczenia chlebów, przyda się kilka świeżych przepisów :) W końcu blog musi tętnić życiem, musi się coś dziać. Teraz więc zapraszam was na bardzo prosty w zrobieniu pszenno żytni chleb na zakwasie. Nie bójcie się zakwasówców, one nie są tak straszne jak niektórzy o nich mówią. Czytałem kilka razy, że ludzie nie chcą ich robić(...)pełnoziarnistej (typ 2000) 250 g wody Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w dużej misce, przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na minimum 12 godzin. Tak mniej więcej 12-16 godzin. Ciasto właściwe: 500 g mąki pszennej cały zaczyn 350 ml wody 100 g słonecznika 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce i mieszamy, np. dużą
Marder&Marder Manufacturebitą śmietaną i owocami, konfiturą czy dżemem zawsze smakują pysznie. Dzisiaj zapraszam na domowe gofry bardzo proste w przygotowaniu, idealne na letnią imprezę dla dzieci i nie tylko.Wystarczy w miarę dobra gofrownica, trochę chęci i deser gotowy. składniki na 12 gofrów 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 1/2 szklanki oleju 1 i 3/4 szklanki mleka 2 łyżki cukru(...)wsypujemy przesianą mąkę, wlewamy zimne mleko,wbijamy jajka, dodajemy olej i cukier, wsypujemy proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Na rozgrzaną płytę gofrownicy wlewamy porcję ciasta i zamykamy górną pokrywę. Gofry pieczemy około 3 do 5 minut. Umyte i osuszone truskawki przekrawamy wzdłuż na połówki. Do miski wlewamy śmietanę kremówkę i ubijamy ją na sztywno
Smakowite DaniaPomysl na to danie dostalam od Imienniczki ...Dziękuje Jadziu R.To prosty, choć dość czasochłonny przepis Ale warto trochę się pomęczyć - po pierwsze kubbę można zjeść także następnego dnia, a po drugie to oryginalne i pyszne danie. Oto przepis(...)Sposób przyrządzenia: - ugotować ryz na sypko z kardamonem ,lub szafranem aby mial ładny kolor - ugnieść ryż,--Arabowie ugniataja denkiem butelki--zeby sie kleil. ryż (musi być kleisty) na ciasto, dodać sól, pieprz - podsmażyć na patelni grubo mielone mięso wołowe z dodatkiem posiekanej cebuli i czosnku,dodac drobno pokrojona natke 2-3 łyżki rodzynek ,szczypte cynamonu, - wystudzić nieco ryżową papkę, ulepić
w mojej kuchniBanalnie prosta szarlotka, którą przygotują nawet dzieciaki :) Jeśli mamy niespodziewanych gości , to jest ona odpowiednia,aby przygotować coś na szybko ze składników które zawsze znajdą się w domu :) Najlepsza jest na ciepło z gałką ulubionych lodów - pyyyyycha ! :)Składniki :1 szkl. mąki pszennej1 szkl. cukru1 szkl. kaszy mannyłyżeczka proszku do pieczeniaok 1 kg jabłekmargarynacynamonrodzynkiPrzygotowanie:Mąkę, cukier, kaszę manne(...)proszek do pieczenia mieszamy dokładnie ze sobą. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach i mocno wyciskamy z soku. Prodiż natłuszczamy masłem i wysypujemy 1/3 'ciasta' - tak aby było zakryte dno. Wykładamy 1/2 jabłek, tak jak w przypadku 'ciasta' kładziemy warstwę i tak na zmianę do skończenia składników. Margarynę kroimy w kostkę i układamy
charlotte gotujeważne pytanie: co zrobić ze strzępkami ciasta, których przecież nie da się zużyć do końca, nawet jeśli będziemy wycinać serduszkowe pierniki w nieskończoność? Otóż można zagnieść je w kulkę, którą następnie rozwałkowujemy w dłoniach na kształt walca, kroimy na paski ok. 2 cm, rozpłaszczamy ładnie w rączce i wciskamy w środek migdały. Proste i urocze! ;) Pierniki
sama złodyczKopytka to jedno z tych dań które chyba nigdy nam się nie znudzi bo zawsze można podać je inaczej. Przepis który tutaj podam znam od dzieciństwa
Gotowanie...to proste !Od jakiegoś czasu używam majonezu swojego wykonania :) jest naprawdę pyszny no i zdrowy. Nie dodaję do niego żadnych konserwantów, a przydatność w lodówce to około dwóch
Niezły Młynekziś dość nietypowy post, ponieważ chcę podzielić się z Wami przepisem na mój ulubiony, a w dodatku prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny, chleb bezglutenowy bez jajek i mleka. Na diecie bezglutenowej jestem już kilka lat, bardziej z konieczności, niż z wyboru. Kiedy okazało się, że mam alergię na gluten (czy jak kto woli nietolerancję glutenu), wydawało mi się(...)wymieszaniu dodajemy ziarna (opcjonalnie kminek) i ponownie mieszamy, po czym odstawiamy na 20 minut, pod przykryciem, najlepiej w ciepłe miejsce. 5. Po tym czasie, jeszcze raz delikatnie mieszamy wyrośnięte ciasto, przekładamy go do formy i odstawiamy na kolejne 15 minut (w ciepłe miejsce). 6. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni, bez termoobiegu. 7. Chleb pieczemy przez
Okiem Blondynki by McBlondipomarańczowym i owocującym właśnie na jesień. Klasyczna tarta cytrynowa z bezą, po delikatnym tuningu, stała się tartaletkami z rokitnikiem. I wiecie co? To był strzał w dziesiątkę! Słodko-kwaśna, prosta, a jednocześnie naprawdę efektowna. No i może być mazurkiem, jeśli komuś spodoba się taka fantazja. A Wy, jakbyście nazwali te smakołyki...? Tartaletki z curdem z rokitnika i bezą włoską(...)koloru i zacznie orzechowo pachnieć. Dodać cukier puder i sól, wymieszać, podgrzewać aż cukier się rozpuści. Zdjąć garnuszek z palnika, dodać mąkę, wymieszać najpierw łyżką, a następnie zagnieść ciasto dłońmi. Ciastem wylepić foremki. Piec w 175 st. C. przez 10-15 minut. Ostudzić. Rokitnik z wodą zagotować, przetrzeć przez sitko. Masę bez pestek z powrotem przełożyć do garnka, dodać
Pożeraczka, czyli raz adobrzespokojnie można wyrobić je też rękami. Wyrobione ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przez około 40 minut do godziny powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto formujemy w wałek i tniemy na równe kawałki – mnie wyszło 8. W palcach formujemy placek, w środek nakładamy dwie łyżki jagód (umyte i osuszone) i jeśli jagody(...)stopni. Czas, kiedy jagodzianki są w piecu, możemy wykorzystać na zrobienie lukru. Cukier puder mieszamy z odrobiną mleka – lukier powinien mieć konsystencję gęstej pasty. Gotowe jagodzianki dekorujemy prostym lukrem z cukru pudru i soku z cytryny lub samym cukrem pudrem. Smacznego! Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :) Post Jagodzianki pojawił się poraz pierwszy w CIASTKOŻERCY
CiastkozercyProsty w wykonaniu i bardzo smaczny seromakowiec. Idealny na święta oraz na każdy inny dzień do kawki. Polecam ! Składniki: Masa makowa * masa makowa z puszki 850 g * 3 jajka * 2 budynie waniliowe * Wiórki kokosowe 70 g Masa serowa * ser z wiaderka 1 kg * 3/4 szklanki cukru * 4 jajka * 2 łyżki śmietany 18 % * 100 g masła w temp. pokojowej * budyń waniliowy(...)wymieszać łyżką wszystkie składniki masy makowej tzn. mak, jajka budynie i wiórki. Przygotowaną masę makową przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. ( użyłam blaszki 25x35, może być większa, wtedy ciasto wyjdzie po prostu niższe ale równie pyszne ) W misce ubijamy białka na sztywno. W osobnej misce miksujemy żółtka z cukrem i masłem. Do masy z żółtkami dodajmy ser, śmietanę, oraz
Kulinarne przygodyBabka jest tak wilgotna i delikatna, że rozpływa się w ustach, na pewno upiekę ją na święta Wielkanocne :) Warunek konieczny: "Wszystkie składniki mają mieć temperaturę pokojową
Gotowanie...to proste !Prosty w przygotowaniu chleb razowy to idealny przepis dla każdego laika kulinarnego, który pierwszy raz w życiu piecze chleb. Bez ulepszaczy, bez zbędnych składników smakuje wyśmienicie z pewnością zachwyci nie jedno podniebienie. składniki na 2 bochenki chleba 800 g mąki pszennej razowej 100 g mąki pszennej białej 1 łyżeczka cukru 600 ml ciepłej wody 50 g drożdży(...)przepis Do dużej miski wsypujemy mąką pszenną razową, dodajemy cukier, pokruszone drożdże, wlewamy ciepłą wodą i wszystko dokładnie mieszamy łyżką aż składniki się połączą a następnie dłonią wyrabiamy gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Do wyrośniętego ciasta dodajemy mąkę pszenną białą, sól oraz olej i dłonią zagniatamy ciasto do czasu
Smakowite Danianiezbędnikami do wytrwania w długie, jesienno-zimowe wieczory. Taka jest prawda do której przyznaję się także otwarcie przed Wami i aby ją solidnie potwierdzić przychodzę do Was z banalnie prostym, ekspresowym przepisem na Oreo w słoiczku. Niesamowicie pyszne! Moja mama i brat sobie zachwalali, a jedyne co im przeszkadzało to zdecydowanie zbyt mała ilość tego niewinnego deserku. Składniki(...)zostawiamy na później. Pozostałą część rozdzielamy na herbatniki i biały krem. Herbatniki rozkruszamy na drobny "pył" (można np. umieścić je w woreczku i zgnieść przy pomocy wałka do ciasta). Drobne płatki zalewamy w miseczce ciepłą wodą i odstawiamy do napęcznienia. Blendujemy z dodatkiem mleka na gładki mus, który dzielimy na dwie części. Do jednej części dodajemy biały krem
Kuchnia ElliePrzyznam szczerze, że nigdy nie byłam wielkim miłośnikiem kaszy gryczanej, ze względu na jej specyficzny zapach. Ale kiedy posmakowałam kaszę białą, niepaloną od razu zmieniłam zdanie
babka w formieosobiście też bardzo lubię. Skoro komuś tak wygodnie to nich sobie będzie, ale niech nie drwi i nie lekceważy pracy innych. Wczoraj np widziałam u Oli świetne ciasto z pokrzywą. Też są tacy co im nie pasuje. A szanowne państwo powinno wiedzieć, że pokrzywa ma dłuższą historię w kuchni niż niejeden szlachecki ród. Ale tak to już(...)wszystko reasumując to ja mam to głęboko w..... poważaniu czy się komuś podoba czy nie. Ważne że ja się dobrze miewam , czego i Wam życzę. :) Czas na przepis, proste, łatwe do zwijania roladki z aromatycznym wnętrzem. 3 piersi kurczaka 3 plastry dobrej szynki 3 plastry żółtego sera 2 niewielkie korniszony szczypta soli i pieprzu łyżka masła
Dieta moja pasjaChyba nie ma łatwiejszej w przygotowaniu sałatki. Składa się z 4 składników i małej ilości majonezu. Jeżeli zaskoczą Was goście, a chcecie podać coś smacznego, to
Ania i Marcin gotująBezglutenowy chleb z dodatkiem ziaren. Ma cudownie chrupiąca skórkę, zwarty i lekko wilgotny miąższ. Chlebek bardzo, bardzo smaczny i wyjątkowo prosty do wykonania. Polecam gorąco! SKŁADNIKI : 280 g mieszanki chlebowej Mix per pane Nutri Free (klik) 70 g mieszanki chlebowej z błonnikiem Mix per Pane Fibra+ (klik) 50 g mąki jaglanej (zmieliłam kaszę) 40 g mieszanki ziaren(...)posypania Drożdże rozpuść w wodzie. Mąki wymieszaj w misce z ziarnami i wlej wodę z rozpuszczonymi dokładnie drożdżami. Energicznie wymieszaj. Następnie dodaj sól i oliwę. Rękoma wyrób elastyczne ciasto. Uformuj kulkę, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto lekko wyrób i przełóż do wyłożonych papierem do pieczenia keksówek. Odstaw ponownie do wyrośnięcia
Kuchnia bezglutenowauniemożliwiła mi to sterta prania, które należało wreszcie wyprasować, bo nie mamy już w czym chodzić... :) Nadmiar obowiązków (a raczej brak organizacji) pokonał mnie doszczętnie, ale powoli wychodzę na prostą :) Udało mi się w końcu wyprasować całą furę T-shirtów, mnóstwo koszul, ściereczek do wycierania naczyń i bluz chłopięcych, no i jeszcze spodnie razy cztery. Tyle razy napełniałam żelazko(...)testowane na trzynastolatkach:)). Przygotowuję je w taki sposób, że bez problemu mogę usmażyć całe ich mnóstwo nawet wtedy, gdy syn ma na ósmą do szkoły. Warunkiem jest zrobienie części ciasta poprzedniego dnia wieczorem. Placuszki owsiane z twarożkiem około 30 sztuk 125 g twarożku śmietankowego naturalnego ½ szkl. dowolnych płatków owsianych ½ szkl. mleka 2 średnie jajka 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju
Posadzone i zjedzoneDziś zapraszam na bardzo prosty domowy chlebek. Uda się na pewno i tym co jeszcze nigdy nie piekli go w domu sami. Przepis pochodzi z bloga Izioni pyszne smaki . Polecam do wypróbowania. Składniki: 80 dag mąki pszennej 4 dag drożdży 1/2 litra ciepłej wody 1 łyżka cukru 3 łyżeczki soli 2 łyżki oleju Drożdże rozetrzeć z cukrem(...)sól, zaczyn, wodę i olej. Wszystko dokładnie wyrobić i zagniatać około 5 minut, potem przykryć i odstawić na minimum godzinę do wyrośnięcia. Dwie keksówki wysmarować na dnie olejem. Ciasto podzielić na 2 części i umieścić w formach. Na wierzchu posmarować delikatnie wodą i odstawić na 30 minut. Piekarnik rozgrzać do 230 stopni i piec chleb 10 minut, potem zmniejszyć
Ewusiowe SmakiMuffinki jak to muffinki - szybkie, proste i pyszne! Ten przepis szczególnie przypadł mi do gustu :) Polecam nie tylko od święta. Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 1 szklanka śmietany (u mnie pół na pół z jogurtem naturalnym) 1/3 szklanki oleju Dodatkowo: 2 łyżki mąki(...)wymieszać osobno składniki suche i mokre. 2. Suche składniki połączyć, zamieszać łyżką do połączenia i podzielić na dwie części - do jednej dodać kakao, a do drugiej mąkę, wymieszać. 3. Ciasto naprzemiennie wykładać do foremek na muffinki do 3/4 wysokości papilotek. 4. Piec w 180 st. C przez 20-25 minut do suchego patyczka. Po wystudzeniu udekorować wedle uznania. Smacznego!!! Źródło
Kuchnia domowa Anibardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciastka. Przepis ten ma tą zaletę, że mufinki mogę przygotować z moim 3-letnim synkiem, a w zasadzie oprócz kilku czynności on sam jest w stanie je zrobić. Składniki: 2 szklanki mąki ½ łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki kardamonu(...)posiekana czekolada np. gorzka Wykonanie: Suche składniki włożyć do miski i wymieszać. W mniejszej misce wymieszać mleko, olej i jajko. Mokre składniki wlać do suchych, dodać czekoladę i wymieszać. Ciasto przełożyć do foremek na muffinki (wypełnić do ¾ ich wysokości). Piec w temperaturze 180 o C przez około 15 - 20 minut
Mama Gotujelepsze, bardziej puszyste i lekkie. Dziś jednak przygotowałam tradycyjne leniwe z białego sera podane oczywiście z cukrem i cynamonem. Zdecydowanie jest to mój smak dzieciństwa, który polecam wszystkim spragnionym prostej, taniej, szybkiej, polskiej kuchni. Leniwe wyszły wspaniałe - zajadałam się nimi aż mi się uszy trzęsły i skonsumowałam prawie wszystkie, dając K. tylko kilka na spróbowanie;) Składniki : 250g białego sera(...)powinna być nieco lepka, ale dawać się formować. Jeżeli jest zbyt wilgotna należy dodać nieco maki, jeżeli jest za sucha i nie chce się lepić, podlać niewielką ilością mleka. Ciasto podzielić na cztery części i na posypanej mąką stolnicy uformować dość cienki wałek, nieco go spłaszczyć (aby miał szerokość dwóch palców). Wałek z ciasta kroić ostrym nożem pod kątem
Codzienne GotowaniePLACKI ZIEMNIACZANE każdy zna i każdy nie raz je jadł. Proste i lubiane danie, jeden z moich osobistych faworytów. Kiedy je smażę u siebie w domu bardzo trudno zachować umiar i zwykle od razu znika cały ich zapas PLACKI ZIEMNIACZANE Składniki 6 dużych ziemniaków 1-2 jajka 3-4 łyżki mąki sól pieprz olej 1 łyżka mąki Przepis(...)mąką, jajkiem, solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię z olejem. Placuszki smażyć z obu stron. Aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, odkładać na papierowy ręcznik. Potem na talerz. Ps. Można do ciasta dodać łyżkę śmietany, placki będą bardziej puszyste. Można dodać pokrojoną cebulę, pieczarki, majeranek, natkę pietruszki, starte jabłko. Ps 1. Podajemy je z cukrem pudrem lub sosem grzybowym Smacznego Artykuł PLACKI
Gotowanie-ukWitam Serdecznie Propozycja na kolejny pyszny domowy chlebek tym razem niemiecki zwany farmerskim , wykonanie jest bardzo proste i nie wymagające dużo czasu . Przepis na chleb pochodzi z książki J.Hamelman „Chleb” z małymi moimi modyfikacjami . Zachęcam do domowego wypieku chleba :) Będziemy potrzebować : Z podanych proporcji upieczemy chleb o wadze około 700 g 400 g mąki pszennej(...)mąka do podsypania folia spożywcza foremka jakiej użyłam : 26 cm x 12 cm x 7 cm Link do filmu z przygotowania: chleba domowego farmerskiego https://www.youtube.com/watch?v=ZzRxAMZAeHY Przygotowanie : Ciasto na chleb tym razem przygotuję ręcznie ale jeżeli chcemy to można użyć robota . W jednym jak i drugim przypadku kolejność przygotowania ciasta na chleb jest taka sama. Do miski wsypuję
Uwaga Babcia Piecze ChlebRoladka, którą dziś prezentuję jest prostym, efektownym i pysznym daniem! Idealna na przystawkę czy jako przekąska w ciągu dnia, a składniki potrzebne do jej przyrządzenia z pewnością znajdziecie w swojej lodówce. Zawinięte w ser żółty jajka i szynka tworzą smaczną kompozycję. Polecam! Składniki: 0,5 kg żółtego sera 15 dkg serka śmietankowego Delikate 3 jajka ugotowane na twardo(...)gorącej wody i obracamy torebką tak, aby równomiernie zmiękł. Do serka śmietankowego dodajemy drobno pokrojone jajka. Doprawiamy solą i pieprzem. Miękki żółty ser wyjmujemy z wody, rozwałkowujemy jak ciasto, układamy szynkę i smarujemy masą serową, zwijamy jak roladę, owijamy folią i wkładamy do lodówki do zastygnięcia. Zastygniętą kroimy w plastry. Smacznego
Podróż w kulinariaObiecałam wczoraj sposób na wykorzystanie konfitury, oto jest :). Czasami robi się takie cuda i potem niewiadomo co z nimi zrobić. Planowałam jeszcze wykorzystać ją jako dodatek
Corner With Recipesmieszankę cukru pudru, cukru waniliowego i śmietan fixu. Miksować, aż powstanie z niej gęsty krem. W obręcz tortownicy włożyć spodni blat - układając w niej warstwy tortu mamy pewność, że ciasto będzie równe. Ułożyć na nim pokrojone truskawki i przykryć warstwą (ok. 1 cm) śmietany. Przykryć kolejnym blatem i docisnąć. I powtarzamy - truskawki, śmietana, blat, docisnąć. Ostatnią warstwę smarujemy tylko(...)podaniem nakładamy na niego opłatek dekoracyjny. Lekko dociskamy i wyrównujemy łyżką. Teraz trzeba mu dać ok. godzinę. W tym czasie opłatek zmarszczy się i sam rozprostuje. Kiedy już będzie prosty możemy udekorować brzegi śmietaną ay zamaskować brzegi opłatka (do części można dodać barwnik spożywczy lub trochę soku truskawkowego dla koloru). Do podania trzymać tort w lodówce. UWAGA! Mój
Kulinarne Inspiracjewielkanocnym stole nie może zabraknąć babki, w tym roku będzie to prosta babka z cukrem pudrem. Delikatnie cytrynowa, mięciutka, pyszna i szybka w przygotowaniu, idealna nie tylko na Wielkanoc. składniki na formę do babki 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru kryształu 250 g masła 4 jajka sok z jednej cytryny 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku(...)całość ucieramy. Cały czas ucierając dodajemy cukier oraz sok z cytryny. Do masy jajeczno- maślanej wsypujemy mąkę, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia i całość miksujemy na gładkie ciasto. Białka ubijamy na sztywną pianę. Ubite na sztywno białka przekładamy do miski z ciastem i bardzo delikatnie mieszamy łyżką. Gdy wszystkie składniki się połączą ciasto przekładamy do formy na babkę
Smakowite Daniadziś - mocno czekoladowe muffinki, od których będzie Wam ciężko się oderwać, już po pierwszym gryzie :) Szybki i prosty przepis na nie znalazłam u Pani Paszczakowej . Gdyby czekolady było mało, można babeczki dodatkowo nadziać jeszcze kremem czekoladowym. Nie obawiać się dodatkowych kilogramów, będzie co spalać na lato. Składniki (na 12 szt. babeczek) suche 250 g mąki(...)czekolady mlecznej Sposób przygotowania Suche składniki wymieszać razem ze sobą. W oddzielnej misce jajka roztrzepać z maślanką, dodać olej. Mokre składniki przelać do suchych, dodać połamaną czekoladę, wymieszać ciasto kilka razy. Masę przełożyć do papilotek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec
pink envelopePieczone ziemniaczki. Przepis jest banalnie prosty, takie ziemniaczki piekę praktycznie od zawsze.... ale ostatnio.. niby przypadkiem , siedząc u fryzjera usłyszałam opinię, że surowe ziemniaki ( bez podgotowania ) nie upieką się w piekarniku nawet za sto lat. Pani siedząca obok mnie wypowiadała to z takim przekonaniem, że pozostałe osoby znacznie jej przytakiwały. Ja jako osoba deczko nieśmiała zajęłam się(...)jasne, czy na ten bok, czy może nie. A dyskusja trwała i koniec końców był taki, że Panie stwierdziły, że z piekarnika to tylko najlepsze wychodzą ciasta :) Hmm.... Wracając do ziemniaków... moje ziemniaczki pieką się w piekarniku ok. 30-40 minut ( wszystko zależy od pory roku i gatunku samych ziemniaków ) i wkładam je zawsze surowe, czy są one młode
Kuchnia z widokiem na ogródOd kilku lat piekę sama chleb. Nauczyłam się jeszcze we Włoszech, kiedy tam pracowałam.Ten przepis to najprostszy i najszybszy sposób aby upiec swoje pieczywo.Będzie
Pasje JolkiCiasteczka, które zachwycają smakiem, a na dodatek przygotowanie ich jest banalnie proste. Wystarczy zagnieść wszystkie składniki razem, żadnego rozdzielania białka od żółtka, czy czegoś w tym stylu, dlatego też przygotowanie ich nie wymaga dużej ilości czasu, a przy robieniu ich mogą pomagać nam nasze pociechy :) Na pewno wielką radość sprawi im wycinanie foremkami ciasteczek, a później splejanie(...)jajka25 dag cukru pudru200 dag margaryny2 płaskie łyżeczki amoniaku15 dag smalcucukier waniliowydodatkowo:marmolada lub dżem (u mnie porzeczkowy)cukier puderPrzygotowanie:Wszystkie składniki wyłożyć na stolnicę i zagnieść ciasto. Przygotowane ciasto rozwałkować i wycinać foremką ciasteczka. Jedne z dziurką, a drugie bez.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C aż będą złote.Po ostudzeniu ciastko bez dziurki smarować marmoladą
charlotte gotujeWertuję sobie codziennie wszelakie blogi i stronki kulinarne... uczę się, podglądam, szukam inspiracji, ciekawych przepisów i takie różne refleksje mnie nachodzą. Naprawdę mało jest blogów z prostymi, niewyszukanymi, polskimi, regionalnymi przepisami. Czasami muszę wręcz odwoływać się do szukania w internecie co kryje się pod nazwą potrawy na jakimś blogu, bo zwyczajnie nie wiem. Nie mówię wcale, że jest(...)Szkoda, że tak mało blogerek (blogerów) zamieszcza je na swoich blogach...czyżbyśmy wstydzili się naszych pysznych rodzimych potraw? Czyżby kluski na parze (kluchy na łachu - gw.poznańska) przegrywały z ciastem z kwiatem lawendy, fiołkami i rumem, a przepyszna zasmażana czerwona kapusta (modro kapusta - gw.Górnego Śląska) ze smażonymi mule w miętowo-cytrynowym sosie? Fajnie gdyby na każdym blogu kulinarnym była
Walijskie PichcenieDzis zrobimy bardzo prosty ale pyszny tort … Beda nam potrzebne - Na biszkopt kakaowy: 5 jajek ¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki pszennej 1 ½ łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na biała maseśmietankowa: ½ litra śmietanki 36% 30 dag białej czekolady Na kakaowa maseśmietankowa: ½ litra śmietanki 36% 20 dag mlecznej czekolady 10 dag gorzkiej czekolady Ponadto: ¾ szklanki mleka biszkopty do tiramisu Wykonanie(...)Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać mikserem . Dodać żółtka, ubijać. Następnie dodać przesiana przez sito mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać na niskich obrotach i wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem dużej tortownicy . Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić i przekroić na 3 krazki. Białą czekoladę połamać i zalać połową
Z Kuchni Do Kuchni