proste ciasto - 15398 przepisów (strona:661/1027)

Genialne krewetki w cieście piwnym 531

mojego domowego „dostawcy” aby przedstawić listę zakupów. Tym razem się jednak nie zawiodłam i może dzięki temu coś jeszcze kiedyś z tej gazetki ugotuję. Przepis jest bardzo prosty i trudny do popsucia jeśli ma się dobre produkty. Najwięcej czasu i cierpliwości wymaga obranie tego kilograma krewetek. SKŁADNIKI (porcja na 4 osoby) 1 kg surowych krewetek 3/4 szklanki mąki(...)obtoczenia krewetek 3/4 szklanki schłodzonego jasnego piwa 4 białka jajek 1 i 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu olej do głębokiego smażenia np. rzepakowy cytryna do podania WYKONANIE Ciasto: mieszamy mąkę z piwem, 2 białkami, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Ciasto zwiększy objętość. Krewetki myjemy i obieramy z pancerzyków zostawiając ogony

OstryKęs
Chleb śródziemnomorski owsiano-żytni 174

Odpowiedziałam na zaproszenie Ani z bloga Kuchennymidrzwiami .pl i upiekłam chleb. Składniki : 340 g mąki owsianej 340 g mąki żytniej 720 ( u mnie typ 1000) 2

Proste Potrawy
Kluski Z Podduszoną Kapustą Kiszoną 247

Uwielbiam kluchy i kluseczki, dlatego staram się zawsze nadziewać je rożnymi farszami. Dzisiaj pyszny farsz z kapusty kiszonej :) Składniki na obiad dla 3 osób około 1

Gotowanie...to proste !
Domowy Makaron Krok Po Kroku 456

Taki pyszny makaron od niedawna "produkujemy" sobie z moim mężem, raz on zagniecie, raz ja, ważne, że nie kupujemy już sklepowego który ostatnimi czasy bardzo, ale

Gotowanie...to proste !
Nalewka Z Wiśni Na Wódce. 203

Naleweczka dojrzewała, aż dojrzała wreszcie żeby ja pokazać światu. Składniki: około 1 kg. wiśni wydrylowanych ! od 2-2,5 szklanki cukru kryształu 2 x 500 ml

Gotowanie...to proste !
Czerwcowa piekarnia - knekkebrød - chlebek pełen zdrowia 184

ziaren sezamu 2 łyżeczki soli 700 ml wody łyżka czarnuszki Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 10 minut. Ja dodałam jeszcze łyżkę czarnuszki. Wykładamy blachę papierem i rozsmarowujemy ciasto cieniutko  równą warstwą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 150 stopni z termoobiegiem na 10 minut. W moim piekarniku bez termoobiegu piekłam 20 min Po 10 minutach wyciągamy i kroimy(...)kajzerka Healthy Craving Konwalie w kuchni Kuchnia Gucia Kuchennymi drzwiami Kulinarne przygody Gatity Leśny Zakątek Magnolia-rozmaryn Moje domowe kucharzenie Moje małe czarowanie Nieład Malutki Nie tylko na słodko Proste Potrawy Ogrody Babilonu Red and Pale Ruskie raz! Smakowe kubki Smakowity chleb Stare gary W poszukiwaniu SlowLife W sezonie Zacisze kuchenne

Proste Potrawy
Muffiny z truskawkami, czereśniami i czekoladą 144

naprawdę rewelacyjnie, a do tego są mięciutkie oraz bardzo puszyste. Czereśnie, truskawki oraz czekolada to naprawdę pyszne trio. Koniecznie spróbujcie takiego połączenia, a zapewniam, że niejednokrotnie wrócicie do tego prostego przepisu. Polecam! (około 9-10 sztuk) 1 szklanka mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml) 1/2 szklanki cukru   1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) 1 jajko 1/2 szklanki mleka(...)proszek do pieczenia, a w drugiej - jajko, mleko i olej. Suche składniki połączyć z mokrymi.   (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.) Na końcu do ciasta wmieszać uprzednio posiekaną czekoladę oraz czereśnie z truskawkami.  Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek) i wstawić do rozgrzanego piekarnika.  Piec około 25 minut

Di gotuje
PLACUSZKI Z JABŁKIEM PODANE Z JOGURTEM I JAGODAMI 138

startej czekolady  Mąkę przesiewamy. Dodajemy cukier, jajka, mleko, olej oraz proszek do pieczenia i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i i mieszamy z ciastem. Na rozgrzany olej nakładamy porcję ciasta z jabłkiem. Smażymy do uzyskania złocistego koloru na średnim ogniu. Podajemy z jogurtem i ulubionymi owocami i odrobiną startej czekolady

Kuchnia w oparach
Bezglutenowe kluski półfrancuskie 387

sól i masło roztrzepać mikserem - nie należy ubijać całości a jedynie rozbić jajka i masło.  Dodać do mąki wymieszanej ze lnem i mikserem wymieszać całość na gładką masę. Ciasto nie może być lejące ale też nie może być zwarte na tyle aby dało się je wziąć w rękę.  W garnku zagotować wodę z solą. Na wrzątek małą łyżeczką

Ze smakiem bez glutenu
PIERNIKOWE PANKEJKI – szybkie i proste pancakes z owocami i sosem 260

kokosowego Sposób przygotowania: Do miski daj mąkę oraz starte na tarce pierniczki. Dodaj też proszek do pieczenia oraz sól. Całość wymieszaj. Następnie do całości wlej mleko oraz roztopione masło. Ciasto wymieszaj, najlepiej mikserem. Na koniec dodaj jajko i raz jeszcze zmiksuj. Pankejki smaż na odrobinie rozgrzanego tłuszczu z obydwóch stron na rumiany kolor. Aby przygotować sos piernikowy pokruszone pierniczki zblenduj

Via Gusto
Razowe ciasteczka z bakaliami 157

migdałowych 6 łyżek suszonej żurawiny lub innych suszonych owoców ( te większe należy posiekać ) Wykonanie: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masło, syrop klonowy/miód oraz cukier i zagnieść ciasto. Wsypać bakalie i ponownie zagnieść, dobrze łącząc ciasto z bakaliami. Ciasto włożyć do lodówki na około 30 minut. Dwie płaskie blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Ze schłodzonego ciasta odrywać kawałki

Opowieści z piekarnika
Waniliowe muffinki 170

Wykonanie: Wszystkie składniki suche mieszamy razem, a w osobnej misce wszystkie mokre. Składniki suche dodajemy do mokrych, dokładnie mieszamy do połączenia składników. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami, wylać ciasto do 2/3 wysokości foremki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190° C i pieczemy przez 20-25 minut. Wystudzone oprószyć cukrem pudrem. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Tanie orzechowe ciasteczka 140

drobno posiekanych orzechów 2 łyżki śmietany jajko lub mleko do posmarowania Masło ucieramy z cukrem na jednolitą masę. Pod koniec dosypujemy 2 łyżki orzechów oraz śmietanę. Wyrabiamy na gładkie ciasto i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.  Schłodzone ciasto wałkujemy na ok. 1,5 cm placek i wycinamy ciasteczka. Układamy na posypanej mąką lub wyłożonej papierem blasze. Smarujemy

Kuchnia od dwojga
Muffinki z krówkami 190

składniki suche a w drugiej misce wymieszać składniki mokre. Następnie połączyć zawartość obu misek. Przygotować foremkę na muffinki, u mnie silikonowa. Do każdej foremki na muffinkę nałożyć 2 łyżki ciasta i włożyć jedną krówkę. Następnie foremki uzupełnić ciastem do wysokości 3/4 foremki. Krówki można tez pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać z ciastem. Foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego

Monia miesza i gotuje
Chleb bezglutenowy doskonały! 160

Doskonały chleb bezglutenowy z chrupiąca skórką i miękkim wnętrzem. Jeden z najsmaczniejszych jakie jadłam. Prosty do wykonania, a na chlebowej mieszance Nutri Free zawsze się udaje :-)  Mieszanki bezglutenowe tej marki, to jedne z nielicznych na rynku mąk o tak przyzwoitym składzie i krótkim składzie.... Skład i informacje przeczytać można tutaj . Kupić także ;-) Polecam. SKŁADNIKI:  500 g mieszanki bezglutenowej(...)oliwy z oliwek  Drożdże rozpuść w 100 ml ciepłej wody. Do miski wsyp mąkę i dodaj rozpuszczone drożdże, wymieszaj. Następnie dodaj resztę wody, sól, olej i dokładnie wymieszaj. Ciasto musi być gładkie i jednolite. Ciastu odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto lekko przemieszaj i i na blaszce wyłożonej papierem

Kuchnia bezglutenowa
Naleśniki wytrawne 191

Jajka wbić do miski i roztrzepać trzepaczką. Dodać szczyptę soli, przesianą mąkę, mleko oraz wodę gazowaną (lub zwykłą).Całość wymieszać mikserem, dodać 2 łyżki oleju i znów zamieszać. Jeżeli ciasto będzie zbyt gęste można dodać jeszcze odrobinę wody. Odstawić na 10 minut. Naleśniki najlepiej smażyć na patelni teflonowej, tak by nie przywierały.  Na patelni rozgrzać odrobinę oleju do smażenia

Aromatyczne Podróże
3 pomysły na wakacyjne desery ze świeżych owoców 202

często są trudno dostępne w zwykłych sklepach. Sernik na zimno Sernik na zimno to lekka i orzeźwiająca wersja popularnego deseru. Latem, kiedy nie masz czasu ani ochoty na pieczenie ciast, podaj swoim bliskim sernik na zimno z ulubionymi owocami zalanymi kolorową galaretką. Deser można udekorować wiórkami czekoladowymi, płatkami migdałów lub polać sosem waniliowym, który podkreśli smak delikatnego musu. Aby uzyskać(...)małych mleczarni lub od znanych producentów, bez konieczności tracenia czasu na zakupy w hipermarkecie. Zaoszczędzony czas możesz spędzić z bliskimi, delektując się smakiem ulubionego deseru. Koktajl owocowy Koktajl to prosty i szybki sposób na owocowe orzeźwienie. Aby go przyrządzić, wystarczy zmiksować szklankę mleka lub kefiru z garścią truskawek lub malin, a następnie podać w wysokiej szklance ze słomką. W upalne

Kuchcik gotuje
Chleb żytni na zakwasie. Walory zdrowotne 175

korzystne dla cukrzyków i osób zmagających się z nadwagą. Pomaga w profilaktyce chorób nowotworowych. Zapobiega chorobom układu krążenia. Trzeba pamietać, że dobra dieta - to dieta urozmaicona. Zapraszam na bardzo prosty chleb, żytni klasyk. Nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności i koszyczka do wyrastania. Upiekłam go na 3- stopniowym zakwasie. Tym razem nie w foremce, a formowany. Chleb do wyrastania posypuje się(...)drożdży 1 łyżka miodu 1,5 łyżeczki soli mąka pszenna do posypania Przygotowanie: zakwas, wodę i miód umieścić w misie robota. Dodać odważoną mąkę i sól. Zagnieść hakiem gładkie ciasto. Misę przykryć folią spożywczą  i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ciasto wyłożyć na blat podsypany mąką, podzielić na 3 części i uformować 3 bochenki. Ułożyć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Drop scones wg Aleex i Blog Roku 2014 159

opamiętania. W ten sposób chcą się nasycić przed Wielkim Postem, który już, już za moment nastanie. Aby uczcić dzisiejsze święto, przygotowałam szkockie pancakes – bardzo popularne, choć skromne i proste placuszki. Przygotowuje się je zaledwie kilka chwil, ale smakują naprawdę bardzo dobrze z różnymi dodatkami. Ja podałam je z dżemem wiśniowym, ale świetne będą też z syropem klonowym, serkiem(...)sody oczyszczonej • 25 g drobnego cukru • 1 jajko • 150 ml mleka • olej Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki włożyć do wysokiego naczynia i miksować przez kilka minut, aby dobrze napowietrzyć ciasto. Powinno być ono odrobinę gęstsze niż naleśnikowe. 2. Patelnię posmarować cieniutką warstwą oleju. Smażyć niewielkie placuszki na średnim ogniu, aż na powierzchni placka pokażą się pęcherzyki powietrza. 3. Przewrócić

W mojej kuchni
Gdyńska Oferta Lunchowa - z wizytą w TRAFIK 182

ofercie promocyjnej zaserwowano mi lunch dnia. Na przystawkę zupa warzywna z boczkiem , pełna mięsa, warzyw i przypraw. Zupa bardzo dobrze doprawiona, pełna warzywnego aromatu, z wyczuwalnym smakiem boczku. Prosta rzecz, ale kunsztownie przyrządzona i wyjątkowo przyjemna do jedzenia :) Daniem głównym okazała sie p olędwiczka wieprzowa z polentą oraz puree z selera i cytryny, w sosie na bazie cydru Przyznaję(...)niej przy drugim daniu - świetny kierunek kulinarny! A do tego puree selerowe i sos na bazie cydru - czegóż chcieć wiecej? Na deser skosztowałam domowej szarlotki z kleksem śmietany Ciasto p rzygotowywane na miejscu w lokalu, rywalizowało smakiem z moj ą ulubioną szarlotką, pieczon ą przez moją Rodzicielk ę. To chyba komplement najwyższego lotu dla tego typu słodkości ;) Podsumowując. Wizyta

Grunt to przepis!
Placuszki na maślance (bliny kurpiowskie) 1886

Bardzo delikatne placuszki, tanie i proste w przygotowaniu. Świetna propozycja na śniadanie lub podwieczorek dla dzieci i dorosłych. Możemy je podać posypane cukrem pudrem,  z owocami, słodkimi sosami bądź dżemem. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej, 1, 5 szklanki maślanki, 2 jaja, 2 łyżki cukru, Płaska łyżeczka proszku do pieczenia, łyżka cukru waniliowego, szczypta soli, olej do smażenia Sposób(...)cukrem waniliowym na puszystą masę. Do masy dodać maślankę, mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto nakładać łyżką na rozgrzany olej i smażyć placuszki na rumiano z obu stron. Zdjąć z patelni i osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym

Nie tylko w kuchni
Chleb domowy na drożdżach i miodzie z ziarnami 160

Bardzo smaczny domowy chlebek, prosty w wykonaniu! Składniki: 4 dag drożdży, 1 szklanka mleka, 2 łyżeczki cukru, 2 ½ szklanki mąki, ½ szklanki łuskanego słonecznika, ½ szklanki pestek dyni, ½ szklanki miodu, ½ łyżeczki soli, 2 żółtka jaja, ½ łyżeczki cynamonu lub przyprawy do piernika, tłuszcz do formy, ziarna do formy. Wykonanie: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z cukrem i odłożyć w ciepłe miejsce(...)przykryć i ponownie odstawić . Do podrośniętego rozczynu dodać 1 ½ szklanki mąki, ziarna, i miód. Wymieszać, dodać rozbełtane widelcem żółtka, posypać solą i cynamonem. Raz jeszcze wymieszać i dokładnie wyrobić ciasto ręką lub mikserem. Następnie przełożyć do przygotowanej formy, odstawić do podwojenia objętości. Po czym wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec około 30 minut

Tradycyjna Kuchnia
Trufle piernikowe 153

Dzień Piernika (25.11), więc pozostajemy w tym klimacie. Pierniczki drożdżowe były wczoraj, a dzisiaj proponuję... trufle piernikowe (inwencja własna). Bardzo słodkie, pięknie się prezentują, a co najważniejsze - są naprawdę proste i szybkie w wykonaniu. Jestem przekonana, że zasmakują każdemu:) Składniki (na 18 szt.): 220 g jasnych ciastek (użyłam markiz z nadzieniem waniliowym, ale mogą być też zwykłe herbatniki(...)kruszymy ciastka, dodajemy roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladę, następnie miód, a na koniec przyprawę do piernika. Wszystko razem łączymy w malakserze.  Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego (jeśli ciasto nie chce się lepić to dodajemy więcej miodu). Kuleczki chowamy na 5 min. do zamrażalnika. W międzyczasie roztapiamy w kąpieli wodnej mleczną czekoladę. Schłodzone kuleczki maczamy w czekoladzie i posypujemy

Domowa Cookierenka Agi
Słodkie środy - Drożdżowe bułeczki z jagodami 369

prawda sezon na jagody jeszcze przed nami, jednak do przygotowania tych pyszności nadadzą się również mrożone owoce, a takie być może jeszcze znajdziecie w swoich zapasach. Bułeczki są proste w przygotowaniu, a takie domowe są z całą pewnością najlepsze... Możemy przygotować je z klasyczną kruszonką lub podać z cukrem pudrem.  Drożdżowe bułeczki z jagodami SKŁADNIKI : 500 g mąki(...)wkruszamy drożdże dodajemy cukier i cukier waniliowy i mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli oraz olej i wyrośnięty zaczyn, wyrabiamy ciasto drożdżowe. Przykrywamy i odstawiamy na 20-30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie ciasto wałkujemy, kroimy na prostokąty, nakładamy jagody i po około 1/3 łyżeczki cukru, zwijamy rogi

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Muffinki z rabarbarem + film 158

Pyszne słodko -kwaskowate muffinki z rabarbarem to znakomity pomysł na smakowitą przekąskę do pracy, podwieczorek czy smakołyk do kawy. Bajecznie proste w przygotowaniu babeczki świetnie smakują posypane cukrem pudrem i błyskawicznie znikają ze stołu.  składniki na 12 sztuk 4 łodygi rabarbaru 2 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru kryształu 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 szklanka(...)mąkę, cukier, proszek do pieczenia, szczyptę soli, dodajemy jajka, wlewamy olej oraz maślankę i wszystkie składniki ze sobą łączymy łyżką (niezbyt dokładnie). Formę na muffinki wykładamy papilotkami i napełniamy ciastem, na wierzchu babeczek układamy rabarbar. Muffiny pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C około 20-25 minut, po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem

Smakowite Dania
books - Baking Bible Annie Bell 177

pamięci :) To na prawdę jest Biblia! Szkoda tylko, że nie została przetłumaczona na język polski, bo pewnie wtedy, większa ilość osób mogłaby z niej skorzystać. Napisana jest prostym językiem, więc każdy powinien sobie dać radę z przetłumaczeniem. W książce tej znajdziemy wszystko, od klasycznych przepisów (np.Victoria Sponges), do przepisów na francuskie specjały, jakimi są makaroniki czy eklerki(...)Teraz przed pieczeniem, mogę się na nie napatrzeć i zastanawiać się, co powinnam zrobić i jak, aby mój wypiek był podobny do tego ze zdjęcia ;) Znajdziemy tutaj przepisy na ciasta czekoladowe, ciasteczka, serniki, tarty, babeczki, ciasta, chleby a nawet naleśniki. Czego chcieć więcej? Mając pod ręką taką książkę ;) Polecam z czystym sumieniem! Baking Bible Annie Bell 336 stron, oprawa twarda

CookYourself
Placki z ugotowanych ziemniaków + film 168

Pyszne placki z ugotowanych ziemniaków to tania i prosta propozycja obiadowa . Najlepiej smakują z sosem i  dodatkiem surówki . Są  pyszna alternatywą dla mięsa a więc szczególnie polecam je dla jaroszów . składniki na 14 placków 1 kg ziemniaków 2 małe cebule 2 jajka 1/2 szklanki mąki pszennej 5 łyżek oleju do smażenia płaska łyżeczka soli pieprz przepis Obrane(...)rumienimy na 2 łyżkach oleju od czasu do czasu mieszając. Ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę , dodajemy mąkę , jajka , doprawiamy solą i pieprzem. Na końcu dodajemy zrumienioną cebulkę. Dłonią wyrabiamy ciasto ziemniaczane i formujemy płaskie placki . Placki smażymy na pozostałym oleju na rumiano z obu stron . Podajemy na gorąco

Smakowite Dania
Placki ziemniaczane z jabłkami + film 161

Placki ziemniaczane na bazie ugotowanych ziemniaków w wersji na słodko, z dodatkiem startych jabłek, posypane cukrem pudrem to świetny sposób na bardzo prosty i smaczny obiadek lub kolację dla całej rodziny.  składniki na około 20-25 placków 1 kg ugotowanych ziemniaków szklanka mąki pszennej 2 jajka 1 łyżka masła 1/2 szklanki mleka 50 dag jabłek 3 łyżki cukru kryształu(...)wsypujemy mąkę oraz cukier, dodajemy masło i wszystko dobrze ucieramy mikserem. Do jednolitej masy ścieramy na tarce o dużych oczkach obrane ze skórki jabłka a następnie łączymy je z ciastem dokładnie mieszając. Łyżką formujemy małe placki i smażymy na patelni z rozgrzanym tłuszczem z obu stron na rumiano. Gotowe placki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i posypujemy cukrem

Smakowite Dania
Chleb pszenny Graham 174

swoim rodzaju,niepowtarzalny.To jedna z pierwszych nieudolnych prob przyblizenia tego smaku grahama sprzed lat.Graham to nie jest,ale chlebek jest tak smaczny,ze dziele sie z Wami moim przepisem.Niezwykle prosty i bezproblemowy,bo upieczony w foremce i bardzo,bardzo smaczny.Skladniki na 1 bochenek:200 g zakwasu pszennego z maki graham350 g maki chlebowej 750150 maki graham1 lyzka otrebow pszennych(...)wyrosniecia na cala nocnastepnego dnia odmierzyc wszystkie skladniki i przygotowany zakwas ,umiescic w misie robota i wyrobic na gladkie,jednolite ciastoforemke wysmarowac oliwa i wysypac otrebami pszennymi,wylozyc ciasto chlebowe.Przykryc folia spozywcza i pozostawic w cieplym miejscu do wyrosniecianagrzac piekarnik do 230°Cwyrosniete ciasto posypac maka i wstawic do nagrzanego i zaparowanego piekarnika na 15 minut.Nastepnie temperature zmniejszyc

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
MAŚLANE CIASTKA CRANBERRY NOEL 220

prostu bardzo lubię dodatek kwaskowej żurawiny w wypiekach, stąd pomysł na upieczenie ciasteczek. Te ciastka są super z wielu przyczyn.  Robi się dosłownie 15 minut. Są szybkie, dziecinnie proste i baardzo smaczne.  Uprzedzam, żeby nie wydłużać czasu wypieku ciastek.  Są one jasne, mają tylko lekko zrumienione brzegi.  Taki ich ... urok :)) Składniki: 1 kostka prawdziwego masła(...)lodówki rozkręcamy z cukrem na gładką masę. Dodajemy jajko, aromat, mleko oraz obie mąki i miksujemy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy żurawinę i orzechy i zagniatamy ciasto. Wkładamy je do lodówki na ok 1h. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na placek ok 1cm grubości i wycinamy literatką kółka. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia

Walijskie Pichcenie