smakowe połączenie idealne. Kremowy twaróg ( tutaj polecam ten idealny ) z aromatem wanilii oraz lekko kwaskowe truskawki. W sezonie nie może ich zabraknąć, więc kombinujemy: ciasta , naleśniki, kompot, z bitą śmietaną ale koniec końców i tak robię makaron z truskawkami i twarogiem. Jeżeli chodzi o makaron to pełna(...)formie krok po kroku. To kwestia oddania hołdu, tej banalnej, lecz ważnej dla nas potrawie. Poza tym potrawy na pierwszy rzut oka proste, często sprawiają nie mały kłopot. Makaron z truskawkami i twarogiem Składniki: 250 g makaronu świderki 350 g truskawek 80 g cukru 2-3 łyżki śmietany
kuron.com.plktórej korzystam. Ciasto przepuszczamy przez maszynkę z założoną częścią do wałkowania, przestawiając regulację grubości. Wałkujemy na grubość, jaka nam odpowiada, nastepnie zmieniamy część wałkującą na tnącą. Wkładamy paski ciasta w maszynkę i tniemy. Na tym etapie możemy makaron ugotować lub przygotować do suszenia. W tym celu makaron rozwieszamy (rozkładamy, jak kto woli) np. na rusztach z piekarnika. Po kilku godzinach(...)się łamać jest gotowy) przekładamy do szczelnych pojemników lub woreczków zamykanych strunowo. Świeży, czy suszony gotujemy w lekko posolonym wrzątku ok. 2 – 3 minut. Makaron domowy jest bardzo prosty w przygotowaniu i stanowi bazę wyjściową bardzo wielu dań. Warto go przyrządzić na swój ulubiony sposób, bądź trochę z nim poeksperymentować – na słodko, na ostro… i nie tylko. Makaron to produkt
mojewypiekiinietylkooszałamiającą furorę na instagramowym profilu onijki . Postanowiłam również je upiec i nie żałuję. Wyszły pyszne. Miękkie, zrumienione z dużą ilością maku. Tak jak lubię. Przepis na paluchy jest bardzo prosty i nawet dziecko nie powinno mieć z nim problemu. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Świeże, pachnące domowe pieczywo skusi niejednego niejadka. Paluchy drożdżowe z makiem 4 szkl mąki pszennej(...)cukru 1 jajko 4 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli Dodatkowo 1 jajko mak Drożdże wymieszać w ciepłym (nie gorącym) mleku i połączyć z resztą składników. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby zwiększyć ilość mleka lub mąki. Przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Wyrośnięte ciasto podzielić na 14 części i formować z niego wałeczki
Pieguskowa Kuchniałyżki tłuszczu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Mąkę, jajo zalewamy stopniowo wodą i mieszamy, aby powstała lekko lejąca konsystencja. Uważajcie, aby nie dodać za dużo wody, bo wtedy wyjdzie ciasto na naleśniki. Smażymy placki na odrobinie tłuszczu. 2. Mięso rozbijamy na kotlety, doprawiamy wedle uznania i smażymy na tłuszczu. 3.Brokuł jeśli mrożony, gotujemy do miękkości. Jak świeży kroimy
Zdrowie i pysznie na talerzuktórej korzystam. Ciasto przepuszczamy przez maszynkę z założoną częścią do wałkowania, przestawiając regulację grubości. Wałkujemy na grubość, jaka nam odpowiada, nastepnie zmieniamy część wałkującą na tnącą. Wkładamy paski ciasta w maszynkę i tniemy. Na tym etapie możemy makaron ugotować lub przygotować do suszenia. W tym celu makaron rozwieszamy (rozkładamy, jak kto woli) np. na rusztach z piekarnika. Po kilku godzinach(...)się łamać jest gotowy) przekładamy do szczelnych pojemników lub woreczków zamykanych strunowo. Świeży, czy suszony gotujemy w lekko posolonym wrzątku ok. 2 – 3 minut. Makaron domowy jest bardzo prosty w przygotowaniu i stanowi bazę wyjściową bardzo wielu dań. Warto go przyrządzić na swój ulubiony sposób, bądź trochę z nim poeksperymentować – na słodko, na ostro… i nie tylko. Makaron to produkt
mojewypiekiinietylkodługiej przerwie znowu razem pieczemy czyli Ciasto na niedzielę wróciło na swoje tory a tym razem tematem jest Masło orzechowe w wypiekach . Chodziło za mną coś słodkiego już jakiś czas a jak Asia podała tytuł wydarzenia zaraz wiedziałam że będzie to sernik, a potem wymyśliłam te mini serniczki. Są mega waniliowe, kremowe, z czekoladowym spodem z masłem orzechowym. Idealny deser(...)szkoły, pracy czy w domu przy filiżance kawy czy herbaty. Polecam gorąco bardzo prosty przepis a i wykonanie szybciutkie. Mini serniczki waniliowe. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieodstawiamy do ostudzenia. Do dużej miski przesiewamy mąkę. Następnie dodajemy do tego jajka, ostudzone masło, mleko oraz wodę. Mleka oraz wody możemy dodawać w innych ilościach, tak aby ciasto nie miało za rzadkiej konsystencji. Wszystkie składniki dokładnie i energicznie mieszamy ze sobą. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Smażymy nie za grube naleśniki z każdej strony na złoty kolor
CookMagdalej nie jest jednolity, lepiej dokończyć mieszanie szpatułką. Spody biszkoptowe przekrawamy wzdłóż na 4 blaty. Kładziemy pierwszy z nich na paterze lub talerzu i nasączamy musem malinowym omijając brzegi ciasta. Na górę nakładamy krem, dla wygody można przełożyć go sobie do worka cukierniczego. Rozsmarowujemy krem przy pomocy noża lub szpatułki. Na krem nakładamy połówki malin, zostawiając wolne brzegi – dzięki(...)malin nie będzie wyciekał na brzegi tortu. Powtarzamy z kolejnymi dwoma spodami. Na ostatnią warstwę tortu nie nakładamy musu malinowego, dzięki temu łatwiej będzie nam wygładzić krem i uzyskać proste krawędzie. Nakładamy cienką warstwę kremu na cały tort wypełniając dokładnie luki i szpary między blatami. Schładzamy w lodówce przez ok. 1 godzinę lub w zamrażarce przez
CiastkozercyOstatnio u mnie szał cukiniowy :) zastanawiałam się czy dodawać ten przepis bo jest banalnie prosty ale może akurat komuś się przyda i zrobi taką cukinię na obiad.Szybka i prosta w przygotowaniu :) Zapraszam do wypróbowania:) 1 cukinia średnia 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej 1/2 szklanki mleka 1 jajko 1 szklanka mąki typ 550 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia(...)szczypta chili szczypta pieprzu 1 łyżeczka suszonej bazylii olej do smażenia Do miski wlewamy mleko,wodę, dodajemy jajko, sól, przyprawy i mąkę z proszkiem do pieczenia, dobrze mieszamy mikserem. Ciasto ma być dość gęste aby dobrze trzymało się cukini i lekko ostrawe.Cukinię myjemy i kroimy w plasterki o grubości około 3 mm. Następnie lekko oprószamy solą i pieprzem
Sama słodycz i szczypta chiliKolejny deser na blogu z nasionami szałwii hiszpańskiej. Tym razem pudding z chia na mleku kokosowym połączyłem z kiwi i odrobiną suszonej żurawiny. Deser bardzo fajnie
Programista w kuchniciasteczka i desery na wszystkie wyjątkowe okazje. Całość podzielona jest na kategorie: ciasta do kawy, ciasta drożdżowe, ciastka, czekolada, desery, serniki, tarty i ciasta kruche, torty i ciasta tortowe, ciasta bez pieczenia oraz z różnych stron świata. Patrząc na zdjęcia, już cieknie mi ślinka i mam ochotę przygotować wszystkie pyszności z propozycji Doroty. Wybór jednego przepisu, może sprawiać nie lada(...)apetycznie wyglądają, wszystkie również różnią się od siebie, co dodatkowo utrudnia podjęcie decyzji. W tej książce autorka postawiła na świeżość, kolory i sezonowość. Cytując autorkę: „Część wypieków jest prosta w przygotowaniu, ponieważ wystarczy pokruszyć i zmiksować razem składniki, niektóre jednak wymagają większych umiejętności lub odrobinę więcej czasu. W jednych ważne będzie dokładne odwzorowanie opisanych kroków, inne można dowolnie
Be Fit Be Strongszklanka mleka 1/3 szklanki oleju 2 jajka 1 większe jabłko Jabłko umyć, osuszyć i pokroić w niewielkie cząstki - razem ze skórką. Wszystkie składniki zmiksować razem przy użyciu ręcznego miksera. Ciasto nakładać do papilotek do 2/3 - 3/4 ich wysokości. Cząstki jabłek wkładać do ciasta. Babeczki piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy dobrze się
Codzienna kuchnia niecodziennatego nadają, gdyż nie rosną podczas pieczenia). Lekko cytrynowe, trochę kokosowe, kruchutkie i uzależniające. Banalnie proste, niesamowicie urocze w formie mini ciasteczek; choć oczywiście można użyć większych foremek. Prosta rzecz, a cieszy. To też prawda, prawda ...? Ciasteczka cytrynowe z kokosem Składniki: (na około 100 malutkich ciasteczek) 240 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej 75 g cukru pudru(...)zimnego masła 1 żółtko Mąki i cukier puder przesiać, wymieszać z wiórkami i skórką cytrynową. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić żółtko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm, wykrawać ciastka dowolnymi foremkami. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach (ciasteczka nie rosną). Piec w 180 st. C. 10-12 minut
Pożeraczka, czyli raz adobrzeoraz dodatkiem kolendry. Może więc choć trochę niezwykły...? Ma chrupiącą skórkę i zwarty miąższ, pięknie pachnie - jeśli oczywiście lubicie kolendrę. Możecie ją pominąć, ale mi pasuje tutaj jak ulał . Prosty chleb z ziemniakami i kolendrą Składniki: (na 1 bochenek) 120 g ugotowanych ziemniaków 500 g mąki pszennej 300 ml letniej wody 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru(...)wody Ziemniaki rozgnieść widelcem lub przecisnąć przez praskę. Mąkę przesiać, wymieszać z solą, kolendrą i ziemniakami. Drożdże wymieszać z cukrem i wodą. Wlać do mąki, zagnieść, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie jeszcze raz szybko zagnieść, uformować z ciasta podłużny bochenek, odstawić na 40 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięty bochenek skropić wodą, naciąć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTakie ciasteczka to może nic wymyślnego ale ich pieczenie to doskonały sposób na spędzenie czasu z dzieckiem. Są proste do wykonania, poradzą sobie z nimi nawet małe rączki. Wykrawanie ciasteczek i ozdabianie to ulubione zajęcie mojej córeczki a jeśli w grę wchodzą jeszcze lentilki no to już w ogóle szał... Składniki: 135 g mąki pszennej 15 g gorzkiego kakao(...)żółtko 100 g masła 50 g cukru pudru 100 g lentilków odrobina lukru lub lukrowy pisak Masło posiekać z mąką, cukrem pudrem, kakao i żółtkiem. Zagnieść ciasto, owinąć je folią i wstawić do lodówki na pół godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować na podsypanym mąką blacie i foremką wykrawać ciasteczka. Układać je na blaszce do pieczenia i piec w 200*C około
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaLidla. Wraz z instrukcją obsługi znaleźliśmy sporo przepisów zarówno na gofry słodkie, jak i wytrawne. Postanowiliśmy je przetestować i podzielić się z wami tymi najlepszymi. Jako pierwsze będą proste gofry z gęstą śmietaną i bez proszku do pieczenia. Gofry są chrupiące i bardzo sycące, ale sprawdźcie sami. Przepis Składniki: 200 g miękkiego masła 150 g cukru 4 jajka(...)mączki ziemniaczanej Przygotowanie: Na początek ucieramy masło z cukrem, dodajemy całe jajka i ubijamy mikserem. Oczywiście nie ubijemy ich tak jak samych białek, ale miksujemy na szybkich obrotach, aż ciasto się lekko spieni. Dodajemy śmietanę i miksujemy dalej. Na koniec dodajemy mękę i mączkę ziemniaczaną i mieszamy do osiągnięcia jednolitego ciasta. Ciasto będzie dość gęste i klejące, dlatego do nakładanie
KasiaiKrzysiu.plsobie o chlebie z ziemniakami i o tym jaki wpływ miały na jego konsystencję oraz wilgotność. Niby chleb nie słodki, ale same pączki po usmażeniu przecież też nie a ciasto powinno być delikatne właśnie dzięki dodatkowi ziemniaków. Traf chciał, że jakiś czas temu zaproszono mnie na spotkanie, którego tematem były właśnie ziemniaki. Poza opowieściami przedstawicieli firmy Europlant , hodowców ziemniaków(...)dyskusji na temat faktycznego czyli beznadziejnego dostępu do tych odmian w sklepach czy na targowiskach gotowaliśmy też ziemniaczane potrawy. Zajęcia poprowadziła Joasia Jakubiuk. Kuchnia ziemniaczana to przeważnie dania bardzo proste, ale takie jakie znamy z rodzinnego domu. Szare kluski , cepeliny czy babkę ziemniaczaną najlepiej robiła przecież moja lub Twoja Babcia, prawda? Jednym z przepisów do przygotowania podczas spotkania były
Smaczna PyzaJeżeli chcecie wiedzieć, jak to było z tym moim niejedzeniem mięsa, zapraszam do przeczytania. 8. Ekspresowe calzone - bez wyrastania i pieczenia Przepis mojego autorstwa, z którego jestem bardzo zadowolona. Ciasto szybko się zagniata i smaży na patelni, dzięki czemu w kilka chwil możemy cieszyć się pysznymi calzone z ciągnącym serem w środku :) 7. Dieta śródziemnomorska w Polsce. Jak ją stosować(...)polskich realiów, szczególnie gdy mróz za oknem, a nas ciągnie do tłustego i słodkiego jedzenia. 6. Libańskie gołąbki w liściach winogron Pracochłonne, bo wiadomo zawijanie w liście winogron do prostych nie należy. Ale zdecydowanie warte zachodu. Nadziane ryżem, ciecierzycą, warzywami i ziołami. Pyszne! 5. Młoda marchewka pieczona z miodem i tymiankiem O matko, ale to było dobre! Zdecydowanie będę
Chilli Czosnek i OliwaBardzo prosty przepis na puszysty placek z brzoskwiniami :) Składniki: 4 jajka, 100 ml oleju, 1 szklanka ksylitolu (cukier brzozowy) Naturalnie Zdrowe , 3 szklanki mąki, 200 g jogurtu greckiego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 16 g cukru waniliowego, 2 brzoskwinie. Przygotowanie: Jajka ubijamy z cukrami na białą, puszystą masę. Dodajemy olej i jogurt grecki (w temperaturze pokojowej). Następnie dodajemy stopniowo(...)mąkę z proszkiem do pieczenia. Gdy składniki się połączą przelewamy ciasto na blaszkę (20cmx20cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Brzoskwinie kroimy w plasterki i układamy na cieście. Pieczemy ok. 45 minut w 180 stopniach. Ciasto podałam na Porcelana Bogucice
Aga w kuchnitakie dobre były. A wszystko dzięki zmiksowanej inspiracji Kuchni w wersji light . Przepis źródłowy lekko zmodyfikowałam na potrzeby, zasoby i przyzwyczajenia Kuchni po mojemu Sprawdźcie sami: pyszne, lekkie, proste i bezglutenowe: Składniki (na 18 sztuk): 5 - 6 średniej wielkości ziemniaków 1 jajko mąka ziemniaczana 2-3 łyżki gotowanego ryżu 18 ładnych truskawek Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy w lekko(...)jajkiem i rozgniecionym gotowanym ryżem na jednolita masę. Doprawiamy odrobiną cukru i soli do smaku. Dodajemy tyle maki ziemniaczanej ile będzie potrzebne do wyrobienia gładkiego, nielepiącego się do ręki ciasta (jak na śląskie). Formujemy małe kulki ciasta. Rozgniatamy je na placuszki i zawijamy w nie truskawki. Jedna truskawka - jeden knedelek. Wrzucamy na lekko osolony i posłodzony wrzątek z odrobiną
Kuchnia po mojemuKocham naleśniki :) Są proste w przygotowaniu, możemy je przyrządzać na milion sposobów i zawsze wychodzą pyszne. Uwielbiam je zarówno na słodko, jak i na słono. W postaci tradycyjnej, ale też jako roladki lub...jako makaron. Na ciepło i na zimno. Ogranicza nas tylko wyobraźnia :) Ostatnio zachciało mi się naleśników ze szpinakiem i łososiem. Początkowo szpinak miał być nadzieniem(...)naleśnika, ale w trakcie gotowania zmienilam koncepcję i wrzuciłam go do naleśnikowego ciasta. To byl strzał w dziesiątkę. Dodatek przypraw i czosnku sprawił, że wyszły mi pyszne, wyraziste w smaku naleśniki, które nie tylko świetnie smakowały z wędzonym łososiem, ale też z farszem pieczarkowym, który zrobiłam dla mojego Ukochanego. Polecam spróbować. Składniki na 4-6 dużych naleśników: 1 szklanka mąki
Zawsze głodna!kawy, do przekąszenia podczas leniwego popołudnia…dla gości lub ukochanej osoby. Każda okazja jest dobra by upiec proste babeczki. Kawowe są jednymi z moich ulubionych. Pachną przepięknie i są takie pyszne! Przekonajcie się sami :)120 g mąki pszennej 60 g mąki krupczatki 80 g cukru łyżeczka ciemnego kakao kopiasta łyżka rozpuszczalnej kawy łyżeczka sody 150 g jogurtu naturalnego(...)śmietany 18% pół szklanki oleju jajkolikier kawowyW jednej misce mieszamy składniki płynne a w drugiej suche. Łączymy je ze sobą.Do papilotek nakładamy ciasto (do 3/4 wysokości foremki).Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach ( do suchego patyczka).Odstawiamy do ostudzenia.Każdą babeczki polewamy ok. łyżką likieru kawowego.Smacznego
Mienta blogwskazuje - będzie coś duńskiego. Wspominałam już wcześniej, że w związku ze związkiem, w jakim akurat się znajduję, na blogu pewnie pojawią się jakieś typowo duńskie przepisy. Mieliśmy kiedyś robić razem ciasto, ale w końcu jakoś nie wyszło (co się odwlecze... Zresztą, i tak aparatu nie miałam, więc jak już coś przygotujemy, to przynajmniej będę miała jak zrobić zdjęcia). Póki(...)czym długo się głowiłam), kold to zimny, a skål - miska. Maślankowa zimna miska, hmm... Brzmi co najmniej podejrzanie. A tak naprawdę to bardzo prosta zupa, która troszkę przypomina mi naszą zupę nic. Jest jednak szybsza w przygotowaniu, bo bez gotowania, nie ma więc ryzyka, że z żółtek zrobią nam się farfocle. Oczywiście - jeśli
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBanalnie prosty przepis na domowe tortille. Nie trzeba już więcej kupować tych gumiastych placków ze sklepu, lepiej zrobić samemu i sporo zaoszczędzić. Do tego smakują o wiele lepiej niż te kupne. Przepis znaleziony tu.SKŁADNIKI(na 8 sztuk)2 szklanki mąki pszennej160 ml gorącej wody2 łyżki olejuszczypta soliMąkę przesiać i połączyć z solą. Mieszając widelcem stopniowo dolewać gorącej wody(...)końcu dodać olej i wyrabiać ciasto przez około 5-7 min. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut aby odpoczęło. Ciasto podzielić na 8 równych części, uformować kulki i rozpłaszczyć w dłoniach a następnie rozwałkować na okrągłe placki*. Smażyć na suchej patelni z nieprzywierającą powłoką przez ok 30 sekund z jednej i drugiej strony. Tortilli nie można zbyt długo trzymać
Złote przepisyPyszna i prosta tarta która powinna przypaść do gustu wszystkim łasuchom. Myślę, że najbardziej spodoba się najmłodszym ze względu na jej wygląd :) Ciemna masa to budyń czekoladowy, natomiast jasna to kokosowa kasza manna. Podane na kruchym cieście, przybrane malinami, polecam :) 50 g mąki pszennej 50 g mąki krupczatki 35 g cukru pudru 70 g masła łyżka kakao żółtko budyń
Mienta blogtortu... Dziś nadarzyła się okazja i oto przedstawiam Wam torcik dla mężczyzny :) Prosty, bez zbędnych dekoracji. Wewnątrz masa: śmietankowa, porzeczkowa i czekoladowa. Kwiatki opłatkowe Dr. Oetkera, perełki srebrne również tej samej firmy. Dekoracje z opłatka Dr Oetker Szukasz oryginalnej ozdoby? Chcesz podkreślić wyjątkowy charakter tortów oraz ciast przygotowywanych na szczególne uroczystości? Wypróbuj nasze dekoracje w kształcie kwiatków wykonane z delikatnego
kolorowotorcikowoszczególności kiedy zatrudniono mnie na walentynkową okoliczność jako szefa kuchni . Ta opcja raczej nie wchodzi w grę, bo do Polski na Walentynki nie przylecę, ale mogę zaoferować wam prosty pomysł, który z łatwością możecie zrealizować we własnym zakresie. Jest bowiem dużo prawdy w staromodnym powiedzeniu „ przez żołądek do serca”. Spróbujcie więc przygotować małe, słodkie „conieco(...)wąskim otworze lub pałeczka do ryżu (patyczek) Blachę z brownie dobrze schłodzić w lodówce (min. 60 minut). Używając okrągłej wyciskarki do ciastek (foremki, wykrajarki) , delikatnie wyciąć kształty z ciasta w blasze (przed każdym kolejnym wycięciem dobrze oczyścić wyciskarkę w bardzo zimnej wodzie, najlepiej z lodem) . Korzystajac z małego sitka równomiernie oprószyć cukrem pudrem górną część „dysków” brownie. Korzystajac
Jem więc JestemPszenne bułeczki z dużą ilością otrębów. Czas wykonania: 2 h 30 min Ilość porcji: 7 – 8 sztuk Składniki: 300 g mąki pszennej 50 g
KuchniaWeDwoje.plBardzo kruche i delikatne rogaliki o przyjemnym, migdałowym aromacie. Trochę inna wersja rogalików migdałowych . Uwierzcie, ich smak Was urzecze mimo, że wyglądają zwyczajnie i niepozornie. Łatwo
babka w formiePołączenie kalafiora i ziemniaka kojarzy się dla mnie z puree, ale także można z tych dwóch pysznych warzyw wyczarować zupkę krem. Przyznam się, że taką
Kuchnia ŁukaszaSkładniki: 2 łyżeczki suchych drożdży 1/2 łyżeczki cukru, szczypta soli około 180 ml ciepłej wody 2 szklanki mąki 2 łyżki oliwy do smarowania blaszki 2 łyżki
Proste Potrawyjest dla mnie dużym wyzwaniem, tym razem jednak poszło gładko, a efekt przeszedł moje oczekiwania - dawno już nie usłyszałam tylu komplementów, i to w dodatku na temat czegoś tak prostego! Opowiem Wam o tym w innym poście, razem z przepisem na pyszne, kruche, orzechowe ciasteczka.W sobotę więc balowałam na całego - wyszłam z domu o siódmej rano, wróciłam o wpół(...)jednego sensownego zdania, a wczoraj byłam w szkole, i później jakoś tak... Czasu mi zbrakło.W związku z tym dzisiaj, na osłodę, mam dla Was cudownie jesienne, naprawdę pyszne ciasto. Najpierw przygotowałam mój ulubiony kruchy spód z przepisu Michela Roux, później obrałam i pokroiłam jabłka, na końcu przygotowałam kisielową pianę. Złożyłam wszystko w całość i upiekłam. Wyszło wspaniale - szarlotka pachniała
Pożeraczka, czyli raz adobrzemianowicie sernik gotowany. Zawsze myślałam, że do jego przygotowania jest potrzebna jakaś specjalna forma, tak jak do babki gotowanej. Na szczęście Bożenka uświadomiła mnie, że jego przygotowanie jest niezwykle proste i podsunęła mi nawet sprawdzony przepis. Sernik jest naprawdę bardzo łatwy w przygotowaniu, pomaga nam zaoszczędzić czas i pieniądze, bo nie wymaga pieczenia, aczkolwiek smakiem bardzo przypomina tradycyjny sernik(...)resztę masy serowej, po czym rozłożyć ostatnią warstwę ciastek. Czekoladę połamać na kawałki, dodać śmietankę i stopić na parze na bardzo małym ogniu. Lekko przestudzić i wylać na wierzch ciasta. Równomiernie rozprowadzić. Ciasto wstawić do lodówki
Z miłości do słodkościcieszyć się ekologicznymi truskawkami. Warto zebrać je samemu z krzaka, taki kontakt z naturą jest najlepszy. A po zbiorach polecam domowe lody truskawkowe lub przepyszne ciasto truskawkowe (link). Liczne właściwości zdrowotne Truskawka posiada liczne właściwości zdrowotne. Wspaniale nawadnia, kalorie tego owocu można policzyć na palcach jednej ręki (32kcal). Chyba, że zeżre się(...)człowieka oraz mają niski indeks glikemiczny. Smak orzeźwienia Teraz do meritum, bo miało być o lodach. Przepis który dzisiaj Wam polecam jest banalnie prosty i składa się tylko z czterech składników. Można powiedzieć, że jest bardzo light bo nie zawiera śmietany ani żółtek, a cukier śmiało można zamienić
kuron.com.plTakie placuszki możemy przygotować sobie na śniadanie lub deser :-) Składniki na mniej więcej 12 placuszków: 250 g sera ricotta 1 jajko kl. M 4-5 łyżek
Gotowanie...to proste !Kotlety mielone z mozzarellą to świetny pomysł nie tylko na obiad ale również jako przystawka na imprezę czy bankiet. Proste i pyszne danie nie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dzień dobry! Dzisiaj mam dla Was pyszny i bardzo prosty pomysł na szybkie śniadanie, tj. pancakes z kaki. Są bardzo słodziutkie, puszyste i chyba idealne, jako śniadanie dla całej rodziny! SKŁADNIKI: - 2 jajka eko - 7 sporych łyżek mąki pszennej - 1/2 szklanki mleka lub jogurtu naturalnego lub wody gazowanej - 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia - olej do smażenia - jeśli(...)lubisz bardzo słodkie dodaj 2 łyżki cukru, ja nie dodaje cukru W/w składniki wymieszaj na gęstą masę, plastry kaki maczaj w cieście i smaż na oleju na złoty kolor. Oprósz gotowe cukrem pudrem i tyle! Raz ciach i śniadanie gotowe
SMYKWKUCHNIblendera, naciskam magiczny guzik i gotowe hehehe. Roboty na 2 minuty, blenduję też cebulę, czosnek i jaja, potem masę przelewam do miski dodaje mąkę i tyle. Więc przygotowanie ciasta na placki zajmuje kilka minut. To co? Gotujecie ze mną? PRZEPIS NA PLACKI ZIEMNIACZANE jest na blogu TUTAJ Pamiętajcie aby placki smażyć na sporej ilości oleju- mocno nagrzanego, mają być
SMYKWKUCHNINormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Jak tylko znalazłam ten przepis wiedziałam, że muszę go przetestować . Pierniczki pięknie pachną, są miękkie
Słodkie zapomnienieWykonanie: Jajka roztrzepać w miseczce widelcem lub "miotełką. Ja polecam miotełkę. Dodawać stopniowo pozostałe składniki stale mieszając. Sodę dodajemy na samym końcu. Masa powinna mieć gęstość typowego ciasta naleśnikowego. Wlewamy ciasto do opiekacza i smażymy gofry ok. 3 minut. Najlepiej sprawdzić stopień wysmażenia w trakcie i ewentualnie dopiec. Czas pieczenia zależy od macy opiekacza. Podawać z owocami
Marta próbujełyżek cukru pudru* + do oprószenia ciastek cukier waniliowy lub ulubiony aromat (np. waniliowy) około 2 łyżeczki jogurtu naturalnego lub śmietany* dżem ananas z marakują Stovit opcjonalnie do ciasta można dodać wiórki kokosowe (nie więcej niż pół szklanki) *używam jogurt Zott; ilość cukru zależy od indywidualnych upodobań, my wolimy mało słodkie (wystarczy dodatek dżemu i cukru pudru na wierzchu) Przygotowanie
Słodkie okruszkiCzas na prosty i tani obiad 😋 jeśli ktoś sądzi że ziemniaki nie są dozwolone na dietach to jest w ogromnym błędzie SKŁADNIKI: (2 porcje) 650 g ziemniaków 1 jajo 20 g mąki gryczanej 10 g mąki ziemniaczanej 180 g kurczaka 200 g brokuła łyżeczka jogurtu/śmietany Przygotowanie: 1. Ziemniaki obieramy, gotujemy, odcedzamy (najlepiej zrobić to dzień wcześniej wieczorem(...)wstawić do lodówki). Zmielić przez maszynkę, dodać jajo, mąki i zagnieść ciasto. Zagotować osoloną wodę w większym garnku. Ciasto podzielić na 4 części, z każdej uformować wałeczki i odkrajać kopytka. Wrzucić na gotującą się woda i gotować ok 5 min od wypłynięcia na powierzchnię lub miękkości 2.Mięso umyte, pokrojone w kostkę i przyprawione usmażyć na patelni (najlepiej jakby
Zdrowie i pysznie na talerzuTacos znajdziecie w każdej meksykańskiej restauracji, budce czy food trucku. Podawane jako przystawka, przekąska lub pełne danie, w zależności od użytego nadzienia, to uliczne jedzenie szybko
Karo in the Kitchenniesamowity przysmak, jednak bez cukru nikt by mnie nie przekonał do walorów naszego dzisiejszego bohatera. Dzisiaj potrafię docenić jego kwaśny i cierpki smak, który czyni go idealnym dodatkiem do ciast oraz składnikiem pysznego kompotu. Co więcej jest dobrym źródłem witamin C, K oraz minerałów: wapnia, manganu i potasu a w 100g produktu zawiera ok. 21 kcal. Co prawda posiada(...)termicznej kwas ten jest unieszkodliwiany. Jak widzimy rabarbar posiada wiele zalet, które warto wykorzystać. Dość tego gadania, przedstawiam Wam błyskawiczny przepis na dietetyczny kompot z rabarbaru. Smaczny, zdrowy i prosty w przygotowaniu. Łapcie Składniki: 1 kg łodyg rabarbaru, 6 goździków (przyprawa), połamana laska cynamonu, 2-2,5 litra wody, 1-2 garści daktyli (opcjonalnie), liść mięty. Przygotowanie: Łodygi rabarbaru
Gar Zdrowiakościoła już w Wielki Czwartek, Piątek i Wielką Sobotę. A w niedzielę wstawałyśmy razem i jechałyśmy do sąsiedniej wioski na mszę rezurekcyjną. W domu okna i podłogi były umyte, ciasta upieczone, obiad przygotowany. Nie pamiętam mamy mówiącej: nie pójdziemy, nie zrobimy, bo jestem zmęczona, nie chce mi się, muszę odpocząć. Mając w pamięci to wszystko co najpiękniejsze ze wspomnień
bistro mamaPodstawowy przepis na naleśniki. Z podanej porcji otrzymacie około 12 naleśników smażonych na patelni o średnicy 20cm. Zazwyczaj na obiad jemy naleśniki wytrawne (nadziewane na
babka w formiewody Na wierzch (zaatar) 3 łyżki ziaren sezamu 2 łyżki suszonego tymianku 1 łyżka suszonego majeranku 2 i 1/2 łyżki oliwy z oliwek Z podanych produktów zagnieść ciasto (można w maszynie do chleba) Ilość wody i mąki można delikatnie regulować - ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Ugniatać tak długo, aż uzyska pożądaną konsystencje i odstawić w ciepłe miejsce
Piekarz-Kucharz-Garkotłukłyżka kwaśnej śmietany olej do smażenia cukier puder do oprószenia Przygotowanie : Do miski przesiewamy mąkę, mieszamy z sodą i cukrem, dodajemy żółtka oraz twaróg, śmietanę i wódkę - wyrabiamy ciasto. Ciasto wałkujemy na około 1 cm. Kieliszkiem wykrawamy pączusie. Smażymy po kilka chwil do zarumienienia na rozgrzanym głębokim oleju.Wyciągamy na papierowy ręcznik, przekładamy na paterę, oprószamy cukrem pudrem
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSerniczki z masłem orzechowym. Edyta Guhl. Co najlepiej zrobić w niedzielne, deszczowe popołudnie? Zjeść domowego serniczka, a najlepiej dwa :-) Dzisiejsze serniczki z masłem orzechowym konsystencją przypominają
dolcevitainmykitchenJeżeli nachodzi mnie na słodkie a’la sernik, a nie mam czasu na długie pichcenie to robię wtedy pudding. Jest do deser z typu „
greenscarfCrumble to nic innego jak owoce zapiekane pod kruszonką. Możecie zrobić je na wiele sposobów, zamiast jagód świetnie nadadzą się maliny, porzeczki, jeżyny czy agrest –
Ciastkozercykońcu jakis nowy post! Po wielu tygodniach nieobecnosci wracam z kolejnym przepisem. Prostym w wykonaniu a jakim pysznym. Sprawdzi się on idealnie do popołudniowej kawy z przyjaciółmi ale też po prostu aby zjesć małe co nie co bez przejmowania się zbyt dużą iloscią kalorii… Składniki: 200g mąki kukurydzianej 1/2 tabliczki drobno pokrojonej gorzkiej czekolady 2 żółtka(...)łyżki oleju kokosowego 3 łyżki miodu Sposób przygotowania: W misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki prócz czekolady. Czekoladę drobno siekamy a następnie dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i kładziemy do zamrażarki na 30 min. Po wyjęciu ciasta z zamrażarki rozwałkowujemy je. (Ja go nie rozwałkowywałam ponieważ zepsuł mi się wałek i musiałam układać
madamekuchnia.wordpress.comSezon truskawkowy nabiera tempa, a jak dla mnie to najcudowniejszy moment w ciągu roku. Truskawki to zdecydowanie jedne z moich ukochanych owoców. Z pewnością pojawią się
Kuba GotujeIdealny na podwieczorek lub kolację, lekki, banalnie prosty w przygotowaniu omlecik biszkoptowy na pewno posmakuje każdemu. Dodatek wspaniałego dżemu figowego i orzechów włoskich dostarczy nam niebywałej przyjemności dla podniebienia. Składniki: 60g mąki z brązowego ryżu (zmieliłam brązowy ryż w młynku do kawy) 1 jajko 2 łyżeczki ksylitolu 2 łyżeczki dżemu figowego 10g orzechów włoskich Olej kokosowy do smażenia Sposób(...)przygotowania: Oddzielamy żółtka od białek, z białek ubijamy pianę. Do żółtka dodajemy mąkę oraz ksylitol, potem białka. Ciasto delikatnie mieszamy łyżeczką. Rozgrzewamy olej kokosowy na patelni, wylewamy ciasto, smażymy aż się zarumieni, następnie nakładamy dżem figowy i posypujemy orzechami. Smacznego
madamekuchnia.wordpress.comobtaczania Masło utrzeć z cukrem do puszystości. Nadal mieszając - dodać jajko i miód. Wsypać, mąkę, proszek do pieczenia i karob. Całość dokładnie połączyć - najlepiej za pomocą dłoni. (Ciasto powinno być miękkie i odrobinę lepkie.) Z ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego i opcjonalnie obtoczyć je w cukrach (1 kulka - 1 rodzaj cukru). Kuleczki ułożyć na blasze wysłanej
Di gotujesmaku masło 1 łyżka Wykonanie: Do misy wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy sól, jajko i masło,nie zapomnijmy o wodzie by była gorąca lecz nie wrzątek.Wyrabiamy ciasto i wałkujemy podsypując mąką.Wycinamy kółka szklanką. Ziemniaki obieramy,kroimy na ćwiartki i myjemy. Wkładamy do garnka z wodą i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i tłuczkiem do ziemniaków
Różowa kuchniabardzo lubię takie połączenia. Praktycznie z tych samych składników zrobiłam dwa wspaniałe śniadaniowe przepisy i kolejny już do kolekcji przepis na owocowy koktajl! Zmiksowałam koktajl marchewkowo - pomarańczowy i przygotowałam prostą sałatkę z kuskusem, którego tak dawno nie jadłam, a mam spore zapasy przeróżnych kasz, więc będzie się działo! Kuskus świetnie smakuje w połączeniu nie tylko z mięsem(...)znajdziecie oczywiście na blogu! Oto niektóre polecane przeze mnie połączenia, koniecznie spróbujcie! Kuskus z lazurem i winogronami Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami Pieczarkowa z kuskusem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Sadzone z marchewką na gęsto i z kuskusem Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem Kuskus z pomarańczą i marchewką z jogurtem i miodem Składniki
Moja smaczna kuchniadlatego pieczenie serników pozostawiam póki co naszej Mamie - mistrzyni w tym fachu. Jednak kiedy nachodzi nas ochota na sernik, potrzebne jest szybkie, łatwe rozwiązanie - serniczki z patelni. Są super proste, szybkie w przygotowaniu i po prostu pyszne. Sprawdźcie sami! Czego potrzebujemy? (na około 8 sztuk) - 1 kostkę twarogu, - 1 jajko, - 3 łyżki mąki, - łyżeczka cukru waniliowego. dodatkowo : cukier puder(...)jajko i cukier. Jeśli nie lubicie grudkowatej struktury twarogu (jak ja), możecie użyć blendera, dzięki temu serniczki będą bardziej kremowe. 2. Następnie dodajemy mąkę i wszystko mieszamy. 3. Z ciasta formujemy kuleczki, które obtaczamy w mące, a następnie spłaszczamy. 4. Kładziemy na patelni i smażymy do zarumienienia. Polecam smażyć na oleju rzepakowym lub kokosowym. Na maśle szybko się przypalają. Serniczki
two broke sistersKopytka to szybkie i proste danie, ale kto ich nie lubi, jedni wolą gotowane a inni odsmażane ale w każdej postaci są przepyszne. Kopytka Składniki: - 1 kg ziemniaków - 300-350 g mąki - 1-2 jajka - sól Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i gorące dokładnie ugniatamy aby nie było grudek lub przeciskamy przez praskę i układamy na posypanej mąką stolnicy(...)oprószamy górę mąką. Po wystygnięciu ziemniaków dodajemy mąkę, jajka, szczyptę soli i szybko wyrabiamy ciasto. Dzielimy na części i z każdej osobno formujemy wałeczki grubości palca. Spłaszczamy i kroimy na ukos kawałki o grubości ok. 1-1,5 cm. W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli. Do wrzątku wkładamy partiami kluski, zamieszamy
Kulinarne życiepomysł. Raz w roku staram się przygotować taki tort, na widok którego moja księżniczka podskoczy z radości. W tym roku znowu się udało :) Tort w kształcie "Barbie - motyla" to prosty pomysł na dekorację domowego tortu – bez użycia masy cukrowej, bez skomplikowanych technik – po prostu smaczny domowy tort przygotowany przez mamę dla małej dziewczynki :) Tort w kształcie "Barbie - motyla" to okrągły(...)blaty. Na pierwszym z nich rozsmarowałam krem z mascarpone, konfitury jagodowej, białej czekolady i soku z cytryny, a na drugim taki sam krem z konfiturą truskawkową. Przełożone i schłodzone ciasto przekroiłam pionowo na 2 połówki, a następnie każdą połówkę przekroiłam skośnie. Przekrojony tort wygląda jak pacyfka ;) Zamieniając połówki miejscami (prawą na lewą stronę, lewą na prawą stronę) i lekko rozsuwając
Trzeci talerzPropozycja na koniec intensywnego tygodnia. Wykonanie mój mąż. Mój mąż w piątkowy wieczór przygotował mi takie oto jajka faszerowane brokułami, oliwkami, szczypiorkiem i koperkiem. Były przepyszne
moj przepis naPrzepyszne naleśniki z dodatkiem puree z dyni, który nadaje im piękny żółto-pomarańczowy odcień. Proste w przygotowaniu, wyśmienite zarówno na słodko jak i wytrawnie. Polecam! Składniki: (na około 10 sztuk) 3 jajka 1 szkl mleka 3/4 szkl puree z dyni, np. domowej roboty 150 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu szczypta gałki muszkatołowej(...)łyżka oleju szczypta soli 2-3 łyżki cukru (pomijamy, jeśli chcemy naleśniki na wytrawnie) Przygotowanie: Wszystkie składniki zmiksować mikserem do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta (powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.) Schłodzić w lodówce 30 minut. Po tym czasie na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością tłuszczu nakładać porcje ciasta i rozprowadzić po patelni. Smażyć z obu stron do zarumienienia. Podawać na ciepło
Nastoletnie WypiekanieGdy piekłam pierniczki które będą czekały już od teraz do świąt, naszła mnie ochota na jakieś smakowite ciasteczka i padło na te z kasza manna. Ciastek
Gotowanie...to proste !Kolejny bezglutenowy wypiek. Tym razem z dynią! Purée robiłam po raz pierwszy w życiu i w sumie żałuję, że tak późno. To dziecinnie proste! Posłużyły mi przepisy znalezione w internecie. Było tego wiele i właściwie niewiele różniły się od siebie, więc nie będę podawała źródła. W każdym razie najważniejsze, że wyszło. ^^ I na dodatek bez białego cukru! Jako(...)miodu i rodzynek! W sumie sama się zdziwiłam, że cokolwiek mi wyszło z takiej mieszanki. ;) A wyszło coś naprawdę dobrego! Od razu uprzedzam, że nie jest to typowy chlebek. Ciasto od razu po upieczeniu musi swoje odczekać, bo jest bardzo wilgotne i mokre. Później staje się zwarte i można je rozkrajać bez większego problemu... no może tylko troszkę się kruszy
Kuchnia EllieKolejne domowe bułeczki, tym razem z ostropestem i ziarenkami szałwi hiszpańskiej - chia. Równie proste i pyszne jak poprzednie. Bez konieczności sporządzania rozczynu co także ułatwia ich przygotowanie. Składniki na 10 bułek: 350 g mąki pszennej typ 450 200 g mąki żytniej pełnoziarnistej 300 ml ciepłej wody 2 łyżki oleju 10 g drożdży instant (ok 1,5 opakowania(...)łyżeczki nasion chia 4 łyżeczki mielonego ostropestu 1 łyżka miodu 1,5 łyżeczki soli morskiej Przygotowanie: Wszystkie składniki wsypać do miski i wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto może lekko się kleić, nie należy dosypywać mąki, bo bułki będą twarde i zbite. Spód miski oprószyć mąką, włożyć do niej wyrobione ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce
Ze smakiem i z pasjąDzisiaj na specialne życzenie moich domowników, bułki bez dodatków. Upiekłam proste bułeczki pszenno-żytnie z przedziałkiem. Pamiętam te bułki z dzieciństwa, więc postanowiłam takie upiec ale z dodatkiem mąki żytniej razowej. Bułki upiekłam na pszennym zakwasie z dodatkiem odrobiny drożdży. Zastosowałam również melasę, która nadaje pieczywu bardzo fajny smak. Często otrzymuję pytania, czy melasę można zastąpić czymś innym. Pewnie(...)można ale chleb czy bułki będą miały wtedy zupełnie inne smak. Melasę można również wykorzystać do wypieku czekoladowych ciast czy pierników. Ja dysponuję zawsze słoiczkiem melasy, bo uważam, że jeśli trzeba dodać melasę to trzeba. Uwielbiam bułki na śniadanie, wypełnione po brzegi dobrym serem i owocami. Poranna kawa i literatura w postaci najnowszego numeru Medical Maestro , w nim mój przepis
codojedzeniaROBI SIĘ JE BŁYSKAWICZNIE,NIE TRZEBA CZEKAĆ AŻ WYROSNĄ,TANI I PROSTY PRZEPIS-A PRZY TYM SĄ NAPRAWDĘ PYSZNE SKŁADNIKI: 400ML MAŚLANKI 450 G MĄKI 1 ŁYŻECZKA SODY 1,5 ŁYŻECZKI SOLI DODATKOWO-KILKA PLASTERKÓW SALAMI,KILKA OLIWEK,ŁYŻKĘ OLIWY I ULUBIONE ZIOŁA PRZYGOTOWANIE: MĄKĘ,SODĘ,SÓL,MIESZAMY BARDZO DOKŁADNIE I DOPIERO PO WYMIESZANIU DODAJEMY MAŚLANKĘ(I JAK MAMY CHĘĆ(...)JAKIEŚ SUCHE DODATKI NP.SŁONECZNIK,ZIOŁA,SUSZONĄ CEBULKĘ,ALE NIE JEST TO KONIECZNE) MIESZAMY SZTYWNĄ RĘKĄ NIE UGNIATAMY CIASTA!! W RAZIE POTRZEBY DOSYPUJEMY MĄKĘ,ALE NIE ZA DUŻO WYKŁADAMY NA BLAT POSYPANY MĄKĄ,LEKKO RĘKĄ ROZKŁADAMY NA PŁASKO NASZE CIASTO,NA GRUBOŚĆ OK 2 CM NOŻEM ROZCINAMY NA KAWAŁKI WYKŁADAMY NA BLASZKĘ POSYPANĄ MĄKĄ SMARUJEMY DELIKATNIE OLIWĄ I LEKKO WCISKAMY
Swojskie jedzonkoOstatnio miałam możliwość przetestowania świetnych szybkowarów, które przysłała mi Firma ASTON . W nawale pracy i w fali upałów, przyznaję, że ciężko było mi
Niezły Młynekwiejskie mleko. Mleko będzie na jutro na zsiadłe, a ze śmietany Madzia zrobiła prawdziwe masło. Które właśnie teraz, gdy to piszę, twardnieje sobie w lodówce. Generalnie przepis jest absolutnie prosty. Potrzebujemy: - śmietanę - sól - lodowatą wodę Mocno schłodzoną śmietanę wlewamy do naczynia, dodajemy trochę soli, tak szczyptę, może dwie i miksujemy mikserem około 30 minut, aż zaczną się pojawiać kawałki masła(...)przestajemy miksować. Przez sito odlewamy maślankę, a masło łączymy w jedną kulkę i dokładnie odciskamy. Do nowej miski wlewamy lodowatą wodę, wkładamy do niej kulkę masła i wyrabiamy jak ciasto. Potem zmieniamy wodę na świeżą i robimy to samo. Wszystko po to, aby wypłukać z masła resztki maślanki. Formujemy z masła kostkę, czy jaki tam kształt chcemy i wkładamy
Marder&Marder ManufactureSzybkie, proste i smaczne.. tym razem danie główne. Osobiście po zjedzeniu takiego jednego, średniej wielkości, naleśnika jestem już najedzona. Są sycące, ale nie zapychające. Do tego dania właściwie zawsze używam mięsa pozostałego z rosołu; są wtedy dużo delikatniejsze. Udało mi się, trochę nieświadomie, utrafić z tym daniem w angielski odpowiednik Tłustego Czwartku - dziś Dzień Naleśnika. Wydaje mi się(...)jednak, że anglikom nie spodobałaby się ich moja dzisiejsza wersja. ;] Na ciasto: 2 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka mąki trochę wody pół łyżeczki soli Na farsz: Całe obrane z kości mięso z rosołu, bądź po prostu ugotowane w wywarze 4 nóżki kurczaka, przyprawy według upodobania Ciasto robimy jak zawsze - jajko, mleko i wodę roztrzepujemy mikserem, dosypujemy sól i mąkę
Kuchenna KontrrewolucyaJeśli nie macie pomysłu na prezent - upieczcie mnóstwo pierniczków, ładnie je ozdóbcie i popakujcie - gwarantuję, że taki podarunek przypadnie do gustu każdemu :) Przepis na te pierniczki jest bardzo prosty - korzystam z niego od paru lat i nie jestem w stanie nawet odpowiedzieć skąd się u mnie wziął. Składniki : 400 g mąki - ja czasem zastępuję część mąki mielonymi orzechami 2 duże(...)szklanki cukru pudru 1 łyżka kopiasta kakao 1 łyżka cynamonu 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej Wszystkie składniki wrzucamy do miski lub na stolnicę i wyrabiamy ciasto. Wkładamy je na 30-60 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy, wałkujemy na około 3-4 mm (ciastka trochę podrosnę w piekarniku), wykrawamy ciastka i pieczemy przez
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!piekłam tych bułeczek z rana, ale dzień wcześniej :D Były bardzo smaczne, choć ciepłe były lepsze :D No bo kto nie lubi ciepłego pieczywa? :D Szybki, prosty przepis na 4 średnie bułeczki :) Składniki: 100 g mąki żytniej 100 g mąki pszennej 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej 30 g drożdży 150 ml wody 50 ml wody gazowanej 1/2 łyżeczki soli(...)było ciepłe, ale nie wrzało. Rozpuść w nim drożdże i odstaw na 15 minut. Do miski wsyp trzy rodzaje mąki, dodaj sól, rozrobione drożdże i wodę gazowaną. Zagnieć ciast. Odstaw do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Po tym czasie ciasto podziel na 4 części. Z każdej uformuj kulkę, lekko spłaszcz, tak aby przypominała kajzerkę :) Każdą bułeczkę zwilż delikatnie wodą
Zdrowie na języku :Pprosty w przygotowaniu. Serdecznie zapraszam! Chleb tygrysiSkładniki:Chleb:500 g mąki pszennej chlebowej2 łyżeczki soli1 saszetka drożdży instant (7g)3 łyżki oleju sezamowego300 ml letniej wodyPowłoka tygrysia:100 g mąki ryżowej1 łyżeczka drożdży instant1/2 łyżeczki soli1 łyżeczka cukru150 ml ciepłej wody1 łyżeczka oleju sezamowegoPrzygotowanie:1. Do miski dodać wszystkie składniki i dolewać po trochu wody cały czas mieszając ciasto. Wymieszane
UgotujmyTo.pl