proste ciasto - 15398 przepisów (strona:660/1027)

Babka "Trzy smaki kawy" 133

Wilgotna i bardzo smaczna babeczka dla wielbicieli kawy ;) Składniki na foremkę z kominkiem lub bez: 4 całe jajka 1 i 1/2 szkl mąki pszennej 3/4 szkl

Gotowanie...to proste !
Ciasteczka Z Masłem Orzechowym I Marmoladą 135

Pyszne ciasteczka które z wyglądu przypominają te z kaszą manną, a w smaku już nie za bardzo ;) Jeśli chcecie się dowiedzieć jak smakują, musicie koniecznie je

Gotowanie...to proste !
13 lipca Dniem Frytek – jak przygotować idealne frytki? 112

Dziś obchodzimy dzień frytek. Te smukłe i opalone ziemniaczki są chyba najbardziej pożądanym dodatkiem do potraw pieczonych i smażonych. Frytki swoją historię rozpoczęły w Belgii i

PysiaGotuje.pl
Majonezowe muffinki z kiwi - Grunt to przepis 209

Oto i on - zwycięski przepis w mojej pierwszej akcji kulinarnej Tydzień z KIWI z durszlakiem, który wygrała Asia z Grunt to przepis! . Sama już zrobiłam te

Anioszek w kuchni
Kuleczki maślano-krówkowe (z masy krówkowej) 167

https://www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Były już kuleczki kokosowe z wafelkami ( klik ), z herbatnikami ( klik ), tak więc teraz postanowiłam wykorzystać resztę

Di gotuje
Kluski rzucane gryczano-pszenne 151

Te kluski przypominają z wyglądu ziemniaczane , ale nimi nie są :D Dla tych,  którzy lubią się zdrowo odżywiać na pewno będą smaczne. Składniki : 7 łyżek

Proste Potrawy
Kandyzowana skórka cytrynowa. 171

     Nie wyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych bez drożdżowej baby, sernika i strojnych mazurków. Staram się je zawsze ładnie udekorować (z różnym skutkiem), a jak

Rozpustne gotowanie
Ryba w Płatkach Kukurydzianych 207

Chrupiąca panierka z soczystym mięsem rybnym w środku. Alternatywa, dla tradycyjnej ryby w bułce. Podajemy ją z ulubionymi surówkami i ziemniakami w dowolnej postaci (od frytek

Słodka Strona
Czy wiesz Którą użyć i do czego. 171

smak, z lekką goryczką i używana jest głównie do ciasta na bliny i naleśniki, przy czym z reguły miesza się ją z mąką pszenną. Niewielka domieszka mąki gryczanej w cieście chlebowym nadaje pieczywu bardziej intensywny smak. Mąka kukurydziana , jest żółta, miałka lub też ziarnista, uzyskiwana z przemiału ziarna kukurydzy. Ponieważ nie zawiera ona glutenu, trzeba ją prawie zawsze łączyć(...)łatwo dostępna, ale jest prosta do przygotowania wystarczy zmielić płatki owsiane. Dodana do pszennej mąka owsiana przydaje pieczywu aromatu i wartości odżywczych oraz nadaje mu bardziej interesującą konsystencję. Mąka żytnia , była najczęściej używaną mąką w Europie Wschodniej i Środkowej, tam, gdzie gleba jest nie dość urodzajna lub klimat za chłodny do uprawy pszenicy. Z ciasta żytniego, nie zawierającego siatki

NaKońcuJęzyka
Mazurek Pisanka 160

Dziś ciąg dalszy, pieczemy mazurka o kształcie pisanki.Uwielbiam tworzyć jadalne mazurki i nie za słodkie.Ten jest z fajnym nadzieniem i bardzo prosty. Składniki: mąką pszenna 300 g żółtka 2 szt cukier 4 łyżki masło 150 g śmietana 18% 3 łyżki proszek do pieczenia pół łyżeczki Dodatkowo: galaretka agrestowa połowę woda 1 szklanka kisiel cytrynowy cały + pół szklanki wody morele(...)Przygotowanie: Mąkę i proszek do pieczenia odmierzamy, przesiewamy i wsypujemy do miski.Dodajemy cukier, żółtka,śmietanę, masło i szybko zagniatamy. Wkładamy do lodówki do schłodzenia na jakieś 30 minut( Jeśli ciasto będzie się kleić to podsypcie mąką lub mąką krupczatką . Po schłodzeniu odrywamy kawałeczek ciasta i robimy z niego sporo malutkich kuleczek,posłużą nam do dekoracji pisanki. Z ciasta formujemy pisankę

Różowa kuchnia
Kluski kładzione 3164

mieszamy z wodą i jajkiem lub bez jajka, do momentu aż uzyskami gęstą jednolitą masę. Ilość mąki wedle uznania, zależnie ile klusek potrzebujecie. Wymieszać można łyżką w dużym kubku. Ciasto ma mieć konsystencję trochę bardziej gęstą niż gęsta śmietana. Kiedy mieszamy, ciastu ma się odlepiać od ścianek naczynia. Przygotowujemy osobne naczynie z zimną wodą, np. szklanka. W tej wodzie zanurzamy

Ukojenie Podniebienia
Pogaca - tureckie bułeczki z serem feta i natką pietruszki 242

wierzchu sezamem lub czarnuszką. Mają różną formę i wielkość, mogą to być zarówno miniaturowe bułeczki jak i dużo większe. Każde miejsce tworzy swoją własną wersję lub odmianę. Składniki na ciasto: 500 g jasnej mąki pszennej 55 g ciepłego mleka 20 g  drożdży prasowanych 1/2 szklanki oleju 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 225 g wody mineralnej gazowanej na nadzienie

Przepisy na domowy ser i chleb
Pizza z pieczarkami 172

łyżka oregano dodatki: 50 dag pieczarek 2 cebule ser żółty ( najlepsza mozzarella) sos: 1 łyżka ostrego ketchupu 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól i biały pieprz Z podanych składników wyrabiam ciasto, można wcześniej zrobić zaczyn, ale nie jest to konieczne.  Ciasto odstawiam do wyrośnięcia. Zostawiam, aby wyrosło. Gotowe wykładam na blaszkę, lekko wałkuję i rozciągam rękami.  Pieczarki i cebule

Takie tam pichcenie
Placki ziemniaczane z cebulką 157

oczkach (lub za pomocą robota kuchennego). Do ziemniaków wbić jajko, dodać mąkę oraz wsypać sól. Całość dokładnie ze sobą wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta (1 placek = 1/2 łyżki ciasta). Z czasem, ciasto na placki lekko ciemnieje, ale w ogóle tym się nie przejmujcie :) Placki lekko spłaszczyć i smażyć na średnim ogniu z obu stron

Ugotować
Bagietki pszenne- czterogodzinne 148

Przepis na trzy średnie bagietki 360 ml wody w temperaturze pokojowej 3 g suchych drożdży instant 498 g mąki uniwersalnej 5 g soli Z podanych produktów zagnieść sprężyste klejące ciasto.  Można mikserem z hakiem lub w maszynie do chleba.  Proces zagniatania powinien trwać około 10 minut.  Ciasto będzie klejące i dość luźne, nie dosypujcie mąki.  Dobrze

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Placki kukurydziane z jabłkami… 205

się nada)   Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy rozbełtane osobno jajka wraz z mlekiem. Wsypujemy słodzidło. Mieszamy mikserem do połączenia składników. Ścieramy jabłka na tarce. Dodajemy do ciasta, przyprawiamy cynamonem, mieszamy delikatnie łyżką. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i smażymy placuszki aż do zarumienienia. Podajemy np. z domowym syropem malinowym tak jak w moim przypadku. Smacznego

madamekuchnia.wordpress.com
Kluski ziemniaczane z duszoną kapustą włoską 87

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 2/3 ziemniaków obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy i mielimy. Następnie dodajemy pozostałą ilość ziemniaków, startą na „papkę”, jajko i mąkę. Ciasto dokładnie wyrabiamy, formujemy kluski i gotujemy w osolonym wrzątku, przez 2-3 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Słoninę kroimy w kostkę, roztapiamy. Na tłuszcz wrzucamy posiekaną kapustę, chwilę

R'n'G Kitchen
Pomidorowa z domowym makaronem 124

łyżeczka oleju Przygotowanie: Na stolnicę wysypujemy mąkę i formujemy kopczyk. Dodajemy sól, w środek wbijamy jajka i dodajemy olej. Stopniowo łączymy ze sobą składniki, zagniatając mąkę do środka. Gdy ciasto będzie elastyczne formujemy kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i odstawiamy na około 30 minut. Ciasto dzielimy na pół, kolejno wałkujemy, podsypując mąką, na cienkie placki. Każdy placek dzielimy

Smakowity Blog Kulinarny
Ciastka francuskie z korzennym miodem, gruszkami i orzechami nerkowca 191

ziela angielskiego Miód wlać do niewielkiej miseczki. Wsypać sproszkowane przyprawy i dobrze wszystko razem wymieszać.  Gruszki pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Ćwiartki pokroić w średniej grubości plastry. Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na dowolnej wielkości prostokąty. Każdy prostokąt posmarować miodem z przyprawami, na środku układać plastry gruszek, a na nich orzechy nerkowca. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury(...)jest to konieczne, gdyż odpowiedniej słodyczy doda im miód. Przepis dodaję do cotygodniowej akcji " Błyskawiczne piątki ". Zapraszam do dołączenia do  otwartej grupy facebookowej , gdzie co tydzień możecie znaleźć proste i szybkie przepisy na smaczne dania

Codzienna kuchnia niecodzienna
Chleb bezglutenowy z siemieniem lnianym i ziołami 105

upieczeniu doskonały - chrupiąca skórka, lekko wilgotny miąższ, puszysty i pachnący ziołami. Dobrze znosi mrożenie więc najlepiej ostudzony chlebek pokroić w kromeczki i zamrozić, bo niestety szybko czerstwieje. Bardzo smaczny, prosty wypiek. Polecam. SKŁADNIKI: 500 g skrobi kukurydzianej (mazeiny) 2 łyżeczki cukru 2 łyżki posiekanych świeżych ziół (u mnie oregano, lubczyk, rozmaryn) 1 łyżeczka soli 30g babki jajowatej lub płesznik(...)łyżeczki suszonych drożdży Mleko roślinne, cukier i drożdże umieść w garnku i lekko podgrzej. W misie miksera umieść skrobię, sól, siemię, babkę oraz zioła. Dolej ciepłe mleko i wyrabiaj ciasto. Wyrobione ciasto uformuj w kulę, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. Po tym czasie ciasto ponownie przemieszaj, uformuj bochenek i połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Kuchnia bezglutenowa
Szarlotka po polsku 132

Szarlotka po polsku  - tradycyjna, smaczna, prosta  według sprawdzonego przepisu.  Idealna na nadchodzącą jesień.   Składniki: 30 dag mąki  15 dag masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia  10 dag cukru szczypta soli 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 jajko 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany  8-10 jabłek Na stolnicy mieszamy mąkę z proszkiem(...)cukrem wanilinowym i solą. Dodajemy twarde masło, siekając nożem  i mieszamy wszystko razem.  Robimy wgłębienie,  wlewamy do niego śmietanę  i wbijamy jajko.  Szybko zagniatamy ciasto i schładzamy je w lodówce ok. 30 minut. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne  i ścieramy na grubej tarce. Często mieszając, przesmażamy je w rondlu, aż zaczną się rozpadać. Dużą

Pyszności Słodkości
Zwykłe bułki pszenne 140

Zwykłe, proste, smaczne bułki pszenne.     Składniki: -5 dkg drożdży -1,5 łyżeczki cukru -1 czubata łyżeczka soli -300 ml ciepłej wody -ok. 3,5 szklanki mąki pszennej 480 -2 łyżki oleju Drożdże ucieramy z cukrem, dodajemy 50 ml wody, 2-3 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do reszty wody wsypujemy sól, dodajemy rozczyn, stopniowo dosypujemy(...)pozostałą mąkę, wyrabiamy, na końcu dodajemy olej, wyrabiamy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto rośnie. Wyrośnięte przekładamy na stolnicę, formujemy wałek i dzielimy na w miarę równe części. Każdą porcję ciasta formujemy w dłoniach. Układamy na blaszce z papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i czekamy, aż wyrosną. Nacinamy ostrym nożem, smarujemy delikatnie wodą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Maminek kulinarny
Ciasto na naleśniki 145

Blog ruszył pełną parą , cieszę się... Dziś przepis na naleśniki! Szybki prosty i co najważniejsze ? Każdy jest w stanie sam je zrobić :) SKŁADNIKI: - 250 gram mąki - najlepiej tortowej  - szklanka wody gazowanej - szklanka mleka - szczypta soli - jajko - cztery łyżki stołowe oleju Do wysokiej miski wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli, następnie jajko oraz wodę z mlekiem, na koniec dodając olej. Jeżeli(...)doda go ktoś odrobinę więcej nic się nie stanie. Wszystko razem miksujemy do chwili kiedy uznamy, że wszystkie składniki się połączyły. Najważniejsze aby ciasto miało konsystencje płynną niczym śmietana, nie może być to woda bo wtedy ciężko będzie nam obracać naleśniki, jeżeli tak będzie dodajcie odrobinę mąki ale nie za dużo ;) bo jak zaczniecie smażyć zrobi wam się

W Moim Magicznym Domu
Chleb tostowy 165

idealna okazja aby na śniadanko upiec sobie pyszny chleb, a taki jest właśnie ten pszenny chleb tostowy Przepis pochodzi z książki White Plate „O chlebie” – bardzo prosty i bardzo smaczny Składniki: - 20 g świeżych drożdży - 400 g mąki pszennej - 200 ml ciepłej wody - 50 ml mleka - 40 g masła - 1 łyżeczka cukru - 1 łyżeczka soli Dodatkowo: - masło(...)keksówka 28 cm. Do miski wrzucamy pokruszone drożdże, dodajemy cukier, ciepłą wodę i mleko, rozpuszczone i ostudzone masło, sól i mieszamy. Do tego dodajemy przesianą mąkę, a następnie zagniatamy ciasto, które w dotyku powinno być miękkie i elastyczne. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy folią i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 minut. Kiedy ciasto wyrośnie formę do pieczenia smarujemy masłem

Kuchenne Wariacje
Pita z mąki pełnoziarnistej 385

pieczywo Bliskiego Wschodu i basenu Morza Śródziemnego. Nam kojarzy się z w miarę zdrowym fastfoodem – knysze i pity pod wrocławskim dworcem głównym pamięta chyba każdy. Chleb pita jest bardzo prosty do zrobienia w domu, a można go zjeść na wiele przyjemnych sposobów. Odlać z naszykowanych 320ml ciepłej wody pół szklanki, wsypać do niej cukier, wymieszać do rozpuszczenia. Wsypać do wody(...)się zapienią. Mąkę wymieszać z solą, oliwą i pozostałą wodą. Po około 10 minutach, gdy drożdże już się rozruszają, połączyć wszystkie składniki. Składniki wymieszać ze sobą i zagnieść gładkie ciasto. Jeśli mąka zbyt mocno wchłonęła wodę i ciasto jest za suche, dolejcie odrobinkę. Jeśli jest za mokre, dodajemy troszkę mąki. Ciasto uformować w kulę, pozostawić w misce, pod przykryciem

Karo in the Kitchen
Chleb pszenny na drożdżach z pestkami dyni 139

dzisiaj proponuje pyszny chlebek z pestkami dyni . Prosty i smaczny chlebek. Skorzystałam z przepisu   .... Składniki 600 g mąki pszennej typ 650  350 – 360 g wody o temperaturze pokojowej 5 g suchych drożdży (lub 10-15 g świeżych) 15 g soli 100 g pestek dyni  pół łyżki miodu     Wykonanie:   Do misy(...)wsypujemy mąkę przesianą , dodajemy do niej drożdże . wsypujemy sól i zalewamy ciepła wodą . Dodajemy miód i pestki dyni. Miksujemy ( końcówka hak) na najmniejszych obrotach koło 15 minut. Wyjmujemy ciasto z miski i rękoma już wyrabiamy ciasto z 10 minut. Oliwą skrapiamy miskę i wkładamy ciasto , wkładamy miskę z ciastem do woreczka i zostawiamy tak na 3 godziny. Ciasto wyrośnie

Różowa kuchnia
Ciasteczka kruche-tradycyjny,prosty i pyszny przepis 132

pyszne,proste,nie drogie i niesamowicie kruche,mogą leżeć długo i dalej są bardzo miękkie i kruchutkie(ale u mnie szans na to ,że dłużej poleżą nie ma bo znikają błyskawicznie)można je polukrować , lub polać roztopioną czekoladą lub zostawić takie zwykłe-jak kto woli KRUCHE CIASTECZKA SKŁADNIKI: KOSTKA MARGARYNY 2,5 SZKL.MĄKI 3 ŻÓŁTKA 3/4 SZKL.CUKRU PUDRU(...)PRZYGOTOWANIE: mąkę siekamy z margaryną,dodajemy cukier i żółtka i ugniatamy gładkie ciasto i wkładamy do lodówki na godzinkę potem wyjmujemy rozwałkowujemy ,podsypując mąką i wykrajamy ciasteczka, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w zależności od grubości ciastek od 10-15 min w 200 stopniach (ja zawsze patrze jak się zaczynają rumienić to wyciągam) gotowe -smacznego

Swojskie jedzonko
Jak zrobić domowe purée z dyni? 172

poświęcę na jego przygotowanie oddzielny post, gdyż w ogromnej ilości przepisów, czy to w internecie, czy książkach kucharskich, właśnie ono jest składnikiem głównym. Śmiało możemy go używać do deserów, ciast, ciasteczek, dań głównych, zup, pierogów... Tym postem chciałabym ponadto rozpocząć cykl moich przepisów z użyciem naszej kochanej dyni. Dyniowe purée można kupić już gotowe, zamrożone, niemniej jednak wiadomo, że wszystko(...)jakich składników użyliśmy. Mamy również różne wersje owego purée, może być przyrządzone z gotowanej, duszonej lub pieczonej dyni. Osobiście, najbardziej lubię opcję z pieczoną dynią. Jego przygotowanie jest banalnie proste, lecz przez długość pieczenia nieco czasochłonne. Tak naprawdę, ilu kucharzy, tyle przepisów na purée. Jedni dodają oliwę z oliwek do pieczenia, zioła, czy przyprawy. Ja podaję przepis na zupełnie

Be Fit Be Strong
Szybki chleb pszenny z nasionami lnu 124

upieczecie i napiszecie mi że ten to jest wspaniały i smakował wybornie. Dziś bochenek który dla mnie jest wspaniały i smakuje wybornie, może i Wam przypadnie do gustu. Prosty w wykonaniu, pyszny w konsumpcji, polecam. Szybki chleb pszenny z nasionami lnu.                     Składniki: ( keksówka 26 x 12 góra(...)wody Mąkę wsypałam do miski, wkruszyłam drożdże, dodałam cukier, sól i nasiona lnu, wymieszałam. Teraz do miski wlałam wodę i wymieszałam tak aby składniki się połączyły. Odstawiłam miskę z ciastem w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia na około godzinę. Potem wysmarowałam masłem i wysypałam mąką keksówkę 26 x 12 i przełożyłam wyrośnięte ciasto do niej wyrównując wierzch. Odstawiłam ciasto

Moje Małe Czarowanie
Czekoladowe babeczki z wiśniami 219

Mimo, że wielki napis na skrzynce głosił "wiśnie 6 zł" okazało się, że to czereśnie. Pomimo drobnej pomyłki wyszły świetnie i nikt nie grymasił specjalnie przy jedzeniu :)Składniki na proste babeczki czekoladoweSkładniki na krem budyniowy+ wiśnie ze słoika (lub dżem wiśniowy), czekoladowe cukiereczki, świeże wiśnie (lub czereśnie ;)) do dekoracjiPrzed zrobieniem babeczek przygotowujemy budyń na krem budyniowy i odstawiamy(...)według przepisu.Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki kolorowym ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min.W gotowych babeczkach wykrawamy nożem wgłębienia i wykładamy wiśnie ze słoika

Ciastkozercy