proste ciasto - 15398 przepisów (strona:664/1027)

Pełnoziarnisty chleb pszenno-żytni na zakwasie 166

półtora roku, regularnie co tydzień. Przepis i chleb  jest tak dobry, że „zaraziłam” nim moją bratową, jej brata, siostrę oraz moje 2 przyjaciółki. Chleb jest bardzo prosty w wykonaniu i zawsze się udaje. Jest doskonały dla osób, które zaczynają swoją przygodę z pieczeniem chleba, jedyną jego jest fakt, że przynajmniej(...)Wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać do nich mokre i miksować około 5 min na niskich obrotach, (ja mam KMX i miksuje na 2 prędkości (z dostępnych 7 ) końcówką do ciasta drożdżowego) tak żeby było dobrze wyrobione to znaczy żeby wyglądało trochę jak pajęczyna. Do słoiczka odłożyć część około 1 szklanki wyrobionego ciasta (na następny chleb) zakwas potrafi w lodówce pracować

moj przepis na
Bułki z nerkowcami - najlepsze 134

Przez chyba dwa tygodnie nie piekłam chleba ani bułek. Nie wiem dlaczego - po prostu zabrakło mi czasu. Śliczna pogoda nie poprawia sytuacji - zamiast spędzać czas na wyrabianiu ciasta drożdżowego, wolę się wybrać na długi spacer do lasu, który po prostu pachnie wiosną. Powoli budzi się do życia, zielone, świeżutkie pączki na krzewach przyciągają wzrok, a dwie biedronki bezpiecznie schowane(...)oprzeć. I muszę powiedzieć, że wyjątkowo udany to zakup - wypróbowałam już trzy przepisy, wszystkie wyszły pyszne, i już nie mogę się doczekać, żeby przygotować kolejne wypieki. Apetyczne zdjęcia, proste i czytelne przepisy, ciekawe połączenia składników - to zdecydowanie coś dla mnie. Codziennie przeglądam ją dla samej przyjemności przeglądania, i zaznaczam kolejne przepisy. Mmm...Na pierwszy ogień poszły bułeczki z nerkowcami

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciastka kawowo-korzenne 111

niestety, są zobowiązania których się podjęłam i muszę się ich trzymać. :) Dzisiejszy przepis znalazłam w książeczce kupionej na moje 22 urodziny i po drobnych zmianach postanowiłam go przygotować. Prosty pomysł na szybkie korzenne ciastka, idealne na świąteczne leniuchowanie. Kto się skusi?Składniki:7 łyżek kawy250 ml wody200 g cukru pudru40 g kakao w proszku175 g rodzynek sułtanek125 g masła3 łyżki(...)wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią naszą masę, dokładnie rozprowadzając ją po blaszce. Pieczemy w rozgrzanym do 180`C piekarniku przez około 30 minut.Studzimy w foremce, ostudzone ciasto należy posypać cukrem pudrem i pokroić na male ciasteczka.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Mięciutkie Nadziewane Pierniczki W Czekoladzie Z Instrukcją 132

Po upieczeniu możemy je od razu zajadać bez czekania z zmiękną ;) Składniki na około 40-50 pierniczków : 300 gr mąki pszennej 50 gr mąki ziemniaczanej 75

Gotowanie...to proste !
Kurczak w pieczarkach i grzybach mun 163

Składniki : około 30 dag fileta z piersi kurczaka strąk czerwonej papryki 4 - 5 pieczarek, kilka grzybów mun cebula mąka olej do smażenia, sól      

Proste Potrawy
Koreczki, przekąski i przystawki. Imprezowe hity! 3759

szynką PRZEPIS TUTAJ *** Roladki z szynki z sosem chrzanowym PRZEPIS TUTAJ *** Mini burgery PRZEPIS TUTAJ *** Imprezowe mini pizzerinki – szybkie i pyszne PRZEPIS TUTAJ *** Mięsno-warzywne kulki iw cieście PRZEPIS TUTAJ *** Ogórkowe roladki z twarożkiem i łososiem PRZEPIS TUTAJ *** Sałatka w szynce PRZEPIS TUTAJ *** Imprezowe zawijańce serowe PRZEPIS TUTAJ   KORECZKI: *** Koreczki z salami PRZEPIS TUTAJ *** Koreczki z kabanosa

Blog z Apetytem
Pierniczki 152

ilością mleka ponieważ ciasto może być za miękkie. Ciasto wyrabiamy dokładnie ok. 5 minut i gotowe. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni bez termoobiegu. Na posypanej maką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na placek o grubości maksymalnie 1 cm. I zaczynamy zabawę w wykrawanie pierniczków :). Wykrojone pierniki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach ok. 2- 3 cm ponieważ pierniczki urosną(...)wystygną i ztwardnieją. Po tym czasie wkładamy je do pojemnika i szczelnie zamykamy. Tydzień przed świętami pierniczki wyciągamy i dekorujemy lukrem lub wg uznania Jak przygotować lukier? to bardzo proste. W metalowej misce ucieramy białka z cukrem na gęstą białą masę . Opcjonalnie dodajemy sok z cytryny :). Gotowe.   Artykuł Pierniczki pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
Muffinki czekoladowe z… czekoladą 207

sody szczypta soli 100g czekolady Jaja, mleko, olej wymieszać. W drugim naczyniu wymieszać sypkie składniki. Stopniowo dodawać do płynnej masy sypkie składniki. Wymieszać, tylko do połączenia składników. nie męczyć ciasta :). Na koniec dodać pokrojoną w mniejsze kawałeczki czekoladę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 25 minut. Może polubisz mnie na Facebook? https://www.facebook.com/kochamczekoladeAK/ będzie mi bardzo miło

Kocham Czekoladę
Gryczane naleśniki bez jajek i mleka, z pieczonymi warzywami 197

czarnuszki (opcjonalnie) odrobina oleju do smażenia (opcjonalnie) Mąki i sól wraz z czarnuszką przesypać do miski, wymieszać dokładnie trzepaczką. Stopniowo dodawać wodę, energicznie mieszając całość trzepaczką do otrzymania gładkiego ciasta naleśnikowego o konsystencji śmietany. Ciasto odstawić na 15 – 30 minut. Patelnię z nieprzywierającą powłoką bardzo dobrze rozgrzać (to ważne). Przed smażeniem pierwszego naleśnika na powierzchni patelni można rozprowadzić odrobinę oleju

Even Better Food
Domowy chleb 164

rozczyn, woda najlepiej aby była letnia, odstawić do wyrośnięcia na około 15  minut. Do miski wsypać mąkę, najlepiej zacząć od 3 szklanek, dolać wodę, wyrośnięte drożdże i wyrobić ciasto, nie trzeba go jakoś szczególnie długo wyrabiać, wystarczy do momentu aż składniki się  połączą. Gdy widzimy, że ciasto jest zbyt lejące i lepiące dodajemy po trochu mąki. Ogólnie

Delusional Trine
Gofry z bitą śmietaną i frużeliną 164

tylko wyobraźnia. Ja przygotowałam gofry klasyczne, czyli z bitą śmietaną i frużeliną (użyłam gotowej – truskawkowej), ale będą równie pyszne ze świeżymi owocami, serkiem mascarpone, dżemem, kolorowymi posypkami do ciast i deserów, czy po prostu oprószone tylko cukrem pudrem. Skusicie się? :) Składniki (na ok. 8-10 gofrów): 1 1/2 szklanki mąki pszennej 2 duże jajka (w temperaturze pokojowej) 370 ml mleka

MyCookBook.pl
Bezglutenowe ciastka świąteczne z musli i chia 180

dodatkiem bezglutenowego musli i chia. Użyłam mojej własnej mieszanki musli w której znalazły się płatki kukurydziane, płatki z brązowego ryżu, kasza gryczana preparowana, rodzynki i kawałki suszonych moreli. Bardzo proste do wykonania i rewelacyjne w smaku. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: 190 g roztopionego masła 140 g bezglutenowego musli z owocami ( u mnie miks własny) 100 g bezglutenowych płatków owsianych(...)sezamu 30 g nasion chia 1 łyżka miodu 1/3 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki soli 2 roztrzepane jajka Wszystkie składniki umieść w misce i dokładnie wymieszaj. Z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i kładź na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka lekko spłaszcz łyżką. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni ok. 12-14  minut. Smacznego

Kuchnia bezglutenowa
Śniadaniowe bułki kakaowe (na sodzie) 111

oczyszczonej 2 łyżki kakao 2 łyżki miodu 300 g jogurtu naturalnego     Przygotowanie:   Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść rękami do uzyskania miękkiego, elastycznego ciasta. Ciasto podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę i przenieść ją na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Bułeczki odstawić na 15 minut do wyrośnięcia

Nastoletnie Wypiekanie
Najłatwiejsze kruche ciasteczka bez jajek (z drażetkami) 155

nieco mniej) 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: ulubione drażetki Masło/margarynę utrzeć z cukrami, a następnie dokładnie połączyć (dłonią) z resztą składników. Z ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każda kulkę spłaszczyć i umieścić (zachowując odstępy) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W ciastka powtykać drażetki. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 12 minut

Di gotuje
Chleb pszenno-gryczany na zakwasie 216

Chlebków drożdżowych już dawno nie piekłam ale za to te na zakwasie piekę bardzo często. Mieszam różne mąki i dodaje różne ziarenka czy przyprawy. Upiekłam kolejny prosty z mąki pszennej i gryczanej  ale tym razem bez żadnych dodatków. Chlebek zazwyczaj piekę wieczorem, przez noc stygnie a potem  zajadam na śniadanko świeży z samym masełkiem. składniki: 150 g aktywnego(...)łyżeczki soli 420 ml letniej wody W misce wymieszać mąki ze solą. Do misy robota wlać zakwas i letnią wodę. Następnie dodać wymieszane mąki i wyrobić jednolite ciasto. Keksówkę 30x10 natłuścić masłem i przełożyć masę. Wierzch ładnie wyrównać, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 3-4 godziny. Jak chlebek wyrośnie wstawić do piekarnika nagrzanego

Monia miesza i gotuje
Chleb pszenno - orkiszowy z ziarnami 142

Chleb pszenno - orkiszowy z duuużą ilością różnych ziaren. Bardzo smaczny i prosty do wykonania. Przepis ze strony przepisnachleb.pl dostosowany do jednej formy 30x10 cm. Zaczyn  64 g aktywnego zakwasu żytniego - razowego  172 g mąki pszennej typ 450, 500 lub 550 112 g  wody Składniki wymieszać i zostawić w przykrytym naczyniu na 12-16 godz., w ciepłym(...)miejscu. Ziarno 34 g siemienia lnianego 34 g kaszy jaglanej 68 g wody Składniki zalać zimną wodą i pozostawić w przykrytym naczyniu na taki sam czas, jak zaczyn. Ciasto cały zaczyn całe ziarno 311 g wody 22 g oleju sezamowego 255 g mąki pszennej typ 450, 500 lub 550 172 g mąki orkiszowej razowej typ 2000 1,5 łyżeczki soli

Przepisy na domowy ser i chleb
Drożdżówki z jabłkami 1991

rozwałkować ciasto na grubość około 4-5 mm. Ciąć w prostokąty o wymiarach 15*10 cm. Na 1/3 części ciasta pociąć paski, rozłożyć jabłka i posypać płatkami migdałów. Boki ciasta przy nadzieniu lekko zwijamy, dociskamy i zwijamy drożdżówki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy białkiem, wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy około 25 minut(...)lukrem. Jabłka możemy zastąpić nutellą, dżemem lub powidłami. Razem ze mną piekły: Iza - Smaczna Pyza Kasia - Mia cucina Bożena - Moje domowe kucharzenie   Justyna - Gotowanie i pieczenie Olga - Cukry proste   Jolanta - zdjęcie na FB Joanna - Grunt to przepis Jola -  Smaki mojego domu Magda - Kulinarna piniata Joanna - Piekę bo lubię, zdjęcia na FB Bernadetta - Prawo do gotowania

Ala piecze i gotuje
Pikantne bułeczki orkiszowe z czarnuszką 115

Proste bułeczki z mąki orkiszowej, która sprawia, że są zdrowsze. Pikantne, puszyste i szybkie w przygotowaniu. Najlepsze, bo domowe! Przepis zaczerpnięty z książki Konrada Gaca- Kuchnia Fit. Polecam ;) Składniki: 800 g mąki orkiszowej 7 g suchych drożdży 600 ml letniej wody 2 łyżki czarnuszki 2 łyżki ostrej papryki 1 jajko 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka miodu Przygotowanie(...)Wszystkie składniki umieścić w misce, a następnie dobrze wyrobić rękami do uzyskania elastycznego, sprężystego ciasta. Ciasto podzielić na około 20 równych części. Z każdej uformować podłużną bułeczkę. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 60 minut). Po tym czasie naciąć bułeczki ostrym nożem oraz posypać czarnuszką (opcjonalnie). Piec w 200 st.C około

Nastoletnie Wypiekanie
Drożdżowe cudaki z budyniem, czyli pyszny deser domowej produkcji 128

nią depresyjny nastrój czai się za rogiem - przynajmniej u mnie. No więc drożdżówki z budyniem są po prostu pyszne i chyba każdy o tym wie. A do tego są proste w wykonaniu o czym każdy może się przekonać tak jak ja ostatnio. Składniki (na 9 niewielkich drożdżówek): 300 gram mąki 5 łyżek cukru 1/2 opakowania drożdży w proszku(...)kostki masła 1 opakowanie budyniu waniliowego + 400 ml mleka Przygotowanie: Drożdże zalałam letnim mlekiem. Przesiałam do tego mąkę. Dodałam jajko, cukry oraz rozpuszczone wystudzone masło i jogurt. Wyrobiłam na ciasto nie lepiące się do ręki. Odstawiłam pod przykryciem do wyrośnięcia na ok 30 minut. W tym czasie przygotowałam budyń wg instrukcji na opakowaniu. Zmniejszyłam tylko ilość mleka

Kuchnia po mojemu
Pączusie z serka homogenizowanego 653

nadzienia, ale za to bardzo puszyste, z wyczuwalnym smakiem wanilii. Najlepsze zaraz po usmażeniu, obsypane cukrem pudrem. Znikają w tempie ekspresowym ;) Przepis rodzinny, od mojej Mamy, bardzo prosty w wykonaniu. Polecam wszystkim na Tłusty Czwartek :) Składniki na ok 25-30 sztuk: 6 całych jaj 3 szklanki mąki płaska łyzeczka proszku do pieczenia 400 g gęstego serka homogenizowanego o smaku waniliowym(...)litra oleju roślinnego Jajka ubijamy z cukrem. Cały czas miksując dodajemy serek homo, przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia, sól i spirytus (nie będzie go czuć, dodajemy, aby ciasto nie wchłaniało tłuszczu). Ciasto powinno wyjść gęste. Cały olej wlewamy do garnka i rozgrzewamy na dużym ogniu, aż wrzucona do niego na probę odrobina ciasta zacznie skwierczeć i szybko się

Zawsze głodna!
Pampuchy 149

kluski na parze czy parzaki to kilka z wielu określeń tych przepysznych drożdżowych bułeczek;) Oczywiście można kupić je w sklepie a w domu tylko ugotować ale są tak dziecinnie proste, że wstyd nie przyrządzić ich samemu. Smakują zarówno z wybornymi dodatkami jak i na słodko. U nas dzisiaj na słodko.  Serdecznie polecam;)  Składniki: 50g drożdży(...)Wykonanie: Z połowy mleka, drożdży i 2 łyżeczek cukru robimy rozczyn, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy wyrośnięte drożdże, mąkę resztę mleka i wyrabiamy ciasto. Mąkę należy dodawać stopniowo bo może się okazać, że wystarczy jej mniej. Ciasto jest dobrze wyrobione gdy odchodzi od ręki. Na końcu do ciasta dodajemy roztopione masło i ponownie wyrabiamy

Krakowskie smaki Ani
Moskole z masełkiem czosnkowo-pietruszkowym i bryndzą 219

Banalnie proste a do tego naprawdę pyszne. Rozpływające się na nich czosnkowo-pietruszkowe masełko i dodatek bryndzy którą uwielbiam to prawdziwe niebo w gębie :) 1 kg ziemniaków 0/5 szklanki maślanki 300 g mąki pszennej spora szczypta soli 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 50 g masła 2 ząbki czosnku bryndza łyżka suszonej pietruszki Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odstawiamy(...)całkowitego ostudzenia, ugniatamy dokładnie i dodajemy do nich mąkę, maślankę oraz przyprawy. Zagniatamy ciasto, w razie gdyby się kleiło dodajemy trochę mąki. Formujemy niewielkie placki grubości max. 1 cm i smażymy je na rozgrzanej suchej patelni. Od czasu do czasu przewracamy na drugą stronę. Masło ucieramy w moździerzu z pietruszką oraz drobno posiekanym czosnkiem. Gotowe moskole podajemy z takim masełkiem

Mienta blog