proste ciasto - 15398 przepisów (strona:671/1027)

Włoska kuchnia na polskim stole - Paolo Cozza 225

prostych przepisów na włoskie potrawy, które przygotujemy ze składników dostępnych w polskich sklepach, anegdotki autora i opisy niektórych typowych potraw. Paolo tłumaczy nam również znaczenie włoskich nazw dań. Książka składa sie z 9 części: - przystawki - zupy - makarony i kluski - pizza - dania z ryżu - dania z ryb i owoców morza - dania z mięs - dania z warzyw - ciasta i desery(...)być smacznie i prosto . Nie ma w tej książce wyszukanych przepisów, ani artystycznych fotografii. Natomiast jest ona fajną pozycją dla przeciętnego Kowalskiego, który chciałby spróbować prostej i pysznej włoskiej kuchni u siebie w domu, przedstawionej w dostępny sposób, bez ekskluzywnych składników. Osobiście książkę zostawiam sobie pod ręką, bo jest w niej sporo przepisów, które będę chciała

Kulinarne przygody Gatity
Tort mocno czekoladowy z masą śmietanową 226

Pyszny słodki mini torcik czekoladowy z masą śmietanową z serka mascarpone. Czas wykonania: 2 h Ilość porcji : 8-12 kawałków (forma o średnicy

KuchniaWeDwoje.pl
Leniwe Na Słono 131

Czy leniwe muszą być na słodko..., no nie,  mogą tez być na słono i wspaniale smakować :) Składniki na 2 porcje: około 0,5 kg ostudzonych

Gotowanie...to proste !
Curd bananowo-cytrynowy 157

mojprzepisna.pl | Curd bananowo-cytrynowy Coś wspaniałego! Jestem tym kremem oczarowana. Krem idealny, mocno cytrynowy, kremowy, aksamitny, smakuje jak z cytrynowy krem karpatkowy z dużą ilością masła

moj przepis na
Wielkanoc z przepisami Eat me Fit me oraz przepis na kokosowo-orzechowy bezglutenowy mazurek bez cukru 213

chrzanem . A może zamiast żurku zrobisz w tym roku krem szpinakowo – czosnkowy z jajkiem i rzeżuchą? Możesz skorzystać również z propozycji na dania mięsne, w tym oprócz bardzo prostego przepisu na kaczkę pieczoną w rękawie znajdziesz bardzo niekonwencjonalne rozwiązanie – tartę o smaku świątecznego żurku z białą kiełbasą, jajkiem i majerankiem , bo przecież smak Wielkanocy to smak żurku? No jasne(...)dokładnie wymieszaj. W dużej misce wymieszaj mąki, skrobię i proszek do pieczenia. Do suchych składników dodaj mokre i bardzo dokładnie wymieszaj. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i przełóż ciasto (może mieć grudki). Wyklej dłońmi kształt ciasta, wstaw do lodówki na pół godziny, a potem do piekarnika nagrzanego do 170 st. C. na ok. 20-25 min. Wystudź ciasto. Rozpuść masło

Eat me! Fit me!
Najłatwiejsza babka cytrynowa na żółtkach. 230

tylko ja miałam problem z cytrynową babką. To bardzo powszechna rzecz. Wielkanocny problem. Mniejsza z tym. To już nieistotne.  Dzisiaj nie ma zakalca, jest za to fajny oraz prosty przepis, do którego nie potrzebujemy ogromnych zdolności kulinarnych. Ten wypiek naprawdę ciężko zepsuć. Jednak to, że jest to najłatwiejsza babka cytrynowa pod słońcem, wcale nie oznacza, że jest nijaka. Jest(...)babka cytrynowa, tak jak mi, a marzy Ci się na Wielkanoc, to ten przepis jest właśnie dla Ciebie.  Najłatwiejsza babka cytrynowa na żółtkach. szklanka = 250 ml Składniki na ciasto (keksówka 24 cm).  9 żółtek 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 ml mleka niepełna szklanka cukru pudru skórka otarta z cytryny Składniki

Poezja Smaków - blog kulinarny
Weselne ciasteczka 112

Weselne ciasteczka Przedstawiam przepis na przepyszne ciasteczka. Weselne dlatego, ponieważ akurat przygotowywałam je na weselny stół😁, jednakże zawsze można ten prosty przepis wykorzystać na co dzień. Składniki: - 3 szklanki mąki orkiszowej - 1 szklanka mąki kokosowej - 5 żółtek - 1 całe jajo - 3/4 szklanki ksylitolu/cukru - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżeczka soli - 2 kostki masła - 1/3 szklanki kefiru Sposób przygotowania: - mąkę(...)kostki masła (twarde od razu wyjęte z lodówki); - wszystko należy wymieszać, tak aby masło było pokrojone na drobne kawałki,; - całość wygniataj rękoma aż do uzyskania gładkiej masy; - włóż gotowe ciasto do lodówki na pół godziny; - po tym czasie podziel ciasto na równe części, rozwałkuj i wykrawaj ciasteczka o wybranym kształcie; - piec w temperaturze 180 stopni, aż się zarumienią czyli

MintTaste
PLACUSZKI PIECZARKOWE NA SAŁATCE ZE ŚWIEŻEGO SZPINAKU 179

Świetna przekaska, prosta i łatwa do przygotowania.Mozna ją podawać jako samodzielne danie dietetyczne obiadowe lub kolacyjne. 30 dag.pieczarek 8 łyżek mąki kukurydzianej lub ryżowej 2 jajka 1/2 białego pora przyprawa uniwersalna sól i pieprz Olej do smażenia Sałatka: ***********************  świeże liście szpinaku różno kolorowe pomidorki koktajlowe 1 mała cebula kapary oliwa odrobina octu winnego ******************************** 1.Pieczarki dokładnie myjemy , obieramy(...)skórki i pokroić w bardzo drobną kostkę. 2. Mąkę sól)armię wymieszać z 2 jajkami oraz odrobiną wody tak , aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany ( zbyt gęste rozcieńczać wodą , a za rzadkie zagęścić mąką ) . 3. Następnie do ciasta dodać pieczarki i por drobno posiekanego.Całość doprawić do smaku solą , pieprzem i przyprawą uniwersalną, po czym dokładnie wymieszać. 4.Na patelni rozgrzać

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
LEKSYKON BAKALII 177

zmniejszają ryzyko zawału serca, czy udaru mózgu. Są też źródłem witaminy B i tauryny, dlatego poprawiają nastrój, koją nerwy i ułatwiają zasypianie.  Zastosowanie: Można dodawać je do ciasta albo musli. Ciekawym pomysłem jest nadzienie ich farszem z boczku. Syrop z daktyli doskonale zastępuje cukier. Źródło: internet FIGA Figa jest owocem figowca pospolitego (Ficus carica) pochodzącego z Azji. http://bonavita.pl

Ciastka - domowe słodkości
Pierniczki „Słodkie Chatki” 170

wymieszać mikserem do połączenia składników. Dodać ocet, krótko wymieszać. Następnie dodać mąkę i wymieszać mikserem, aż powstaną wilgotne okruchy ( patrz FILM ). 3. Mikser odstawić i z okruchów rękoma zagnieść ciasto, zawinąć je w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 3 godziny. 4. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i rozwałkować, podsypując mąką. Z ciasta wycinać ciasteczka i układać

Mała Cukierenka
Ciasto Rafaello w 15 minut! 203

osobiście uważam, że czas i energia na przygotowanie różnych pyszności nigdy nie są zmarnowane, to prawda jest taka, że często tego właśnie nam nieustannie brakuje. W wyniku potrzeby tworzenia prostych rozwiązań dla rzeczy pozornie skomplikowanych i czasochłonnych, przychodzę do Was z pomysłem na ekspresowe ciasto/deser inspirowany kokosową słodyczą. Jak dla mnie - prawdziwa rozkosz . Taka subtelna, kokosowa chmurka, która rozpływa(...)wiele delikatniejszą strukturę i smak. Niestety nie miałam przy sobie mleka kokosowego, ale przy następnej okazji na pewno zakupię i dodam bezpośrednio do płatków ugotowanych na wodzie. Wtedy ciasto będzie wegańskie i jeszcze mocniej kokosowe. Ale ta wersja też jest przepyszna - musicie koniecznie wypróbować! Składniki: kokosowa masa 2 szklanki płatków ryżowych 2 szklanki mleka* + 2 szklanki wody niepełna szklanka płatków

Kuchnia Ellie
Chleb pełnoziarnisty z suszonymi pomidorami 143

trochę za mało, co widać na zdjęciu. Dlatego polecam na taki duży bochenek dać ich trochę więcej. Chlebek idealny na kanapki. Polecam, jest banalnie prosty do zrobienia! Chleb pełnoziarnisty z suszonymi pomidorami Drukuj przepis Czas gotowania: 60 Składniki -300 g mąki pszennej pełnoziarnistej -200 g mąki pszennej -40 g świeżych drożdży -szczypta cukru -2 szklanki(...)pół szklanki letniej wody, mieszamy i odstawiamy na 10 minut. --> Do dużej miski przesiewamy obie mąki. Dodajemy sól, resztę wody, rozczyn z drożdży i suszone pomidory drobno posiekane. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia w misce przekrytej ściereczką. Prostokątną formę keksową smarujemy masłem i posypujemy otrębami (jeżeli nie mamy możemy użyć bułki tartej lub mąki). Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy. Wierzch

Marta Gotuje
PRZEPIS NA ZURYSKI TORT PARAFIALNY i FOTORELACJA Z WARSZTATÓW 144

przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych w studiu The Plate w Warszawie, podczas wydarzenia miałam możliwość poznania smaków i aromatów kuchni szwajcarskiej. Było smacznie, miło i gwarnie. Kuchni jest dość prosta, a zarazem bardzo smaczna. Czyli tak jak lubię najbardziej! Podczas wydarzenia przygotowaliśmy m.in.: - kotleciki w sosie miodowo-musztardowym - szwajcarską sałatkę ziemniaczaną - zuryski tort parafialny PRZEPIS NA ZURYSKI TORT PARAFIALNY(...)cukru - sok z połowy cytryny - 50g marcepanu - 100g migdałów - 1/2 łyżki skrobi kukurydzianej - 100g kwaśnej śmietany - 50 g dżemu owocowego - 3 jabłka - masło do wysmarowania formy Wszystkie składniki na ciasto posiekać i zagnieść. Wylepić małe foremki do tart, wstawić do lodówki. Jajka ubić z cukrem, dodać marcepan, sok z cytryny, migdały, skrobię i śmietanę. Do foremek wylepionych ciastem, na spód

SMYKWKUCHNI
CHLEBEK DO KOSZYCZKA 118

naszykowała już koszyczki Wielkanocne, ale jest jeszcze na tyle czasu aby zdążyć upiec pieczywo na stół Świąteczny i rozkoszować się smakiem chrupiącego własnoręcznie wypieczonego chleba.  Przepis jest bardzo prosty, szybki i mało wymagający.  Uwierzcie mi cała rodzina będzie zadowolona ! * Warto upiec więcej, bo niestety szybko znika ! :) SKŁADNIKI: 450 g mąki pszennej chlebowej typ 750 300 ml letniej wody(...)drożdży,100 ml wody i cukru robimy zaczyn, następnie pozostawiamy na 15 min. Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dolewamy stopniowo resztę wody, zaczyn drożdżowy, oliwę i sól. Zagnia tamy ciasto. Będzie ono bardzo delikatne i lekko klejące. Formujemy kulę i umieszczamy w naoliwionej misce. Przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (proponuję miskę włożyć do wyłączonego

Marcepanowa kuchnia
MUSZTARDOWE KOTLETY Z KURCZAKIEM 138

Czasami zostaje nam jeden filet i jest to za mało, by go usmażyć i wyżywić nim rodzinę 👪 Oto przepis jak mając tylko jeden filet z kurczaka zrobić smaczny i prosty obiad dla czterech osób - musztardowe kotlety z kurczakiem 😉Świetnie smakują podane z ryżem z warzywami. Składniki: 1 filet z kurczaka 3 jajka 3 łyżki musztardy gdańskiej Dagoma 1 łyżka majonezu(...)pietruszki sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Do miski wbijamy jajka i rozbełtujemy je. Mieszamy z musztardą oraz majonezem. Dodajemy oba rodzaje mąki i dokładnie mieszamy np. trzepaczką, aby ciasto było gładkie, bez grudek. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z niepotrzebnych części i kroimy w drobną kostkę. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy

Kuchnia MagdaLeny
Panelle 230

dużego garnka. Dodać do niej mąkę i dokładnie wymieszać. Postawić na palnik i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować ciągle mieszając tyle czasu, aby uzyskać bardzo gęste ciasto. Posolić i dodać dodatki ( natka pietruszki/sezam/przyprawy). Blaszkę do pieczenia posmarować oliwą. Wylać powstałą masą i równomiernie rozprowadzić. Placek powinien być cienki, ale nie przezroczysty. Odstawić na około godzinę do lodówki

Jaglusia
Pieczenie chleba 190

formować. 8. Wstawiamy do ciepłego piekarnika, żeby wyrosło. Czas nie ma większego znaczenia, 1-12h będzie ok. Robiłem i tak i tak, będzie dobrze. Przez to, że ciasto wyrasta w foremce to idealnie się ukształtuje i będzie puszyste. 9. Wyciągamy keksówkę z piekarnika, rozgrzewamy go do 200 stopni, wstawiamy chleb z powrotem na 40 minut na najniższą półkę(...)spodu. Zrywać papier należy delikatnie, żeby chleba przy okazji nie porozdzierać. 11. Przed ukrojeniem pierwszego kawałka czekamy aż wystygnie (albo przynajmniej ile damy radę, to nie jest takie proste). Zbyt wczesne krojenie sprawi, że chleb się porwie w środku. Ja od siebie tylko dodam, że chleb ten jadłem i on na prawdę rozpiernicza system. Zdecydowanie mogę polecić

manslogblog
Chleb z garnka z jagodami goji w Czerwcowej Piekarni 204

żaroodporne wraz z pokrywką i nagrzać piekarnik do 220C - nie można wstawiać zimnego szkła do nagrzanego piekarnika, bo będzie pękać! Po kilku/kilkunastu minutach ogrzewania naczynia, przełożyć do niego wyrośnięte ciasto i przykryć gorącą pokrywką. Przykręcić piekarnik do 200C i p iec w takiej temperaturze najpierw przez 30 minut - w 1/3 wysokości piekarnika, grzałka góra-dół, bez termoobiegu . Po tym czasie(...)głuchy odgłos . Wyjąć naczynie z piekarnika. Wyciągnąć z niego chleb. Studzić na metalowej kratce, aby dobrze odparował.   W CZERWCOWEJ PIEKARNI WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z: Kuchennymi drzwiami Konwalie w kuchni Proste potrawy   Smakowitychleb.pl Przepisy na domowy ser i chleb Moje domowe kucharzenie Kulinarna Maniusia nie-ład mAlutki Ogrody Babilonu

Grunt to przepis!
MUFFINKI Z TRUSKAWKAMI 169

sezonie truskawkowym nie może zabraknąć prostych, a zarazem smacznych babeczek z truskawką w środku. Są wilgotne i puszyste, musicie spróbować. SKŁADNIKI  na ok. 10 muffinek Składniki suche: 1 szkl. mąki pszennej Młynomag , 1/3 szkl. cukru, szczypta soli, 2 łyżki cukru waniliowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki mokre: ½ szkl. jogurtu naturalnego, ¼ szkl. oleju, 1 jajko Dodatkowo: truskawki, lukier(...)wiórki truskawkowe WYKONANIE W 1 misce łączymy suche składniki, w 2 mokre, następnie mieszamy suche składniki z mokrymi za pomocą łyżki lub widelca. Ciasto nakładamy do foremek do połowy, wciskamy po 1 dużej truskawce. Pieczemy ok 20 min w 180 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu dekorujemy lukrem, wiórkami i truskawkami

słodki bratek
Chleb pszenny z suszoną żurawiną i orzechami włoskimi 129

Prosty chleb z mąki pszennej z dodatkiem suszonej żurawiny i uprażonych orzechów włoskich. Przepis pochodzi z rewelacyjnej książki Pawła Małeckiego "Cukiernia Lidla". Jest mięciutki, puszysty, a ponadto nie sprawia problemów podczas przygotowania. Zapach jaki roznosi się po domu podczas pieczenia jest cudowny. Żurawina nadaje chlebku słodyczy i sprawia, że jest wyjątkowy. Naprawdę polecam(...)Składniki:   250 ml zimnej wody 5 kostek lodu 20 g świeżych drożdży 20 g miodu 450 g mąki pszennej tortowej + troszkę do oprószenia ciasta ½ łyżeczki soli 100 g suszonej żurawiny 50 g uprażonych orzechów włoskich     Przygotowanie:   Do zimnej wody dodać lód i poczekać, aż się rozpuści. Następnie dodać drożdże, miód oraz sól, rozpuścić. Mąkę przesiać

Nastoletnie Wypiekanie
Kruche zawijane ciastka z dżemem 150

najdzie Was ochota na coś słodkiego, a nie macie zbyt wiele czasu ani żadnych szczególnych składników, polecam te ciastka. Są bardzo proste i szybkie w wykonaniu a do tego naprawdę smaczne :)   Składniki:   200g masła lub margaryny,  500g mąki pszennej,  1/2 szklanki cukru + 2 łyżki,  2 żółtka + 2 białka,  2 łyżki śmietany(...)Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia do miski. Dodać 1/2 szklanki cukru, surowe żółtka, śmietanę oraz pokrojone na kawałki masło. Całość posiekać nożem, po czym zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować na kształt prostokąta o grubości około 0,5cm. Posmarować całe ciasto dżemem i wzdłuż dłuższego

Z miłości do słodkości
Chleb Pszenny na Zakwasie 202

Witam serdecznie Podzielę się przepisem na prosty domowy chleb pszenny na zakwasie . Będziemy potrzebować : z podanych proporcji wyjdzie chleb o wadze około 800 g 500 g mąki pszennej ( użyłam poznańskiej ) 260 ml letniej wody 250 g aktywnego dokarmionego zakwasu pszennego 15 g cukru 10 g soli mąka do podsypania blatu użyłam foremki o wymiarach(...)naczynie z wodą do wstawienia do piekarnika Link do filmu z przepisem : Chleb pszenny  https://www.youtube.com/watch?v=yVjJD8Hbac8 Przygotowanie : Ciasto na chleb można przygotować robotem lub ręcznie , ja przygotuję ręcznie ale jeżeli używamy robota to kolejność przygotowania jest taka sam . Do miski daję zakwas , wlewam letnią wodę i mieszam tak długo aż zakwas rozpuści się w wodzie Do rozpuszczonego zakwasu

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Najlepsze Klasyczne Domowe Kopytka 364

dużą zawartością skrobi i tylko takie powinniśmy wybierać. Kopytka to jedno z popularniejszych dań w polskich domach - t akie kluseczki to idealnym pomysł na podwieczorek lu b nawet prosty i szybki obiad. Najlepsze Klasyczne Domowe Kopytka - Składniki: 500 g ziemniaków (już po obraniu) 150 g mąki pszennej łyżka mąki ziemniaczanej duże jajk o szczypta soli masło cukier(...)odcedzamy i studzimy. Następnie ziemniaki przeciskamy przez pra s kę lub ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy m ąkę pszenną, zi emniaczan ą , sól oraz jajko i wyrabiamy ciasto - starajmy się nie dosypywać mąki.  Na matę lub stolnicę oprószoną mąką wykładamy mas ę i formujemy z niej długie cienkie wałki, które następn ie delikatnie spłaszczamy . Za pomocą noża

Słodka Strona
Przepis na… – cantucci, biszkopciki z Prato 264

biszkopciki z Prato. Bezsprzecznie pochodzą z Toskanii i stanowią regionalny przysmak, który stał się znany na całym świecie. Nie są tak znane jak tiramisu czy semifreddo, lecz stanowią bardzo prostą, łatwą do przygotowania słodką przekąskę. pół kilo mąki 250 gramów całych migdałów szklanka cukru łyżka miodu łyżka proszku do pieczenia 4 jajka szczypta soli Zaczynając przygotowania do wypieku ciasteczek(...)minut (nieobrane migdały można także uprażyć na suchej patelni). Po wyjęciu siekamy na duże kawałki. Mąkę mieszamy z jajkami, cukrem, miodem, proszkiem do pieczenia, migdałami i solą. Zagniatamy ciasto, a następnie formujemy je w podłużne, spłaszczone wałki – o szerokości 3-4 cm. Po wierzchu możemy posmarować je roztrzepanym jajkiem. Pieczemy je około kwadransa w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu

Bon Ton Italia
Bułka pomarańczowa ekspresowo 107

Bardzo prosty przepis na pyszną, aromatyczną bułeczkę domową! Składniki: ½ kg mąki krupczatki, 4 jajka, 5 dag drożdży, 20 dag cukru, 3 łyżki mleka, ¾ szklanki oleju, 1 łyżka wódki, 1 duża pomarańcza, 1 aromat pomarańczowy, szczypta soli, tłuszcz do formy, mąka do formy. Wykonanie: Drożdże rozkruszyć z 5 dag mąki, łyżką cukru i mlekiem i odstawić w ciepłe miejsce. Jajka ubić(...)resztą cukru, dodać mąkę, sok z pomarańcza , olej, wódkę, sól do smaku i podrośnięte drożdże. Wyrobić ciasto ręką do gładkości, przenieść do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Odstawić ponownie do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 180 stopni około 30 minut

Tradycyjna Kuchnia
Chleb pszenno-żytni z cebulką 167

Prosty do upieczenia , domowy chleb o wyjątkowym smaku.     Składniki: -ok. 7 szklanek mąki pszennej 650 ( ok. 1 kg ) -2 szklanki mąki żytniej 720 -10 dkg drożdży -3 łyżeczki cukru -3 łyżeczki soli -650 ml ciepłej wody -1,5 szklanki prażonej cebulki Drożdże rozcieramy z cukrem. Dolewamy 200 ml wody (szklanka). Wsypujemy szklankę mąki pszennej. Mieszamy i odstawiamy(...)wyrośnięcia. Do większej miski wlewamy pozostałą wodę,  dodajemy sól, wyrośnięte drożdże, wsypujemy pozostałą mąkę pszenną i żytnią, wyrabiamy ciasto, dosypujemy cebulkę i jeszcze raz wyrabiamy. Posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto chlebowe wyrosło. Przekładamy na posypaną mąką stolnicę i dzielimy na dwie części. Formujemy i przekładamy do natłuszczonych blaszek. Przykrywamy ściereczką i czekamy, aż urośnie. Nacinamy

Maminek kulinarny
Chleb mieszany-pszenno-orkiszowo-owsiany 189

wykorzystać do tego wypieku, ale pomyślałam, że jest dość droga, a dobrym zamiennikiem będą płatki orkiszowe - zmielone. Miałam w zapasie też płatki owsiane i kefir - więc sprawa stała się prosta - chleb mieszany. Według mnie eksperyment jest udany - chleb smaczny, kwaskowaty, miąższ lekko wilgotny, ale miękki. Oto przepis : 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej typ 750 ( chlebowa) 3/4 szklanki mąki(...)zmieliłam) szklanka kefiru  1/2 szklanki wody Do miski przesiałam mąkę pszenną, wsypalam zmielone płatki orkiszowe i owsiane, dolałam kefir połączony z wodą i całość wymieszałam. Na tym etapie ciasto jest raczej zwarte, ale miękkie. Odstawiłam pod przykryciem na 10 minut. Po tym czasie dodałam : 1,5 łyżeczki drobnej soli 3 łyżki zakwasu razowego żytniego ( dokarmionego min. 10h przed pieczeniem

apetytnapieczenie
Kokosanki II 164

upieczeniu babki żółtkowej pozostało mi strasznie dużo białek, z których dziś upiekłam pyszne kokosanki. Przepis jest banalnie  prosty, jedynie podczas pieczenia trzeba uważać, gdyż bardzo szybko się rumienią. Składniki: 10 białek (normalnie od 3 do 5 białek ) 3/4 szklanki cukru pudru ( przy mniejszej ilości białek - mniej cukru ) 1 opakowanie budyniu śmietankowego 150 g wiórek kokosowych ( dwa małe opakowania(...)sztywna pianę dodając porcjami cukier. Miksując, wsypuję proszek budyniowy i wiórki kokosowe. Piekarnik rozgrzewam do temperatury 180'C . Blachę wykładam papierem do pieczenia i kładę łyżeczką niewielkie porcje ciasta. Wstawiam do piekarnika na 12-15 minut uważając by nie spalić kokosanek. www.comfortfood.pl Biorę udział w Rozdaniu u Marty z bloga  http://magicznezyciemarty.blogspot.com/2013/09/rozdanie-u-marty-ciasteczkowy-potwor-1.html

Ciasteczkowy Potwór
Chleb razowy 115

Prosty w przygotowaniu chleb z mąki razowej, przepis idealny  dla laika który pierwszy raz w życiu piecze chleb. Bez ulepszaczy, bez zbędnych składników a smakuje wyśmienicie. składniki na bochenek chleba 80 dag mąki pszennej razowej 20 dag maki pszennej białej 2 i 1/2 szklanki ciepłej wody 5 dag drożdży 1 i 1/2 łyżeczki soli 4 łyżki oleju przepis(...)dużej miski wkładamy rozkruszone drożdże z mąką pszenną razową i ciepłą wodą , dokładnie mieszamy aż powstanie gładkie ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Następnie dodajemy mąkę pszenną białą, olej, sól. Zagniatamy luźne ciasto i wyrabiamy do czasu, aż będzie jednolite i miękkie. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na około godzinę, po czym wkładamy do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy

Smakowite Dania
Pancakes z dżemem 111

Bardzo mi się spodobała wersja takich naleśników, tak dziś mam dla Was pancakes z dżemem. Prosta wersja na słodkie śniadanie, jak nie z konfiturą to z serkiem, a nawet takie same "suche" smakują pysznie. Moja dzisiejsza forma relaksu to - piżamowy strój i leżenie w łóżku, czasem tak można ;) Miłego dnia!  Składniki 1 szklanka mleka 1 szklanka mąki(...)szklanki cukru 2 łyżki oleju 1 jajko słoiczek ulubionego dżemu Sposób przygotowania Do miski wsypać mąkę, cukier i proszek do pieczenia, wymieszać. Wbić jajko, dodać mleko, olej wymieszać. Ciasto odstawić na ok 30 min, przykryć ściereczką, w tym czasie zgęstnieje. Rozgrzać patelnię i nakładać ciasto.  Smażyć ok 2 min, kiedy na powierzchni pojawią się pęcherzyki przewrócić na drugą stronę

pink envelope
Pierogi z pieczonymi burakami, fetą nutą tymianku i soku z limonki 187

zależy od rodzaju mąki będziemy widzieć ile mąka wchłania wody - zagniatamy ciasto będzie jednolite i plastyczne. Przykrywamy i dajemy mu odpocząć ok 10-15 minut będzie wtedy plastyczne. Rozwałkujemy ciasto dość cienko i staramy się, aby nie podsypywać za dużo mąki, aby nie zrobić zbyt mącznego posmaku. Ja wycinałam serduszka nakładałam na jedno farsz a drugiem sercem przykładałam i sklejałam(...)należy do nas. Gotujemy do wypłynięcia, ja po gotowaniu nakładam na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru wody. Polewam rozpuszczonym masłem posypuje tymiankiem i skraplam sokiem z limonki. Gotowe proste a smak w swej prostocie i połączeniu smaku niech rozbudza naszą wyobraźnie :) Jestem tą szczęściara, że moje walentynki obchodzę codziennie <3 Smacznego Uściski Basia

Basia w kuchni
Wegańskie KLUSKI ŚLĄSKIE Z SOSEM 133

części, wyjąć 1 ćwiartkę, wsypać w to miejsce tyle samo mąki ziemniaczanej - NIE DODAWAĆ JAJKA :)) (nie wiem po co się je daje szczerze mówiąc) - całość zagnieść w piękną kulę ciasta, z której następnie toczymy w rękach małe/duże kluseczki/kluski z dziurką lub bez, co kto lubi - zagotować wodę w garnku, osolić, wrzucać kluski na wrzątek i kiedy wypłyną(...)się zrobić biegając między kuchnią a dzieciakami). Ok, kluski mamy ale co z sosem?? To był jeden z moich dylematów NA POCZĄTKU. Jak się okazało, wszystko jest takie proste... :) Oto nasz sos do klusek, ulubiony przez moje Dziecię (a to coś znaczy, wierzcie mi, Ona jest taka wybredna!) Wegański sos do klusek - w małym garnuszku zagotować wodę - wrzucić

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Ciasteczka czekoladowo - pomarańczowe na Święta 167

Jeżeli szukacie szybkiego i pysznego przepisu na świąteczne ciasteczka to świetnie trafiliście:) Ciasteczka są bardzo proste w przygotowaniu i smakują wyśmienicie.SKŁADNIKI1/2 kg mąki30 dkg masła4 żółtka 4 łyżki brązowego cukruszczypta soli2 pomarańcze1/2 tabliczki gorzkiej czekolady1/2 tabliczki mlecznej czekoladyPRZYGOTOWANIEMąkę, miękkie masło, żółtka, brązowy cukier i sól zarabiam przez chwilę. Ocieram skórkę z jednej pomarańczy a następnie wyciskam(...)niej sok. Połowę drugiej pomarańczy kroję na mniejsze kawałki i miksuję na gładka masę. Skórkę pomarańczową i zmiksowana pomarańcz dodaję do maki i wyrabiam ciasto powoli małymi ilościami dodaję sok pomarańczowy (dodaje tyle soku aby ciasto było plastyczne ale gęste). Na końcu dodaje pokrojone w drobną kostkę czekolady. Ciasto zwijam w folię i wkładam do lodówki na minimum godzinę ( ostatnio

Magiczna kuchnia Darii
Pełnoziarnisty chleb orkiszowy na zakwasie 177

orkiszowej pol na pol wymieszanej z jasna maka orkiszowa.Tak nam ten chleb posmakowal,ze pieklam go juz 4 razy z rzedu i nie wiem ,czy na tym sie skonczy.Nieklopotliwy,prosty chleb foremkowy.Neutralny w smaku,pasujacy do wszystkich dodatkow.Bardzo polecam.Skladniki na 1 duza foremke (32x13 cm ) :220 g zakwasu zytniego II lub III-fazowego100 g maki zytniej jasnej450 g maki orkiszowej(...)pelnoziarnistej)350 - 400 g letniej  wody 2 plaskie lyzeczki soli1 lyzeczka suchych drozdzy-opcjonalnieWykonanie:Wszystkie skladniki umiescic w misie miksera i hakiem wyrobic ciasto.Bedzie wyraznie widoczny gluten ,a ciasto dosc lepkie.Dodatek wody zalezny jest od rodzaju maki.Pelnoziarnista wymaga dodania wiekszej jej ilosci .Foremke wysmarowac olejem i wysypac otrebami.Przelozyc ciasto chlebowe do foremki .Przykryc folia spozywcza wysmarowana olejem i odstawic

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kruche ciasteczka 139

Ciasteczka ze sklepu mają przerażająco długą listę składników i konserwanty, a moja lista składników jest bardzo krótka a sposób ich wykonania jest dziecinnie prosty. Ostatnio podawałam przepis na ciasteczka owsiane, a tym razem będą to kruche ciasteczka, w zabawnym kształcie, bo mają nie tylko smakować dzieciom, ale także cieszyć oko.Składniki:250 g masła (można użyć margarynę)40 dag mąki(...)cukru4 jajka2 opakowania cukru waniliowegoSposób przyrządzenia:Na stolnicę nakładamy obydwie mąki, cukry, po bokach układamy masło w małych kawałkach, a w środek wbijamy jajka. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, zagniatamy ciasto. Kulę przyrządzonego ciasta dzielimy na kilka mniejszych części, które po kolei wałkujmy i wykrawamy ciasteczka. Kształty mogą być dowolne. Nawet jeśli nie posiadacie w domu foremek do ciasteczek, nożem możecie

upichcic
Wyborna pizza z figami 148

teraz.Niedawno bowiem upiekłam pizzę, i wyszła tak dobra, że po prostu musiałam zrobić jej zdjęcie i podzielić się z Wami przepisem.Spód to pomysł Gordona z jego World kitchen. Prosty, szybki, niezbyt gruby i chrupiący. Reszta to inwencja twórcza, choć Ameryki tutaj nie odkryłam. Połączenie słodkich fig ze słonym kozim serkiem i szynką parmeńską to klasyk. Do tego świeża rukola(...)możemy wyczuć smak każdego z nich, a jednocześnie łączą się one w całość idealną.Polecam, póki sezon na figi trwa.Pizza z figami, kozim serem i rukoląSkładniki:(na 2 pizze)ciasto:500 g mąki pszennej25 g świeżych drożdży1 łyżeczka cukru1 łyżeczka soli250 ml letniej wodysos:125 g serka kremowego2 łyżki maślankisól pieprzwierzch:4 figi180 g miękkiego koziego sera100 g szynki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasteczka cytrynowo-pomarańczowe 134

Kruche ciasteczka cytrynowo-pomarańczowe to prosty sposób na przygotowanie słodkiej przekąski, a zrobienie ich nie zajmuje dużo czasu. Chcąc je jakoś upiększyć wymyśliłam, że odcisnę na nich wzorek tłuczkiem do mięsa, ale jak się okazało… nie ja pierwsza. Składniki:2 szklanki mąki1 jajko150 g masła 3/4 szklanki cukru pudru2 łyżeczki proszku do pieczeniastarta skórka z 1 cytrynystarta skórka(...)pomarańczyPrzygotowanie:Wszystkie składniki razem zagnieść, owinąć folią i włożyć do lodówki na 30 minut. Następnie ciasto rozwałkować na około 0,5 cm i wycinać ciasteczka. Każde ciasteczko przycisnąć oprószonym mąką tłuczkiem do mięsa, aby powstała ładna kratka lub paski. Piec w piekarniku nagrzanym do 175-180’C przez około 10 minut. Smacznego

Oryginalny smak
Bułki do hamburgerów i nie tylko 202

Przepis na te bułki znalazłam tutaj..są proste do zrobienia..polecam..mogą być do hamburgerów i nie tylko.. 500 g mąki pszennej 230 g wody 1 jajko 40 g miękkiego masła 31 g cukru 11 g soli 8 g suchych drożdży lub 16 g świeżych  26 g mleka w proszku Dodatkowo 1 jajko 1 łyżka mleka(...)sezam , mak do posypania bułek Wszystkie składniki umieścić w misce miksera, wyrabiać przez 5 minut, przykryć folią spożywczą, odstawić na 1 do 3 godzin do wyrośnięcia.[  ciasto robiłam w misce Tupperware].Następnie wyjąć ciasto z miski na blat, zagnieść, a następnie podzielić na porcję po około 57 g każda.Z każdej porcji uformować okrągłe bułeczki, następnie każdą kulkę ciasta

Moje domowe kucharzenie