proste ciasto - 15398 przepisów (strona:670/1027)

BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z RABARBAREM 176

Sezon na rabarbar już rozpoczęty więc zapraszam na smakowite bułeczki.Pyszne drożdżówki z rabarbarem i dodatkiem truskawek.Idealne na niedzielny podwieczorek :).Do rabarbaru dodałam trochę słodkich 

Mała w garnku miesza
Leniwe paluchy z natką pietruszki 142

Od dziecka jestem miłośnikiem leniwych. U mnie w domu po prostu nazywają się paluchy, dlatego połączyłam te dwie nazwy:) Zawsze jadłam je

KuchniaWeDwoje.pl
Racuszki na zsiadłym mleku z jabłkami. 199

Zostało mi trochę zsiadłego mleka więc żeby się nie zmarnowało, upiekłam z niego pyszne racuszki z dodatkiem jabłek. Do przygotowania racuszków potrzebne nam są: szklanka zsiadłego

Gotowanie...to proste !
Zdrowy placek bananowy 241

Placek bananowo-kakaowy* w mega zdrowej wersji- bez cukru, nabiału, jajek i mąki, a za to na samych płatkach owsianych, bananach oraz z dodatkiem orzechów włoskich

Kraina Miodem Płynąca
Torcik na zimno z brzoskwiniami 217

Święta, Święta i po Świętach, tak to już jest.  Po ciężkim jedzeniu nie mamy ochoty nawet patrzeć na jedzenie, dlatego wybrałam dla Was lekki, kolorowy

Takie tam pichcenie
FASOLA CZERWONA A'LA PO BRETOŃSKU WEGE. 199

Zrzuca z siebie czarne pantofle, ażurowy sweterek i elegancką sukienkę. Rozpuszcza zwinięte w kok włosy i daje wiatrowi możliwość do zabawy. Słońce ogrzewa rozluźnioną już twarz

W kuchni Karmel-itki
Tarta z dynią i szpinakiem 182

wytrawną tartę. Tarta z dynia i szpinakiem doskonale smakuje na ciepło, jak i na zimno. Jeśli macie lenia możecie ją przygotować także z użyciem gotowego kruchego ciasta lub ciasta francuskiego. Parę słów o dyni Dynia to rodzaj roślin jednorocznych należących  do  rodziny dyniowatych. To warzywo bogate w witaminy i minerały, zwłaszcza niezbędny mężczyznom cynk, a przy(...)już minie sezon dyniowy możemy również cieszyć się jej smakiem. Na blogu znajdziecie sporo różnych przepisów  z dynią. Jeśli będzie piec jakieś ciasto z tym warzywem koniecznie zróbcie sobie  przyprawę do ciasta dyniowego  ! Dynia na wytrawnie: Tarta dyniowa z serem pleśniowym Tarta dyniowa z szynką i ryżem Sałatka

Kulinarne przygody Gatity
Raviolii z łososiem i serkiem kozim! To danie jest przepyszne! 153

Paltrow 2 jajka z chowu na wolnym wybiegu 10 żółtek dużych jaj 300 g mąki pszennej (najlepiej durum) lub tortowa plus odrobina mąki do zagniatania Z w/w składników zagniatamy ciasto na stolnicy. Owijamy folią. Dzielimy na mniejsze części i wałkujemy na duże blaty. Ja dodałam przy wałkowaniu koperek, dzięki czemu w cieście są widoczne jego łodyżki ;-) Nadzienie: - 100 g serka

SMYKWKUCHNI
tęczowy cytrynowy dinotort 183

córek na małe domowe przyjęcie z okazji Dnia Dziecka.  Na co dzień nie używam barwników ale przy takiej okazji musiało być kolorowo.  Dziewczyny były zachwycone, tort choć prosty był bardzo smaczny. Krem cytrynowy zrobił robotę:) *Tortownica 18 cm Składniki: na biszkopty: 6 jajek 1 szklanka mąki 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)liście mięty ozdoby papierowe na piku (dinozaury) sok z połowy cytryny Przygotowanie kolorowych biszkoptów jest dość czasochłonne, dlatego najlepiej podzielić je na dwie tury. Ja tak zrobiłam, najpierw ubiłam ciasto z 3 jajek a później w wolnej chwili drugą część.  Białka ubić na pianę. Dopiero wtedy zacząć dosypywać cukier, kiedy masa będzie gęsta wrzucić żółtka. Następnie dodać wodę

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tarta z feta, tymiankiem i pomidorami 183

świetnie pasują do pieczonego kurczaka lub wędliny na zimno. Poza tym tarta z feta jest tak pożywna, że można ją jeść i bez dodatków. Przepis na tartę jest prosty, tradycyjny spód z mąki, masła i wody. Reszta to już zależy od upodobań. Tartę można nadziać czym się chce! Przepis na tartę Składniki: forma do tarty(...)śmietanką 4 jajka 1 łyżka świeżego tymianku sól i pieprz do smaku 100 żółtego sera Posiekaj mąkę z masłem i połącz do utworzenia grudek. Dodaj wodę i zagnieć ciasto, nie przegniataj. Owiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Nastaw piekarnik na 200ºC. Następnie rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę. Nakłuj dno widelcem. Wstaw tartę do nagrzanego piekarnika

codojedzenia
Muffinki z jabłkami 194

Babeczki powstały kiedy domowników naszła ochota na coś słodkiego a w domu była ograniczona ilość składników. A że z prostych składników można wyczarować najlepsze wypieki wiadomo nie od dziś:). Zapraszam na muffinki z jabłkami! To przepis na 12 dużych muffinek. 2 i 1/4 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru  200g masła lub margaryny 4 jajka L 1 opakowanie cukru(...)minut). Nie przerywając miksowania dodajemy miękkie masło/margarynę.  2. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Wsypujemy stopniowo do masy jajecznej. Miksujemy aż składniki się połączą.  3. Ciasto przekładamy do natłuszczonej blaszki do muffinek, do 3/4 wysokości. Jabłka obieramy, przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w plastry, wciskamy je w ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez

Szefowa kuchni
Pierniczki imbirowe – ulubione 186

trzeba do nich robić polewy. Polecam, jeśli jeszcze nie upiekliście pierniczków na święta :) Przepis oraz metodę przygotowania pierniczków imbirowych zaczerpnęłam od australijskiego szefa kuchnia Curtisa Stone`a. Podwójne trzymanie ciasta na pierniczki w lodówce (najpierw wkładamy rozwałkowane ciasto pomiędzy arkuszami do pieczenia, następnie wycinamy kształty i znów wstawiamy do lodówki) ułatwia ich wycinanie, sprawia że idealnie trzymają formę oraz

Moja Delicja
Pierniczki imbirowe – ulubione 235

trzeba do nich robić polewy. Polecam, jeśli jeszcze nie upiekliście pierniczków na święta :) Przepis oraz metodę przygotowania pierniczków imbirowych zaczerpnęłam od australijskiego szefa kuchnia Curtisa Stone`a. Podwójne trzymanie ciasta na pierniczki w lodówce (najpierw wkładamy rozwałkowane ciasto pomiędzy arkuszami do pieczenia, następnie wycinamy kształty i znów wstawiamy do lodówki) ułatwia ich wycinanie, sprawia że idealnie trzymają formę oraz

Moja Delicja
Bezglutenowe placki z tofu pomidorowego 152

dokładnie wymieszać, doprawić do smaku, a następnie odstawić na 2-3 minuty. Po tym czasie na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju/masła i za pomocą łyżki - wykładać odpowiednie porcje ciasta. (U mnie 1 solidna łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placuszki smażyć z obu stron na lekko złoty kolor. (Ostrożnie przewracać, gdyż na początku są delikatne

Di gotuje
Placuszki jogurtowe z jagodami 229

Wykonanie: odmierzyć mąkę i wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia. Połączyć z resztą składników mieszając mikserem do uzyskania jednolitej masy. Odstawić na 10-20 minut do napuszenia wykładać ciasto na rozgrzaną patelnię delikatnie posmarowaną olejem licząc po 1 łyżce na placuszek. Smażyłam po 4 placki równocześnie. Gdy placuszki urosną rozsypać na cieście jagody i obrócić na drugą stronę, następnie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb pszenno-żytni 179

lubimy w świeżym pieczywie najbardziej! Do równego pokrojenia, tradycyjnie już, świetnie nadał się mój najlepszy i największy zarazem nóż #myAmbition - ostry jak trzeba, doskonały! W przygotowaniu chleb jest bardzo prosty - możesz użyć mąki jak w przepisie lub tylko jednego rodzaju, zmienić otręby żytnie na pszenne, owsiane, czy zamienić na ziarna (np. słonecznik, siemię, itp.). Możesz też pominąć je całkowicie (zmniejsz(...)Jeśli chodzi o ilość wody to też dostosuj - nie napisałam jakich dokładnie typów mąki użyłam, bo nie wiem, a chociażby od stopnia zmielenia mąki zależy ile ona płynu pochłonie. Ciasto po prostu ma być takie klejące, ale ani za rzadkie, ani za ścisłe. Ten chleb upiekłam na Niedzielę Palmową. My chleb z reguły kupujemy, bo choć lubię piec, to teraz

Kolorowy Przepisownik
Muffiny waniliowo - kakaowe 126

łyżki kakao Wykonanie: Mąkę przesiewamy z solą, proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier. Kefir lub maślankę mieszamy z jajkami, olejem i ekstraktem z wanilii. Suche składniki łączymy z mokrymi. Ciasto dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy kakao i mieszamy. Do formy na muffiny wyłożonej papilotkami wlewamy na przemian po 1 łyżeczce jasnej i ciemnej masy, aż do 2/3 wysokości foremek

Smak mojej kuchni
Ziemniaczane pulpeciki 150

dodać trochę chilli, cebulki Ugotowane ziemniaki należy przecisnąć przez praskę lub udusić. Następnie dodać mąkę, oliwę, przyprawy i posiekaną pietruszkę. Całość wymieszajcie za pomocą łyżki. Nabierzcie (np. łyżką) porcję ciasta i uformujcie z niej kulki, które w dalszej kolejności lekko spłaszczacie. Smażcie tak przyrządzone pulpeciki na lekko rumiany kolor. Koniec czarów! Życzymy smacznego

Szybko Tanio Smacznie
Chleb z semoliną, na zakwasie, wg Hamelmana 246

zaproszenie do uczestnictwa w World Bread Day 2016 . To był znak! Trzeba piec chleb z semoliną! Wybór padł na chleb na zakwasie, zaproponowany przez J.Hamelmana w jego książce o prostym tytule „ Chleb ”. Wybór wyśmienity. Chleb wyszedł aromatyczny, z lekko żółtawym dzięki semolinie miękiszu, i o fantastycznie chrupiącej skórce. A ponadto okazał się bardzo łatwym do wykonania. I dlatego gorąco(...)zakwasu żytniego razowego Do odświeżonego 12 godzin wcześniej zakwasu dodaj mąkę i wodę, a następnie dokładnie wymieszaj. Odstaw w przykrytym pojemniku na 12 - 16 godzin w temperaturze pokojowej. Ciasto chlebowe (2 foremki a 19 cm) : cały zaczyn 170 g mąki pszennej chlebowej  400 g mąki z semoliny 300 g letniej wody 13 g soli 10 g mielonego słodu jęczmiennego

Grahamka, weka i kajzerka
Kotleciki z marchewki i ryżu 185

styczeń 1933. To był nasz dzisiejszy obiad. W sam raz na deszczowy dzień! P.S. Z serii The Farmers Wife, są jeszcze inne książki kucharskie – np. z przepisami na ciasta lub przetwory. Kotleciki z marchewki i ryżu      przepis z The Farmer’s Wife 8-9 szt. 1 szklanka ugotowanej i przetartej przez praskę do ziemniaków marchewki

Posadzone i zjedzone
Chleb zakopiański na zsiadłym mleku 224

Chleb zakopiański - pszenno-żytni chleb na drożdżach, w którym mąkę żytnią zakwaszono zsiadłym mlekiem (maślanką). Prosty w wykonaniu, dobra alternatywa dla osób, które nie dysponują akurat zakwasem. Jego recepturę, jak i wiele innych ciekawych przepisów na tradycyjne polskie chleby znalazłem na blogu Adama Piekarza .  Chleb jest delikatny w smaku i ma ciekawy aromat. Jeżeli ktoś nie lubi kminku(...)drożdży instant W misce wymieszać zsiadłe mleko z drożdżami, dodać mąkę żytnią i wymieszać do połączenia składników. Przykryć ściereczką lub folią i zostawić na 8 godzin w ciepłym miejscu. Ciasto właściwe:  cały zaczyn 250 g mąki pszennej typ 750 120 g zsiadłego mleka 1,5 łyżeczki soli 2 łyżeczki kminku czarnuszka do posypania (zastąpiłem kminkiem) Do miski z zaczynem

Przepisy na domowy ser i chleb
Chałka z kruszonką – przepis 152

Domowa, puszysta i delikatna – chałka Zachwyca nie tylko swoim smakiem, ale i wyglądem, przepyszna jak z najlepszej piekarni. Koniecznie wypróbujcie przepis, bo jest banalnie prosty, a smak? Nie do opisania Składniki na chałkę: 450g mąki pszennej 100ml ciepłego mleka 15g drożdży świeżych, lub 2 łyżeczki suchych 3 łyżki cukru 100 ml ciepłej wody 2 łyżki masła, roztopionego szczypta soli(...)Zostawiamy na 15 minut w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką. Pozostałą mąkę wsypujemy do miski, dodajemy cukier, sól, roztrzepane jajko, ciepłą wodę, roztopione masło oraz wyrośnięty zaczyn. Całość wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, na godzinkę. Po godzinie, kiedy ciasto znacząco urośnie, wykładamy

NiePieprz.pl
Babka marmurkowa 199

jakaś babka. Tym razem również klasyczna propozycja. Babka marmurkowa w polewie z ciemnej czekolady. Nie za sucha, ale też nieprzesadnie wilgotna. Jak dla mnie najlepsza była na drugi dzień. Prosta i szybka ze składników, które zazwyczaj są w kuchni pod ręką. Składniki: 160 g mąki pszennej 8 łyżek (ok. 100 g) skrobi ziemniaczanej (4 łyżki osobno) 2 łyżeczki proszku(...)Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtka. Dodać przesianą mąkę i mleko, wymieszać. W drugim naczyniu ubić na sztywno białka, dodać w trzech turach do ciasta. Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao, do drugiej odłożoną skrobię ziemniaczaną. Foremkę na babkę (pojemność 1,75-2 litów) nasmarować masłem i oprószyć mąką. Do foremki przełożyć

Pełny talerz
Dietetyczny chleb bez mąki 242

się :) i unikających pszenicy. Chlebek samo zdrowie, dziś w wersji wytrawnej z czosnkiem i ziołami, na bazie płatków i otrębów owsianych, które możecie zastąpić orkiszowymi lub żytnimi. Pieczywo banalnie proste i szybkie w przygotowaniu, z dużą porcją błonnika. Skropione oliwą lub obłożone plastrami awokado może być znakomitą bazą do kanapek.   Czas przygotowania: 50 minut Porcje: 2 chleby Składniki(...)łyżeczka soli Przygotowanie: Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Płatki owsiane rozdrobnij mikserem na mniejsze kawałki (nie na proszek), dodaj pozostałe składniki, zmiksuj na wolnych obrotach na gładką masę. Ciasto rozlej do dwóch silikonowych foremek, wstaw do nagrzanego piekarnika 180'C na 40 minut. Lekko przestudź, wyjmij z foremek na kratkę. Wersja na thermomix Przygotowanie: Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Płatki

SzczyptaSmaQ
Pączki bez Smażenia z Piekarnika 1375

Witam serdecznie Dzisiaj zrobiłam pączki troszkę inne bo nie smażone a pieczone w piekarniku. Są proste w przygotowaniu i bardzo smaczne, góra pączka jest delikatnie chrupiąca a środek mięciutki i pulchny. Może komuś spodoba się przepis i zrobi takie same pączki lub podobne. Będziemy potrzebować: 300 g mąki pszennej (użyłam poznańskiej) 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 jajka(...)marmolada do nadzienia cukier puder do posypania gotowych pączków Link do filmu z przygotowania: Pączki bez smażenia z piekarnika https://www.youtube.com/watch?v=US5YbEB1PYo Przygotowanie: Do miski przekładam wszystkie składniki na ciasto i zagniatam dłonią tak aby składniki dobrze się połączyły. Gotowe ciasto w misce nakrywam szczelnie folią spożywczą i odstawiam na około 30 minut w chłodne miejsce aby odpoczęło

Uwaga Babcia Gotuje
Wegańskie racuchy pampuchy z jabłkami 237

będę pisać – przecież każdy je zna; jedzenie, które smakuje jak marzenie z dzieciństwa – krzepiąco i beztrosko – powinno być proste i bezproblemowe, i takie właśnie są te wielopokoleniowe placuszki.  Składniki na 15 racuchów: 3 szklanki mąki orkiszowej typu 700 (lub zwykłej pszennej) plus jeszcze trochę do oprószenia szczypta soli 1 paczka (7g) suszonych drożdży instant 1 łyżka cukru waniliowego(...)olej do smażenia (u mnie ryżowy)  cukier puder do posypania Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj sól, drożdże, cukier oraz oliwę, a następnie powoli wlewaj ciepłe mleko, mieszając ciasto drewnianą łyżką do momentu, aż stanie się elastyczne (5 minut powinno wystarczyć). Miskę przykryj ściereczką i odstaw ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na jedną godzinę.  Jabłka obierz, pokrój

Roślinna - blog wegański
Domowy makaron orkiszowy 144

makaronem smakuje wyjątkowo. Samo przygotowanie makaronu jest bardzo proste, nie wymaga wiele czasu i specjalnych umiejętności, a tym bardziej maszynki do makaronu. Podstawowy przepis na makaron jest niezwykle prosty. Na 100 g mąki, obojętnie jakiej użyjesz weź 1 jajko i ewentualnie 1-2 łyżki wody plus szczypta soli. To wszystko. W zależności jak pokroisz makaron możesz wyprodukowć w domu(...)środku zrobić zagłębienie, wlać rozbełtane jajka, stopniowo wymieszać zgarniając mąkę z boków dodając sól. Ewentualnie prościej i szybciej umieścić wszystkie składniki w misie robota i zagnieść lśniące, gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić, by odpoczęło 30 minut podzielić ciasto na 3 części. Na oprószonej mąką stolnicy cienko je rozwałkować. Placki rozłożyć na czystych kuchennych ściereczkach i pozostawić na około

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tort "kwiatek" 169

mojej córki. Pomysłów było wiele ,jednak w związku z tym ,ze urodziny wypadają w samym środku wakacji a my wtedy zazwyczaj mamy zaplanowany urlop więc tort musiał być prosty i mało skomplikowany. W ten oto sposób powstał tort "kwiatek". Składniki; Biszkopt; x2 5 jajek 3/4 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli Przygotowanie;  Jajka(...)już nieco wolniej. A na samym końcu wsypywać stopniowo maki i delikatnie mieszac najlepiej drewnianą łyżka. Tortownice o średnicy 26cm. wyłozyc papierem (samo dno) i wlac do niej ciasto. Włożyc do nagrzanego piekarnika do 190C i piec do tzw. suchego patyczka. Z takich samych składników należy zrobić kolejne ciasto jednak tym razem upiec je w metalowej misce o przybliżonej

Radość kipiąca uśmiechem.
Placki z cukinii 246

Postanowiłam przygotować teraz z cukinii pyszne chrupiące placuszki. Polecam też inne przepisy na placki: Placki ziemniaczane z żółtym serem Placki ziemniaczane na drożdżach Cukiniowe placki (pikantne placki z cukinii) Prosty przepis na placki z cukinii : Składniki na 8 placków: 1 młoda cukinia ok. 25 cm długości 1 jajko 1/3 szklani mąki pszennej ½ łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie Winiary) natka(...)minut. Po tym czasie odciskamy z niej nadmiar wody. Startą cukinię mieszamy z jajkiem, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Ciasto nabieramy łyżką na patelnię i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Placki lekko wyrastają. Gotowe placki z cukinii podałam z śmietankowym gulaszem z kurczaka, ale można je podać

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Fit razowe racuszki z gruszką 203

poradzę na to, że to chyba moja ulubiona forma zdrowych śniadań. Po pierwsze dlatego, że można zrobić nieskończoną liczbę kombinacji smakowo składnikowych, po drugie dlatego, że są proste i szybkie do przygotowania, a po trzecie dlatego, że są po prostu pyszne i dobrze nastrajają na cały dzień. Te dzisiejsze wymagają chwili na wyrośnięcie, ale spokojnie można je rozmieszać(...)cynamonu gruszka suszona żurawina olej do smażenia Drożdże rozpuszczamy w mleku i mieszamy z mąką, płatkami owsianymi, siemieniem i jajkiem i cynamonem (jeśli ktoś nie lubi, można pominąć). Odstawiamy ciasto by wyrosło. Gruszkę myjemy , kroimy na pół, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w półplasterki. Ciasto nakładamy łyżką na rozgrzaną patelnie i w każdy placuszek wciskany kawałek gruszki. Smażymy przez chwilę

Cynamonowe szczęście
Kruche malezyjskie ciasteczka suji 182

pogody ducha i wiary w siebie.                            Także zdrowia i wszelkiej pomyślności przez cały rok :) Ten prosty, najprostszy z możliwych przepisów wybrałam głównie po to, by Panie które nie mają szczególnych talentów kulinarnych mogły się w nim spełnić :) Ciasteczka są kruche, łatwe do zrobienia, a i czas(...)cukier oraz dodaną szczyptę soli zmiksować lub utrzeć na gładką masę Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, migdałami i kaszą manną Suche składniki połączyć z masą i zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na 15 min., by lekko stwardniała Na oprószonym blacie rozwałkować stopniowo ciasto ( ja z kulki odkrajałam płat grubości ciut większej niż

Proste Potrawy
Pszenny chleb nocny 179

Miałam natłok zajęć stąd moja chwilowa nieobecność. Ale wracam i postaram się pisać częściej. Chlebek, który dzisiaj Wam chcę pokazać jest banalnie prosty w wykonaniu, a jego smak jest pyszny! Chlebek wyrasta w nocy, rano chwile się grzeje i chwile piecze. Co ciekawe bardzo długo utrzymuje świeżość, nawet na 3 dzień jest smaczny. Jest doskonały do kanapek z wędliną(...)letniej wody łyżeczka soli łyżeczka cukru żółtko do posmarowania wierzchu łyżeczka sezamu lub maku Wykonanie: Mąkę przesiewamy, mieszamy z drożdżami, cukrem, solą. Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto na chleb. Po 8 minutach ciasto powinno osiągnąć formę elastycznej kuli. Ciasto dzielimy na 3 kule. Formę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do środka 3 kule z ciasta, obok

dom-agi.pl
Anyżkowe ciasteczka z maszynki 466

Tradycyjne włoskie ciasteczka anyżkowe. Kto ich jeszcze nie jadł koniecznie musi spróbować, tych co je znają pewnie długo nie trzeba namawiać do ich zrobienia;) Proste, szybkie, mega aromatyczne, oszałamiająco kruche- jednym słowem niebo w gębie a jaki zapach unosi się podczas ich pieczenia.... koniecznie musicie zrobić;) Serdecznie polecam;)  Składniki:  350 gramów mąki pszennej  150 gramów cukru(...)wyszorować, zetrzeć na drobnej tarce. W misce umieścić przesianą mąkę, sól, jajka, cukier, miękkie masło, skórkę  oraz sok z cytryny, ekstrakt waniliowy i proszek do pieczenia. Dokładnie wyrobić ciasto, ma być gładkie i elastyczne. Gotowe przełożyć do maszynki. Ciastka wyciskać bezpośrednio na blaszkę,  piec w temperaturze 170 stopni przez około 10 minut. Zamiast maszynki można użyć również rękawa

Krakowskie smaki Ani
Pizza familijna speciale Iglotex 203

wieczorem? A wieczorem wszyscy krzyczą! - Pizza! PIZZA!  Tyle zachodu prawda? I ciasto trzeba zrobić, i ciasto musi urosnąć, i dodatki trzeba wykombinować..trochę czasu to zajmuje..a tu ciemno na dworze,dodatkowo ciapa ze śniegu... Do pizzerii daleko, portfel za cienki na tele-pizzę! Ale z każdej sytuacji jest wyjście ! Zamrażarka ! Taki kącik na zachcianki niespodziewane. W mojej zamrażarce(...)dodatkiem jest pyszne salami! To na serio wielka pizza  Iglotex W swojej ofercie Sympatyczny Pingwinek  ma ich cztery. „ Wykonianie”  takiej pizzy jest banalnie proste! Wyjmujemy z opakowania i kładziemy na ruszt w piekarniku lub na blachę z papierem do pieczenia. Ja jako, że ją sobie dodatkowo zmodyfikowałam-jak zwykle- to użyłam jednak blachy ,aby mi olej

Z Kuchni Do Kuchni
Energetyczne ciasteczko 176

sobie pełno owoców suszonych takich jak banany, kawałki daktyli, figi, ananas, papai. Płatki  owsiane, żytnie, pszenne . Zastrzyk energii na cały dzień.Sposób jego wykonania jest równie prosty a jeszcze szybciej znikają :) czas przygotowania: do 30 minutSKŁADNIKI:-125 g margaryny (użyłam pół kostki kasi)- 1 całe jajko- 1/2 szklanki cukru- 1/2 szklanki mąki  (można dodać mąki razowej, będą(...)miski wbijam jajko, dodaję cukier i dokładnie mieszam dodaję płynną margarynę ponownie mieszam i do tej mieszanki dodaję mąkę, którą mieszam z całością na gładkie, niezbyt gęste ciasto- do tego wsypuje musli i mieszam- nagrzewam piekarnik do  180 stopni- układam na blaszce wyłożona papierem do pieczenia uformowane w packi ciasto( grubość zależy od naszych upodobań)- wkładam do piekarnika

Basia w kuchni
Pizza farmerska 222

Pizza to popularna,tradycyjna włoska potrawa, nad którą przez lata „znęcały się” koncerny spożywcze „udoskonalając ją” coraz dziwniejszymi dodatkami. Chociaż proste, klasyczne pizze są uznawane za najlepsze,eksperymentowanie z dodatkami daje wiele radości i nie należy się tego bać! No to zrobimy wobec tego farmerską pizzę.. Dlaczego farmerska ta pizza? Bo składniki typowo farmerskie są. -ogórek kiszony -pierś(...)mąki -sól -120 ml wody o temperaturze pokojowej -1 łyżeczka suchych drożdży Rozpuść drożdże w wodzie i wlej do mąki, dodaj sól, dodaj 2 łyżki oliwy i wyrób ciasto . Odstaw w CHŁODNE miejsce, najlepiej do lodówki na około 2 godziny.Jest to typ ciasta , który wyrasta w chłodzie.Następnie wyrośnięte ciasto podziel na 2 części. Rozgrzej piekarnik do 230 stopni, uformuj

Z Kuchni Do Kuchni