uwielbia ziemniaki. Tak też powstał świetny dodatek do każdego dania głównego, łatwy w wykonaniu , a co najważniejsze bardzo smaczny. Ziemniaki z leśnymi grzybami, cukinią, bakłażanem, papryką i pomidorami, zapieczone z goudą i mozzarellą, doskonale komponuje się z mięsami jak i rybami. Polecam! Scroll down for recipe in English Ziemniaki zapiekane z grzybami i warzywami (4-6 porcji) Składniki: 2 małe(...)pomidorków koktajlowych, przekrojonych na połówki 1 duża cebula pokrojona na plasterki 1 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych w 0,5 cm plasterki sól, pieprz 1 łyżka masła 100 g sera gouda, startego na tarce 100 g mozzarelli, startej na tarce Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC, natłuść masłem odpowiedniej wielkości naczynie żaroodporne. Umieść plasterki cukinii i bakłażana
karmelowyPyszna zupa krem z brokuła i szpinaku. Opcja idealna dla wielbicieli gorgonzoli. Wyrazisty smak i śliczny kolor. Do tego chrupiące, prażone pestki dyni
Pora na pora i pomidoraser mozzarella Zaczynamy od przygotowania ciasta. Mąkę wsypujemy do miski. Robimy wgłębienie i wlewamy wodę. Na koniec kruszymy drożdże i dokładnie mieszamy. Wyciągamy ciasto z miski i ugniatamy na stolnicy. Tak przygotowane, dzielimy na 3 części, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce. Koncentrat pomidorowy mieszamy z przyprawami i odkładamy. Szynkę i mozzarellę kroimy w cieniutkie paseczki. Pomidory kroimy
KuukBuukpomidorach z oregano i chilli Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami Kolorowe penne z cukinią i kalafiorem z dodatkiem czosnku, cebuli i bazylii Pappardelle z brokułami, czosnkiem i szczypiorkiem Pełnoziarniste rigatoni z kurczakiem i chrupiącymi warzywami z natką pietruszki Sałatka z kaszy gryczanej z kukurydzą i kalafiorem Tagliatelle z mieloną wieprzowiną i brokułami w sosie z serem pecorino
Moja smaczna kuchniapomidory z puszki oraz wyciśnięty czosnek, dolać wino. Gotować na średnim ogniu do czasu aż sos zgęstnieje. Przygotować sos beszamelowy. Masło rozpuścić na patelni, mieszając dodawać mąkę oraz sól i pieprz. Dolewać mleko ciągle energicznie mieszając aż sos zgęstnieje. Na dnie dużej formy żaroodpornej rozprowadzić sos beszamelowy. Ułożyć płaty makaronu. Polać sosem pomidorowym a następnie beszamelowym i posypać serem (mozzarellą
Bullioserów” nie miałam jeszcze przyjemności. -przyprawy w tym u mnie różowa sól himalajska, pieprz prosto z młynka, kminek przyprawa Kuchmistrz od SKWORCU suszona pietruszka u mnie od SYS vinaigrette limonka i pomarańcza z oliwą z oliwek Monini- nie wyorażam sobie nie mieć w domu butelki tego „specyfiku”. Idealna do wszystkiego. Mięso kruszeje , ziemniak nabiera śródziemnomorskiego charakteru. -przyprawa suszone pomidory
Z Kuchni Do Kuchnipomidorów, 1 łyżkę octu balsamicznego, 3 szczypty oregano, szczyptę tymianku i szczyptę bazylii. Przyprawiłem solą i czarnym świeżo mielonym pieprzem. Całość pozostawiłem na małym ogniu na około 10 minut, mieszając od czasu do czasu, aż do uzyskania dość gęstego sosu. Wnętrze naczynia żaroodpornego wysmarowałem oliwą. Ułożyłem z nim płaty makaronu, dokładnie je wyścielając. Następnie posypałem makaron warstwą tartego sera mozarella
Wyprawy kulinarnesprawił, że zapragnęłam odtworzyć to danie w domowych warunkach. Tak właśnie powstały te pyszności. Polecam, bo naleśniki można nafaszerować także łososiem i serkiem naturalnym, fetą, kurczakiem i suszonymi pomidorami oraz wieloma innymi dodatkami, które uwielbiacie. Mniam! :) Farsz "ruski": 500 g twarogu (u mnie chudy) 500 g ziemniaków ugotowanych, przeciśniętych przez praskę 3 cebule (białe lub czerwone) 2 łyżki masła(...)kosteczkę i przesmażamy na 2 łyżkach masła do momentu aż nie zmięknie. Ziemniaki przekładamy do miski. Do blendera wkładamy ser oraz przesmażoną cebulę, blendujemy do połączenia się składników. Ser przekładamy do ziemniaków, dodajemy sporo soli i pieprzu. Gotowe! Naleśniki ziemniaczane: 400 g ziemniaków ugotowanych, przeciśniętych przez praskę
Cooking MonsterPrzygotowanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, przesmażamy cebulę, a następnie mięso z czosnkiem mieszając przez ok 10 - 15 min. Dodajemy pomidory. Doprawiamy solą, oregano, tymiankiem, bazylią. Przygotowujemy sos beszamelowy: Rozpuszczamy masło, dodajemy 2 łyżki mąki, dolewamy zimne mleko i gotujemy na małym ogniu ok. 5 min aż do zgęstnienia, stale mieszając(...)Doprawiamy tartą gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Płaty lasagni układamy w naczyniu żaroodpornym ( ja wybrałam zaokrąglone, ale następnym razem użyje większego prostokąta) posmarowanym oliwą, na makaron kładziemy trochę sera, potem sos bolognese, sos beszamelowy, ser, ponownie układamy płaty makaronu itd. do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę makaronu przykrywamy sosem beszamelowym i posypujemy obficie tartym serem. Pieczemy
Lajtkraft food intolerancePomidory obieramy i ucieramy na grubej tarce, wrzucamy do mięsa, smażymy do zredukowania płynu. Dodajemy pokrojonego ze skórą w kostkę bakłażana, wrzucamy do mięsa. Gdy bakłażan puści sok solimy. Redukujemy płyn. Makaron gotujemy w osolonej wodzie na ząb. Cedzimy, skrapiamy oliwą. Wrzucamy na patelnię z mięsem i chwytakiem mieszamy. Wykładamy na talerz, w środku robimy gniazdko i wypełniamy je serem
BaRepasNie ukrywam, że najbardziej na świecie lubię jeść sałatki. Wystarczy jakaś zielona baza (rukola, szpinak, sałata lodowa) i dodatki (tutaj mamy ogromne pole do popisu!). Teraz
Mango Papajawody + kostka rosołowa);Oliwa z oliwek;1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku;Sól;Pieprz.Chipsy parmezanowe (składniki na 1 sztukę):2 czubate łyżeczki startego parmezanu;papier do pieczenia.Sposób przygotowania:Pomidory umyć, osuszyć, przekroić na połówki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórą do dołu.Paprykę umyć, osuszyć, wydrążyć z nasion, pokroić na ćwiartki, ułożyć na drugiej blasze wyłożonej(...)grubości 0,5 cm), lekko ugnieść. Tak przygotowane chipsy wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez 8 - 10 minut, aż ser się rozpuści, a brzegi chipsów zarumienią. Upieczone chipsy delikatnie ściągnąć z blachy i wystudzić.Zupę podawać gorącą, z dodatkiem chipsów parmezanowych.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi około
Gospodyni Miejskaśniadanie, na kolację jako samodzielny posiłek, jak również jako dodatek do dań głównych. Pożywna, warto zrobić więcej i zabierać w pojemniczku do pracy! Składniki: Pół kapusty pekińskiej, 4 pomidory, 4 ogórki kiszone, 1 papryka czerwona, 4 jajka gotowane na twardo, 1 puszka tuńczyka w kawałku, w sosie własnym, kawałek pora, 1 serek capresi typu(...)wersja bardziej kaloryczna, feta - wersja bardziej słona) Sos: 4 łyżki oliwy z oliwek, sok połowy cytryny, zioła do sałatek, może być zielona czubrica (ulubione) Wykonanie: Kroimy wszystkie warzywa, jajka, ser w kostkę. Dodajemy tuńczyka z puszki, odlać do sosu płynną zawartość puszki. W pojemniczku wymieszać wszystkie składniki sosu wraz z ulubionymi ziołami, dobrze wstrząsnąć do wymieszania się wszystkich składników, wlać
kgwjanczewoBig Mac to jedna z najpopularniejszych i najbardziej lubianych kanapek z McDonald's - Big Mac jest niemal wizytówką McDonald'sa. Charakteryzuje go duża, składająca się z
Słodka Stronamiski i nakrywamy pokrywką. Odstawiamy na 15 minut, a następnie obieramy ze skórki. Pomidory i paprykę kroimy na mniejsze kawałki. W dość dużym garnka rozgrzewamy olej. Podsmażamy pieczone pomidory,czosnek cebulę oraz paprykę. Pestki dyni oraz słonecznika prażymy na patelni bez dodatku tłuszczu. Do podsmażonych warzyw dolewamy bulion, na początku szklankę. Wszystko miksujemy blenderem na gładki krem. Jeśli zupa będzie(...)zbyt gęsta dodajemy więcej płynu. Doprawiamy do smaku ostrą papryką, solą i pieprzem. Jeśli zupa będzie za mało ziołowa możecie dodać nieco więcej ziół. Na koniec dodajemy rozkruszony ser gorgonzola, gotujemy chwilę aby delikatnie się rozpuścił. Podajemy zupę z gorącymi grzankami, posypaną ziarnami słonecznika i dyni. *jeśli nie przepadacie za serami pleśniowymi możecie zastąpić go serem kozim lub parmezanem
Mania Gotowania