Rozgrzej patelnię grillową. Grilluj plastry sera na suchej patelni przez 2-3 minuty (aż na ich powierzchni pokażą się ślady grilla), po czym przewróć je na drugą stronę przy pomocy szczypiec. Grilluj jeszcze 1-2 minuty. Jedną połówkę bułki posmaruj pesto i ułóż na niej plastry ugrillowanego halloumi. Następnie ułóż na niej sałatę, plasterki pomidora oraz niteczki odcedzonej z octu
Chilli Czosnek i Oliwagramów krojonych pomidorów 1 łyżka oliwy z oliwek 1 cebula drobno pokrojona 4 ząbki czosnku zmiażdzone mały przecier pomidorowy 250 ml bulionu 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka suszonego rozmarynu garść świeżej bazylii sól i pieprz do smaku Dodatki: 500 gramów makaronu spaghetti ( ja wolę makaron wstążkę) ser parmezan starty według uznania
Niezły Młyneksię tu pełnoziarnista mąka orkiszowa, która nadaje ciastu ciekawy smak. Do tego oczywiście pachnący Prowansją sos pomidorowy, a w miejsce sera sos czosnkowy na bazie tofu. Można też użyć sera wegańskiego, mnie jednak zależało, aby pierwsza pizza, którą wrzucam na bloga była zdrowsza, oczywiście nie ujmując jej przy tym nic na smaku. Efekt odżywczy, a przede wszystkim estetyczny spotęguje mnóstwo(...)małe pizze: Ciasto: 2,5 szkl. mąki 50 g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy 1 łyżka syropu klonowego 1 łyżeczka soli 1 szkl. ciepłej wody Sos pomidorowy: 2 duże pomidory 1/2 szkl. przecieru pomidorowego 1 ząbek czosnku liść laurowy 2-3 ziarenka ziela angielskiego zioła prowansalskie szczypta cynamonu Sos czosnkowy: 70 g tofu ¼ szkl. mleka sojowego lub śmietanki sojowej
Roślinna - blog wegańskiczasie dodaj do mięsa pomidory z puszki, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz, posiekaną bazylię i masło. Przemieszaj i podgrzewaj wszystko jeszcze jakieś 5-6 minut. Jeśli sos będzie za kwaśny dodaj do niego 1 łyżeczkę cukru. Na koniec do sosu dodaj kawałki lub plasterki mozzarelli, przykryj pokrywką i podduś całość do rozpuszczenia się sera. Danie podawaj z kuskusem, ryżem
Słodko-Słony Świat Ilonygrzybów i sera. Jeśli szukacie prostych i zarazem wyjątkowych potraw, ta bez wątpienia powinna trafić na Waszą listę przebojów kuchennych. Użyte składniki są dostępne przez cały rok, więc możecie się cieszy niezwykłymi smakami niezależnie od pory roku. Tarte możecie podać na talerzu, w kubku, miseczce... lub w warzywach (dynia, cukinia, kabaczek, papryka, pomidor, patison, cebula itp.). Warzywne naczynka
SzczyptaSmaQwszystkie przyprawy, (można przygotować ser bez ostrej papryki, będzie wtedy delikatny w smaku). Bardzo dokładnie wszystko ze sobą połączyć. Przelać do formy z przygotowanym ciastem. 4. Piekarnik rozgrzać do 175 C i zapiekać ciasto serowe przez ok. 1 godzinę. Upieczone ciasto pozostawić do wystudzenia, zanim je pokroimy. 5. Podawać ze świeżą sałatą i plastrami pomidora
Apetyczna babeczkaplacku. W rondlu gotujemy pomidory na małym ogniu; przecieramy je przez sitko i dalej gotujemy na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Dodajemy posiekany czosnek, zioła, ocet, sól i pieprz. Na całym placku rozsmarowujemy cienką warstwę sosu pomidorowego. Układamy kawałki mozzarelli, chorizo, jalapeno i karczochy. Pieczemy w 225º C aż brzegi pizzy się zrumienią a ser rozpuści. Na upieczonej pizzy rozrzucamy
OstryKęskilka odstępstw od tej zasady jak na przykład cytrusy. Prawdą jednak jest to, że w mojej kuchni nie znajdzie się truskawek z Maroka, brokułów, kalafiorów z Hiszpanii, czy też pomidorów z Holandii. Gdy poza sezonem mam ochotę ugotować coś z groszku, brokuła, kalafiora itp śmiało sięgam po mrożonki. Cieszę się gdy takie uda mi się przygotować samodzielnie. Niestety moja zamrażalka(...)sklep gdzie tych mrożonek nie brakuje. Dzisiejsze danie jest właśnie takiego pochodzenia. Mini tarty z kalafiora składniki i przepis na ciasto tu składniki na nadzienie: 400g kalafiora 50 g sera Mimolette 50 g sera Gouda 2 jajka 100 ml śmietany 3 łyżki mleka sól, pieprz 1/4 łyżeczki mielonego kminku masło do posmarowania foremek wykonanie Ciasto przygotowujemy według przepisu i wypełniamy
Przysmaki Karolkikształtem przypominają malutkie krążki sera. Japońska kuchnia na dobre zagościła w moim domu, ostatnio nawet zaczęłam produkować swoje własne sake- wino ryżowe. Tymczasem polecam sushi, które zrobiłam z wędzonego łososia, gdyż w naszych warunkach niestety ciężko o świeżą surową rybę. Składniki: 3 listki alg (nori) 100g wędzonego łososia 1 szklanka ryżu (+ 1 łyżeczka soli) 2 pomidory ok. ½ zielonego ogórka
Smakowy Rajoliwek tymi był zachwycony), pomidorów, prażonych ziaren słonecznika i prawdziwej owczej fety. Idealna jako dodatek do obiadu, grilla, na kolację (jako samodzielne danie) czy na imprezę (także sylwestrową). Polecam jest pyszna...:-)Składniki:- rucola , ok.1/2 opakowania (lub dowolnie)- roszponka, ok.1/2 opakowania (lub dowolnie)- po 1/2 strąka papryki: czerwonej, pomarańczowej i żołtej- 3 pomidorki rzymskie (lub dowolne)- ser feta (u mnie owczy
Smaczne Zdrowepokrojone w paseczki suszone pomidory, podsmażoną cebulkę, podsmażoną na złoto cukinię, podsmażoną pierś z kurczaka, dodajemy przyprawy, możemy dodatkowo złagodzić smak odrobiną śmietany. Gotujemy wszystko około kwadransa (tyle ile zajmie nam zagotowanie wody i ugotowanie makaronu) często mieszając.Makron gotujemy al dente w dużej ilości mocno osolonej wody. Odcedzamy. Wrzucamy do wielkiej michy, posypujemy startym serem parmezanem, grana padano
Z butelką mleczka w tlenaprzemiennie różyczki brokuła, ósemki pomidorów i ćwiartki jajek. Tak poukładane warzywa i jajka oprószyć przyprawą uniwersalną i polać sosem czosnkowym.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z dodatku przyprawy uniwersalnej i/lub czosnku można zrezygnować.Śmietanę i/lub majonez można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim.Smak sałatki można urozmaicić pokrojonym w drobną kostkę i usmażonym kurczakiem oraz serem feta.Wierzch sałatki można posypać uprażonymi
Gospodyni Miejskaciabat tę, która zniknęła w 30 minut, chlebek bananowy, który smakował jak ciasto, ch leb w 10 minut, a ta kże 2 tar ty: brokułową oraz ze szpinakiem i serem pleśniowym. Ml lllaaasssskkkk! We wrześniu byłam w Chorwacji, a tam spróbowałam mule prosto z morza (o jejku jak one śmierdziały!), kalmary zapiekane z bobem (oj tak to było pyszne!), jadłam(...)śniadanie kanapki ze szprotką, a do tego zimne białe wino. Próbowałam risotto z mięsem kraba i obchodziłam urodziny. :) A po powrocie zrobiłam trochę przetworów: paprykę, ostre papryczki, suszone pomidory od których pachniało w całym domu prze kilka dni, mamowe "różności z Dąbrowy", które wygrały publikację w Tygodniku Powszechnym oraz kac pomidory na przepis litewski. Gotowałam domowe, polskie obiady: bardzo sycący
Brzuszki Łakomczuszkikładziemy kawałek sera. Zakładamy z dwóch stron i zaciskamy. Tak robimy z wszystkimi kawałkami ciasta i układamy na blaszce wysmarowanej oliwą z oliwek. Każde ciasteczko dodatkowo smarujemy oliwą i posypujemy czarnuszką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na ok. 20 min. Kiedy ciasteczka pieką się robimy surówkę. My zrobiliśmy z kapusty pekińskiej, rzodkiewki, pomidorów, kukurydzy i papryczki chili. Wymieszaliśmy
vegetanieserem ricotta. Przepis Gennaro Contaldo znalazłam tutaj. Dobre z każdym sosem. składniki ( dla 4 osób)kluski200g mąka plus dodatkowo do podsypania225g serka ricotta3 żółtka30g startego parmezanuszczypta świeżo startej gałki muszkatołowejsól i świeżo zmielony czarny pieprzsos6 łyżek oliwy z oliwek3 ząbki czosnku, obrane, pokrojone w grube plastry1 chilli, w plasterkach2 x 400g puszki pomidorów (wystarcza puszka
Stare Gary