pomidor - 8433 przepisów (strona:337/563)

Guacamole 135

nachosów aż skończywszy na meksykańskich tortillach. Ile ludzi, tyle zastosowań. Guacamole jednak sprawdzi się niemalże u każdego. U mnie najlepiej sprawdza się połączenie na kanapce pasty z suszonych pomidorów i kaparów wraz z tym sosem. Guacamole Wydrukuj przepis Czas przygotowania: 5 minut Potrzebujesz: 2 awokado 1 limonka 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki kuminu 1/2 średniej wielkości czerwonej cebuli 1 łyżka

Blendman
Lazania z mięsem i szpinakiem - poczuj włoski klimat! 171

wśród których prym powinna wieść bazylia – bez niej nie obejdzie się żadne włoskie danie. Smak szpinaku wzbogać ulubionymi dodatkami. Swój przepis możesz za każdym razem modyfikować, udoskonalając go suszonymi pomidorami, papryką lub porem. Pozwól sobie na kuchenne eksperymenty, a na pewno wkrótce znajdziesz recepturę bliską doskonałości.  Z czym jeszcze serwować pyszną lazanię z mięsem i szpinakiem?  Dodatkiem

Moja smaczna kuchnia
Lunch u Dyletantów 187

cichu troszkę się bałam, ze będzie mdły i za bardzo bakłażanowaty ;) Dorsz, fasolka szparagowa, sos tatarski. Wspomnienie dzieciństwa, panierowany filet z dorsza... nic, a nic nie zepsuty... Faszerowany pomidor, kus kus, młode listki. Danie dla tych co lubią bez mięsa, ale i tym mięsnym nic się nie stanie, jeżeli od czasu do czasu zjedzą coś bezmięsnego. Na pewno będą zadowoleni

królestwo garów
Kotleciki z dorsza w wersji fit 194

tego bardzo zdrowe kotleciki rybne? Takie danie będzie doskonałym zwieńczeniem dnia. Spróbuj! Kotleciki z dorsza w wersji fit Co zazwyczaj jadasz na kolację? Kanapki z żółtym serem i pomidorem? Sałatkę lub zapiekankę? A może nawet nie chce Ci się myśleć o złożonym posiłku i sięgasz po jogurt? Czas zapomnieć o rutynie i wypróbować coś nowego. Zastanów się, jak często jadasz

Tradycyjna Kuchnia
Mini-chlebki nadziane salcesonem 185

utrzymują świeżość, stanowią solidną i pożywna porcj ę pieczywka idealną jako przekąska do wieczornego piwka przy meczyku przed telewizorem :) Nadziewałam już kiedyś podobne bocheneczki: Bułki faszerowane pieczarkami i suszonymi pomidorami . Tym razem postanowiłam zaeksperymentować z bardziej intrygującym środkiem i połączyć salceson + serek topiony + ogórek kiszony . A to wszystko okrasić kapką Musztardy Kieleckiej Delikatesowej od WSP SPOŁEM KIELCE . Na rezultaty

Grunt to przepis!
Zupa rybna z kluskami francuskimi 171

dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Szalotki kroimy w kostkę, przekładamy na patelnię z rozgrzaną oliwą i podsmażamy. Dodajemy pokrojony w kostkę czosnek, a następnie również pokrojone w kostkę pomidory (bez skóry). Chwilę dusimy i całość przekładamy do gorącego wywaru. Na patelnię wlewamy łyżkę oliwy, gdy się rozgrzeje wsypujemy i krótko smażymy obie papryki. Papryki dodajemy do wywaru

mojewypiekiinietylko
BAZYLIOWY HUMMUS / BASIL PESTO HUMMUS 140

BAZYLIOWY HUMMUS / BASIL PESTO HUMMUS Uwielbiam hummusy, wszelkiego rodzaju, klasyczne, z suszonymi pomidorami, z papryką… Dzisiaj wersja z bazyliowym pesto. Wszystko domowej roboty w związku z czym przygotowanie zajmuje trochę czasu, ale efekt końcowy jest wart tego o oczekiwania. Przepis na klasyczny i pomidorowy hummus już jest jakiś czas na blogu, dzisiaj hummusowe wariacje. I love hummuses, all kinds

Martyna Cooks
Pasta z bobu z mocną nutą koperkową 160

Bób ugotuj, a następnie obierz. Przenieś go do miski lub malaksera. 2 Dodaj pozostałe składniki i zblenduj masę na gładko. Notes Polecam podawanie na świeżym pieczywie w towarzystwie pomidora i ogórka. Podoba Ci się przepis na pastę z bobu? Chcesz więcej przepisów? Kliknij „Lubię to”, a jeszcze lepiej „Udostępnij”. Będzie to dla mnie świetna motywacja

Blendman
Sałatka nicejska z grillowanym stekiem z tuńczyka 157

Lipiec to idealna pora na przygotowanie sałatki nicejskiej - w warzywniakach króluje właśnie zielona fasolka i młode ziemniaczki, a pomidory także są coraz lepsze. Sałatka nicejska jest przepyszna, bardzo pożywna i z powodzeniem zastąpi Wam obiad w ciepły dzień. Nie raz robiłam już tę sałatkę w wydaniu z jajkami na twardo i tuńczykiem z puszki. Tym razem pokusiłam się o wersję

Chilli Czosnek i Oliwa
Przepis na pizzę z boczkiem 176

boczkiem, który jest łatwy i naprawdę szybki w wykonaniu. Za ojczyznę pizzy uznaje się Włochy, choć tą potrawą zajadano się już w starożytnym Egipcie i Grecji. Najbardziej klasyczna z pomidorami, serem i ziołami doczekała się wielu odmian. Przebojem na każdym stole jest pachnąca pizza z boczkiem. Można ją szybko i łatwo przygotować w domu. Pasuje na każdą okazję

Moja smaczna kuchnia
Dietetyczna pasta brokułowa (również low-carb) 225

stragany na bazarach i targach mienią się ferią barw. Aż grzech nie korzystać ze świeżych warzyw i owoców i jeść je pod różnymi postaciami. Piękna soczysta zieleń, czerwieniejące się pomidory, bakłażany… można wymieniać w nieskończoność. Moje wyprawy na lokalny targ zamiast podstawowych zakupów kończą się przytarganiem do domu 3 siat. Potem przychodzi zaduma, co z tym począć Przepis

Mieszam w Garnku
Niezły Dym 155

cienkim kruchym spodzie z cudownie puszystym rantem. Jednak pizza to oczywiście nie tylko ciasto, ale również dodatki. W Niezłym Dymie będziemy mogli spróbować prawdziwej Margherity z oryginalnymi pomidorami San Marzano , rosnącymi na polach wulkanicznych na południe od Wezuwiusza i  mozzarellą di bufala Campana z mleka bawolic. Oczywiście nie zabraknie tutaj również szlachetnej oliwy z oliwek i świeżej

Food Square
PIT- y 4 z załącznikami 156

polędwica przygotowana jak do gyrosu, w końcu pita to  danie trochę wschodnie, trochę południowe. Przed smażeniem marynuję ją z przyprawami ok. godziny. Przygotowujemy też siekaną kapustę pekińską, pomidory, ogórki surowe i korniszony, tarty ser, kolorową paprykę. Oczywiście muszą też być sosy, np. czosnkowy na bazie jogurtu i majonezu oraz pikantny chrzanowy lub musztardowy, również z jogurtem. Najfajniejsze

I tu będę miała takie te
Polecane książki kulinarne: Retrowarzywa – Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz 185

jeżynami oraz smażonymi kurkami – Burger wołowy z czatnejem rabarbarowo-truskawkowym z zielonym pieprzem – Tarta rabarbarowo-gruszkowa pod kruszonką cytrynową – Phad thai z jarmużem, batatami, suszonymi pomidorami oraz makaronem ryżowym z jajkiem i pastą tamaryndową – Pierogi z jarmużem, białym serem i smażoną cebulką – Ossobuco pomidorowe ze skorzonerą i suszonymi na słońcu figami – Krem ze skorzonery

WojnaNaSmaki.pl
Świetna książka o Włoszech na wakacje – nowość 325

poczuć jak w Italii. Z opisu wydawnictwa: „ Jak wybrać nie najdroższe, ale najlepsze włoskie wino, ocet, grappę czy oliwę? Co mówi prawo o wymiarach, sposobie i miejscu uprawy pomidorów wezuwijskic h, czosnku polezyjskiego czy szparagów z Bassano del Grappa? Ta książka pozwala spojrzeć na Italię z całkowicie nowej perspektywy. Znajdziecie w niej informacje przydatne dla tych, którzy chcieliby kupić

Bon Ton Italia