pomidor - 8433 przepisów (strona:333/563)

CAPRESE DI MOZZARELLA DI BUFALA (dwa podania) 297

Sałatka caprese jest jedną z moich ulubionych. To proste połączenie pomidora, bazylii i sera ujęło za serca ludzi na całym świecie. Danie jest idealne na upały i spotkania przy grillu :). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). CZYTAJ

Przepisy Aleksandry
PIZZA MARGHERITA Z RUKOLĄ (NA GRUBYM SPODZIE) 173

roku włoska królowa Małgorzata Sabaudzka (Margherita di Savoia) odwiedzała Neapol. Na jej cześć przygotowano pizzę w kolorze włoskiej flagi (zielony kolor symbolizowała bazylia, biały mozzarella, a czerwony pomidory). Ten rodzaj pizzy znany był w Neapolu już wcześniej, ale dobry chwyt reklamowy, jakim zaiste jest nazwanie dania na cześć królowej, spowodował spopularyzowanie pizzy we Włoszech, a potem i na całym świecie

Przepisy Aleksandry
SAŁATKA CAPRESE PODANA NA SAŁACIE 275

Dzisiaj troszkę inna wersja sałatki caprese. Przeważnie układam ją na przemian raz plaster pomidora raz mozzarelli, do tego sos na bazie oliwy z czosnkiem i bazylia. Dzisiejsza wersja ma też inny sosik, tak dla odmiany. Przygotowałam go z gotowego pesto (bardzo dobre jest w Lidlu - w lodówkach) z dodatkiem oliwy z oliwek. Sałatka wyszła przepyszna jak zresztą wszystkie caprese. Lekkie

Smaczne Zdrowe
Sałatka warzywna z miętą 351

sałatce orzeźwiającego posmaku, a sos chrzanowy nadaje sałatce delikatnej ostrości. Podałam warzywną sałatkę z miętą do grillowanego schabu. Kolorowa Sałatka warzywna z miętą, polecam! Składniki: 1/4 sałaty lodowej, 6 pomidorów koktajlowych, 3 łyżki mieszanki meksykańskiej (fasola czerwona, kukurydza, groszek, marchewka), 1/2 zielonego ogórka 1 łyżka sosu chrzanowego Winiary sól i pieprz do smaku kilka listków świeżej mięty Sałatę lodową kroimy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Buraczano-szpinakowe placuszki/pierś z kurczaka 246

pieczemy przez 20 minut.   Pierś z kurczaka  - pierś z kurczaka (tzw. serduszko) Marynata: -łyżka ziaren sezamu - łyżka ziaren czarnuszki - 2 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem niedźwiedzim (w proszku) - pieprz ziołowy, sól ziołowa - łyżka sosu sojowego Pierś myjemy, oczyszczamy, po czym kroimy na pół. Każdą połówkę obtaczamy w marynacie i chowamy najlepiej

Sajkofanka smaku
Zupa-krem z soczewicy 134

polowy cytryny sol wykonanie: Soczewice pluczemy w wodzie i dokladnie odsaczamy. Soczewice, posiekana cebula, czosnek, marchewke zalewamy bulionem i gotujemy 20 minut. Po tym czasie dorzucamy do garnka pomidory z puszki i gotujemy kolejne 10 minut. Zupe miksujemy blenderem. W tym czasie na patelni rozgrzewamy oliwe i podsmazamy przez okolo 1 minute kminek, kolendre, kurkume i posiekana zielona papryczke

Przysmaki Karolki
Ciecierzyca i zupa 160

rondlu podgrzewamy oliwe i podsmazamy na niej okolo 5 minut pokrojona w kostke cukinie i por pokrojony w polplastry oraz posiekany czosnek. Po tym czasie dodajemy bulion warzywny, pomidory z puszki, ciecierzyce, lisc laurowy i przecier pomidorowy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze 5 minut. Wyciagamy lisc laurowy, doprawiamy sola i pieprzem. Mieszamy i mozemy serwowac. Zupe mozna posypac tartym

Przysmaki Karolki
Slodycz i sol zakleta w tarcie 190

wielka radoscia czynie to dzis. Tarta jest doskonalym polaczeniem slonej fety i slodkich pomidorkow koktajlowych. Przyznam, ze bylam nia mile zaskoczona. Mam nadzieje, ze Wam rowniez zasmakuje. Tarta z pomidorami i feta skladniki: ciasto 250 g maki pszennej 100g masla plaska lyzeczka proszku do pieczenia sol 4-5 lyzek wody nadzienie: 400g pomidorkow koktajlowych 300g sera feta 3 jajka swieza

Przysmaki Karolki
Faszerowana papryka i cieplo z piekarnika 171

patelni podsmazamy posiekana cebulke i czosnek. Dodajemy mieso mielone i smazymy do chwili az zrobia sie grudki. Dodajemy do miesa seler naciowy oraz marchewke pokrojone w plasterki. Dodajemy tez pomidory z puszki oraz mrozony groszek. Dusimy wszystko do chwili az warzywa stana sie miekkie. Doprawiamy calosc sola, pieprzem i pieprzem cayenne. Papryke solimy wewnatrz i napelniamy farszem miesnym. Ukladamy

Przysmaki Karolki
Zatrzymac lato 180

suszonych pomidorow kilka galazek rozmarynu 1 lyzka octu winnego sol i pieprz wykonanie: Cukinie myjemy, osuszamy i kroimy wzdluz na cienkie plastry. Zoltka ubjamy z twarozkiem. Dodajemy pokrojone suszone pomidory i posiekany rozmaryn. Doprawiamy sola i pieprzem oraz octem winnym. Plastry cukinii smarujemy serkiem i zwijamy delikatnie w ruloniki. Gotowe ruloniki ukladamy w naczyniu zaroodpornym nasmarowanym olejem. Zapiekamy

Przysmaki Karolki
Salatka w wiosennym stylu 211

polowek pomidorow suszonych z zalewy sos: 3 lyzki oliwy 1 lyzka soku z cytryny 1 lyzka octu balsamicznego sol, pieprz wykonanie: Do odsaczonej ciecierzycy dodajemy pokrojone w paseczki suszone pomidory, porwana na kawalki salate oraz kielki slonecznika. Wszystkie skladniki sosu laczymy ze soba doprawiajac do smaku sola i pieprzem. Gotowym sosem zalewamy salatke. Odstawiamy na 5 minut, a nastepnie zajadamy

Przysmaki Karolki
Zanim skonczy sie cukinia 243

posiekana pietruszke. Calosc doprawiamy sola. Przygotowanym farszem napelniamy cukiniowe rurki. Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmazamy przez okolo 4 minuty nasze rurki z cukini, a nastepnie zalewamy je bulionem, pomidorami z puszki. Dodajemy koncentrat pomidorowy i oregano, doprawiamy sola i pieprzem. Cukinie gotujemy przez okolo 40 minut. Ja moje zapieklam w piekarniku. Po tym czasie wyciagamy cukinie ze sosu

Przysmaki Karolki
Shakshuka czyli jajka z północnej Afryki 393

dawna chciałam zrobić to danie, odkąd zobaczyłam mocno apetyczne zdjęcie tych jajek na blogu Mniam...mniam . Potrawa pochodzi z północnej Afryki, podobno z Tunezji Składa się z jajek, papryki, pomidorów, cebuli, chilli, a wszystko przyprawione kuminem. Bosko kolorowe danie, do tego szybkie i bardzo smaczne. Zapraszam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Śródziemnomorskie kieszonki z kurczaka faszerowane kuskusem 188

wiec postanowiłam zrobić inne zawsze piersi z kurczaka. Kuskus posłużył mi nie tylko jako dodatek do dania, ale jako główny składnik farszu. A połączenie go z fetą, oliwkami, suszonymi pomidorami i pysznym sosem na bazie wina i cytryny dało efekt idealny. Jak ocenił je jeden z domowników, który nie jada oliwek a na kuskus miał do tej pory "długie

Bernika - moj kulinarny pamietnik