Ilość porcji: około 7 Składniki: Na wrapy: Dwie szklanki mąki pełnoziarnistej Pół szklanki ciepłej wody 1,5 łyżeczki masła Dodatki: liście ulubionych rodzajów sałat liście szpinaku cebula papryka groszek pomidor ogórek seler naciowy brzoskwinia szynka szwardzwaldzka Sos: Można użyć dowolnego sosu, który lubimy. Najlepiej pasują takie sosy jak czosnkowy, koperkowy czy tzatziki. Przepis na sosy znajdziesz tutaj! Wszystkie
Kolizje Smakówpóki sezon szparagowy trwa, staram się je jeść jak najczęściej, jednocześnie żałując, że jest on tak krótki. Szparagi to typowe warzywo śródziemnomorskie, dlatego uznałam, że połączenie ich z pomidorami, oliwkami i czosnkiem to strzał w dziesiątkę. W czasie smażenia pomidorki puszczą sok, który zmiesza się z aromatem czosnku i ziół tworząc niebiański sos. Dlatego ja zjadłam to danie z chlebem
Chilli Czosnek i Oliwamięs, hot-dogów, czy hamburgerów. My również w Polsce mamy swoją odmianę relishu i jest to ćwikła. A dzisiaj proponuje wam pyszny słodko-kwaśny relish, czyli sos z papryki, pomidorów i jabłek. Gęsty, pyszny, aromatyczny, idealny na zimę. Przepis z "Poradnika domowego". Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikZima za pasem, a sezon na pomidory i paprykę trwa, dlatego to najlepszy czas na przygotowanie pysznego leczo do słoików. Danie to można zapasteryzować w słoikach i zostawić sobie gotowe na inne okazje zimą, kiedy zabraknie nam czasu na przygotowanie obiadu lub kolacji. Potem wystarczy tylko dodać trochę wędliny czy mięsa i mamy gotowy obiad. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniknajzdrowszy do kanapek jest chleb żytni. Do przygotowania tych kanapek potrzebujemy 2 kromki chleba np. żytniego w kształcie trójkąta. Wystarczy kromki posmarować cienko masłem, obłożyć kawałkiem sałaty, plasterkiem pomidora. Ogórek małosolny kroimy w cienkie paski, które zwijamy w spiralki, układamy po jednej na kanapce. Plaster sera kroimy w paski i je również zwijamy w spiralki, na 1 kanapkę wystarczą dwie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Moja propozycja na sałatkę wykonaną z kaszy kuskus z dodatkiem pomidora, ogórka, cebuli, czerwonej i zielonej papryki. Doskonała do grilla lub na przyjęcia. Bardzo smaczna, lekka a przede wszystkim zdrowa. Sałatka dla wegetarian i nie tylko Post Sałatka z kaszą kuskus pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujejajka wyszły bardziej zielone. Jednak miało być też kreatywnie. Margarytka liczy na zielone potrawy, a ja liczę, że doceni moją kreatywność. Trzymajcie kciuki za zbuki! Proponuję zacząć od salsy Pomidory i cebulę pokroiłam w drobną kostkę. Przełożyłam do miseczki, skropiłam oliwą, dodałam przyprawy (tymianek, a także pieprz i chilli). Wymieszałam. Odstawiłam na 15min. Teraz podpłomyki Mąkę przesiałam do miseczki
bastalenakmin rzymski, kardamon. Dzisiaj zatem gyros( i )my! Mięso wieprzowe pocięte na kawałki marynowałam przez noc w mieszance ostrej papryki, czosnku, oregano i oliwy. Usmażyłam. Jako dodatki użyłam plastry pomidora, piórka cebuli oraz zielone oliwki. Usmażone chlebki wypełniłam farszem oraz podałam z sosem tzatziki . Chlebki proponuję wykonać z tego przepisu lub wypróbować szybszą, smażoną wersję
bastalenadzisiaj! Bo każdy ma w sobie coś z dziecka. U mnie w wersji light. ok. 0,5kg mięsa mielonego opakowanie cienkich kiełbasek (parówek) plastry sera tostowego liście sałaty plastry pomidora bułki do hamburgerów przyprawy (wg uznania) majonez, ketchup pikantny (do podania) Mięso mielone przyprawiłam i uformowałam 4 burgery. Kiełbaski przekroiłam na połówki, a te z kolei ponownie na pół
bastalenabeszamelem. Muaaa! Naleśniki usmażyłam na podstawie tego przepisu , bez kakao oczywiście. Do ciasta dodałam jedynie łyżkę przyprawy do tzatziki. Farsz powstał tradycyjnie, czyli podsmażony szpinak plus feta, suszone pomidory, ulubione przyprawy do smaku. Nadziane ruloniki pokroiłam na mniejsze kawałki. Ułożyłam na tacy, zalałam beszamelem i zapiekłam przez 15min. w 180st. Smacznego
bastalenatłuszczyk. Groszek wrzuciłam na patelnię do szynki i smażyłam jeszcze chwilkę. Całość wrzuciłam do miski, dodałam kuskus. Wymieszałam. Oprószyłam mielonym pieprzem oraz skropiłam chlustem oliwy z suszonych pomidorów. Podpatrzone tutaj , z moimi modyfikacjami
bastalenadrożdży 1,5 szkl.ciepłej wody 1,5 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 jajko 2-3 łyżki oliwy zioła prowansalskie dowolne dodatki kiełbasa pokrojona w plastry pieczarki pomidory ser żółty Drożdże z cukrem zalać ciepłą wodą,dodać 4 łyżki mąki przykryć i odstawić na 15 min. aż wyrosną.Do mąki z solą wlać rozczyn drożdżowy, olej i zioła
Moje domowe kucharzeniefanpage firmy Termisil . 1 duży brokuł 25-30 dkg makaronu muszelki Mamma Mia 30 dkg kiełbasy 4 jajka 1 cebula 1 pomidor 1 szkl. gęstej kwaśnej śmietany 12% 10 dag sera żółtego sól, pieprz Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Przelać zimną wodą i odcedzić. Brokuła podzielić na różyczki
Moje domowe kucharzenieDomowa tortilla.. placki tortilla kawałek kapusty pekińskiej papryka kilka ogórków konserwowych cebula pomidor pierś z kurczaka przyprawa do kebaba olej do smażenia mięsa majonez jogurt naturalny gęsty czosnek Czosnek przecisnąć prze praskę, , dodać do majonezu wymieszanego z jogurtem.Pokrojoną pierś z kurczaka przyprawić przyprawą i usmażyć.Warzywa pokroić.Placki smarować sosem, ułożyć warzywa, mięso, polać sosem
Moje domowe kucharzenieSzybko,,smacznie i prosto..oraz dobry sposób na wykorzystanie czerstwego chleba.. kilka kromek chleba 2-3 jajka sól, pieprz ser żółty kawałek kiełbasy cebula pomidor smalczyk Smakowita Pajda lub olej Naczynie wysmarować smalczykiem , ułożyć chleb.Zalać roztrzepanymi i doprawionymi jajkami, posypać serem.Na to wyłożyć cebulę podsmażoną razem z kiełbasą i pomidorami.Posypać serem i piec aż jajka się zetną
Moje domowe kucharzenie