pomidor - 8433 przepisów (strona:345/563)

Kopytka z bobu w sosie mięsnym 268

Ciąg dalszy eksperymentów:) Kopytka z bobu z sosem mięsnym SKŁADNIKI: 0,5 kg bobu mąka pszenna zielona pietruszka mięso mielone pomidory z puszki śmietana sól, pieprz, chili, zioła prowansalskie Bób ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Gdy już ostygnie obrać z łupinek i dobrze zmielić lub ugnieść. Dodać mąkę i posiekaną zieloną pietruszkę. Ugniatać ciasto tak długo by już

MarciochaKucharzy
Winestone - wino i kamienna deska 193

czerwonej kapuście, stek "Black Angus",  trylogia polskich zup, burgery z wołowiny angus (pochodzącej z krów hodowanych na białostocczyźnie), makaron Trofie białe w truflowym sosie śmietankowym z pieczonymi pomidorami...    Pomysłodawcą i dyrektorem projektu jest Paweł Anders. Przy restauracjach Winestone, powstały sklepy WINESHOP, w których oprócz wina można kupić oliwy, oliwki, czekolady...    Zaletą karty dań w restauracjach

królestwo garów
Omlet z tuńczykiem 398

Odchudzanie się to niegłodzenie. To przemyślane posiłki, to urozmaicenie, kolor i smak, niekoniecznie posiłek z chlebem. Dlatego proponuje szybki omlet na śniadanie z pomidorami i tuńczykiem. To posiłek tłuszczowy w diecie montignac. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Filet z kurczaka z jabłkowym puree 261

Mieszając podgotowuję redukując sok. Trzecie jabłko kroję w 0,5 cm plastry i również podsmażam na patelni grillowej. Mix sałat skrapiam i mieszam z aromatyzowaną oliwą z dodatkiem suszonych pomidorów i czosnku. Na talerzu układam trochę sałaty, 1-2 łyżki musu, pokrojoną zgodnie z nacięciami pierś z kurczaka i 1-2 plastry grillowanego na patelni jabłka. Nam i gościnnie degustującej

Mechanik w kuchni
Pulpeciki zapiekane z mozarellą i warzywami 252

dużą ilością warzyw. Całość pokrywa kołderka z mozarelli. Naprawdę pyszne! Składniki:  300g mięsa mielonego, por,  cukinia,  marchewka,  1/2 bakłażana,  czerwona papryka, puszka pomidorów krojonych,  jajko,  łyżka musztardy,  2 czubate łyżki otrębów owsianych,  sól, pieprz,  czosnek,  ostra papryka,  świeża bazylia,  200g mozarelli. Wykonanie Pora dokładnie umyć i pokroić

Z miłości do słodkości
Detoks - dzień 8, powrót do normalnej diety 311

ogórek + sok z cytryny) - kawa zbożowa II śniadanie - sok wycisnięty z buraków, botwinki i grapefruita - czipsy z selera (były chrupiące! :)) Obiad: - warzywa duszone curry (kalarepa, czosnek, cebula, cukinia, pomidor + kumin, curry, kozieradka, kurkuma, sól morska) - kawałek koziego sera - zaczynam wprowadzać białko, jaja ja lubię kozi ser! - surówka z buraczków (mówiłam wczoraj, że nie mogę patrzec na buraczki? ;) Kolacja: - zupa krem

pyszne zdrowości
10 trików kuchennych, które powinna znać każda gospodyni 267

dodamy do niego szczyptę soli. 2. Jeżeli przesoliliśmy zupę – wystarczy dodać do niej dwa obrane, surowe ziemniaki i zagotować ponownie. Możemy doprawiać od nowa. 3. Aby obrać pomidora ze skórki wystarczy, że zanurzymy go na chwilę we wrzącej wodzie, a następnie oblejemy zimną wodą. Teraz wystarczy już tylko naciąć skórkę. 4. Jeżeli przechowywana przez nas zielenina zwiędła

Bon Ton Italia
Frittata ze szparagami 178

letnie śniadanie lub kolacje. Nie wymaga prawie żadnego wysiłku, a do jej przygotowania, oprócz jajek możemy użyć produktów, które akurat mamy w lodówce. Ja wybrałam piękne, zielone szparagi, pomidory i listki bazylii. Płatki chili przydały się, by podkręcić smak potrawy. Chwila na patelni, a później w piekarniku i danie gotowe! Swoją frittatę zaserwowałam w idealnie nadającej się do tego patelni

Pasja Smaku
SAŁATKA WŁOSKA 211

włoskiego, wiedziałam że na pewno sałatkę włoską z nich przygotuję. Uwielbiam! Sałatkę podałam na talerzu PARYS- PORCELANA BOGUCICE   Składniki: Miks sałat z rukolą opakowanie mini mozzarelli kilka suszonych pomidorów kilka pomidorków koktajlowych kilka zielonych oliwek mała czerwona cebula garść uprażonych pestek słonecznika 3 łyżki sezamu dressing: niecałe pół szkl oleju 3 łyżki wody oregano, bazylii, tymianek- po 2 gałązki

Z Majeczką w kuchni
Pikutek Victorinox – nóż do zadań specjalnych 192

najbardziej uniwersalnych, najostrzejszych noży jakie obecnie  mamy w naszym kuchennym królestwie. 10 cm ząbkowane ostrze ze stali nierdzewnej bez problemu kroi zarówno twarde wędliny jak i miękkie dojrzałe pomidory, nie tracąc przy tym kształtu plastrów. Nóż zachowuje się dosłownie niczym piła mechaniczna. Doskonale sprawdza się też podczas obierania lub skrobania warzyw i krojenia ziół. Pikutek świetnie poradził sobie podczas

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Garden Party - pikantne skrzydełka i lekka sałatka z ricotty 220

około 30 minut co jakiś czas odwracając aby się nie przypaliły. W tym czasie przygotowujemy sałatkę. Przepis na lekką sałatkę na grilla z ricottą Składniki : 1/2 sałaty lodowej 2 pomidory 1/2 szklanki truskawek 1/2 zielonego ogórka 1/2 opakowania ricotty sól, pieprz kolorowy, ząbek czosnku 1 łyżka soku z cytryny 1/4 szklanki oliwy z oliwek garść listków mięty Sposób przygotowania: Warzywa

Słodkie Przyjemności
Kurczak po chińsku 164

lesie , ale i tam jak się człowiek uprze można mieć sukcesy ogrodnicze.  Można też hodować niektóre warzywa w doniczkach na balonie lub tarasie. W zeszłym roku uprawiałam tak pomidory i paprykę , w tym zaś ogórki. Jeśli o mnie chodzi to staram się unikać kupowania warzyw w supermarketach, bo tamtejszy towar pochodzi zapewne z dużych gospodarstw ogrodniczych, stosujących sztuczne nawozy

Wiem co jem
Sałatka grecka 422

przyjęciu do wędlin, z grzanką na lekką kolację . Zawiera sporo cennych witamin i jest bardzo prosta w przygotowaniu. Jej podstawowe składniki to słony ser typu „feta”, czarne oliwki, pomidory, papryka, świeży ogórek i czerwona cebula. Wszystko połączone sosem winegret z oregano. Ja przygotowałam ją dziś na kolację w wersji bez cebuli z uwagi na dzieci. Dodałam za to do sosu

Wiem co jem
Naleśniki z porem i pieczarkami 160

Lekka potrawa na drugie danie lub kolację z niecodziennym farszem z porów, pieczarek i pomidorów. Przepełniona aromatem smażonego czosnku, bogata w błonnik i witaminy . Czytaj więcej

Wiem co jem
Przetwory - przepisy 196

aromatycznej marynacie Gruszki w pomarańczowym syropie Cynamonowe jabłka na szarlotkę Wiśnie w słoikach bez cukru i soku Marynowana papryka Czosnek marynowany Sos boloński na zimę Sos do lasagne Krojone pomidory w przecierze Zimowa Sałatka z cukinii Zimowa sałatka z kapusty i buraczków Leczo z cukinią do słoika Kiszone ogórki Ogórki małosolne

Wiem co jem