Ciąg dalszy eksperymentów:) Kopytka z bobu z sosem mięsnym SKŁADNIKI: 0,5 kg bobu mąka pszenna zielona pietruszka mięso mielone pomidory z puszki śmietana sól, pieprz, chili, zioła prowansalskie Bób ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Gdy już ostygnie obrać z łupinek i dobrze zmielić lub ugnieść. Dodać mąkę i posiekaną zieloną pietruszkę. Ugniatać ciasto tak długo by już
MarciochaKucharzyczerwonej kapuście, stek "Black Angus", trylogia polskich zup, burgery z wołowiny angus (pochodzącej z krów hodowanych na białostocczyźnie), makaron Trofie białe w truflowym sosie śmietankowym z pieczonymi pomidorami... Pomysłodawcą i dyrektorem projektu jest Paweł Anders. Przy restauracjach Winestone, powstały sklepy WINESHOP, w których oprócz wina można kupić oliwy, oliwki, czekolady... Zaletą karty dań w restauracjach
królestwo garówOdchudzanie się to niegłodzenie. To przemyślane posiłki, to urozmaicenie, kolor i smak, niekoniecznie posiłek z chlebem. Dlatego proponuje szybki omlet na śniadanie z pomidorami i tuńczykiem. To posiłek tłuszczowy w diecie montignac. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikMieszając podgotowuję redukując sok. Trzecie jabłko kroję w 0,5 cm plastry i również podsmażam na patelni grillowej. Mix sałat skrapiam i mieszam z aromatyzowaną oliwą z dodatkiem suszonych pomidorów i czosnku. Na talerzu układam trochę sałaty, 1-2 łyżki musu, pokrojoną zgodnie z nacięciami pierś z kurczaka i 1-2 plastry grillowanego na patelni jabłka. Nam i gościnnie degustującej
Mechanik w kuchnidużą ilością warzyw. Całość pokrywa kołderka z mozarelli. Naprawdę pyszne! Składniki: 300g mięsa mielonego, por, cukinia, marchewka, 1/2 bakłażana, czerwona papryka, puszka pomidorów krojonych, jajko, łyżka musztardy, 2 czubate łyżki otrębów owsianych, sól, pieprz, czosnek, ostra papryka, świeża bazylia, 200g mozarelli. Wykonanie Pora dokładnie umyć i pokroić
Z miłości do słodkościogórek + sok z cytryny) - kawa zbożowa II śniadanie - sok wycisnięty z buraków, botwinki i grapefruita - czipsy z selera (były chrupiące! :)) Obiad: - warzywa duszone curry (kalarepa, czosnek, cebula, cukinia, pomidor + kumin, curry, kozieradka, kurkuma, sól morska) - kawałek koziego sera - zaczynam wprowadzać białko, jaja ja lubię kozi ser! - surówka z buraczków (mówiłam wczoraj, że nie mogę patrzec na buraczki? ;) Kolacja: - zupa krem
pyszne zdrowościdodamy do niego szczyptę soli. 2. Jeżeli przesoliliśmy zupę – wystarczy dodać do niej dwa obrane, surowe ziemniaki i zagotować ponownie. Możemy doprawiać od nowa. 3. Aby obrać pomidora ze skórki wystarczy, że zanurzymy go na chwilę we wrzącej wodzie, a następnie oblejemy zimną wodą. Teraz wystarczy już tylko naciąć skórkę. 4. Jeżeli przechowywana przez nas zielenina zwiędła
Bon Ton Italialetnie śniadanie lub kolacje. Nie wymaga prawie żadnego wysiłku, a do jej przygotowania, oprócz jajek możemy użyć produktów, które akurat mamy w lodówce. Ja wybrałam piękne, zielone szparagi, pomidory i listki bazylii. Płatki chili przydały się, by podkręcić smak potrawy. Chwila na patelni, a później w piekarniku i danie gotowe! Swoją frittatę zaserwowałam w idealnie nadającej się do tego patelni
Pasja Smakuwłoskiego, wiedziałam że na pewno sałatkę włoską z nich przygotuję. Uwielbiam! Sałatkę podałam na talerzu PARYS- PORCELANA BOGUCICE Składniki: Miks sałat z rukolą opakowanie mini mozzarelli kilka suszonych pomidorów kilka pomidorków koktajlowych kilka zielonych oliwek mała czerwona cebula garść uprażonych pestek słonecznika 3 łyżki sezamu dressing: niecałe pół szkl oleju 3 łyżki wody oregano, bazylii, tymianek- po 2 gałązki
Z Majeczką w kuchninajbardziej uniwersalnych, najostrzejszych noży jakie obecnie mamy w naszym kuchennym królestwie. 10 cm ząbkowane ostrze ze stali nierdzewnej bez problemu kroi zarówno twarde wędliny jak i miękkie dojrzałe pomidory, nie tracąc przy tym kształtu plastrów. Nóż zachowuje się dosłownie niczym piła mechaniczna. Doskonale sprawdza się też podczas obierania lub skrobania warzyw i krojenia ziół. Pikutek świetnie poradził sobie podczas
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataokoło 30 minut co jakiś czas odwracając aby się nie przypaliły. W tym czasie przygotowujemy sałatkę. Przepis na lekką sałatkę na grilla z ricottą Składniki : 1/2 sałaty lodowej 2 pomidory 1/2 szklanki truskawek 1/2 zielonego ogórka 1/2 opakowania ricotty sól, pieprz kolorowy, ząbek czosnku 1 łyżka soku z cytryny 1/4 szklanki oliwy z oliwek garść listków mięty Sposób przygotowania: Warzywa
Słodkie Przyjemnościlesie , ale i tam jak się człowiek uprze można mieć sukcesy ogrodnicze. Można też hodować niektóre warzywa w doniczkach na balonie lub tarasie. W zeszłym roku uprawiałam tak pomidory i paprykę , w tym zaś ogórki. Jeśli o mnie chodzi to staram się unikać kupowania warzyw w supermarketach, bo tamtejszy towar pochodzi zapewne z dużych gospodarstw ogrodniczych, stosujących sztuczne nawozy
Wiem co jemprzyjęciu do wędlin, z grzanką na lekką kolację . Zawiera sporo cennych witamin i jest bardzo prosta w przygotowaniu. Jej podstawowe składniki to słony ser typu „feta”, czarne oliwki, pomidory, papryka, świeży ogórek i czerwona cebula. Wszystko połączone sosem winegret z oregano. Ja przygotowałam ją dziś na kolację w wersji bez cebuli z uwagi na dzieci. Dodałam za to do sosu
Wiem co jemLekka potrawa na drugie danie lub kolację z niecodziennym farszem z porów, pieczarek i pomidorów. Przepełniona aromatem smażonego czosnku, bogata w błonnik i witaminy . Czytaj więcej
Wiem co jemaromatycznej marynacie Gruszki w pomarańczowym syropie Cynamonowe jabłka na szarlotkę Wiśnie w słoikach bez cukru i soku Marynowana papryka Czosnek marynowany Sos boloński na zimę Sos do lasagne Krojone pomidory w przecierze Zimowa Sałatka z cukinii Zimowa sałatka z kapusty i buraczków Leczo z cukinią do słoika Kiszone ogórki Ogórki małosolne
Wiem co jem