tradycyjne ich wykorzystanie. Oczywiście, nie może być nic innego, niż bigos ze słodkiej kapusty. Składniki: - 1 kapusta (ok. 1,3 kg) - 2 cebule - 1 duża marchew - 1 pomidor - papryki (3 kolory) - kiełbasa, mięso (dałam wszystko pieczone ok.700g) - 3 liście laurowe - kilka ziaren ziela angielskiego - sól, pieprz - ok. 3 łyżki słodkiej śmietany - koper Z kapusty ściągamy wierzchnie liście, myjemy(...)oraz pokrojoną kiełbasę i mięso. Przykrywamy i dusimy ok. 20-30 minut (aż kapusta zmieknie). Paprykę (wykorzystałam zamrożoną przed świętami) kroimy na kawałki, dodajemy do kapusty razem z pokrojonym pomidorem, gotujemy ok. 5 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, dodajemy 3 łyżki słodkiej śmietany, posiekany koper – mieszamy, zagotowujemy i podajemy. Mój poświąteczny bigos ze słodkiej kapusty jest lekki
mojewypiekiinietylkomąki pszennej luksusowej (typ 550) - 2 jaja - 300ml maślanki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - ½ łyżeczki sody oczyszczonej - 4 łyżki stopionego masła - 2 łyżeczki soli - ½ łyżeczki czosnku granulowanego - kilka suszonych pomidorów - oregano - kminek do posypania Do przesianej mąki dodajemy sól, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną – mieszamy. Wbijamy jajka, wlewamy 300ml maślanki, dodajemy drobno pokrojone suszone pomidory, 2 łyżki masła oraz
mojewypiekiinietylkozmielonego mięsa wieprzowo wołowego (2/3 wieprzowiny, 1/3 wołowiny) - 3 jajka - 4 żółtka - ¾ szklanki kaszy manny - 125g wędzonego boczku - 2 łyżki smalcu - 2 duże cebule - mała główka czosnku - suszone pomidory (u mnie w oleju) - 110g płatków migdałowych - 4 łyżki sosu sojowego (light) - sól morska - pieprz syczuański - papryka słodka - chilli płatki - oregano - gałka muszkatołowa - 4 łyżki zimnej wody (daję gazowaną mineralną) - olej(...)dodajemy pokrojony boczek - lekko rumienimy. Cebule kroimy w kostkę, dodajemy do boczku do zeszklenia. Czosnek kroimy w drobną kostkę (nie przeciskamy przez praskę), dodajemy, gdy cebula się zeszkli. Suszone pomidory kroimy w kostkę – dodajemy na patelnię. Kolejno dodajemy chilli w płatkach, oregano, pieprz i sól. Mieszamy i smażymy do chwili, aż się uwolnią aromaty. Odstawiamy do przestygnięcia. Mięso wieprzowe
mojewypiekiinietylkoleczniczych, ceniona w dietach odchudzających. Poza tym - lubimy młodą kapustę… z wkładką lub bez. Składniki: - główka kapusty - 250g boczku - ok. 500g kiełbasy - 2 cebule - 1 papryka - 1 pomidor - pęczek kopru - sól, pieprz - 2 liście laurowe - kilka ziaren ziela angielskiego - słodka śmietana (opcjonalnie) Z kapusty obrywamy wierzchnie liście, myjemy i kroimy. Przekładamy do garnka, lekko podlewamy wodą (młoda kapusta(...)Umytą paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w paski, dodajemy do kapusty. Przyprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem (boczek i kiełbasa są słone, dlatego zanim posolimy – najpierw spróbujmy). Z pomidora zdejmujemy skórkę, kroimy i dodajemy do kapusty. Na sam koniec dodajemy posiekany koperek i ewentualnie trochę słodkiej śmietany. Młodą kapustę z… wkładką możemy podać z pieczywem, młodymi ziemniakami
mojewypiekiinietylkojeśli mięso mamy już gotowe, pieczemy ok.15 minut w 180 stopniach. Warto sprawdzić czy papryka oraz farsz spełnia nasze oczekiwania,jeśli nie - można piec dłużej. 2.Pomidorki z Mozzarella Składniki: Pomidory, Mozzarella, Świeże listki bazylii, Oliwa z Oliwek, Ewentualnie ulubione oliwki, Można dodać też cebulę, Sól, pieprz. Jak przygotować? Pomidory,cebulę,oliwki oraz mozzarellę kroimy w plasterki i układamy
Chocolate Stop Temptingspotkań przyrządziłam ją na przyjęcie urodzinowe mojego Skarbka :) Składniki: 1 kg mięsa mielonego 2 puszki białej fasoli 2 puszki fasoli czerwonej (lub po jednej czerwonej i czarnej) 2 puszki pomidorów krojonych słoiczek koncentratu pomidorowego 2 puszki kukurydzy (niekoniecznie) 2 średnie cebule kilka ząbków czosnku olej do smażenia sól pieprz papryka ostra Cebulę podsmażamy do zeszklenia na oleju, dodajemy mięso(...)chwilę smażymy. Dodajemy odsączone z zalewy fasole i kukurydzę oraz pomidory razem z zalewą, koncentrat pomidorowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku. Podajemy z chlebem. Smacznego
chwile dla mniemąkę pszenną do smażenia olej rzepakowy Rapso 4 marchewki 1 pietruszka 0,5 selera 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego 1 puszka pomidorów bez skórki 2 łyżki sosu cygańskiego 2-3 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/3 łyżeczki wędzonej papryki sól, pieprz, cukier do smaku Przygotowanie: Dorsza umyć i odsączyć(...)jest mało oleju trochę dolać) lekko zrumienić cebulę, dodać czosnek, ziele angielskie, listki laurowe i chwilkę podsmażyć. Dodać starte warzywa i podsmażać około 10 minut mieszając. Podlać wodą dodać pomidory z puszki, sos cygański, przecier pomidorowy, papryki w proszku i całość dusić do miękkości warzyw od czasu do czasu podlewając wodą. Doprawić do smaku. Schłodzić. Ułożyć w szklanym naczyniu warzywa
Ala piecze i gotujeelegancki. Nie ograniczymy się do samej patelni, my go jeszcze włożymy do piekarnika i zapieczemy z mozarellą. Składniki -tarte Czaniecki ugotowane -jaja -mozarella -seler naciowy -ser żółty -bazylia -oregano -pomidory suszone z czarnuszką i czosnkiem niedzwiedzim Skworcu Jaja zmiksuj z selerem naciowym, jeśli nie masz, może być natka pietruszki, posól do smaku. Masę jajeczną wlej do ugot owanego makaronu Czaniecki(...)patelnię i dodaj trochę masła. Wylej masę i usmaż szybko omlet ale tylko po jednej stronie. Zsuń omlet do naczynia, np.na formę do tarty. Posyp bazylią, oregano i suszonymi pomidorami. Na wierzch poukładaj plastry mozarelli. Włóż do nagrzanego piekarnika na 200 stopni, i upiecz omlet. Pokrój na trójkąty, podawaj z chlebem. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchniczyli dania główne z warzyw i dodatki warzywne do obiadu. Bakłażany faszerowane mięsem Makaron z sosem a'la ratatouille Pieczone bakłażany z tzatziki Pieczone pomidory z Prowansji Placki z pomidorów z Santorini Gemista Briami, pieczone warzywa Placki z cukinii i fety Saksuka, gulasz z Turcji Gulasz z bobu z szynką Serrano Paella z warzywami Ziemniaki z zielonym sosem Pilaw
Chilli Czosnek i Oliwagrzybami Sałatka z pszenicy farro Ślimaki z dynią i szpinakiem Htipiti Makaron z sosem a'la ratatouille Speghetti po genueńsku Grillowane bakłażany z tzatziki Briami, grecka zapiekanka Sałatka z pomidorów i mozzarelli Sałatka z arbuzem i fetą Roladki z cukinii Sałatka z fasolki i groszku Sałatka z cukinii i fasolki Placki z cukinii i fety Tarta ze szpinakiem i fetą(...)szpinakiem i jajkiem Lasagne wegetariańska Grzanki śródziemnomorskie Kanapeczki z halloumi i pesto Dip z buraka z za'atarem Cygara z filo z fetą i ziołami Makaron z suszonymi pomidorami Roladki z papryki i koziego sera Kolorowa tortilla z piekarnika Risotto z grzybami i dynią Cypryjskie kanapki z halloumi Parmigiana z patisonów Fasola w sosie pomidorowym Turecka pasta z bakłażana Gulasz
Chilli Czosnek i Oliwagraham typ 1850 Młyn Kopytowa 50 g drożdży 1 szklanka letniej wody (250 ml) 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oregano duża szczypta soli dodatki 1 kulka mozzarelli 1 mały pomidor 3 plastry salami 4 plastry polędwicy 6 pomidorków koktajlowych 7 czarnych oliwek 2 trójkąty serka topionego przyprawa-suszone pomidory z czosnkiem i bazylią lub przyprawa do pizzy starty ser żółty
Monia miesza i gotujeCórci zamarzyła się pomidorowa... nie je pomidorów bo tak zarządziła pani alergolog ale od czasu do czasu ulegam i gotuje jej ukochaną zupę. Dzisiaj z przepisu Nigelli, z książki "Kuchnia". Prosta, łagodna w smaku, u nas z makaronem w kształcie Dory, u mnie na talerzu zabielona i z natką. Włoska zupa pomidorowa z makaronem 550 g pomidorów (obranych
Dzieje kuchennej WiewióryŻeby wykonać galaretkę z musu pomidorowego najpierw należy wykonać typowe gazpacho: Składniki: około 80 dag dojrzałych pomidorów (sparzone, obrane ze skórki) cały ogórek zielony (obrane ze skórki) Duża, czerwona papryka (upieczona w folii aluminiowej, po upieczeniu obrana ze skórki) 2 -3 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę) 1 duża cebula 2 łyżki octu winnego 3 łyżki oliwy z oliwek(...)soku pomidorowego albo warzywnego (u mnie warzywny) listki świeżej bazylii sól, biały pieprz natka pietruszki do dekoracji ponadto: 4,5 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanka bulionu Pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki i drobno kroimy. Paprykę owijamy w folię aluminiową i pieczemy przez 40 min w piekarniku na około 180 -190 stopni C. Następnie obieramy ze skórki
Bon Appetit Małgorzatyduży jogurt naturalny opakowanie sera gorgonzola pęczek koperku oraz bazyli pieprz Składniki na sałatkę: opakowanie młodego szpinaku (opcjonalnie rukola, albo sałata) 1 dojrzałe awokado 1 duży pomidor, albo kilka koktajlowych do sałatka można dodać także prażone pestki dyni ( ja o nich zapomniałam :)) Sos:W blenderze lub łyżką mieszamy jogurt z serem oraz ziołami i pieprzem. Sos jej idealny(...)moim następnym poście :) Sałatka: Na półmisku układamy umyty i osuszony szpinak albo rukolę, awokado przekrawamy na pół, wyciągamy pestkę i łyżeczką wydrążamy kawałki awokado, który układamy na szpinaku. Pomidor kroimy w ćwiartki albo w kostkę. Całość polewamy wcześniej przygotowanym sosem. Sałatka z awokado
Bon Appetit MałgorzatySkładniki: pół kilo mięsa mielonego - u mnie wieprzowo - wołowe około 2 - 3 garści świeżego szpinaku opcjonalnie mrożony liściasty 2 łyżki bułki tartej puszka pomidorów 1 koncentrat pomidorowy 2 łyżka mąki pszennej 1 litr bulionu 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 3 ząbki czosnku suszona bazylia 1 jajko sól, pieprz Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą oraz wcześniej podsmażonym szpinakiem(...)podsmażamy z obu stron i następnie wrzucamy do gotującego się bulionu z liściem laurowym, zielem angielskim i ząbkami czosnku. Gotujemy klopsiki w bulionie około 15 minut. Potem dodajemy puszkę pomidorów w wraz z sokiem z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Później robimy zaklepkę z mąki i wody. Zaklepkę wlewamy do sosu i energicznie mieszamy trzepaczką, gotujemy około 5 minut. Doprawiamy bazylią
Bon Appetit Małgorzaty