potas, selen i cynk. Zawiera również takie substancje odżywcze jak: fitosterole, skwalen, fitosteryny, cytrulinę, kukurbitynę.* Oleju użyłam podczas przygotowywania sałatki: mała główka sałaty lodowej papryka czerwona 1/2 ogórka pomidor 1/2 pęczka szczypiorku 1/2 puszki kukurydzy ser feta 3 łyżki oleju z pestek dyni Biooil 3 łyżki soku z cytryny sól, pieprz 1. Przygotowujemy warzywa. Kapustę pekińską drobno siekamy(...)Ogórka kroimy w półplastry, pomidora również, paprykę na kawałki (ja obrałam ją ze skóry). 2. Ser feta kroimy w drobną kostkę, szczypiorek siekamy. Wraz z kukurydzą dodajemy do przygotowanych warzyw. 3. W osobnym naczyniu przygotowujemy sos: olej z pestek dyni mieszamy z sokiem z cytryny, rozgniecionym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem. 4. Sos wlewamy do warzyw i sera
Szefowa kuchnikminek , będzie równie smaczne) 1 łyżeczka suszonego oregano 500 g mięsa mielonego (wołowego lub ulubionego) 100 g chudego boczku 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżeczka cukru 2/3 puszki pomidorów w sosie (bez skórki, najlepiej krojonych) 1/2 puszki czerwonej fasoli w zalewie (odsączonej i opłukanej) 100 ml bulionu wołowego( lub innego) Przygotowanie: Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Papryki umyj(...)smaż , mieszając, przez minutę. Stopniowo dodawaj mięso i boczek, rozdrobnij szpatułką i zrumień z każdej strony. Kiedy mięso będzie już gotowe, dopraw je sosem sojowym i cukrem.Następnie dodaj pomidory z zalewą i dobrze wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Przykryj danie i duś je około 20-30 minut, co jakiś czas mieszając. Dodaj oczyszczoną fasolę i gotuj razem jeszcze
Gotowanie to kochaniedużo ukrywać- Italia nie słynie z niskokalorycznych zapędów! ;) Składniki (na około 4 porcje) : 2 średniej wielkości cukinie 5 łyżek oliwy cebula ząbek czosnku 800 g pomidorów z puszki 2 łyżki octu winnego 1/2 łyżki suszonego oregano 1/2 pęczka bazylii 300 g startego parmezanu sól i pieprz do smaku Przygotowanie : Cukinie umyj i pokrój w cienkie krążki(...)patelnię ( dosyć sporą) wlej 3 łyżki oliwy i podsmaż posiekaną cukinię. Na drugiej, mniejszej patelni, podsmaż na reszcie oliwy wyciśnięty czosnek i pokrojoną w krążki cebulę. Dodaj pomidory, ocet winny i oregano. Duś aż do powstania gęstego sosu. Dopraw go do smaku solą i pieprzem i dodaj pokrojoną bazylię. W naczyniu żaroodpornym układaj warstwami sos, parmezan i cukinię, zwracając
Gotowanie to kochanierukoli 3 ząbki czosnku 2 małe strąki suszonej papryczki chili makaron spaghetti (użyłam A`la Italiana Spaghetti Czanieckie Makarony ) 1/4 szklanki oliwy extra vergine świeżo mielony pieprz 2 pomidory suszone w oleju słonecznikowym czosnkiem i czarnuszką nitki chili do dekoracji Wykonanie: W dużym garnku wstawiamy dobrze osoloną wodę na makaron. W czasie, w którym makaron nam się gotuje(...)Smażymy do czasu aż fileciki anchois się rozpuszczą. W momencie, w którym makaron dogotowuje się wrzucamy do garnka rukolę i gotujemy jeszcze 2 minuty. W tym czasie dodajemy pokrojone pomidory i smażymy jeszcze chwilę. Na koniec pozostaje nam odcedzić makaron z rukolą, wyłożyć do woka i dobrze wymieszać, smażąc chwilkę. Makaron wykładamy do talerzy i podajemy na ciepło. SMACZNEGO życzy
Blondynka Gotujetakich mini - kanapeczek. Są szybkie i proste w przygotowaniu, a Wasi goście będą zachwyceni. Potrzebujemy: - ciabattę - kilka łyżek oliwy extra virgin - 3 spore garście rukoli - opakowanie mozzarelli - kilka suszonych pomidorów z zalewy Przygotowanie: Rukolę myjemy i dokładnie osuszamy. Ciabattę kroimy na pół i każdą połówkę dzielimy wszerz na dwie części. Każdą część smarujemy delikatnie oliwą. Na spody z ciabatty kładziemy(...)część rukoli, Pokrojoną w plastry mozzarellę i pocięte na małe kawałki pomidory. Kładziemy na wierzch rukolę i przykrywamy ciabattą. Kroimy na małe kanapeczki i układamy na talerzu
W poszukiwaniu inspiracjisycącą kolację lub późny obiad. Potrzebujemy: - 1 porcję ciasta na pizzę - 3 łyżki keczupu - garść tartego żółtego sera - opakowanie mozzarelli - 16 plasterków salami - garść zielonych oliwek - 1-2 pomidory suszone z zalewy - zioła prowansalskie - dużą garść rukoli Przygotowanie: Ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm. Smarujemy keczupem, zostawiając 1,5 cm krawędzi. Następnie posypujemy serem żółtym. Następnie układamy salami, pocięte(...)połówki oliwki i pocięte w mniejsze kawałki suszone pomidory. Mozzarellę kroimy w cienkie plastry i układamy na wierzchu, po czym posypujemy ziołami prowansalskimi. Pizzę wstawiamy do nagrzanego do 200 st. piekarnika na 20-25 minut. Rukolę myjemy i dokładnie suszymy. Gdy pizza jest gotowa, układamy na niej rukolę
W poszukiwaniu inspiracjiużyłam półtłustego 100 g wędzonego łososia 4 paluszki krabowe 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka łyżka szczypiorku kolorowy pieprz,sól oraz słodka papryka biały i czarny sezam przyprawa suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Do jednej miski przełożyć jedną kostkę twarogu. Dodać drobno pokrojone paluszki krabowe i posiekany szczypiorek. Do drugiej miski przełożyć drugą kostkę twarogu dodać do niej drobno(...)Następnie z mas serowych uformować kuleczki o wielkości dużego orzecha włoskiego. Potem kuleczki oprószyć lub obtoczyć w dodatkach. Ja użyłam czarnego i białego sezamu, słodkiej mielonej papryki, przyprawy suszone pomidory z czonkiem i bazylią oraz świeżo zmielonego kolorowego pieprzu. Kuleczki ułożyć na talerzu wyłożonym listkami sałaty i można podawać
Monia miesza i gotujeDodatkowo, wraz z moimi siostrami postanowiłyśmy wrócić do regularnych ćwiczeń fizycznych. A wy macie jakieś postanowienia noworoczne? Na śniadanie, mało śniadaniowe danie :) ~ Fasolka w sosie pomidorowym ~ Składniki: puszka fasolki pomidor przyprawy: sól, pieprz, czosnek, oregano, papryka słodka i ostra Pomidora obieramy ze skórki, kroimy w kosteczkę, wrzucamy do rondelka i gotujemy aż lekko zmięknie. Fasolkę odcedzamy z zalewy, płuczemy
Kuchenny Skrawek Niebasera koziego pół opakowania sera fetta 2 ząbki czosnku sól. pieprz do smaku przyprawa do kurczaka 2 łyżki oleju 1 łyżka oliwy 1 cebula pasta z suszonych pomidorów ( nie musi być) WYKONANIE Mięso płuczemy, każdy płat odchudzamy, czyli kroimy w poprzek na cieńszy. Mamy cztery kawałki kurczaka. Do miseczki dodajemy połowę przyprawy do kurczaka dodajemy 1 łyżkę oliwy, mieszamy(...)pokruszony ser, czosnek. Chwilę smażymy. Mięso drobiowe obsmażamy na 1 łyżce oliwy, lekko, delikatnie do ścięcia. Płaty ciasta francuskiego dzielimy na cztery kawałki. Każdy smarujemy pastą z pomidorów, na każdy kładziemy kawałek filetu drobiowego . Na filet dużo szpinaku, na wierzch pasek sera. Z prawej i lewej strony ciasta nacinamy paski szerokości 4-5 cm. Tył i przód
W kuchennym oknie EwySkładniki: ciasto: ok. 2 szklanki mąki, 10 g świeżych drożdży, 1 łyżka oleju, 60 ml mleka, 60 ml wody, dwie szczypty cukru, szczypta soli. dodatki: 1/2 puszki pomidorów z bazylią, 50 g żółtego sera, kilka różyczek brokuła, 6 brykietów mrożonego szpinaku, 1/4 fety, kilka czarnych oliwek. Przygotowanie: Ciasto: W rondelku podgrzewamy mleko, tak by było letnie. Dodajemy pokruszone drożdże(...)miejsce do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej formujemy kulkę, rozpłaszczamy i lekko rozwałkowujemy na placek. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim ciasto. Pomidory miksujemy blenderem i polewamy nimi ciasto. Posypujemy startym żółtym serem. Układamy rozmrożony i odciśnięty szpinak. Fetę pokrojoną w kostkę, plasterki czarnych oliwek, różyczki brokuła. Różyczki brokuła obgotowujmy wcześniej
Aga w kuchnikurczaka Resztą smarujemy na zewnątrz, i wkładamy do piekarnika na ok. godzinę, temp. 180C SAŁATKA Z FASOLI: SKŁADNIKI: pół kilo fasolki oczko, 2 małe laski kiełbasy, 2 pomidory, cebula czerwona, świeża kolendra, 2 łyżki oliwy, sól i ocet winny, 2 ząbki czosnku, 1 kostka rosołowa Gotujemy fasolę dodając czosnek i 1 kostkę rosołową. Możemy dodać szczyptę soli(...)fasola będzie już miękka (ale nie za bardzo) odcedzamy z wody i odstawiamy do ostudzenia. Skrojoną w kostkę kiełbasę podsmażamy na oliwie. Kroimy w kostkę pomidory i cebulę. Kiełbasę, warzywa oraz fasolkę mieszamy razem. Zmieszane składniki przyprawiamy szczyptą soli, octem winnym i oliwą. Wszystko posypujemy jeszcze skrojoną świeżą kolendrą. Sałatka gotowa i tak prezentuje się jak poniżej: SMACZNEGO
Smaki Brazyliijuż empanada z kurczakiem czas na empanada z sardynkami! Składniki i farszu: 2 puszki sardynek w sosie pomidorowym 1 papryka zielona (może być również czerwona) 1 cebula czerwona 1 pomidor średniej wielkości pęczek świeżej kolendry 2 kostki knorr (może być rybny, może również i drobiowy!) 1 łyżka koncentratu pomidorowego pół puszki groszku zielonego (może być więcej, kwestia smaku) pół puszki(...)kukurydzy (również może być więcej) łyżka lub dwie oliwy lub oleju Przygotowanie farszu: Warzywa: cebulę, paprykę, pomidory kroimy w kosteczkę. Kolendrę siekamy drobno. Dodajemy sardynki i wszystko dokładnie mieszamy. W średniej wielkości garnku rozgrzewamy oliwę lub olej. Na rozgrzany olej/ oliwę wrzucamy przygotowane wcześniej składniki i dodajemy 2 kostki knorr. Mieszamy! Jeszcze łyżka koncentratu pomidorowego. Na ogniu farsz trzymamy żeby
Smaki Brazyliigranicach zdrowego rozsądku – zawsze się udają i za każdym razem są niepowtarzalne. Tak, jak proponowana sałatka z tortelloni. Składniki: - 2 opakowania tortelloni z dowolnym nadzieniem - mała czerwona papryka - 1 pomidor (obrany) - 3 ząbki czosnku - pęczek szczypiorku - 1 puszka kukurydzy - czerwona cebula - olej sezamowy - 1,5 łyżki soku z cytryny - pieprz kolorowy - sól Tortelloni gotujemy we wrzącej, posolonej wodzie(...)minut. Odcedzamy. Po lekkim przestygnięciu dodajemy pozostałe składniki. Paprykę i pomidora kroimy w niedużą kostkę, w drobną kostkę czosnek, siekamy szczypiorek, dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę oraz cienko pokrojoną w talarki czerwoną cebulę (użyłam szatkownicy). Wszystko doprawiamy solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem, skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny oraz olejem sezamowym – delikatnie mieszamy. Kolejną zaletą sałatki z tortelloni jest
mojewypiekiinietylkosmażę na rozgrzanym oleju. Po zrumienieniu obu stron, obniżam temperaturę i dosmażam, pod przykrywką ok. 10 minut. Do gołąbków przygotowałam sos pomidorowy. Na oleju zeszkliłam cebulę, dodałam obrane, pokrojone pomidory, łyżkę koncentratu pomidorowego, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz. Dusiłam do chwili, aż pomidory się rozparują. Staram się nie zagęszczać potraw mąką, a w tym wypadku rolę zagęstnika spełniła cebula
mojewypiekiinietylkomozarellą. Składniki: - 2 średnie bakłażany - 600g mięsa mielonego z drobiu (zmieliłam 2 piersi z kurczaka) - 1 cebula - kilka szt. dymki - 4 ząbki czosnku - kawałek czerwonej papryki - 2 pomidory - kilka pomidorków koktajlowych - 150 g startej mozarelli - sól, pieprz - oregano - olej rzepakowy Umyte bakłażany przekrajamy wzdłuż na połówki (ogonki zostawiamy). Łyżką wydrążamy środek, pozostawiając ok. 1/2cm od skórki. Miąższ kroimy(...)układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na 10-15 minut. Podsmażone mięso solimy, oprószamy pieprzem, posypujemy oregano, dodajemy obrane, pokrojone pomidory i dymkę. Smażymy jeszcze przez 5 minut. Podpieczone połówki bakłażanów faszerujemy mięsem i posypujemy startą mozarellą. Wkładamy jeszcze do piekarnika, razem z pomidorkami koktajlowymi, na ok. 10 minut, aż ser się
mojewypiekiinietylko