pomidor - 8433 przepisów (strona:253/563)

Sałatka z ryżem i tuńczykiem 311

Ryż dodaje jej lekkości. Składniki: 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 2 woreczki ryżu (biały lub dziki) 1 puszka czerwonej fasoli sok z 1,5 cytryny 3 pomidory 1 duży ogórek 1 pęczek szczypiorku 2 łyżki majonezu  sól, pieprz Wykonanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie i odstawić do ostudzenia.  Tuńczyka odsączyć z zalewy, przełożyć do miski(...)zalać sokiem z 1 cytryny. Wymieszać i odstawić.  Fasolę przepłukać na durszlaku z zalewy, przełożyć do miski, dodać pokrojone w kostkę pomidory (wcześniej można odsączyć je na sicie z nadmiaru wody lub osuszyć za pomocą ręcznika papierowego), pokrojonego w kostkę ogórka, tuńczyka, drobno pokrojony szczypiorek i ostudzony ryż. W razie potrzeby można dodać pozostały sok z cytryny. Doprawić

Pasja Smaku
Sałatka z brokułem 390

niektórych nazywane zielonym drzewkiem :)  Dlaczego? To już trzeba pytać dzieci do lat 5 :)  Przez znawców nazywana też kapustą szparagową :D    Sałatka z brokułem Składniki: brokuł pomidor 2 jajka Sos czosnkowy:   mały jogurt naturalny 3 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku pieprz ziołowy sól Przygotowanie: Brokuł umyj, pooddzielaj pojedyncze różyczki i ugotuj, tak żeby był miękki(...)rozgotowany. Następnie odczekaj aż się przestudzi i układaj w głębszym naczyniu.  Jajka ugotuj na twardo i pokrój na 6 części każde. Ułóż na brokułowych różyczkach. Pomidora trzeba sparzyć, pokroić w półksiężyce i ułożyć na pozostałych składnikach. Całość polewamy sosem czosnkowym. Sos czosnkowy - jogurt naturalny i majonez mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji, dodajemy czosnek przepuszczony przez praskę i przyprawy

Lawendowe Niebo
Kolorowe spaghetti 151

Kolorowo, zdrowo i co najważniejsze smacznie, czyli spaghetti w nowoczesnej wersji ;) Kolorowe spaghetti  Składniki: mięso mielone pomidory w puszce garść pieczarek cebula 2 ząbki czosnku olej z pestek winogron sól pieprz ziołowy słodka papryka przyprawa do mięsa mielonego oregano ser żółty Przygotowanie: Na dużej patelni na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę połówkę cebuli i mięso mielone. Kiedy będzie już(...)przyprawy: ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę), pieprz ziołowy, sól, przyprawę do mięsa mielonego, słodką paprykę. Na drugiej patelni na oleju podsmażamy drugą połówkę pokrojonej w kostkę cebuli i pomidory z puszki i przyprawy: sól, oregano. Podlewamy wodą i dusimy. Całość łączymy na jednej patelni i sos jest już gotowy! Teraz czas na ugotowanie makaronu: w tym przypadku kolorowy makaron wstążki

Lawendowe Niebo
Faszerowana cukinia 253

efekt jest znacznie, znacznie lepszy :) Faszerowana cukinia   Składniki: cukinie (małe) mięso mielone (jego ilość uzależniona jest od ilości cukinii, ale około 40-50 dag) duża cebula duży pomidor 30 dag pieczarek 2 ząbki czosnku ser żółty natka pietruszki przyprawa do mięsa mielonego sól świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Cukinie myjemy, suszymy, przekrawamy na pół i wydrążamy nasionka. Idealnie nadaje się(...)samej patelni podsmażamy mięso mielone, przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do mięsa mielonego.  Do gotowego mięska dodajemy pokrojonego w kostkę i obranego z łupki pomidora. Całość dusimy i dodajemy pieczarki z cebulką oraz pokrojoną natkę pietruszki. Nasz farsz jest już gotowy :)  Układamy wydrążoną cukinię na blaszce i wypełniamy ją farszem. Całość posypujemy serem żółtym

Lawendowe Niebo
Leczo z cukinii 153

wariacje na temat cukinii, której w tym roku w ogródku mam wysyp...;) Szybki, bardzo prosty w wykonaniu i smaczny obiad z cukinii... Leczo z cukinii Składniki: cukinia cebula papryka pomidor kiełbaska śląska (najlepsza, może być też inne dostępne mięsko) łyżka masła sól, pieprz słodka papryka majeranek  świeża natka pietruszki Przygotowanie: Cukinię obieramy i wydrążamy środek (wyrzucamy), a resztę kroimy(...)drobną kostkę.  Cebulę, paprykę i pomidora (bez skórki) kroimy. Wszystko to razem wrzucamy do jednego garnka, dodajemy łyżkę masła i dusimy na małym ogniu. Kiedy wszystkie warzywa są miękkie, dodajemy pokrojoną kiełbaskę i razem dusimy kilka minut. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i majerankiem. Całość posypać posiekaną natką pietruszki. Najlepsze ze świeżym pieczywem

Lawendowe Niebo
Sałatka z tortellini 4216

nawet największy głód.  Najlepiej po zrobieniu dać ją do lodówki, najsmaczniejsza jest na zimno! Sałatka z tortellini Składniki: opakowanie tortellini z mięsem 30 dag szynki kukurydza ogórek zielony pomidor pół czerwonej papryki 5 łyżek majonezu sól pieprz zioła prowansalskie suszony koperek zioła do sałatek Przygotowanie: Tortellini ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Przelać zimną wodą i wystudzić. Szynkę, ogórka, pomidora

Lawendowe Niebo
Krem ze szparagów z parmezanowymi grzankami 134

Słoneczko!!! Odważyłam się wyjść na taras i sprawdzić jak się mają pieczołowicie hodowane pomidory koktajlowe. O dziwo ulewy im nie zaszkodziły:) Wręcz przeciwnie... pojawiło się całe mnóstwo maleńkich przybyszy a krzaczkach. Syn pieczołowicie policzył i z dumą stwierdził że ma całkiem sporą "plantację" - całe 32 zielone maleńkie pomidory:) A kuchnia wydawała dziś pyszną zupę szparagową. Sezon szparagowy trwa tak krótko

Magiczna kuchnia Darii
Wiosenny krupnik po mojemu 150

sposób wyczarował mi się wiosenny krupnik, który poza kaszą z tradycyjnym krupnikiem ma niewiele wspólnego.   Składniki: 2 marchewki pietruszka seler por cebula czerwona papryka żółta papryka duży pomidor groszek zielony 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła klarowanego pieprz i sól do smaku liść laurowy , starty imbir 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej Przygotowanie: Obrane i umyte warzywa (marchew, pietruszkę, seler(...)litrami wody. Dodaję starty imbir, liść laurowy i łyżeczkę soli. Całość zagotowuję. Następnie dodaję zielony groszek, pokrojone w kosteczkę obydwie papryki oraz obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę pomidora oraz kaszę. Całość gotuje na wolnym ogniu pod przykryciem około 20 - 25 minut. Dosmaczam pieprzem. Zupka wyszła pyszna, ale jeszcze lepsza okazała się następnego dnia

Magiczna kuchnia Darii
Gruziński lawasz z adżapsandałem 238

potrawka warzywną. Składniki: LAWASZ: 2 szklanki mąki pszennej razowej 2 łyżki oleju 1/2 szklanki letniej wody ADŻAPSANDAŁ bakłażan 2 czerwone papryki 2 żółte papryki 1/2 cukinii  4 pomidory 2 cebule 4 ząbki czosnku oliwa 1/2 papryczki chilli łyżeczka kolendry 1/2 łyżeczki kurkumy pęczek pietruszki łyżka posiekanej bazylii opakowanie sera bałkańskiego pieprz i sól do smaku Przygotowanie: Z mąki, masła(...)natomiast bakłażan i cukinia powinny zmięknąć.  Posiekaną cebulę i czosnek szklę na łyżce oliwy w głębokiej patelni. Podpieczone w piekarniku warzywa dodaję do zeszklonej cebuli z czosnkiem. Sparzone pomidory obieram ze skórki, kroję w kostkę i dodaję do pozostałych warzyw. Pietruszkę, papryczkę chilli  i bazylie drobno siekam dodaję również dodaje do warzyw. Całość duszę około 20 minut

Magiczna kuchnia Darii
Chleb pszenno - żytni na zakwasie z włoskim aromatem / Bread wheat - rye sourdough with Italian flavors 168

dostanie piętkę z jeszcze ciepłego bochenka:) SKŁADNIKI 250 gram zakwasu pszennego 300 gram mąki pszennej chlebowej 100 gram maki żytniej chlebowej 200 - 250 ml ciepłej wody 1 łyżka suszonych pomidorów w płatkach 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka czarnuszki 1 łyżeczka soli szczypta cukru W misce mieszam obydwie maki razem z pomidorami, bazylią, czarnuszką, solą i cukrem. Następnie dodaję zakwas

Magiczna kuchnia Darii
Ziemniaczane bombay curry / Bombay potato curry 222

mniej jednak pamiętając zarys dania spróbowałam zrobić coś na jego wzór. Curry wyszło przepyszne, a dopełnione chlebkiem naan było cudownym zamknięciem ciężkiego tygodnia. SKŁADNIKI 6 średnich ziemniaków 4 duże pomidory 1/2 papryczki chilli 2 szalotki 4 ząbki czosnku 2 cm korzenia imbiru 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki sproszkowanego chilli 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka kuminu(...)drobne kawałki (nie na pastę). Na patelni rozgrzewam olej i wrzucam na niego posiekane szalotki z czosnkiem, papryczką i imbirem. Podsmażam około 3 minut, aż lekko zbrązowieją.  Pomidory parzę i obieram ze skórek a następnie miksuję. Pomidorową masę dodaję do podsmażonych składników i dokładnie mieszam. dodaję sproszkowane chilli, słodka paprykę kolendrę, kumin i dodaję szklankę wody. Duszę około

Magiczna kuchnia Darii
Moussaka bez mięsa 242

sojowym i cukinią. SKŁADNIKI 1 duży bakłażan 2 małe cukinie 2 łyżki oliwy z oliwek sos pomidorowy 2 łyżki oleju 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 szklanka granulatu sojowego 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczka chilli 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka oregano cukier, sól i pieprz do smaku sos beszamelowy(...)minut z każdej strony. Sos pomidorowy: W głębokiej patelni rozgrzewam olej, dodaje posiekana cebulę i czosnek i smażę do zeszklenia - około 6 minut. Do zeszklonej cebuli dodaje pomidory wraz ze wszystkimi przyprawami i koncentratem pomidorowym. Na końcu dodaję granulat sojowy i całość duszę pod przykryciem około 25 minut. Jeżeli sos jest zbyt gęsty dodaję odrobinę wody.  Sos beszamelowy

Magiczna kuchnia Darii
Czerwona fasolka na kwasno 194

Czerwona fasolka na kwasno oliwa 1 cebula, posiekana sól, pieprz 2 ząbki czosnku, przecisnięte 150 g chudego boczku pokrojonego w kostkę szczypta świeżych listków tymianku 2 puszki krojonych pomidorów szczypta płatków chili po 1 łyżce sosu barbecue, sosu worcestershire po łyżeczce musztardy Dijon i innej ulubionej 2 puszki czerwonej fasolki, odsączonej i opłukanej do podania grzanki i natka pietruszki(...)czosnek i dalej dusimy mieszając co i rusz. Na łyżeczce oliwy, na patelni podsmażamy boczek. Powinien stać się rumiany i chrupiący. Przekładamy go do rondla z cebulą. Dodajemy tymianek, pomidory, chili, sosy i musztardy. Dusimy 20 minut. Po tym czasie dorzucamy fasolkę i dusimy kolejne 10 min. Następnie dosmaczamy sola i pieprzem i znowu dusimy 10 minut. Gotowa fasolkę nakładamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Makaron penne w sosie śmietanowym ze szpinakiem i oliwkami 238

Składniki: 200 g rurki Czaniecki, 1 podwójna pierś kurczaka, kilka suszonych pomidorów w oliwie, 300 ml kremówki, 6 brykietów szpinaku, kilka zielonych oliwek, 2 łyżki ziaren słonecznika, 3 łyżki startego żółtego sera, sól, pieprz. Przygotowanie:   Pierś kurczaka myjemy i kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym oleju. Dodajemy brykiety szpinaku i mieszamy, aż do rozmrożenia się(...)szpinaku. Następnie dodajemy pokrojone pomidory suszone i połówki zielonych oliwek. Wsypujemy słonecznik, podsmażamy chwilkę. Wlewamy kremówkę. Podgrzewamy, aż do zgęstnienia sosu. Przyprawiamy solą i pieprzem.  Makaron osobno gotujemy al dente. Polewamy makaron sosem i posypujemy startym żółtym serem przed podaniem

Aga w kuchni