pomidor - 8433 przepisów (strona:268/563)

Sałatka z makaronem ryżowym 468

sklepach przez cały rok. Składniki: -szklanka makaronu ryżowego -jedno wędzone udko lub wędzona pierś z kurczaka -groszek lub kukurydza konserwowa -kilka ogórków konserwowych ( my dodaliśmy 7 )  -kilka suszonych pomidorów ( my dodaliśmy 5 ) -papryka -3 duże liście kapusty pekińskiej -kawałek pora -2 łyżki posiekanego świeżego koperku -majonez -przyprawa warzywna -pieprz    W osolonej wodzie gotujemy wg przepisu na opakowaniu(...)Udko pozbawiamy skórki, oddzielamy mięso od kości i kroimy na małe kawałki. Groszek odsączamy. Ogórki kroimy w kostkę i również odsączamy. W kostkę kroimy paprykę i suszone pomidory. Na drobno kroimy kapustę pekińską i pora. Wszystko łączymy w jednej misce.    Dodajemy 2 łyżki majonezu, posiekany koperek oraz przyprawy do smaku  i dokładnie mieszamy. To wszystko. Sałatka jest

Maminek kulinarny
Sałatka z łososiem 187

razem z wędzonym łososiem ( może być też wędzona makrela ).    Składniki: -3 wędzone brzuszki z łososia -10 dkg makaronu chińskiego -puszka drobnego groszku -3 jajka -kilka suszonych pomidorów -kawałek pora -3 ogórki konserwowe -kilkanaście kostek konserwowej dyni -sól, pieprz, majonez    Makaron gotujemy 3 minuty. Przelewamy zimną wodą i odsączamy. Odsączamy też groszek oraz pokrojone w drobną kostkę(...)ogórki i dynię. W kostkę kroimy też pomidory, jajka i pora. Makaron tniemy na drobno. Brzuszki pozbawiamy skóry a mięsko kroimy na małe kawałki.    Wszystkie składniki łączymy i dokładnie mieszamy, dodajemy majonez i doprawiamy do smaku. Gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
Makaron z sosem pomidorowo-tuńczykowym 230

Składniki na 4 porcje: Tuńczyk z puszki 140g (musi być w kawałkach,  nigdy nie używaj rozdrobnionego) 1 cebula 2 ząbki czosnku Oliwa Pomidory z puszki 400g 2 łyżki koncentratu pomidorowego Sól, pieprz Szczypiorek Bazylia Makaron około 400g   Przygotowanie: Cebulę i czosnek drobno posiekaj, a następnie zeszklij na oliwie. Dodaj tuńczyka, pomidory z puszki, koncentrat i gotuj około

Smakowity Blog Kulinarny
Mussaka 190

pozorom łatwa w przygotowaniu.   Składniki: 500g mięsa mielonego (najlepiej z jagnięciny, ja użyłam wieprzowo-wołowego) 1 kg ziemniaków 1 bakłażan 1 cukinia 2 papryki czerwone 2 cebule 4 pomidory 3 ząbki czosnku Pasta pomidorowa 4 liście laurowe Słodka i ostra papryka w proszku do smaku Sól, pieprz do smaku 2 łyżki suszonego oregano Oliwa z oliwek do smażenia Jogurt(...)dodajemy mięso i pastę pomidorowa. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy kilka minut. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami mięso, następnie pokrojone w plastry warzywa (podsmażone wcześniej bakłażan, cukinia, papryka, pomidory) i zblanszowane ziemniaki. Całość polewamy jogurtem z sokiem z cytryny, doprawiamy czosnkiem i oregano i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Pieczemy około 45 minut, aż wszystkie składniki będą

Smakowity Blog Kulinarny
Pasta kanapkowa z surimi 193

zjadamy w biegu. Ale kanapka nie musi być nudnym  posiłkiem. Mamy do wyboru przeróżne rodzaje pieczywa, dodatki. Ja proponuję dzisiaj kanapki z pastą z surimi,  rukolą i pomidorem. Jutro propozycja na kolejną pastę kanapkową.   Składniki: 150g surimi 2 jajka ugotowane na twardo łyżka majonezu (w wersji dietetycznej można zastąpić jogurtem naturalnym) sól, pieprz   Przygotowanie(...)Paluszki surimi i jajka kroimy w drobną kostkę, dodajemy majonez (jogurt) i mieszamy wszystkie składniki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Podajemy na tostach lub bagietce z pomidorem i sałatą

Smakowity Blog Kulinarny
Pasta alla puttanesca 221

makaronu pełnoziarnistego spaghetti 3 łyżki oliwy 8 filecików anchois, odsączonych i drobno posiekanych 2 ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane 2 papryczki chilli, pozbawione nasionek, drobno posiekane puszka krojonych pomidorów 150g czarnych oliwek bez pestek, pokrojonych w plasterki 2 łyżki kaparów pęczek posiekanej natki pietruszki pieprz, sól Przygotowanie: Zaczynamy od nastawienia wody na makaron. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy(...)anchois i smażymy około 3 minut, aż się niemal rozpadną. Następnie dodajemy czosnek i chilli i smażymy kolejną minutę, mieszając. Gotujemy makaron według zaleceń na opakowaniu. Do sosu dodajemy pomidory, oliwki i kapary i gotujemy około 10 minut, mieszamy od czasu do czasu. Przyprawiamy. Odcedzamy makaron i dodajemy do sosu na patelni. Mieszamy całość i przed podaniem posypujemy posiekaną natką

Smakowity Blog Kulinarny
Grecka zupa z fasoli 204

stołowe oliwy 2 marchewki, obrane i drobno posiekane 1 duża cebula, drobno posiekana 2 łodygi selera naciowego, drobno posiekane 2 ząbki czosnku, drobno posiekane sól i pieprz czarny 800g pomidorów z puszki (2 puszki) 1 łyżeczka suszonego oregano listki świeżego oregano ser feta Przygotowanie: Odcedzamy fasolę, przekładamy do dużego garnka i zalewamy zimną wodą. Gotujemy na średnim ogniu, a następnie(...)godziny.   Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy marchewkę, cebulę, seler, czosnek i doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na dużym ogniu przez 10 minut, często mieszając, aż zmiękną.. Dodajemy pomidory, suszone oregano. Gotujemy kilka minut, po czym przekładamy całość do garnka z gotującą się fasolą.   Dolewamy wody, jeśli będzie trzeba, tak aby wszystkie składniki zupy pokryte były płynem

Smakowity Blog Kulinarny
Makaron z cukinią 258

sosów.  Składniki: 200g makaronu Fettucine lub innego 2 małe cukinie 1 cebula 2 ząbki czosnku 5 pieczarek 1 papryczka chilli natka pietruszki 2 łyżki oliwy tarty parmezan kilka pomidorów koktajlowych sól, pieprz Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy pokrojone warzywa: cebulę, czosnek, chilli, pieczarki i cukinię (około 8 minut). Przyprawiamy solą(...)dolewamy około 100ml wody z gotującego się makaronu. Ugotowany makaron przekładamy na patelnię z warzywami i mieszamy. Na koniec całość posypujemy tartym parmezanem, pokrojoną natką pietruszki i układamy ćwiartki pomidorów

Smakowity Blog Kulinarny
Chili con carne 166

Składniki: 1 łyżka oliwy 1 biała cebula, pokrojona w kostkę 1 czerwona cebula, pokrojona w kostkę 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego) 500g mielonej wołowiny 1 puszka 400g obranych pomidorów 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę 1 biała papryka, pokrojona w kostkę 2-3 papryczki chilli, peri peri lub jalapeno 1 puszka 400g czerwonej fasoli w zalewie, odsączonej i przepłukanej(...)dużej patelni lub w garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę, czosnek, ostre papryczki, kumin. Stopniowo dodajemy zmieloną wołowinę i pokrojoną w kostkę paprykę. Gdy mięso będzie wysmażone dodajemy pomidory z zalewą, koncentrat pomidorowy, przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem do smaku. Całość gotujemy około 20 minut, mieszamy od czasu do czasu. Pod koniec gotowania dodajemy odsączoną czerwoną fasolę. Podajemy na ciepło

Smakowity Blog Kulinarny
Pikantne flaczki drobiowe 345

kurczaka bez kości 3 łyżki oliwy z oliwek 1 litr bulionu drobiowego 1 marchew 1 seler 1 pokrojona w piórka cebula 1 łyżka masła 50g pokrojonych w paseczki suszonych pomidorów 100g ugotowanych i pokrojonych w plastry borowikow 100ml śmietany Sól,  czarny pieprz, papryka ostra i słodka Majranek, ziele angielskie, liść laurowy Przygotowanie: Umyte i osuszone podudzia z kurczaka kroimy(...)oliwie. Dodajemy je puźniej do gotującego się bulionu i gotujemy do miękkości. Marchew i seler obieramy, kroimy w słupki, a następnie podsmażamy na maśle z cebulą, borowikami i suszonymi pomidorami. Doprawiamy ostrą i słodką papryką i dodajemy do wywaru. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majrankiem, zielem angielskim i liściem laurowym. Pod koniec gotowania drobiowe flaczki zabielamy śmietaną, po czym

Smakowity Blog Kulinarny
Włoskie ravioli z ricottą i szpinakiem z sosem z pancettą i mascarpone 224

czarny 150g sera ricotta 75g startego parmezanu utrzepane jajko, do posmarowania Sos: 2 łyżki oliwy 90g pancetty, drobno pokrojonej 125ml (1/2 szklanki) bulionu drobiowego 185g sera mascarpone 80g suszonych pomidorów, pokrojonych w cienkie paski 2 łyżki bazylii, drobno pokrojonej   Przygotowanie: W misce lekko rozgniatamy nitki szafranu, wlewamy wrzątek i zostawiamy do ostygnięcia, by woda zyskała szafranowy aromat. Resztę składników(...)ravioli i gotujemy 2-3 minuty po czym odcedzamy.     Aby przygotować sos rozgrzewamy oliwę na patelni i obsmażamy pancettę przez 3 minuty. Następnie dodajemy bulion, ser i pomidory, mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy przez 5 minut, aż sos zmniejszy objętość i zgęstnieje. Dodajemy bazylię i świeżo mielony pieprz. Do sosu przekładamy ugotowane ravioli

Smakowity Blog Kulinarny
Hamburger z salsą z awokado 214

papryczki chilli pęczek szczypiorku sól pieprz biały 4 bułki do hamburgerów sałata Salsa z awokado 1 awokado 150 g korniszonów 1 cebula dymka 1 papryczka chilli ząbek czosnku 1 pomidor sok z 1/2 limonki szczypta kminku sól Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek. Boczek kroimy w cienkie paseczki i podsmażamy, a następnie dodajemy 1/2 drobno pokrojonej cebuli. Smażymy(...)oliwą z oliwek i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 2 minuty. Mięso smażymy na patelni grillowej 2 minuty z każdej strony. Salsa z awokado Korniszony, dymkę, papryczkę chilli i pomidora bardzo drobno siekamy. Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę i przekładamy miąższ łyżką do miski i rozgniatamy widelcem. Do miski dodajemy pozostałe pokrojone warzywa i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku

Smakowity Blog Kulinarny
Sałatka z arbuzem i rzodkiewką 213

Składniki: arbuz (około 1 kg) 1 słoik suszonych pomidorów 1 pęczek rzodkiewek pęczek natki pietruszki 1 cebula czerwona Sos: 6 łyżek octu balsamicznego 2 łyżeczki cukru brązowego sól, pieprz Przygotowanie: Miąższ arbuza kroimy w kostkę, usuwamy pestki. Rzodkiewki kroimy w plasterki, cebulę, suszone pomidory i natkę pietruszki drobno siekamy. Mieszamy wszystkie składniki. Ocet mieszamy z solą, cukrem i pieprzem. Mieszamy

Smakowity Blog Kulinarny
Pizza z konfiturą z czerwonej cebuli 207

potrawa ta pochodzi ze starożytnej Grecji, gdzie podawano ją w postaci płaskiego chleba posmarowanego oliwą, czosnkiem, posypanego ziołami. Z Grecji trafiła do starożytnego Rzymu. Po sprowadzeniu do Europy pomidorów, w XVII-wiecznym Neapolu do pizzy zaczęto nieodłącznie stosować sos pomidorowy. Pierwsza współczesna pizza powstała w 1889 r., kiedy to Neapol odwiedziła królowa Włoch Małgorzata (Margherita di Savoia). Tamtejszy piekarz Raffaele(...)Esposito przygotował na jej cześć specjalną pizzę, w której podstawowymi składnikami były: pomidory, ser mocarella i bazylia, tworzące trójkolorową kompozycję odpowiadającą narodowym barwom Włoch. Nazwano ją margheritą i do dziś jest to nazwa najpopularniejszej i najprostszej wersji pizzy. Osobiście jestem zwolenniczką zasady, że im mniej dodatków do pizzy, tym lepiej. Klasyczne włoskie danie prezentuję dzisiaj w nieco innej odsłonie. Tradycyjny

Smakowity Blog Kulinarny
Szybka sałatka z rukolą 416

Składniki ; połowa opakowania rukoli 125 g tj. około 2 garści połowa sałaty lodowej 3-4 pomidory Przygotowanie : Umyte liście rukoli i  sałaty lekko rozdrobniłam, umyte pomidory pokroiłam w drobna kostkę Składniki sałatki wymieszałam, posoliłam,posypałam pieprzem do smaku i polałam sosem i ponownie wymieszałam Taka szybka sałatka nadaje się do dania obiadowego, ja podałam ją do kaszy z bitkami

Proste Potrawy