Pyszny hummus 209gęstej, gładkiej pasty dolewamy powoli lodowatą wodę cały czas miksując. Ucieramy jeszcze kilka minut, żeby wszystko dobrze się połączyło. Gotowy hummus przekładamy na talerz lub do miski, polewamy oliwą i posypujemy zatarem, ew. czerwoną papryką czy natką pietruszki. Resztę hummusu należy przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku. U mnie hummus był przechowywany tydzień czasu i nic złego mu się
Plate of Joy
Grillowane krewetki i zielony kuskus! 235parze z zielonym kuskusem! Pomysł na kuskus zaczerpnięty od Moniki . Krewetki: 3-4 łyżki oleju chilli - czosnek, świeży imbir, 1/2 limonki, krewetki Oczyszczone krewetki wrzucamy do miski, całość polewamy olejem z chilli i czosnkiem, ścieramy świeży imbir oraz wyciskamy sok z połowy limonki, dokładnie wymieszać. Tak przygotowane krewetki wkładamy do lodówki przynajmniej na 2 godziny. To tym czasie
Plate of Joy
Szybki obiad - Kurczak i szparagowa sałatka 218należy dobrze umyć i osuszyć. Groszek i szpinak umieszczamy w misce, obieraczką do warzyw tniemy szparagi w wąskie wstążeczki i dorzucamy do reszty warzyw. Całość skrapiamy sokiem z cytryny, polewamy oliwą z oliwek i doprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Smacznego
Plate of Joy
Targowy zawrót głowy... czyli sałatka! 226Dodajemy pokrojone na połówki lub ćwiartki pomidorki i pokrojone w pół talarki rzodkiewki, na wierzch rozkruszamy twaróg. Natkę, koperek, czosnek i olej rzepakowy miksujemy za pomocą blendera. Uzyskanym dressingiem polewamy sałatkę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego
Plate of Joy
Schabowy w wiosennym wydaniu 174smażymy jeszcze z 2-3 minuty, przyprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy świeże listki bazylii i mieszamy ze sobą. Na kotlety układamy mieszankę z patelni i całość polewamy pesto bazyliowym. Idealnie smakuje jedzone samo lub ze świeżą bagietką. Smacznego
Plate of Joy
Jajka w szklance 211przesmażamy na rozgrzanej patelni z dwóch stron do zrumienienia, następnie kroimy w większą kostkę. W szklance / kieliszku wykładamy warstwy - jajko, chleb, roszponka i kiełki, doprawiamy solą i pieprzem oraz polewamy odrobiną oliwy z oliwek. Smacznego
Plate of Joy
Faszerowany filet z piersi indyka z warzywami i razowym kuskusem 302woreczka, zostawiając marynatę. Rozbijamy tłuczkiem na równy cieńszy kawałek, wykładamy farsz warzywny z kuskusem i dokładnie zwijamy dobrze dociskając. Zrolowany filet związujemy bawełnianym sznurkiem, następnie wkładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy pozostałą marynatą i podlewamy 1/2 szklanką wody lub bulionu warzywnego. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Mięso pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 55 minut, następnie wyciągamy z piekarnika i lekko
Plate of Joy
Pieczona łopatka jagnięca 232stopni i piec bez przykrycia przez 30 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec przez około 3 godzin pod przykryciem. Podczas pieczenia co jakiś czas mięso polewać powstałym sosem, w razie gdyby było go za mało uzupełniamy pozostałą wodą. Mięso podać ze świeżymi warzywami, granetem, ziołami i kuskusem. Smacznego
Plate of Joy
Śniadanie na parze - zdrowo, pysznie i kolorowo 321pół i przesmażyć na patelni lub podgrzać w opiekaczu. Następnie pieczywo smarujemy ziołowo jogurtowym sosem, wykładamy ugotowane na parze warzywa oraz pokrojone pomidorki koktajlowe, układamy przekrojone jajko, a całość polewamy przygotowanym wcześniej sosem. Danie wykończyć płatkami parmezanu i posypać solą, fleur de sel. * Blender ręczny Tefal Infiny Force HB866 ( z przystawką do majonezu i sosów) - Tefal ** Parowar
Plate of Joy
Tort czekoladowy z cytrusami 193Kakao jest ciemne, bardzo esencjonalne i aromatyczne, czuć zdecydowaną różnicę w cieście - jest o wiele bardziej czekoladowe! Czekolady pięknie i łatwo można roztopić i wspaniale sprawdzają się do kremów, polew, ale są też bardzo smaczne jedzone kostka za kostką ;) Świetne produkty, które z pewnością dobrze mieć w domu! My z pewnością przy nadarzającej się okazji będziemy robić zapasy tych produktów
Plate of Joy
Kokosowy tort bezowy z karmelizowanym ananasem 287przestudzone kawałki ananasa, tak samo postąpić z drugim i trzecim blatem, a na wykończenie pokruszyć czwarty blat i obsypać nimi wierzch tortu, na który następnie wykładamy połówki plastrów ananasa, polewamy je syropem i obsypujemy kawałkami świeżego kokosa. Smacznego
Plate of Joy
Kacze udka pieczone w pomarańczowej marynacie 178pomarańczy 2 łyżki miodu pół łyżeczki imbiru łyżeczka oliwy sól i pieprz Przygotowanie Udka obsypujemy solą i pieprzem. Resztę składników na marynatę mieszamy ze sobą i mieszanką polewamy udka. Odstawiamy je na noc do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Udka wraz z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy je około 45 minut pod przykryciem, następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy
e-PrzepisyKulinarne
Bites, czyli coś na ząb. 283Przyprawy Premium 2 łyżki oleju rzepakowego dodatkowy olej do smażenia mąka do panierowania Pierś z kurczaka kroimy na małe prostokąty i posypujemy przyprawą warzywną. Mięso umieszczamy w naczyniu i polewamy dwiema łyżkami oleju. Wkładamy całość do lodówki na kilka godzin, aby się zmarynowało. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Mięso wkładamy do mąki pszennej, następnie moczymy chwilę w wodzie
MamaOskarka
Szparagi białe z czosnkiem niedźwiedzim 227parowarze 15 minut. Pokrojone liście czosnku miksuję z oliwą, solą i pieprzem na gładką masę. Kiedy szparagi są już gotowe, przekładam na talerz, polewam czosnkiem z oliwą i posypuję serem. Smacznego
Życie na widelcu
Szybka sałatka pekińska z fetą 382sosu sojowego (opcjonalnie) sól pieprz 1. Sałatę pekińską wraz z białymi częściami liści drobno kroimy, dodajemy ser feta pokrojony w kostkę. 2. Składniki sosu mieszamy ze sobą i polewamy sałatę z fetą, mieszamy dokładnie, aby sos wszędzie dotarł. Na koniec wymieszaną i doprawioną sałatę posypujemy orzechami włoskimi
Apetyczna babeczka