polewa - 11092 przepisów (strona:425/740)

Kolorowy hummus - czerwony, zielony i żółty 183

cytryny 4 łyzki oliwy z oliwek 1 szczypta soli 1 łyżeczka cząbru łyżka oliwy do dekoracji Przygotowanie: - wszystko ze sobą miksujemy do momentu osiągnięcia jednolitej masy - na koniec delikatnie polewamy oliwą SMACZNEGO

Pora na pora i pomidora
Zjedz swojego wroga czyli przepis na mniszki (mlecze) w cieście cynamonowym 170

moja rodzina. Postanowiłam jakoś wykorzystać te fajne chwasty, które i tak musiałam usunąć. Nie jestem rozczarowana, ponieważ   smażone w cieście cynamonowym  mniszki ze słodką polewą to coś pysznego. Składniki : 4 łyżki mąki 1 małe jajko 1/4 szklanki mleka 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli słodki syrop np. karmel, golden syrup, syrop z agawy, syrop daktylowy

Pora na pora i pomidora
lekka i pyszna sałatka grecka – idealna na przyjęcia 583

albo w większą kostkę . Oliwki odsączamy z zalewy. Cebulę kroimy w piórka. Wszystkie warzywa przekładamy do miski i delikatnie mieszamy. Ser kroimy w kostkę i dodajemy do sałaty. Całość polewamy wcześniej przygotowanym sosem. składniki na sos: 5 łyżek oliwy z oliwek 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka cukru sól, pieprz wykonanie

Domowy Smak Jedzenia
Rabarbar z jabłkami pod wegańską migdałową kruszonką 228

piecz przez 40 minut, aż kruszonka nabierze złocistego koloru, a przy brzegach zacznie bulgotać różowy sos. Wyjmij, odstaw na 15 minut do przestygnięcia. Przełóż do miseczek i koniecznie polewaj migdałową śmietanką osłodzoną syropem klonowym. Smacznego! 6 porcji

Roślinna - blog wegański
Makaron z brokułami, sosem czosnkowym i słonecznikiem. 174

odstawiamy na czas prażenia ziaren słonecznika. Na suchą rozgrzaną patelnię wrzucamy ziarna słonecznika i prażymy je na niewielkim ogniu.  Na talerz wykładamy makaron, układamy różyczki brokuła i polewamy sosem. Całość obficie posypujemy ziarnami słonecznika. Gotowe! Smacznego! Skomentuj

MamaOskarka
Guacamole - czyli co najlepszego zrobić z awokado. 182

miesiącu można, my zaczęliśmy po 7)  1 jajko ugotowane na miękko pokrojone w byle jaką kosteczkę dwie łyżki serka naturalnego bądź jogurtu Miąższ z awokado rozgniatany widelcem i polewamy sokiem z cytryny, mieszamy. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy resztę składników. Dobrze mieszamy. U nas chlebek podpieczony w tosterze i pokrojony na paseczki posmarowany grubo guacamole :) Tutaj w trakcie

MamaOskarka
Sałatka z makaronem włoskim 381

kostkę i smażymy z dodatkiem delikata oraz soli czosnkowej. Ananasa odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę. Szynkę, ogórki oraz szczypiorek kroimy w kostkę. Wszystkie przygotowane składniki łączymy i polewamy przygotowanym sosem

Zainspirowana w kuchni
Łosoś na parze z płatkami czosnku 162

podłużne porcje. Wyciągamy pęsetą ości, skrobiemy łuski. Rybę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kawałki ryby przyprawiamy solą, słodka papryką, majerankiem i cząbrem. Z cytryny ścieramy skórkę oraz wyciskamy sok. Polewamy rybę. Ząbki czosnku obieramy i kroimy w cienkie płatki. Seler naciowy myjemy i kroimy w plasterki. Czosnek i seler dodajemy do ryby. Tak zamarynowaną pozostawiamy w lodówce w szczelnym pojemniku

Pyry na Gaz
Halibut niebieski- dzwonko- pieczony z herbatą 189

rozcieramy w dłoniach na mniejsze kawałeczki i posypujemy nią rybę. Kładziemy plastry pomidora, posypujemy solą i kolejną łyżeczką roztartej w dłoniach herbaty. Przykrywamy listkami natki pietruszki. Pieprzymy pieprzem ziołowym. Polewamy oliwą z oliwek i dosmaczamy glassą sojową z octem balsamicznym z Modeny. Kto nie lubi dodaje sok z cytryny.  Podlewamy delikatnie białym winem. Przykrywamy folią i dajemy do piekarnika

Z Kuchni Do Kuchni
Sałatka dietetyczna z szynką 300

paseczki.      Truskawki w ćwiartki. Na wierzch kładziemy ugotowane na twardo jaka pokrojone w ósemki. Wszystkie składniki sosu dobrze ze sobą  mieszamy i przed podaniem polewamy nimi sałatkę. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Szparagi z salsą z grillowanych pomidorków koktajlowych 189

obrócić jednym ruchem dłoni, przez ich przetoczenie ). Pod koniec solimy. Na foli z dodatkiem oleju grillujemy szparaga zielonego pokrojonego w bardzo cienkie paski. Szparagi mieszamy i układamy na talerzu, polewamy salsą, dodajemy listki oregano, grillowane pomidorki i paseczki grillowanego szparaga. Smacznego

Moniki Smakołyki
Sernik z pianką na kruchym spodzie 236

rozpływa się w ustach, a przepis pochodzi z mojego starego zeszytu, jeszcze z okresu licealnego, ma więc ponad 30 lat! Polecam też przepisy na sernik królewski i sernik z polewą i migdałami Przepis jest na dużą blaszkę (25×35 cm), sernik sam w sobie nie jest wysoki, ale z białkową pianką i owszem Sernik z pianką na kruchym spodzie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Śmietanowiec – galaretowiec 199

torebkę z kolorowym proszkiem rozpuścić w gorącej wodzie i... i gotowe. Moda na jej podawania zmienia się dość szybko. Moja Mama kostki kolorowej galaretki układała w kryształowej salaterce i polewała słodką śmietaną lub dekorowała bitą śmietaną. Później przyszła moda na „babki” z wylewanej warstwami galaretki. Teraz moja Córka zanurza kostki kolorowej galaretki w galaretce śmietanowej. 3 kolorowe galaretki

królestwo garów
LUXITALYWINE & WHITE TRUFFLE 114

Bolgheri Rosso 2010 DI FILIPPO – Sagrantino di Montefalco DOCG 2009    Filet mignon z kasztanami i płatkami Trufli. oraz deser:  Suflet orzechowy z lodami mlecznymi i polewą z miodu aromatyzowanego Truflą. Z win najbardziej zapadły mi w pamięci:    Mocno skoncentrowane pochodzące w 100% ze szczepu Aglianico TAVERNA – „Aglianico del Velture” DOC 2009 z dominującymi aromatami dojrzałych

królestwo garów
Stek z rekina II 159

około 3 minuty z każdej strony. Przełożyć na półmisek i trzymać w cieple. Na patelnię wlać marynatę, gotować aż odparuje połowa. Przecedzić. Wymieszać z łyżką zimnego masła. Steki polewać sosem. Podałam ze szpinakiem i pieczonymi ziemniakami. polecam również stek z rekina I Do racuchów polecam Rapennhof Riesling Kabinett.   Półwytrawny, reński Riesling o owocowym aromacie i idealnie zrównoważonej kwasowości. Cena

królestwo garów