Sernik gotowany. Kremowe ciasto bez pieczenia lecz nie surowe 189gęstniejąca masa się nie przypalała. Gotujemy 2-3 minuty. Gorącą masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i herbatnikami. Wystudzone ciasto wstawiamy do lodówki. Schładzamy. Następnie przygotowujemy polewę czekoladową - u mnie Deser rzeczywiście wychodzi a do tego jest pyszny. Następnym razem przygotuję go z samodzielnie mielonego twarogu. Podobno wychodzi bardziej zwięzły. Ten z twarogu wiaderkowego jest bardzo kremowy. Przy
Kuchnia po mojemu
WIOSENNA SURÓWKA Z KIEŁKAMI I ZIARNAMI 160łyżki oleju lnianego Wykonanie: Miks sałat wykładamy do salaterki, pomidorki przekrawamy na połówki, szczypiorek siekamy, rzodkiewki kroimy w plasterki, tak samo cebulę. Posypujemy kiełkami, pestkami słonecznika. Posypujemy przyprawami, polewamy olejem, wszystko dobrze mieszamy
Z Majeczką w kuchni
Sałatka z roszponką, mozzarellą i suszonymi pomidorami 413PRZYGOTOWANIE Roszponkę myjemy i osuszamy. Dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidorki, posiekaną szalotkę, rozdrobnione suszone pomidory i pokrojone w krążki czarne oliwki. Mozzarellę kroimy w kostkę. Całość polewamy dressingiem z wymieszanej oliwy, octu, przypraw i przeciśniętego przez praskę czosnku. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacje
Caprese idealna sałatka na przyjęcie komunijne 346plasterki. Mozzarellę odsączamy i również kroimy w plasterki. Na talerzu układamy na przemian plasterek mozzarelli i plasterek pomidora. Układamy listki bazylii. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Całość polewamy oliwą
Domowy Smak Jedzenia
Pieczony królik 258oleju 15 ziaren jałowca łyżeczka suszonego rozmarynu pół łyżeczki słodkiej papryki łyżeczka soli ok. łyżeczki mielonego pieprzu liść młodego lubczyku 3 ząbki czosnku Tuszę królika wkładamy do naczynia żaroodpornego. Polewamy olejem i posypujemy przyprawami (jałowiec wcześniej rozgnieść). Czosnek dodajemy na ok. dwie godziny przed pieczeniem . Królika wstawiamy pod przykryciem do lodówki na noc. Rano przewracamy królika na drugi boczek. Jeśli
Weekendy w domu i ogrodzie
PRL od kuchni: Ciepłe lody 402dobrze '. Zapraszam do przygotowań! Składniki na 10 ciepłych lodów: 3 białka 330 g cukru 80 ml soku z cytryny 40 ml wody 10 wafelków Składniki na polewę: 150 g gorzkiej czekolady 1 łyżka oleju CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. W garnuszku umieszczamy cukier, sok z cytryny i wodę. Podgrzewamy, nie mieszając, na średnim ogniu. Gdy zacznie
My Culinary Art
Makaron z Paluszkami Krabowymi (Surimi) 367jeszcze przez ok. 3 minuty, po czym dodajemy po szczypcie każdej z przypraw. Wszystko łączymy z pokrojonymi paluszkami krabowymi i chwilę jeszcze podgrzewamy. Makaron przekładamy na talerze i polewamy przygotowanym sosem. Całość możemy oprószyć tartym parmezanem. Moje posty
Słodka Strona
PULPECIKI Z KASZĄ ZAPIEKANE W SOSIE POMIDOROWYM 233wraz z zalewą i na wolnym ogniu podgrzewamy do momentu aż pomidory rozpadną się, a sos zrobi kremowy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem , bazylią , oregano i szczyptą cukru. Gorącym polewamy pulpety i obficie posypujemy startym serem. Wkładamy do nagrzanego na 170C piekarnika na ok. 30 minut. Podajemy gorące! Pycha
Ostra na Słodko
Kakaowe muffiny 200szybkie w wykonaniu. Przy okazji tego, że zbliża się Halloween, moje muffiny udekorowałam w tym klimacie. Do dekoracji użyłam masy cukrowej (jasne elementy), plastycznej czekolady (ciemne elementy)oraz polewy czekoladowej, lukru i żółtego barwnika spożywczego. Składniki: 250 g mąki 200 g cukru 4 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 ml mleka 125 ml oleju 2 jajka Wykonanie: Wymieszać
Mama Gotuje
Pancakes 183formie placuszków z gęstszego ciasta. Tym razem postanowiłam wypróbować przepis na amerykańskie pancakes, na które przepis znalazłam tutaj . Placuszki wyszły pyszne, słodkie i puszyste. Ja moje pancakes polałam polewą czekoladową, ale często podaje się je polane miodem albo syropem klonowym. Składniki: 1 i ¼ szklanki mąki 1 i ¼ szklanki maślanki 1 jajko ¼ szklanki cukru pudru ¼ szklanki oleju 1 czubata łyżeczka proszku
Mama Gotuje
Sałatka z rukolą, gruszką i gorgonzolą 184Umyte gruszki pokroić w cieknie plastry. Podsmażyć je na masełku wraz z pistacjami i łyżką miodu. Gruszki powinny być mięciutkie. Na rukoli kładziemy gruszki, pistacje oraz kostki gorgonzoli. Całość polewamy oliwą z oliwek i prysnąć octem balsamicznym i posypać tartym parmezanem. Smacznego !!! var pfHeaderImgUrl = '';var pfHeaderTagline = '';var pfdisableClickToDel = 0;var pfHideImages = 0;var pfImageDisplayStyle = 'right';var pfDisablePDF
MarciochaKucharzy
Rolada wieprzowa z grzybami 172ulubione przyprawy. Dusić pod przykryciem minimum 40 minut,aż mięsko będzie miękkie. Roladę kroimy na 1-1,5 cm plastry. Pęczak gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cale danie polewamy sosikiem. Pysznie wyszło
MarciochaKucharzy
Tagliatelle z krewetkami w sosie śmietanowo-pietruszkowym 238podgrzewamy, nie można doprowadzić do wrzenia bo się nam zważy! Następnie dosypać pietruszkę, dwie szczypty soli i pieprzu. Zdejmujemy z ognia i podajemy. Na talerz nakładamy makaron, polewamy sosem i na wierzch posypujemy szczyptą parmezanu. Pyszności
MarciochaKucharzy
Carpaccio z buraka z sosem jogurtowym i kawałkami pieczonego indyka 294układamy mięso Na środku plastry ziemniaka układamy w kopczyk Natkę pietruszki drobno siekamy, mieszamy z jogurtem naturalnym i dodajemy orzeszki pini i przyprawy. Całość blendujemy na jednolitą masę i polewamy mięso Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Pasta z pieczonego bakłażana i oliwek z marchewkowym spaghetti 204zacznie się marszczyć i będzie miękki, następnie przygotowujemy makaron, za pomocą obieraczki i wrzucamy na kilka minut do wrzątku, następnie łączymy bakłażan pokrojone oliwki i kilka łyżek jogurtu, polewamy nim marchewkę
zdrowa vege kuchnia