polewa - 11092 przepisów (strona:415/740)

Kaczka w korzennej marynacie, pieczona w miodzie pitnym 190

stopni piekarnika. Po dwóch kwadransach odwijamy folię z góry, zalewamy mięso szklanką miodu pitnego i pieczemy jeszcze około godziny, do półtorej. W tym czasie należy mięso często polewać powstałym sosem. Gotową kaczkę podajemy na ciepło lub zimno, z konfiturą z czerwonych borówek lub żurawiny

Kuchenna Kontrrewolucya
Łopatka wieprzowa zapiekana z ziemniakami 175

natka pietruszki do posypania Mięso przepłukujemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Kroimy je w równą, niedużą kostkę i przekładamy do miski. Z ziół oraz oleju robimy marynatą, którą następnie polewamy mięso. Równomiernie rozprowadzamy marynatę z mięsem, by dobrze się przyprawiło. Odstawiamy je do lodówki na 2 godziny. Wyjmujemy je z lodówki na pół godziny przed pieczeniem, by nabrało temperatury pokojowej

Kuchenna Kontrrewolucya
Śledzie korzenne Seko z sosem musztardowo-cytrynowym 188

jednolita masa. Sos doprawiamy grubo mielonym czarnym pieprzem (dzięki temu będzie wyglądał efektowniej) i ponownie mieszamy dla połączenia smaków. Pokrojoną rybę wykładamy na talerz, jak  na zdjęciu i polewamy sosem. Na koniec ścieramy na świeżo skórkę cytrynową, prosto na śledzie. Podajemy z chrupkim pieczywem lub solo w formie przystawki

Kuchenna Kontrrewolucya
Sałatka z truskawkami i mozzarellą 181

płatków migdałów CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: W dwóch miseczkach rozkładamy kawałki sałaty lodowej, po jednej garści liści szpinaku, kulki mozzarelli i truskawki. Całość polewamy sosem balsamicznym i skrapiamy odrobiną oliwy z oliwek. Migdały prażymy do zarumienienia na suchej patelni, posypujemy przygotowane sałatki. Najlepiej smakuje z chrupiącą bagietką. Smacznego

My Culinary Art
Truskawkowa chmurka 168

wzajemnie się uzupełniają i przenikają podczas degustacji tworząc ucztę dla zmysłów. Tak działa połączenie delikatnej cienkiej warstwy kruchego ciasta, truskawek w galaretce, waniliowego kremu mascarpone i chrupiącej bezy w polewie kajmakowej. Inspiracją dla tego przepisu było ciasto Malinowa chmurka z bloga Moje Wypieki

Milion Smaków
Ziemniaczana zapiekanka z kalarepą 174

odsączam. Frome do zapiekania smarujemy delikatnie olejem lub masłem roślinnym, na jej dno wylewamy trochę sosu u układamy warzywa przekładając co któreś plasterkiem sera. Gdy ułożymy już wszystkie plasterki polewamy zapiekankę resztą sosu. Tak przygotowana pieczemy max 30 minut w temp. 180 C, po czym zmieniamy opcję w piekarniku na „grill” i przyrumieniamy jeszcze 10 minut. Smacznego

greenscarf
Surówka z młodą kapustą, papryką i bazylią 200

przygotowania: Kapustę drobno szatkujemy.  Paprykę i ogórka kroimy w niedużą kostkę. Listki bazylii odrywamy z gałązek i płuczemy pod bieżąca wodą.  Warzywa mieszamy i przekładam do salaterki. Polewamy oliwa z oliwek wymieszaną z sokiem wyciśniętym z cytryny oraz solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Całość posypujemy czarnuszką.  Najlepiej odłożyć na 30 minut do przegryzienia smaków, ale można

Pyry na Gaz
Naturalny słodzik-domowa alternatywa cukru i odpowiednik aspiryny 125

arabskich owoce te uważane są za afrodyzjak. Syrop daktylowy nadaje się do słodzenia herbaty i kawy, wypieków oraz deserów. Z dodatkiem rumu lub czekolady może być świetną polewą lub pastą kanapkową. Składniki: 1 szklanka daktyli bez pestek 1 szklanka bardzo ciepłej wody 1 laska wanilii  Przygotowanie  (cały proces 25 minut): - daktyle zalewamy bardzo ciepłą wodą

Pora na pora i pomidora
Sałatka kalafiorowa z kokosowym kurczakiem. 189

odsączamy i rwiemy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w piórka. Pomidora kroimy w cząstki. W misce układamy kolejno - sałatę , cebulę , kalafior , mięso i pomidory. Sładniki sosu dokładnie mieszamy i polewamy nim sałatkę. SMACZNEGO

Bazylia kontra Rozmaryn
Szaszłyki z keczupem 164

oprószam solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi  oraz skrapiam obficie olejem.  3. Przygotowane szaszłyki układam na rozgrzanym grillu i grilluję po około 10 minut z każdej strony. Gotowe szaszłyki polewam keczupem i podaję. Do przygotowania szaszłyków wykorzystałam Ketchup Extra Kielecki Łagodny, który otrzymałam do testowania od firmy WSP SPOŁEM . Keczup doskonale sprawdza się, jako dodatek do potraw z grilla. Jego

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ziołowy sos serowo-oliwkowy z miętą + szybka sałatka z serem i oliwkami 230

Umytą paprykę kroimy w kostkę i posypujemy sałatkę. Na koniec dodajemy pół opakowania sera typu śródziemnomorskiego w kostkach Apetiny Snack Pack, wraz z oliwkami. Sałatkę tuż przed podaniem polewamy zalewą ziołowo-oliwkową z opakowania sera Apetiny i przyprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Próbujemy, wkładamy na 5-10 minut do lodówki. Podajemy schłodzoną. ... wspaniała zielona sałatka pełna smaku i aromatu

Słodkie okruszki
Kremowy mus z kalafiora z tajskim ziołowym sosem! 185

Przesmażamy 2 minuty, miksujemy blenderem na gładką masę. Wyjmujemy do miseczki. W kubku miksujemy zioła, skórkę z limonki z oliwą z oliwek. Otrzymamy nadający charakteru potrawie sos tajsko-limonkowy! Polewamy danie zielonym sosem. Danie może być spożywane na gorąco lub na zimno jako chłodnik. Przepyszne! 30 minut i gotowe! To co próbujecie

SMYKWKUCHNI
Syrop dyniowy (Pumpkin Spice Syrup) & Pumpkin Spice Coffee 172

jest przeraźliwie słodki. Słodycz jest idealnie zbalansowana z innymi dodatkami. Należy tylko pamiętać, by wstrząsnąć porządnie butelką przed ponownym użyciem.  Syrop można wykorzystać np. do kawy lub jako polewę do deserów. W jogurcie naturalnym także się dobrze sprawdził - próbowałam. Bardzo interesujący dodatek zwłaszcza na jesienną porę roku :) Przepis pochodzi z tej ( klik ) strony. Pumpkin Spice Sirup Składniki

My simple kitchen