polewa - 11092 przepisów (strona:385/740)

Sałatka z charakterkiem, czyli sałata pełna przypraw 211

tłoczenia  Cebulę drobno kroję, posypuję wszystkimi przyprawami, dodaję pokrojoną w kostkę paprykę, ogórki, porwaną na kawałki sałatę, małe pomidorki. Posypuję pokrojoną pietruszką, wyciskam sok z 1/2 cytryny i polewam olejem lnianym. Odstawiam na kilkanaście minut do lodówki, aby wszystkie smaki połączyły się ze sobą.  Dzięki dużej obecności konkretnych w smaku przypraw powstaje ostra i konkretna sałata - prawdziwa sałatka

Wielopokoleniowo
Sernik z polewą rabarbarową i truskawkowymi czipsami 166

powstało? Pyszne ciasto i jest to mój ukochany sernik. Popróbujcie koniecznie, połączenie składników idealne. Użyłam tutaj serków homogenizowanych osączonych na sicie, ale można użyć sera z wiaderka. Sernik z polewą rabarbarową i truskawkowymi czipsami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Sałatka z selerem naciowym i jajkiem - przepis 239

pokrojony drobno seler. Pomidorki kroimy na pół i dajemy na talerze. Paprykę kroimy w kosteczkę i tez kładziemy na talerze. Majonez, śmietanę, musztardę i przyprawy mieszamy w szklance. Polewamy tym sałatkę. Na końcu ugotowane jajka dajemy po jednym na talerze. Możemy drobno pokroić (patrz pierwsze zdjęcie) lub dać ugotowane na miękko jajko przekrojone na pół (patrz zdjęcie poniżej). Sałatka

Pyza i Surówka
Zapiekanka Sorrento 1475

posypać ją lekko oregano). Na tak przygotowaną zapiekankę nałożyć pokrywę i włożyć do piekarnika. Zapiekać 45-50 minut. Gotową zapiekankę można udekorować liśćmi bazylii. Porcje nakładać na talerze i polewać delikatnie sosem z dna naczynia. Zapiekankę można przygotować sobie już dzień wcześniej, wtedy zamiast zapiekać ją 50 minut, wystarczy włożyć ją do piekarnika na 10 minut, zostawić do ochłodnięcia. Zimną

Passions hobbies life
Ciasto Snickers. Bez pieczenia! 208

czekamy aż masa zgęstnieje.  Masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy gorzką czekoladę  i mieszamy. Do drugiej części puszkę kajmaku i łączymy składniki. Przygotowujemy dwie polewy.  Czekoladę mleczną rozpuszczamy w rondelku i łączymy ze śmietaną. W drugim garneczku podgrzewamy puszkę kajmaku. Układamy warstwami: herbatniki, masa czekoladowa, herbatniki, masa kajmakowa, herbatniki, masa czekoladowa itd do momentu wykorzystania

Pan i Pani Smith w kuchni
Sałatka z truskawkami i granatem. 112

przygotowania Sałatę myjemy , suszymy i drzemy na niewielkie kawałki. Truskawki dzielimy na ćwiartki. Krążek Camemberta dzielimy na 8 trójkątów. Z owocu granatu wydłubujemy pestki Całość mieszamy. Przed samym podaniem polewamy niewielką ilością sosu balsamicznego

Miód i pieprz
Grillowany melon z twarogiem i miodem 116

kładziemy go na grillu na kilka minut dla każdej strony. Mieszamy miąższ  granatu z  łyżką miodu. Twaróg kroimy w plastry, które następnie układamy na kawałkach melona. Następnie polewamy twaróg miodem zmieszanym z pestkami granatu

Miód i pieprz
Pieczony dorsz z grejpfrutem 95

stopni na około 20-25 minut. Drugiego grejpfruta dzielimy na cząstki, a następnie usuwamy nożem białe gorzkie części i wykrawamy sam miąższ. Roladki wyciągamy z piekarnika i polewamy sosem. Na talerzu układamy cząstki grejpfruta. Podajemy z ryżem białym lub brązowym

Miód i pieprz
Naleśniki z twarogiem i czereśniami 98

mieszamy i smażymy naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni na łyżce oleju. Twaróg mieszamy z miodem i jogurtem, rozcierając go na jednolitą masę. Usmażone naleśniki  smarujemy twarogiem. Przed podaniem polewamy konfiturą z czereśni

Miód i pieprz
Pomidory z mozzarellą i oliwkami 102

extra vergine Sól, pieprz Sposób przygotowania Pomidory i mozzarellę kroimy w plastry, układamy na talerzu, a następnie dodajemy oliwki. Potrawę posypujemy solą, pieprzem,  szczypiorem, bazylią i na koniec polewamy oliwą

Miód i pieprz
Pierogi z borówkami 153

podsypać mąką. Gotowe pierogi gotujemy w dużym garnku w osolonej wodzie – jak wypłyną na wierzch to gotujemy je jeszcze ok. 5 minuty i wyciągamy. Pierogi nakładamy na talerz, polewamy jogurtem wymieszanym z cukrem i ozdabiamy kilkoma borówkami Smacznego

Kuchenne Wariacje
Fasolka szparadowa - tradycyjna 149

gotować do miękkości. W garnuszku rozpuścić masło, dodać łyżkę tartej bułki, podgrzewać mieszając, aż się ładnie zarumieni. Doprawić lekko solą i pieprzem. Gotową fasolkę odcedzić, nakładać na talerz i polewać masłem z tartą bułką. SPOSÓB 2. Fasolka pieczona z masłem i tartą bułką. SKŁADNIKI fasolka szparagowa (odmiana wedle uznania) masło tarta bułka sól, pieprz WYKONANIE Fasolkę umyć, poodcinać końcówki

Passions hobbies life
Makaron z karmelizowaną śliwką i nutą mięty 159

SPOSÓB WYKONANIA : Makaron gotujemy wedle instrukcji na opakowaniu. Śliwki myjemy, osuszamy, wyciągamy pestki. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy śliwki, chwilę podsmażamy do miękkości. Na tak przygotowane śliwki polewamy miód (możemy również posypać brązowym cukrem) i je chwilę karmelizujemy. Ugotowany makaron łączymy z naszą śliwką i posypujemy listami mięty.   Szybko, kolorowo, smacznie, aromatycznie ....... Smacznego

Basia w kuchni
Sernik z musem malinowym 187

dodajemy do sera, mieszając drewniana szpatułką. Całość wykładamy na herbatniki i delikatnie wyrównujemy. Maliny myjemy i miksujemy. Przesiewamy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Mieszamy z cukrem pudrem i polewamy sernik. Wstawiamy do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika na 10 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 125 stopni i pieczemy jeszcze 70-80 minut (sernik należy obserwować). Studzimy przy

ChilliJemy
Szybkie hot-dogi 117

środka wkładamy po jednej parówce i wkładamy do piekarnika. Pieczemy do momentu, aż bułeczki lekko zarumienią. Następnie układamy pokrojoną drobniutko kapustę pekińską oraz pokrojone w plasterki ogórki. Całość polewamy keczupem

Camilla w kuchni