polewa - 11092 przepisów (strona:380/740)

Cynamonowy miodownik z masą budyniowo-jabłkową. 163

spód układamy pierwszy blat ciasta, na nim 1/3 część kremu, na nim kolejną część ciasta, 1/3 kremu, ciasto, ostatnia część kremu i ostatni blat miodowego ciasta. Wierzch dekorujemy polewą lub lukrem. Ja najpierw zrobiłam rzadki lukier (2/3 szklanki cukru pudru + 1-2 łyżki wrzącej wody) wysmarowałam nim ciasto, a następnie zrobiłam gęsty lukier (2/3 szklanki cukru pudru

Rozpustne gotowanie
Ciasto kajmakowo-czekoladowe bez pieczenia. 180

Układamy kolejną warstwę herbatników i resztę kremu. Wierzch oprószamy kakao (ja dałam niesłodzone, by zrównoważyć słodycz ciasta). Do reszty masy kajmakowej dodajemy 2-3 łyżki wrzątku, dokładnie mieszamy i polewamy nią ciasto tworząc stróżki słodkiej masy. Pozostawiamy ciasto na około 2-3 godziny w temperaturze pokojowej, a następnie chłodzimy kilka godzin w lodówce. Gotowe

Rozpustne gotowanie
Świąteczna strucla makowa, czyli Świąteczny makowiec zawijany. 186

minut i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika. Pieczemy około 40 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem czy się upiekły, studzimy. Letnie strucle smarujemy lukrem, polewą czekoladową lub cukrem pudrem. Gotowe! A te były na święta

Rozpustne gotowanie
Kluski leniwe. 453

czasie wyławiamy kluski łyżką cedzakową na talerze i zostawiamy na minutkę, żeby odparowały. Następnie odwracamy je na drugą stronę, żeby i z tej strony odparowały. Odparowane kluski polewamy masełkiem, posypujemy cukrem, cynamonem i gotowe

Rozpustne gotowanie
Kartacze (cepeliny) w sosie ze świeżych grzybów leśnych. 218

śmietanie roztrzepujemy mąkę. Pozostałość farszu zagotowujemy z 100 ml wody, dodajemy śmietanę z mąką i znów zagotowujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i gotowe.     Okraszone kartacze przekładamy na talerze, polewamy sosem i podajemy jeszcze ciepłe ;) Z tej porcji kartaczy wyszło na dwa obiady

Rozpustne gotowanie
Pancakes, czyli amerykańskie naleśniki. 132

smażymy partiami pankejki (około 1/2 chochelki ciasta na 1 placuszka) nie dodając już więcej oleju. Gotowe układamy jeden na drugim, żeby nie ostygły, a gdy już wszystkie są upieczone polewamy syropem korzennym, klonowym, golden syrup lub z frużeliną owocową. Smacznego

Rozpustne gotowanie
Sos karmelowy. 211

bazie stopionego cukru (karmelu), śmietanki i masła. Będzie wspaniałym dodatkiem do mazurków, serników, czy innych ciast np. czekoladowego (już wkrótce). Można przekładać nim wafle, blaty ciasta lub użyć jako polewy. Jeśli lubicie, możecie go posolić (ja bardzo lubię), wtedy smak jest jeszcze bogatszy. Baaardzo polecam!!! Składniki na sos karmelowy: 180 g cukru 15 g masła 200-220 ml śmietany

Rozpustne gotowanie
Czekoladowe ciasto z sosem karmelowym i fistaszkami. 168

się upiekło. Studzimy.      Przestudzone ciasto przecinamy na pół (nie jest to konieczne, często podaję bez nadzienia), smarujemy nadzieniem i składamy. Pozostały sos mieszamy z fistaszkami i polewamy nim ciasto. Odstawiamy do stężenia. Jeśli przygotowujemy ciasto z kremem z mascarpone należy je przechowywać w lodówce. Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia, gdy wszystkie smaki się przegryzą, a kruchy spód

Rozpustne gotowanie
Mazurek kajmakowy. 150

pokojowej biały lukier (cukier puder+sok z cytryny) lub lukier królewski (białko ukręcone z cukrem pudrem)      Z jeszcze gorącej masy kajmakowej odlewamy około 200 ml na polewę, resztą przekładamy wafle (jeśli używamy masy z puszki to odkładamy tylko 5-6 łyżek masy, resztę lekko podgrzewamy i smarujemy nią wafle). Pamiętajmy, że ostatni wafel ma pozostać suchy

Rozpustne gotowanie
American Apple Pie (szarlotka amerykańska). 187

budyniu waniliowego (jeśli lubimy słodkie ciasta może być z cukrem) 1 łyżeczka cynamonu szczypta gałki muszkatołowej      Jabłka obieramy i kroimy w 1-1,5 cm kostkę, polewamy sokiem z cytryny i dokładnie mieszamy, odstawiamy. Osobno mieszamy cukier z proszkiem budyniowym, cynamonem, gałką i odstawiamy.     Piekarnik nagrzewamy do temperatury około 185-190 stopni C. Ze schłodzonego

Rozpustne gotowanie
Ziemniaczano-twarogowe knedle z truskawkami. 252

sklejamy formując okrągłą kluskę. Tak przygotowane knedle gotujemy porcjami w osolonej wodzie po około 2-3 minuty. Po tym czasie knedle wyjmujemy łyżką cedzakową, wykładamy na talerze, posypujemy cukrem, polewamy jogurtem i musem truskawkowym. Podajemy jeszcze gorące

Rozpustne gotowanie
Pizza na cienkim cieście z rucolą i szynka szwarcwaldzką 127

szynkę - dodajemy świeży pieprz i sól. Ja dodatkowo podaje tą pizzę z oliwą z czosnkiem i chilli, którą sama robię. Największym grzechem przy jedzeniu tej pizzy jest polewanie jej ketchupem lub innym sosem - polecam tą pizzę tylko z oliwami smakowymi ! Życzę Wam,  Wszystkiego... SMACZNEGO

dlaSmaQ
Pierś z kurczaka marynowana w sosie sojowym, czyli nasze danie a'la chińskie 194

całym sosem z marynowania, a na ostatnie 5 minut wrzucamy ugotowany wcześniej makaron (albo to samo robimy na zwykłej patelni). Podajemy posypany pozostawionymi orzechami i w razie czego polewamy odrobiną sosu sojowego. Multicooker ma jednak tę przewagę, że niczego nie musimy mieszać, pilnować itp. Tylko pamiętać żeby dodawać kolejne składniki. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail

Marder&Marder Manufacture
Kąski z kurczaka pod brokułami 389

osolonej wodzie około 5 minut. Ser Feta kroimy w kosteczkę. Składniki na sos dokładnie łączymy. Na półmisku układamy warstwami podsmażony filet z kurczaka następnie kawałki brokuła oraz ser feta polewamy sosem, posypujemy prażonym słonecznikiem Danie przygotowała Alicja  Smacznego

kgwjanczewo
Sałatka z fasolką szparagową. 336

fasolkę kroimy na około 2 cm. kawałki,  filet kroimy w wąskie paski, smażymy z ulubionymi przyprawami, jajka kroimy w ósemki, sałatkę układamy warstwami:warzywa, fasolka, filet-jajka-rzodkiewki, polewamy gęstym sosem czosnkowym i gotowe

Kuchnia Beaty