polewa - 11092 przepisów (strona:380/740)

Sałatka z kalarepą 209

ścieramy na tarce o grubych oczkach, sałatę rwiemy na drobne kawałki, resztę składników kroimy w kostkę. Składniki na sos łączymy ze sobą. Sałatkę mieszamy dokładnie w misce i polewamy sosem

e-PrzepisyKulinarne
Makaron z cukinii z sosem pomidorowo - paprykowym 224

przy pomocy mandoliny lub spiralizera). Pozostałe składniki (na sos) wrzucić do blendera i zmiksować na sos, ja to zrobiłam na małych obrotach, żeby pozostały grudki :) "Makaron" wykładamy na talerz, polewamy sosem i już mamy gotowy obiad :) Dodatkowo posypałam go startym kalafiorem. Smacznego

Co na wege obiad?
Ziemniaki pieczone w mundurkach z czosnkiem 2305

końca. Obieramy czosnek i każdy ząbek kroimy w bardzo cienkie plasterki, które wkładamy między nacięcia w ziemniakach. Tak przygotowane ziemniaki układamy w posmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym i delikatnie polewamy oliwą. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku przez około 1 godzinę. Po godzinie zdejmujemy folię i dopiekamy jeszcze od 15 do 30 minut, aż skórka się przyrumieni. Po upieczeniu

Smakowity Blog Kulinarny
Roladki z pstrąga łososiowego w szynce parmeńskiej oraz kasza gryczana z dodatkami 208

wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10-12 minut. Sałatka W tym czasie myjemy i osuszamy rukolę, kroimy w kostkę paprykę. Skrapiamy sokiem z cytryny i polewamy oliwą z oliwek. Ostatni szlif... Na talerzu układamy kilka łyżek kaszy gryczanej z dodatkami, przekrojone na pół roladki z pstrąga i szynki parmeńskiej oraz rukolę z papryką. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Grillowany kurczak z sosem winno –wiśniowym 151

miękkości mięsa (od czasu do czasu sprawdzamy miękkość szpikulcem). Pod koniec otwieramy paczuszki i wyjmujemy filet na ruszt, żeby się przypiekł z wierzchu. Kurczaka podajemy na wcześniej ugotowanym ryżu, polewamy sosem powstałym w foli aluminiowej

VioletoweKucharzenie
Rogale marcińskie 166

minut do wyrośnięcia. Rogale pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w rozgrzanym piekarniku (180-200 stopni) przez około 35-45 minut. Rogale powinny być zarumienione. Gdy lekko przestygną polewamy je lukrem (cukier puder wymieszać z niewielką ilością wody, tak żeby był gęsty) i posypujemy posiekanymi migdałami. Z podanych porcji wychodzi około 20-25 rogali.     Podobne przepisy Tarta

Pociąg Do Kuchni
Stek z polędwicy z masłem czosnkowym z dodatkiem grillowanej papryki i cukini 174

oczywiście posłużyć się setkami internetowych poradników na temat temperatury mięsa na danym stopniu wysmażenia i termometrem kulinarnym, jeśli takowy posiadacie. Stek ściągamy z patelni, zostawiamy, żeby odpoczął. Zrumienione ziemniaki polewamy odrobiną oliwy z oliwek, solimy, posypujemy świeżym rozmarynem, mieszamy i wkładamy jeszcze na 3-4 minuty do piekarnika. Na talerz wykładamy warzywa i ziemniaki. Mięso, jeśli używaliśmy nitki, uwalniamy

Pociąg Do Kuchni
Sałatka z pomidorków słodko-kwaśna i ogórka i chili 157

Czerwoną cebulę kroimy w piórka. Chili drobno szatkujemy. Wszystko wrzucamy do miski. Osobno mieszamy oliwę z solą, pieprzem i imbirem, rozpuszczamy cukier w wodzie i dodajemy do przyprawionej oliwy. Polewamy warzywa, delikatnie mieszamy. Posypać świeżymi szatkowanymi ziołami. Sałatka z pomidorków słodko-kwaśna z ogórkiem i chili jest świetnym dodatkiem to mięs, zwłaszcza grillowanych.   Podobne przepisy Grillowany schab w owocowo

Pociąg Do Kuchni
Zdrowy placek bananowy 229

bananach oraz z dodatkiem orzechów włoskich. Można pozwolić sobie na wariacje w postaci różnych dodatków i zamiast orzechów dodać suszone owoce czy posiekaną czekoladę, można również pokusić się o polewę czekoladową... Placek jest mięciutki, pożywny, a samo jego wykonanie banalnie proste- ot, wystarczy rozgnieść banany, wymieszać ze zmielonymi płatkami owsianymi, dodać orzechy, wymieszać łyżką i piec przez 15 minut. Doskonałe

Kraina Miodem Płynąca
TORCIK BROWNIE Z BORÓWKAMI – najlepsze brownie na świecie! 286

borówki, wylewamy do foremki wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego na 150C piekarnika na ok. 45-50 minut, studzimy. Po wystudzeniu dekorujemy pozostałymi borówkami + ew. dodatkową polewą czekoladową. Smacznego! A jeśli macie ochotę spróbować też innych Brownie to zaglądnijcie na bloga! Jest tak Klasyczne czekoladowe brownie , Brownie z malinami i Sernikobrownie z brzoskwiniami. Nie brakuje też fantastycznych

Ostra na Słodko
Ciasto czekoladowe z cukinią 145

czekoladę posiekać. Dodać do ciasta i wymieszać. 3. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, wyrównać. Piec do suchego patyczka ok 50-55 minut w 160*C. Można polać polewą czekoladową - ja rozpuściłam pozostałe 40 g czekolady i polałam nią ciasto, a dodatkowo posypałam cukrem pudrem. Inspiracja: Moje Wypieki

Kto ugości moich gości?
Letnia sałatka z musztardowo-jogurtowym dresingiem i chrupiącymi ziarenkami 233

typu greckiego z musztardą. Dodajemy przyprawy włoskie (u mnie 2 przekręcenia młynka), szczyptę soli i pieprzu, próbujemy. Sałatkę wykładamy na talerz lub inne naczynie, w którym zamierzamy ją podać. Polewamy ją dresingiem (w dowolnej ilości). Następnie wierzch całej sałatki posypujemy pozostałą częścią mieszanki nasionek. Odkładamy sałatkę na kilka chwil w celu "przegryzienia się smaków". Podajemy. Smacznego

Słodkie okruszki
Placek jaglany z borówkami 190

pieczemy przez 45 minut. Placek można jeszcze potrzymać 15 minut w ciepłym, ale wyłączonym piekarniku. Placek jaglany z borówkami można podawać lekko ciepły. Dobrze komponuje się z  jogurtową polewą .  Borówki amerykańskie zawierają dużo różnych mikro i makroelementów. Są źródłem witamin A, B, C, E i PP oraz magnezu, potasu, cynku, selenu, miedzi i wapnia. Regularne jedzenie borówek amerykańskich

My Chcemy Jeść
Sałatka z arbuzem i fetą 253

skóry,  usuwamy pestki i kroimy w kostkę.  Fetę siekamy w podobnej wielkości kostkę. Dodajemy całe oliwki i posiekaną miętę. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy. Doprawiamy pieprzem i polewamy oliwą. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Owoce z jogurtem greckim i miodem 209

banan 3 łyżki naturalnego jogurtu (typu greckiego) 1 łyżka płatków owsianych 1 łyżeczka miodu PRZYGOTOWANIE: Owce kroimy i przekładamy do miski. Dodajemy jogurt grecki. Wszystko posypujemy płatkami owsianymi i polewamy miodem. Smacznego

kulinarnyJa