polewa - 11092 przepisów (strona:378/740)

BABKA TULIPAN Z KOKOSEM 135

Moja propozycja, aby do części do której dodajemy kakao zrobić ją mniejszą, ponieważ smak kakao zbytnio dominuje i zabija smak pozostałych dodatków.  Ciasto można ozdobić cukrem pudrem lub polewą

Ciastka - domowe słodkości
RATATOUILLE Z GRILLA 199

cebule obrać i pokroić na połowy, następnie każdą połowę na 4 części (powstaną takie ćwiartki). Wszystkie warzywa przekładamy do miski. Dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku, oprószamy solą, dodajemy zioła prowansalskie, polewamy oliwą z oliwek i mieszamy całość. Najlepiej przygotować trochę wcześniej (ok.1h) i kilkakrotnie przemieszać przed grillowaniem. Warzywa przekładamy albo do korytka do grillowania warzyw albo wyłożyć na specjalną patelnię grillową

Smaczne Zdrowe
Caramelle z mozzarellą w pomidorach 137

Odkładamy na oprószony blat kuchenny.  3. Wrzucamy na lekko osolony wrzątek z dodatkiem oleju, czas gotowania ok. 2 minut, wyciągamy łyżką cedzakową i układamy na talerzach, a następnie polewamy sosem pomidorowym. Podajemy na gorąco, aby mozzarella była ciągnąca. Nadzienie: 2 opakowania mozzarelli mini Dodatkowo: 1 rozmącone jajo do smarowania Sos pomidorowy: 4 średnie pomidory  2 ząbki czosnku

Apetyczna babeczka
Spaghetti bolognese 215

pokrojone pomidory oraz przecier pomidorowy, wszystko mieszamy i dusimy około 40 minut. Makaron (ja użyłam razowego tagliatelle)  ugotować w osolonej wodzie, odcedzić.  Makaron wykładamy na talerz i polewamy sosem (można posypaś tartym serem

magiczna kuchnia Kasi
Karmelizowana pierś z kurczaka na sałacie lodowej 295

smaży, aż kurczak stanie się szklisty. Dodajemy do sałatki. Pomidora i ogórka kroimy w dużą kostkę.Migdały podprażamy na suchej patelni. dodajemy do sałatki. Z podanych składników przygotowujemy sos. Polewamy nim sałatkę przed podaniem. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Papryki faszerowane bundzem 191

Kuskus mieszamy z czarnymi oliwkami, kukurydzą i drobno pokrojonym, obranym ze skórki pomidorem oraz bundzem. Całość doprawiamy maggi, tabasco oraz pieprzem. Z papryk usuwamy środki, napełniamy je przygotowaną kaszą, polewamy każdą odrobiną oliwy z oliwek i zapiekamy w  180 C przez około 40 minut

Zainspirowana w kuchni
Ciasto czekoladowe z czereśniami 205

minut do suchego patyczka. Po upieczeniu zostawić ok 15 minut w formie następnie wyjąć z formeki i pozostawić na kratce do wystudzenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową

Monia miesza i gotuje
Pierogi z wiśniami 175

środek nakładamy 2-3 wiśnie, posypujemy odrobiną cukru i sklejamy pierogi. W dużym garnku przygotowujemy osoloną wodę. Na gotującą wodę wkładamy pierogi i gotujemy do momentu aż wypłyną. Polewamy śmietanką z odrobiną cukru. Smacznego

Salonik smaków
Kostka brzoskwiniowa 649

wierzch i wstawiamy do lodówki by masa stężała. Gdy masa będzie całkowicie zastygnięta galaretkę którą zostawiliśmy podgrzewamy(uważać by nie zagotowała się), studzimy. Owoce układamy na masie jogurtowej i polewamy galaretką. Na owocach powstanie cieniutka warstwa galaretki po to by połączyć owoce z masą. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin

magiczna kuchnia Kasi
Sałatka ze śliwką, wątróbką i prażonymi orzechami 208

Sałaty płuczę i rozdrabniam. 3. Do sałaty dodaję wątróbkę, śliwki oraz orzeszki. Delikatnie łączę wszystkie składniki. 4. Olej mieszam z sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Przygotowanym dressingiem polewam sałatkę.  Do przygotowania sałatki wykorzystałam Ślężański Olej Rzepakowy extra, który otrzymałam do testowania od firmy Ol'Vita. Olej ten jest tłoczony na zimno,  powstaje ze specjalnie wyselekcjonowanych nasion

Tradycyjna kuchnia Kasi
Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami. 216

przygotowanych pierogów wrzucamy na wrzątek, często mieszamy, wyciągamy po upływie 3 minut od momentu zagotowania.      Okrasa. Cebulki kroimy w kostkę i smażymy na złoto. Ugotowane pierogi polewamy tłuszczykiem z prażoną cebulką.     Tak przygotowane pierogi można mrozić. Ja przygotowuję je na tydzień lub nawet dwa przed świętami, porcjuję i wkładam do zamrażarki. Wyciągam rano i pozwalam

Rozpustne gotowanie
Pierogi z mięsem. 196

Ciasto jest na tyle plastyczne, że się pięknie zlepia bez żadnych dodatków. Porcję przygotowanych pierogów wrzucamy na wrzątek, często mieszamy, wyciągamy po upływie 2 minut od momentu zagotowania. Polewamy pozostałym tłuszczykiem z cebulką i podajemy. Pycha

Rozpustne gotowanie
Pierogi z jagodami i czerwonymi porzeczkami. 207

pięknie zlepia bez żadnych dodatków. Porcję przygotowanych pierogów wrzucamy na wrzątek, często mieszamy, wyciągamy po upływie 3 minut od momentu zagotowania.      Sos. Mieszamy składniki sosu i polewamy nim ugotowane pierogi (gdy zostanie nam owoców z farszu, to z nich robimy

Rozpustne gotowanie
Ryba w zalewie pomidorowej. 295

upycham też marynowaną paprykę, sparzoną cebulkę i ogórki kiszone, co w rezultacie daje niesamowity efekt. Po tygodniu ryba jest gotowa, wykładam rybę na półmisek, na wierzch układam warzywa i polewam powstałym sosem..... Pychotka!!! Składniki na rybę w zalewie pomidorowej 1,2 kg mrożonych filetów rybnych lub 1 kg świeżych przyprawa do ryb jajko bułka tarta lub mąka pszenna olej

Rozpustne gotowanie
Sałatka z brokuła i kurczaka z jajkiem. 378

ósemki.  Obrane ząbki czosnku przeciskamy przez praskę, dodajemy majonez, jogurt i szczyptę soli, mieszamy. W sporej misce układamy połowę porcji kurczaka, następnie połowę cebuli, kukurydzy, jajek i brokułów, polewamy połową sosu i czynność powtarzamy. Gotowe

Rozpustne gotowanie