było grudek i dodajemy do rondelka, kiedy znajdujące się tam mleko będzie parować. Mieszamy intensywnie aż powstanie gęsty sos. Wtedy dosypujemy sól i bazylię. Na talerz wykładamy bulgur. Polewamy sosem bazyliowym. Na wierzchu dajemy pieczarki z pomidorami i cebulą
Weganka gotujedodajemy kukurydzę i przecier paprykowy. Przyprawiamy. Podgrzewamy jeszcze przez chwilę, aby wyparowała część wody. Na koniec dodajemy tofu pokrojone w kostkę. Ugotowany makaron odcedzamy i wykładamy na talerze. Polewamy sosem i posypujemy szczypiorkiem
Weganka gotujeukładamy na papierowym ręczniku. Na talerzu układamy mix sałat. Dodajemy pokrojonego w paski ogórka, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, paprykę pokrojoną w paseczki. Na szczycie sałaty układamy tuńczyka. Wszystko polewamy oliwą z oliwek i skrapiamy sokiem z cytryny. Na końcu układamy na sałacie chrupiące krążki cebulowe i doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Smacznego
kulinarnyJapiekarnika i obniżamy temp. do 150 C i pieczemy przez 30 minut. Następnie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim bezy na kolejne 30 minut. Gotowe bezy polewamy musem i dekorujemy owocami
noteskulinarnyfigakluski na parze. My je bardzo lubimy i mam również nadzieję sporo z Was też je lubi. Najczęściej robię je z twarogiem, śliwkami, borówkami i jagodami. Na wierzchu polewam sosem owocowym lub zrumienionym masełkiem i posypuję cukrem. Składniki: 500 g mąki pszennej Młyn Kopytowa 0,5 łyżeczki soli 1 większe jajko 2 łyżki masła 5 łyżek zimnej wody 3 łyżki
Ala piecze i gotujepodsmażam na rumiano. 3. Sałaty płuczę i rozdrabniam. Do sałaty dodaję jajka, grzanki, ogórka oraz pomidory. Delikatnie mieszam. 4. Majonez mieszam z olejem i przyprawami. Przygotowanym sosem polewam sałatkę. Do przygotowania sałatki wykorzystałam Olej Rzepakowy z Wielkopolski , który otrzymałam do testowania od sklepu SEMCO . Olej ten jest tłoczony na zimno. Ma wiele cennych właściwości zdrowotnych. Miedzy innymi korzystnie
Tradycyjna kuchnia Kasiprzesianą mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać. Na samym końcu olejek, olej i wodę. Ciasto wylać do formy. Piec 45 minut w 170 stopniach. Babkę można polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem. Można, tak jak ja to zrobiłam użyć gotowego szablonu, lub wyciąć go z papieru. Powodzenia
Jadło i czytadłoPrzyprawy : pieprz biały kardamon pieprz czarny imbir papryka wędzona majeranek tymianek kminek rzymski Przepis na dwie porcję jak na zdjęciu. Podudzia myjemy i osuszamy. Polewamy sosem sojowym i obtaczamy w nim mięso. Przyprawiamy pieprzem białym, imbirem, papryką wędzoną i układamy na nim, umyte i osuszone listki estragonu. Odkładamy podudzia na bok. Ziemniaki i buraka obieramy
Parowar Facetawlewam kogel-mogel do zawartości garnka, gotuję kilka chwil - kiedy zacznie ponownie wrzeć, wyłączam palnik. Zupę podaję z przygotowanymi wcześniej chmurkami. SMACZNEGO! * Jajka przed obróbką należy sparzyć przez polewanie skorupek wrzątkiem. Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiupieczony kruchy placek wykładamy połowę przygotowanego kremu. Na kremie układamy 3 rolady. Pomiędzy rolady wlewamy tężejące galaretki. Po zastygnięciu galaretki wykładamy pozostałą część kremu. Na wierzch układamy biszkopt. Ozdabiamy polewą
psgotujemykawałeczku, spłaszczamy w dłoni, kładziemy śliwkę i sklejamy nadając kształt kuli. Wrzucamy do wrzątku i gotujemy około 4-5 minut od momentu wypłynięcia na wierzch. Przed podaniem polewamy śmietaną/jogurtem naturalnym wymieszanym z cukrem
psgotujemypasków z biszkopta, natomiast na luki które zostały wlewamy galaretki. 5. Na warstwę biszkoptowo-galaretkową wykładamy drugą część masy. 6. Całość nakrywamy drugą częścią biszkopta, wg uznania możemy przyozdobić polewą
psgotujemyCebulę kroimy w cienkie piórka. Warzywa lekko solimy, dodajemy przyprawę do sałatki greckiej i całość mieszamy. Na wierzchu układamy plasterki lub kosteczki serka feta i całość polewamy oliwą. Sałatkę grecką podajemy z bagietką, którą maczamy w oliwie zgromadzonej w miseczce Smacznego! A to wspomnienia z Grecji. Tak podano mi sałatkę grecką w Atenach :) Tradycyjna sałatka grecka w swoim składzie zawiera
Smak mojego domuminimalistyczną sałatką którą komponujemy ucinając pionowo 3 cm kawałek kapusty pekińskiej i przekładamy go na talerzyk tak by zachowała kolisty kształt, dodajemy na to pokrojonego na 4 pomidora, polewamy dressingiem i opcjonalnie orzechami. Życzę smacznego i zapraszam do obserwowania bloga :) Dla 1 osób Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 1 ser typu camembert 3 łyżki zesmażonych na maśle z tymiankiem pokrojonych
Kuchnia PROzdrowotnaminut w temp. 180st. Ostudzić i wyjąć z foremek. Krem: 300ml śmietanki 30%, 3 łyżki cukru pudru, 250g serka mascarpone, 200g wafelków w białej polewie, np. "Princessa", 300g świeżych malin, 100g świeżych borówek amerykańskich. Śmietankę ubić na sztywno wraz z cukrem pudrem i serkiem mascarpone. Dodać drobno posiekane wafle, delikatnie wymieszać szpatułką
Z miłości do słodkości