polewa - 11092 przepisów (strona:368/740)

Fasolka szparadowa - tradycyjna 186

gotować do miękkości. W garnuszku rozpuścić masło, dodać łyżkę tartej bułki, podgrzewać mieszając, aż się ładnie zarumieni. Doprawić lekko solą i pieprzem. Gotową fasolkę odcedzić, nakładać na talerz i polewać masłem z tartą bułką. SPOSÓB 2. Fasolka pieczona z masłem i tartą bułką. SKŁADNIKI fasolka szparagowa (odmiana wedle uznania) masło tarta bułka sól, pieprz WYKONANIE Fasolkę umyć, poodcinać końcówki

Passions hobbies life
Makaron z karmelizowaną śliwką i nutą mięty 205

SPOSÓB WYKONANIA : Makaron gotujemy wedle instrukcji na opakowaniu. Śliwki myjemy, osuszamy, wyciągamy pestki. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy śliwki, chwilę podsmażamy do miękkości. Na tak przygotowane śliwki polewamy miód (możemy również posypać brązowym cukrem) i je chwilę karmelizujemy. Ugotowany makaron łączymy z naszą śliwką i posypujemy listami mięty.   Szybko, kolorowo, smacznie, aromatycznie ....... Smacznego

Basia w kuchni
Sernik z musem malinowym 223

dodajemy do sera, mieszając drewniana szpatułką. Całość wykładamy na herbatniki i delikatnie wyrównujemy. Maliny myjemy i miksujemy. Przesiewamy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Mieszamy z cukrem pudrem i polewamy sernik. Wstawiamy do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika na 10 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 125 stopni i pieczemy jeszcze 70-80 minut (sernik należy obserwować). Studzimy przy

ChilliJemy
Szybkie hot-dogi 158

środka wkładamy po jednej parówce i wkładamy do piekarnika. Pieczemy do momentu, aż bułeczki lekko zarumienią. Następnie układamy pokrojoną drobniutko kapustę pekińską oraz pokrojone w plasterki ogórki. Całość polewamy keczupem

Camilla w kuchni
Tort lodowy z wiśniami 198

Następnie wykładamy wiśnie ze słoiczka i przykrywamy drugą połową ubitej śmietanki. Na górę wysypujemy resztę pokruszonej bezy. Torcik wkładamy na zamrażarki- najlepiej na całą noc. Po wyciągnięciu boki tortownicy polewamy ciepłą wodą, wtedy ładnie torcik na odejdzie

Aga w kuchni
Grillowana polędwica z purée z bobu i sałatką z jarmużu 196

śmietanę i wszystko mieszamy. Jarmuż targamy na mniejsze kawałki i układamy na talerzu. Do niego dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora oraz rzodkiewki. Na wierzch układamy kulki mini-mozzarelli. Wszystko polewamy sosem przygotowanym z oliwy, soli, pieprzu i suszonego koperku. Polędwicę rozbijamy tłuczkiem. Oprószamy pieprzem. Nie solimy - aby mięso nam nie stwardniało. Grillujemy na rozgrzanym grillu - po parę minut na każdą

Taste Therapy
Jabłka w herbatnikach 232

wymieszać,chwilkę razem przesmażyć.Lekko przestudzić.Blaszkę wyłożyć herbatnikami, wylać  tężejącą galaretkę z jabłkami.Przykryć herbatnikami.Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.[Można udekorować np.roztopioną czekoladą lub polewą

Moje domowe kucharzenie
Deser lodowy Dame blanche 229

gorzkiej czekolady 200 g śmietanki 30% lody waniliowe (około 1 litr) WYKONANIE Do garnuszka wlać śmietankę, dodać czekoladę mleczną i gorzką, podgrzewać mieszając. Wszystkie składniki powinny stworzyć gorącą polewę, którą należy nieco schłodzić, tak żeby była ciepła. Lody nałożyć do pucharków i tuż przed podaniem polać ciepłą czekoladą

Passions hobbies life
Grillowana polenta z salsą pomidorowo-paprykową z nutą mięty 203

oprószamy pieprzem i grillujemy kilka minut. Salsa: Pomidora oraz paprykę kroimy w kosteczkę. Natkę pietruszki oraz miętę bardzo mocno siekamy, Dodajemy do pomidorów i papryki, przyprawiamy przyprawą do sałatek. Polewamy oliwą oraz posypujemy ulubionymi ziarnami. Podajemy z grillowaną polentą

VioletoweKucharzenie
Banany pod pierzynką 177

kroimy w plastry, następnie układamy je w pucharku: warstwa bananów-warstwa bitej śmietany-warstwa bananów itp. aż do skończenia się bananów. Następnie czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i przestudzoną polewamy deser. Deser wkładamy do lodówki na godzinę

Camilla w kuchni
Sałatka brytyjska 270

dokładnie ze sobą mieszamy; odstawiamy na bok. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i przygotowujemy jajka sadzone. Doprawiamy solą i pieprzem. 3. Na talerze wykładamy mix sałat, dodajemy fasolkę i polewamy dressingiem. Układamy pieczone pomidorki, pieczarki, serdelki i bekon. Na wierzchu układamy kromkę bagietki, a na niej kładziemy po jajku sadzonym. Podajemy na ciepło. Smacznego

My Culinary Art
Sałatka z bobu, kalarepki i pomidorków 214

jajkiem i dymką, posypać migdałami i poszatkowaną papryczką chili. W miseczce lub kubki wymieszać oliwę z musztardą, miodem, sokiem z cytryny, rozdrobnionym czosnkiem – doprawić solą i pieprzem. Sałatę polewać dressingiem dopiero na stole i delikatnie wymieszać. Podobne przepisy Tabbouleh – libańska sałatka z bobem, quinoą... Sałatka z pomidorków słodko-kwaśna i ogórka i chil... Kurczak w kilku smakach z sałatką

Pociąg Do Kuchni
Sałatka z bobem, miętą, smażonymi ziemniaczkami i fetą 215

dodajemy pokruszony ser feta. Sos jogurtowy: Do jogurtu dodajemy majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę cukru, sok z cytryny i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowym sosem jogurtowym polewamy sałatkę. Smacznego

Oryginalny smak
Ciastka francuskie z jabłkami 223

smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy brązowym cukrem Demerara. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 210° C na 20 – 25 minut. Upieczone wyjmujemy i studzimy na kratce. Gdy trochę przestygną polewamy lukrem (cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny na gładką masę). Utarty lukier przełożyłam do foliowego woreczka na mrożonki, odcięłam róg (mały kawałek) i polałam przygotowane ciastka. Ciastka francuskie

mojewypiekiinietylko
Sałatka z kalarepą 239

ścieramy na tarce o grubych oczkach, sałatę rwiemy na drobne kawałki, resztę składników kroimy w kostkę. Składniki na sos łączymy ze sobą. Sałatkę mieszamy dokładnie w misce i polewamy sosem

e-PrzepisyKulinarne